Monday 28 January 2008

Περίπατος στο Richmond

Τελικά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και μας έκανε καλούτσικο για την εποχή καιρό. Τέτοιες ευκαιρίες εδώ δεν πρέπει να τις αφήνεις ανεκμετάλλευτες. Είναι κανόνας!

Ο προορισμός είχε πέσει στο τραπέζι καιρό τώρα και ο καθαρός ουρανός και ο δυνατός πρωινός ήλιος (με δόντια βεβαίως αλλά δε βαριέσαι..., Γενάρης είναι!) ήταν το σύνθημα που περιμέναμε! Πάμε Richmond!

Το Richmond είναι ένα μικρό προάστιο του Δυτικού Λονδίνου (zone 4 για όσους ξέρουν από μετρό). Βρίσκεται πάνω στον Τάμεση και είναι πολύ γνωστό για το μεγάλο ομώνυμο πάρκο. Μάλιστα στο Richmond park κυκλοφορούν ελεύθερα ελάφια (ω ναι)! Για να σας κόψω κάθε προσδοκία, εμείς δεν πήγαμε πολύ βαθιά στο πάρκο κι έτσι δεν είδαμε. Next time!

Ήταν πολύ πιο κοντά απ' όσο νόμιζα. Μόλις 30-40 λεπτά από το κέντρο του Λονδίνου με το μετρό.

Βγαίνοντας από το σταθμό βρίσκεσαι στο κέντρο της περιοχής, όπου υπάρχουν πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, αλλά και κρυμένες εκκλησίες, όπως αυτή της St Mary Magdalene, που κρύβει ένα περίεργο δέντρο, σαν κλαίουσα (δεν τα πάω καλά με τα δέντρα).

St. Mary Magdalene Church

Αφού περιπλανηθήκαμε λίγο στους δρόμους της μικρής πόλης κατευθυνθήκαμε για πληροφορίες, και κυρίως για να προμηθευτώ κάποιον χάρτη, στο tourist information που στεγάζεται στο παλιό Δημαρχίο, το οποίο είναι ένα επιβλητικό κτήριο.

Old Town Hall at Richmond

Φτάνοντας στον ποταμό είχαμε ήδη αποφασίσει οτι άξιζε τον κόπο η μικρή εδρομούλα μας.

View of Thames from Richmond Open Market

Το ποτάμι, η γραφική γέφυρα, το πλατύ μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι ιδανικό για βόλτα, οι φανοστάτες με τις κρεμμαστές γλάστρες με κίτρινα λουλουδάκια... Τη σκηνή ζέσταινε η χειμωνιάτικη λιακάδα. Για να μην γράφω όμως ακόμα 970 λέξεις, θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες.

Riverside at Richmond

Richmond bridge

Twickenham Bridge

Riverside Richmond

Richmond bridge

Εκεί δίπλα στη γέφυρα υπήρχε και μια μικρή ανοιχτή αγορά, με λαχανικά, αρτοποιήματα αλλά κι έναν Μαροκινό που έφτιαχνε κάτι λιχουδιές, κι όπως είναι λογικό τιμήσαμε το κάτι τις μας (η εκδρομή ανοίγει την όρεξη)!

Richmond's open market

Το μονοπάτι δίπλα απ' το ποτάμι συνέχιζε αρκετά, αλλά εμείς κόψαμε μέσα σε ένα σημείο για να κατευθυνθούμε προς το πάρκο πριν αρχίσει να πέφτει ο ήλιος. Κι εκεί που ψάχναμε πως και τι, μπαίνοντας σε ένα άνοιγμα για να μη μας κάνει λούτσα ένα αμάξι επειδή ο δρόμος είχε κάτι νερά, βρεθήκαμε άθελά μας σε κάτι κήπους με γκαζόν και λουλούδια που ανέβαιναν τον λόφο προς το πάρκο.

