Wednesday 9 January 2008

Τέλος το Pandora και για τη Μ. Βρετανία

Πριν λίγους μήνες σας είχα γράψει για το Pandora, ένα internet radio το οποίο έπαιζε μουσική ίδιου στυλ με ένα τραγούδι ή καλλιτέχνη της επιλογής σου. Από τα comments σας σε εκείνο το post διαπίστωσα πως το Pandora δεν ήταν διαθέσιμο εκτός USA και UK. Για την ακρίβεια απ' ότι είχα διαβάσει τον Ιούλιο του 2007 είχαν διακόψει το streaming σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εκτός αυτών των δύο εξ' αιτίας "έλλειψης εφαρμόσιμου συστήματος έγκρισης για Internet radio streaming" σ' αυτές.

Σήμερα έλαβα ένα e-mail από τον συνιδρυτή του Pandora το οποίο με ενημέρωνε (πολύ αναλυτικά αλλά και... συγκινητικά) πως δυστυχώς το Pandora είναι αναγκασμένο να διακόψει στο streaming του σε IPs εκτός των Η.Π.Α.. Γιατί; Απ' ότι αναφέρετε τους ζητήθηκε από δύο εταιρείες δικαιωμάτων να καταβάλλουν κάποιο x ποσό ανα εκτέλεση τραγουδιού.

Βέβαια το e-mail με μπέρδεψε λίγο, αφού αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το Pandora ήταν και είναι υπέρ της πληρωμής των δικαιωμάτων στους δημιουργούς της μουσικής που παίζει. Μάλιστα στο FAQ του Pandora αναφέρεται πως
[...]We pay licensing fees to SoundExchange, ASCAP, BMI and SESAC for all music that is played on Pandora. These payments ultimately go to the performing artists, songwriters, and record labels.[...]
Ενδεχομένως τα πράγματα να είναι λίγο διαφορετικά στη Μεγάλη Βρετανία και να μην επήλθε αντίστοιχη οικονομική συμφωνία με τις εδώ εταιρείες με αποτέλεσμα να αναγκάζεται κλείσει.

Κρίμα βέβαια, γιατί η ιδέα ήταν πολύ έξυπνη και το αποτέλεσμα παραπάνω από ικανοποιητικό. Ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος επέτρεπε στον ακροατή να ανακαλύψει νέα τραγούδια και καλλιτέχνες με ήχο της προτίμησής του. Η δυνατότητα επιλογής του ήχου και του στυλ του "σταθμού" τον οποίον ουσιαστικά δημιουργούσε ο χρήστης βάζοντας το όνομα ενός τραγουδιού ή τραγουδιστή ήταν πολύ πρωτοποριακή.

Οπότε πλέον Pandora μόνο για τους κάτοικους των Η.Π.Α.. Ίσως στο μέλλον, όπως αναφέρεται, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναλειτουργήσει και στις υπόλοιπες χώρες. Θα περιμένουμε.

14 comments:

Σοφία said...

Πολύ ιδανικό ακούγεται όλο αυτό! Δηλαδή επιλέγεις εσύ το στυλ και κάνει μόνο του πρόγραμμα;
Έτσι και στην Ελλάδα... Είσαι αναγκασμένος να ακούς μόνο σκυλάδικα και τον κάθε αμόρφωτο που κάνει εκπομπή!
Τι μ' έχει πιάσει τελευταία και όλο γκρινιάζω; Θα πρέπει να με κόλλησες!!!

~~A~~ said...

Θυμάμαι που το είχες αναφέρει και μου είχε φανεί πολύ έξυπνη ιδέα.Κρίμα...

DRN 06 said...

Καλησπέρα. Την ίδια λειτουργία επιτυγχάνει το www.last.fm

Γκρινιάρης said...

Graso, κάπως έτσι. Έβαζες ένα τραγούδι ή έναν τραγουιδστή ή συγκρότημα και σου έπαιζε τραγούδια παρόμοιου στυλ. Μάλιστα σου έδινε πληροφορίες για κάθε τραγούδι που άκουγες (τίτλο, cd, καλλιτέχνης) ενώ μπορούσε να δώσεις feedback, αν δηλαδή ένα συγκεκριμένο τραγούδι από αυτά που παίζει σου αρέσει και θες να ακούσεις κι άλλα σαν αυτό, ή όχι. Ήταν πολύ καλό.