Terrace gardens

Αργότερα μάθαμε πως οι κήποι είναι οι Terrace Gardens και ο λόφος ο Richmond Hill.

Λίγες δεκάδες ανηφορικά μέτρα μετά, φτάναμε στην κορυφή του μικρού λόφου, όπου λίγο πριν κατευθυνθούμε για το πάρκο κοιτάξαμε πίσω μας.

View of Thames from Richmond

Διαπιστώνοντας πως κοιτάμε προς τη δύση, είπαμε να επιστρέψουμε αργότερα.

Richmond

Μετά κόπων και βασάνων φτάσαμε στο πάρκο. Όπως είχα πει παλαιότερα (και κάποιοι δε με πίστεψαν, ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε!), τα δέντρα στα πάρκα του Λονδίνου είναι φυλλοβόλα, κι έτσι τον χειμώνα δεν είναι τόσο όμορφα όσο τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Παρ' όλα αυτά το τοπίο ήταν απόλυτα δασικό και δε μπορούσες να πιστέψεις οτι είσαι λίγο έξω απ' την πόλη...

Leafless trees

Sun through leafless trees

Leafless trees

Στο πάρκο υπάρχουν και διάφοροι κήποι, όπως αυτός, ο οποίος βέβαια περιμένει να την άνοιξη για να γεμίσει χρώματα.

Pembroke Lodge Gardens

Richmond Park Sign

Richmond Park sign

Αυτό θα είναι πολύ όμορφο όταν αρχίσει να πρασινίζει η περιοχή.

John Beer Laburnum Walk

Κάπου εκεί βρήκα ένα τηλεσκόπιο το οποίο μέσα από μια τρύπα στους θάμνους βλέπεις το κεντρικό Λονδίνο και τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου!

King Henry VIII Mound viewpoint at Richmond Park

View of St Paul's cathedral from Richmond Park

Μέσα απ' το τηλεσκόπιο (χαχα)!

View of St Paul's cathedral from Richmond Park

Η θέα προς τα δυτικά του πάρκου.

Panoramic view from Richmond Park

Όταν άρχισε να πέφτει ο ήλιος και άρχισε να κάνει ψύχρα βγήκαμε απ' το πάρκο και πήγαμε σε μια pub να πιούμε μια μπυρίτσα περιμένωντας τη δύση. Την οποία είδαμε μεν, αλλά κάτι τα λίγα σύννεφα που βρήκαν την ώρα να εμφανιστούν, κάτι οι περιορισμένες δυνατότητες τις φωτογραφικής μου μηχανής δεν μπόρεσα να το αποτυπώσω όπως θα ήθελα.

Sunset at Richmond

Sunset at Richmond

Ήταν μια ωραία αναζωογοννητική εκδρομούλα (όσο εκδρομούλα είναι 30 λεπτά με το μετρό...) που σίγουρα θα ξανακάνω την άνοιξη με την πρώτη ευκαιρία, ίσως μαζί με το ποδήλατο γιατί το πάρκο είναι τεράστιο! Έλεγξα και επιτρέπεται μεταφορά ποδηλάτου στη γραμμή μετρό που πάει για Richmond! Χεχε!

Καλή εβδομάδα!

Sunset at Richmond

45 comments:

Σοφία said...

Ααααχ πάλι έρανο θα κάνουν για να σε μαζέψουν!!

Πολύ ωραίες και παραστατικές οι φωτογραφίες σου :-) Στο Richmond αξίζει να πας και την άνοιξη που θα έχουν ανθίσει τα πάντα.

To φυτό έξω από την εκκλησία δεν ξέρω τι είναι, κλαίουσα δεν είναι πάντως. Περισσότερο με θάμνος μοιάζει. Ούτε κι εγώ είμαι καλή με τα φυτά όπως καταλαβαίνεις! Ξέρω όμως τι είναι τα άσπρα λουλουδάκια δίπλα στην πινακίδα που λέει "keep off the grass". Λέγονται snowdrops και ανθίζουν στο τέλος του χειμώνα. Πάει να πει ότι η άνοιξη πλησιάζει :-)

Πίκος Απίκος said...

Aν και έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, το συγκεκριμένο μέρος δεν το είχα καν ακουστά. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και σίγουρα το συγκεκριμένο μέρος θα αποτελέσει μελλοντικό προορισμό μου για μια βόλτα είτε ανέβω στο Λονδίνο για δουλειά, είτε για βολτίτσα.

Την καλημέρα μου!

DaNaH said...

ΟΚ θα καταντήσω να γίνομαι γραφική και να επαναλαμβάνομαι λέγοντας πόσο υπέροχες είναι οι φωτογραφίες σου, αλλά αφού είναι, τι να κάνω;

Έκανες κάτι αυτή τη φορά και φαίνονται μεγαλύτερες μέσα στο blog ή ιδέα μου είναι;

:)

Γκρινιάρης said...

Σοφία, είπαμε, έρανο για φαγητά και γλυκά, ευπρόσδεκτοι! :) Άνοιξη θα πάω σίγουρα!!! Είμαι βέβαιος οτι θα είναι πανέμορφα. Snowdrops, ε; Thanks for the tip!

Πικο απίκο, όταν ξανανέβεις και έχεις χρόνο να πας! Εγώ το είχα ακούσει καιρό τώρα αλλά νόμιζα οτι ήταν πιο έξω.

DaNaH, ευχαριστώ πολύ! Οι φωτογραφίες είναι όντως μεγαλύτερες. Είναι επειδή τις βάζω απ' το flickr! Είναι πιο ωραία που είναι μεγάλες νομίζω.

DaNaH said...

Ναι είναι πολύ πιο ωραίες έτσι! :)

Σοφία said...

Τελικά θα τον κάνουμε αυτόν τον έρανο Σοφία; (!)
Κακοπερνάς πουλάκι μου! Μην σ' ακούσω να ξαναπείς ότι ζηλεύεις που πήγα Σαλονίκη, αυτό το κάνεις κάθε στιγμή! Οι δικές σου όμως εκδρομές, μας ξεσηκώνουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε... άντε τώρα να δουλέψω!

Laplace said...

DEN einai wraies oi fwto sou..
DEN zhleyoume..
DEN mas aresoun..
MHN kasnabaleis..








kala to phga? :P
a re gkriniarh na eisai kala pu mas taksideyeis mazi me sofaki ekei stis agglies..

Anonymous said...

Οπως πάντα οι φωτογραφίες σου είναι όμορφες και οι περιγραφές λεπτομερείς και ενδιαφέρουσες! Κάθε βδομάδα περιμένω να δω που θα πας εκδρομή. Συνέχισε την εξερεύνηση της Βρετανικής υπαίθρου!:)

philos said...

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο!

Η καλή δουλειά πρέπει να λέγεται!
;)
Καλή σου εβδομάδα!

katerina said...

Καλησπέρα!
Επιμένω στην πρόταση για ταξιδιωτικό οδηγό... 40% εσύ, 40% η Σοφία και τα υπόλοιπα 20% επί των κερδών εγώ...

Υ.Σ.: Έχεις μια πρόσκληση στο blog μου...

2 και σήμερα για το επεισόδιο s1ngles... ;)

moukelis said...

Τι όμορφες φωτογραφίες Γκρινιάρη...Και δεν ξέρω πόσο όμορφο ήταν το τελευταίο τοπίο ή αν το αποτύπωσες όπως ήθελες,αλλά φαίνεται πραγματικά υπέροχο.Να πηγαίνεις συχνά εκδρομούλες να μας βγάζεις τόσο όμορφες φωτογραφίες που να συνοδεύουν τις ωραίες περιγραφές σου!