~~A~~, ναι, κρίμα. Ελπίζω να βρεθεί κάποια στιγμή μια λύση ώστε να ανοίξει ξανά κι εκτός Η.Π.Α..

Dreamon, δεν το ξέρω αυτό που λες, θα το τσεκάρω. Thanks!

Laplace said...

k gamw tis idees file,den toxa ksanakousei

Γκρινιάρης said...

Δυστυχώς μας τελείωσε laplace78. Τώρα τσεκάρω την πρόταση του Dreamon.

Σοφία said...

Μάλλον τα χρήματα που τους ζητούσαν για τα τραγούδια ήταν υπερβολικά...

Γκρινιάρης said...

Πολύ πιθανό Σοφία.

Αποψη said...

Θα τσεκάρω και γω την πρόταση του dreamon και σας ευχαριστώ και τους δυο εκ των προτέρων... Αλήθεια γκρινιάρη, ξέρεις ότι "Πανδώρα", τηλεοπτική όμως (μια πολύ καλή εκπομπή, έρευνας) έχουμε και στην ελληνική TV;
Δες την καμμιά φορά. Τρίτες μεσάνυχτα παίζει.

Υ.Γ Για τα μιούζικαλς που λες προηγούμενα, είχα δει πέρυσι νομίζω στο Λονδίνο, το The producers του Μελ Μπρούκς. Απίστευτο ήταν. Το είχες δει, εσύ;

Γκρινιάρης said...

Άποψη, το The producers δεν το έχω δει, αλλά από κάτι φίλους άκουσα οτι είχε έβγαζε γέλιο. Δεν ξέρω την υπόθεση, και ελπίζω μη μου είχαν πει για άλλη παράσταση, επιβεβαίωσε αν είναι για να ξέρω!

Την εκπομπή που λες την έχω ακούσει, αλλά δε θυμάμαι αν έχω διαβάσει γι' αυτήν κάπου ή την είχα δει πριν έρθω Αγγλία. Παιζόταν πριν 2-3 χρόνια; Εδώ πάντως είναι λίγο δύσκολο να παρακολουθήσω τα δρώμενα στην ελληνική TV και δεν έχω χρόνο ΚΑΙ γι' αυτό! Εξ' άλλου η ελληνική τηλεόραση στο σύνολό της (αν και θα αδικήσω διάφορες αξιόλογες εκπομπές σίγουρα, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά) είναι από αυτά που δε μου έχουν λείψει καθόλου από την πατρίδα!

irene said...

deezer!!
άπειρα κομμάτια , κάνεις όσες λίστες θες με ότι προτιμάς, έχει ότι σταθμό φαντάζεσαι , μπορείς ότι επιλέξεις να το ακούς στο blog σου..

nice blog μπαι δε γει!

Anonymous said...

καλησπερα γκρινιαρη!
το λαστ φμ μου αρεσε πολυ εμενα! προφανως το πανδωρα ηταν κατι παρομοιο. ομως, και εχω σοβαρο λογο που στο λεω, η επανασταση αυτη που ξεκινησε μεταξυ εταιρειων δικαιωματων εχει ηδη προξενησει πολλα προβληματα σε πολλους σταθμους. πολλοι εινια αυτοι που θεωρουν δυσβαστακτο το χρηματικο αναλογο της διαδικασιας αυτης και εχεις να ακουσεις πολλα ακομη, πιστεψε με, και οχι μονο για ιντερνετικα ραδιοφωνα..
:)

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ...ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ.ΚΡΙΜΑ!

Γκρινιάρης said...

Καλωσήρθες irene! Thanks για την πρόταση, το επισκέφτηκα, φαίνεται ενδιαφέρον!

Lifewhispers, ώστε προμηνύεις αντίστοιχες εξελίξεις στο ραδιόφωνο γενικότερα, ε; Μάλιστα...

Νίκο, όλα γύρω από το χρήμα δε γυρνάνε;