Anonymous said...

wow!!! ωραιο το richmond!!! οι φωτογραφίες εκπληκτικές, κριμα που δεν ειδατε ελαφια, το υπολοιπο θεαμα ομως , εμενα τουλάχιστον, με αποζημίωσε!!
απλα απιθανες!
τα σεβη μου!

cinderella said...

Γκρινιάρη μου γίνεται να μας σερβίρεις πάντα τέτοιες γκρίνιες ειδικά στην αρχή της εβδομάδας;;

Είναι Υπέροχες!! Και πρέπει να σου πω οτι εσύ και η Σοφία μου έχετε ανοίξει την όρεξη και του χρόνου που θα είμαι κι εγώ στο Λονδινάκι (ελπίζω τουλάχιστον) για μεταπτυχιακό θα λιώσω σόλες στις βόλτες!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα σε όλους! Ευχαριστώ για τα σχόλια σας! :)

Graso, κάθε πράγμα με τι γλύκα του! Άλλη η γλύκα του Richmond κι άλλη αυτή της Θεσσαλονίκης!

Laplace78, καλά το πήγες! Thanks συμβάζελε!

Lemonita, σ' ευχαριστώ. Καλέ ποια ύπαιθρο; Λίγο που μίλησα με κάποιους, ούτε προάστιο (suburb) δεν το θεωρούν το Richmont! Κεντρικό Λονδίνο! Πως λέμε Χολαργός; Βάλε και σύγκρινε τώρα...

Philos, σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα!

River, δεν ξέρω, δεν ξέρω! Πρέπει να το σκεφτώ! Χαχα! 2 και σήμερα για s1ngles, 3 και σήμερα για lost! Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Moukelis, πίστεψέ με, στην πραγματικότητα ήταν πολύ πιο ωραία!!!

Lifewhispers, ελάφια θα δούμε την επόμενη φορά, το έχω βάλει στόχο! Απ' ότι μου είπαν είναι πολύ πιθανό, είναι πάρα πολλά!

Cinderella, προσπαθώ, προσπαθώ! Άντε, με το καλό να μας έρθεις του χρόνου εδώ, να αρχίσεις τις δικές σου εξερευνήσεις!

Anonymous said...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ!!!

Ειδικά αυτές μέσα από το τηλεσκόπιο!

Επειδή τελευταία διαβάζω τη μεσαιωνική και ελισσαβετιανή ιστορία της Αγγλίας, κάτι μου θύμιζε το Ricmond. Από το link του Wikipedia που έχεις βάλει, αναφέρει ότι όντως υπήρξε βασιλική κατοικία και μάλιστα εκεί εκτελέστηκε ο William Wallas!

Αναφέρει ότι το παλάτι έχει πλέον κατεδαφιστεί. Υπάρχουν άραγε απομεινάρια του;

Είδα σε μια φωτογραφία σου ότι υπάρχει και πινακίδα που αναφέρεται στον Ερρίκο (μάλλον τον 7ο) αλλά στην κατοικία του κόμη Pembroke, που ήταν ισχυρός άρχοντας...

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ πολύ Penny! Δεν το είχα διαβάσει πολλά για το Richmond πριν πάω, αλλά θα πάω καλύτερα προετοιμασμένος την επόμενη φορά!

Απ' ότι φαίνεται πράγματι υπήρχε και παλάτι εκεί, και στο wikipedia λέει "surviving structures include the Wardrobe, and the Gate House".

Είσαι πολύ παρατηρητική βλέπω! :)

Cinderelen said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες... Τί είναι bulbs? Κάποιο είδος φυτού??

Πάντως η μηχανή που τράβηξες τις φωτό είναι τέλεια. Σου επιτρέπω να μου τη στείλεις δώρο για τα γενέθλιά μου (17 Μαϊου)

Καληνύχτα :D

Σοφία said...

Ελάφια έχει και στο Greenwich Park, αλλά είναι κλεισμένα με δίχτυ. Είναι μεγάλο το enclosure όμως, μην φανταστείς κανένα παρκάκι 2x2. Άμα βάλεις τα χέρια σου μέσα από το δίχτυ και τους δώσεις φαγητό έρχονται και τρώνε - μάλιστα κάπου έχω και φωτογραφίες. Θα ψάξω και θα σκανάρω καμία.

Αλλιώς ελάφια υπάρχουν σε πολλά άλλα πάρκα έξω από το κέντρο του Λονδίνου και κυκλοφορούν ελεύθερα. Δεν είναι δύσκολο να τα δεις αν πας στο σωστό σημείο του πάρκου. Εμείς τα είχαμε δει στο Knole Park.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα Princess! Bulb σημαίνει βολβός, εννοεί τους βολβούς των λουλουδιών. Όπως με ενημέρωσε η Σοφία, τα συγκεκριμένα λουλούδια λέγονται snowdrops!
Όσο για τη φωτογραφική μηχανή, αμφιβάλλω αν κυκλοφορεί ακόμα το συγκεκριμένο μοντέλο...!

Σοφία όταν είχα πάει στο Greenwich Park δεν τα είχα δει! Θα το έχω υπ' όψιν μου! Όσο για τα πάρκα εκτός Λονδίνου, κάτσε να τελειώσω με τα εντός πρώτα! Είναι και πολλά! Είπαμε, θα πάω την επόμενη φορά με το ποδήλατο για να τα ψάξω με την ησυχία μου! Όχι τίποτε άλλο, αλλά αν με πάρει στο κατόπι κανένα, να φύγω σφαίρα! Χαχα!

kat. said...

ζηλεύω!

νομίζω οτι αυτή η λέξη τα λέω όλα, έτσι;

Σοφία said...

Στο Greenwich Park είναι ψηλά, μετά το αστεροσκοπείο, δίπλα στο Flower Garden. Κοίτα στα δεξιά του χάρτη, εκεί που είναι το σκούρο πράσινο. Το αναφέρω για πιθανές μελλοντικές εξορμήσεις ;-)

Σοφία said...

Παρεμπιπτόντως, και το Flower Garden αξίζει *πολύ* το καλοκαίρι :-)

Εξύμνoς said...

Να πω κι εγω μια απο τα ιδια:
Παρα πολυ ωραιες φωτογραφειες boy!!
Εσυ και η Σοφια εχετε τις πιο ωραιες φωτογραφειες που εχω δει σε blog!! Λες να φταιει η Αγγλια? Σιγουρα ο φωτισμος ειναι οτι καλυτερο!! Δεν εχει πολλες αντιλιες...
Οταν θα χρειαστω καινουρια ψηφιακη μηχανη θα σας συμβουλευτω!! Νομιζω οτι εχετε κανει πολυ καλες επιλογες!!

Γκρινιάρης said...

Kat., με την καλή την κουβέντα στο στόμα! :)

Έλα ρε Σοφία! Κι άλλο ψηλά; "Ψηλά" είναι το αστεροσκοπείο! Κι άλλο;;; Δε με βλέπω να τα επισκέπτομαι! Χαχα! Thanks for the tips once again!

Eximnos, σ' ευχαριστώ. Να σου πω την πικρή αλήθεια; Και στην Ελλάδα βγάζεις τέλειες φωτογραφίες, και έχουμε τέλεια μέρη να επισκεφτούμε και να φωτογραφίσουμε, απλά μέσα στις πόλεις μας (τουλάχιστον στην Αθήνα) δυσκολεύεσαι να βρεις τέτοια μέρη. Εντάξει, φταίει οτι εγώ τα Σαββατοκύριακά μου εκτελώ χρέη... τουρίστα, οπότε έχω τέτοια διάθεση. Δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και στην πόλη σου, πως να το κάνουμε;
Για τη φωτογραφική καλύτερα να ρωτήσεις τη Σοφία, που έχει καλή (όπως θυμάμαι από ένα post της). Εγώ όπως έχω ξαναπεί, έχω μια ταπεινή Nikon coolpix, χαμηλής τιμής και... δυνατοτήτων! Απλά προσπαθώ να... make the most of it! Όσα μπορεί κι αυτή να δώσει δηλαδή! Να' ναι καλά όμως, την έχω αγαπήσει παρά τις αδυναμίες τις, γιατί με έχει συντροφεύσει σε όλες μου τις εξερευνήσεις εδώ! Και δεν είμαι ακόμα στη φάση να κουβαλάω όπου πάω μια από αυτές τι μεγάλες. :)

mmexer said...

Ας πρωτοτυπήσω με τραγούδι "Εκδρομή εκδρομή τι γλυκιά η διαδρομή..."
Είμαι της άποψης ότι στην Αγγλία είναι όλα όμορφα αλλά και τόσο ίδια που γίνονται βαρετά!
Μα ούτε μια λακούβα; Ένα σκουπίδι; χαχαχα

Εξαιρετικό post!!! Είναι που ζηλεύω κατά βάθος!

Αποψη said...

Γκρινιάρη, εκπληκτικές οι φωτογραφίες σου. Πράγματι. Σε ζηλεύω για πολλούς λόγους. Και για το ταλέντο και για τα "μοντέλα σου". Απόψε όμως....
Απόψε είναι αλλιώς. Σου γράφω και έξω το έχει στρώσει για τα καλά. Εξακολουθεί δε, να χιονίζει κάτι νιφάδες... άλλο να σου λέω κι άλλο να είσαι εδώ!
Γκρινιάρη και στην Αθήνα, στα βόρειά της έστω, είδαμε άσπρη μέρα! Νύχτα για την ακρίβεια! Καληνύχτα σου.

Σοφία said...

Παιδί μου, μετά το αστεροσκοπείο έχει έναν μακρύ και φαρδύ δρόμο (Blackheath Avenue) που οδηγεί στο Βlackheath (το οποίο επιβάλλεται να επισκεφτείς κάποια φορά, και όχι μόνο για τα πυροτεχνήματα). Στο τέρμα του δρόμου είναι το flower garden και το deer park.

@ Eximnos: Χεχε και πώς ξέρεις ότι είναι θέμα μηχανής και όχι θέμα φωτογράφου; Μπορεί ο Γκρινιάρης κι εγώ να είμαστε μαέστροι της φωτογραφίας ;-)

Σοβαρά τώρα όμως, ο φωτισμός βοηθάει με την έννοια ότι σίγουρα δεν έχουμε πρόβλημα με την αντηλιά! Βοηθάει και το να έχεις καλή μηχανή, αλλά όταν λέω καλή δεν εννοώ απαραίτητα την ακριβότερη SLR ούτε αυτή με τα περισσότερα pixel. Βασικά το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει ο φακός - μια "ντεμί" Canon θα είναι πάντα καλύτερη από μια μικρή Coolpix, άσχετα με τα pixels. Το θέμα όμως είναι πως ό,τι μηχανή και να πάρεις θα έχει μειονεκτήματα. Αν ξέρεις τα μειονεκτήματά της και την χρησιμοποιείς ανάλογα, τότε οι φωτογραφίες σου θα είναι καλές. Τις παλιές μου μηχανές τις ήξερα τόσο καλά που μπορούσα να κρίνω από πριν αν αξίζει να τραβήξω τη φωτογραφία ή καλύτερα να το αφήσω. Με την Canon ακόμα πειραματίζομαι, αλλά πού θα μου πάει...

Κάτι άλλο που κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας μέτριας φωτογραφίας και μιας καλής είναι το καδράρισμα - αυτό ή το έχεις ή το μαθαίνεις, αναλόγως. Αν το έχεις και το μάθεις (σπουδάσεις) ακόμα καλύτερα. Αλλά το βασικότερο, ασχέτως από ο,τιδήποτε άλλο, είναι να μην βιάζεσαι όταν τραβάς την φωτογραφία, ειδικά όταν είσαι άπειρος. Όσοι μη-επαγγελματίες ξέρω που τραβάνε φωτογραφίες με την μέθοδο point-and-shoot (το είδαμε και το φωτογραφήσαμε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου) σπάνια βγάζουν πραγματικά καλές φωτογραφίες. Όσοι προσέχουν λίγο παραπάνω (το καδράρισμα, το φως, το περιεχόμενο) βγάζουν καλές φωτογραφίες άσχετα με τη μηχανή που χρησιμοποιούν.

Αν κοιτάξεις στο ιστολόγιό μου, όλες οι φωτογραφίες μέχρι τα τέλη Μαΐου 07, και μερικές ακόμα μέχρι τώρα, είναι τραβηγμένες με την παλιά μου Sony των 4.0 megapixel.

Γκρινιάρη, συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά παρασύρθηκα!

Σοφία said...

@ Mmexer: Πώς φαίνεται πως δεν έχεις έρθει στην Αγγλία... Από λακούβα και σκουπίδι άλλο τίποτα!!! Αλλά όχι στα πάρκα βέβαια.

Πλάκα-πλάκα, είχα σκεφτεί να κάνω ένα ποστ με όλα τα άσχημα του Λονδίνου, και όλο το αναβάλλω. Βρε λες;;;

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα mmexer! Με πρόλαβε η Σοφία! Παίρνα από το tube ή τα λεωφορεία και τότε θα αλλάξεις άποψη! Πάντως τα πάρκα τους τα προσέχουν αρκετά. Και έχουν και αρκετά συνεργεία καθαρισμού σε κεντρικά σημεία. Στην oxford street όλο και κάποιο μηχανοκίνητο καθαριστικό θα σε ξεβολέψει εκεί που κοιτάς τις βιτρίνες! Ευχαριστώ για το σχόλιο!

Άποψη, σ' ευχαριστώ! Έννοια σου και ενημερώθηκα για τη χιονόπτωση! Τέλεια θα είναι!!! Ελπίζω αύριο να τα βρείτε όλα κάτασπρα και παραμυθένια!

Σοφία, τι έγινε, συγχωνέψαμε τα blog μας και δεν το κατάλαβα; Τι σεντόνι ήταν αυτό; Χαχα!
Πάντως με κάλυψες με το παραπάνω. Σκέφτηκα να απαντήσω στον eximnos περισσότερο αναλυτικά, αλλά φοβήθηκα μη γίνω βαρετός. Πάντως θα συμφωνήσω απόλυτα. Για μένα τα δυο σημεία κλειδιά είναι 1) ο φωτισμός και 2) πως τοποθετείς τα αντικείμενα/πρόσωπα/τοπία μέσα στην εικόνα, το καδράρισμα που λες κι εσύ. Για να πετύχεις όπως θέλεις αυτά τα δύο στοιχεία θέλει υπομονή και επιμονή, και άρα κάποια ώρα. Ειδικά με το καδράρισμα έχω μεγάλο κόλλημα! Πρέπει να με δεις να δίνω οδηγίες σε άλλον για να με βγάλει φωτογραφία! Γίνομαι απίστευτα σπαστικός! Μπορείς να φανταστείς το σκηνικό!
Όσο για την φωτογραφική θα συμφωνήσω πως δεν είναι τα megapixels αυτά που μετράνε. Για την τιμή θέλω να πω πως σίγουρα η ακριβότερη Canon βγάζει καλύτερες φωτογραφίες από τη φτηνή Nikon, αλλά πάντως όχι 4 ή 5 φορές καλύτερες, όσο δηλαδή είναι η διαφορά της τιμής! Το θέμα είναι τι ζητάς από μια φωτογραφική και πόσα μπορείς να αξιοποιήσεις από αυτήν. Έχω δει ακριβές φωτογραφικές σε χέρια ανθρώπων που βγάζουν φωτογραφία στο δευτερόλεπτο, χωρίς να το σκεφτούν λιγάκι.
Συμπέρασμα. Και με μια πολύ απλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αν το ψάξεις μπορείς να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες. Δε χρειάζεται να τη χρυσοπληρώσεις. Και μετά, αν το θες και το σηκώνει η τσέπη σου, μπορείς να ανέβεις κατηγορία για το κάτι παραπάνω. Απλά.
Σοφία, συμφωνείς με το δικό μου σεντόνι;

Σοφία said...

Απολύτως :-)

Σοφία said...

Όσο για την συγχώνευση, μη λες τέτοια! Θα τα δει η River και θα μας ζητάει ποσοστά ;-)

Γκρινιάρης said...

Χαχα, καλά λες! Σσσστ!

DaNaH said...

Γκρινιάρη, τώρα είδα τα σχόλια, το πρωί που μου είχες πει να τα δω δεν προλάβαινα να τα διαβάσω τα σεντονάκια σας χεχε! Να μπω και εγώ στην συζήτηση! Συμφωνώ και με τους δυο! Ειδικά στο πως τραβάω φωτογραφίες ή πως ζητάω από αλλούς να με τραβήξουν, η περιγραφή σου Γκρινιάρη ήταν σαν να βλέπω τον εαυτό μου!

Σίγουρα το αποτέλεσμα της φωτογραφίας είναι συνάρτηση και του ανθρώπου που την τραβάει και των δυνατοτήτων της φωτογραφικής. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να αγοράσω μια καλύτερη από αυτήν που έχω, όχι γιατί δεν με ικανοποιεί, αλλά όπως έχω ξαναπεί λόγω του λίγου ζουμ (x2 μόνο) που έχει. Αλλά να πω την αλήθεια την έχω αγαπήσει και την έχω μάθει την μηχανίτσα μου και δεν την αλλάζω εύκολα. Άσε που με το που αγοράσεις καινούρια θεωρείται ήδη παλιά έτσι που τρέχει η τεχνολογία και εξελίσσονται συνέχεια οι φωτογραφικές και οι βιντεοκάμερες!

fpboy said...

Σίγα την περιοχή....
ίδια με το Παγκράτι είναι...
Η με τα Καμίνια που δούλευα το πρωί...χι,χι.
Όλες αυτές τις φωτογραφίες,
κάποια στιγμή κάντε τες κάτι....
αξίζουν....
Να'σαι καλά! Χαίρομαι να μπαίνω στο βλογ σου!

mmexer said...

@ Σοφία, Γκρινιάρης....

Ουφ, ηρέμησα χαχα. Έχω έρθει ως τουριστ βέβαια, έκατσα ένα μήνα (υπέφερα χαχα) αλλά και πάλι είχα δει από λίγα έως καθόλου. Δεν έχω μείνει πολύ Λονδίνο περισσότερο γύρισα τη μισή Αγγλία αλλά οκ...
Τελικά είναι η οργάνωση...ξέρουν να τα κρύβουν καλά:)

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

DaNaH, άλλο να σου περιγράφω κι άλλο να το βλέπεις! Θέαμα γινόμαστε όταν προσπαθεί κάποιος να με φωτογραφήσει!!!
Πάντως έχεις δίκιο. Αν μπεις στο τριπάκι να κυνηγάς την τεχνολογία, είναι σίγουρο οτι θα είσαι πάντα δεύτερος και καταιδρωμένος!

Fpboy, ε καλά, μη νομίζεις κι εμείς περνάμε από τέτοια μέρη πηγαίνοντας στη δουλειά! Είναι χώρος αναψυχής περισσότερο! Αλλά θα ήταν ωραίο να είχαμε κι εμείς τέτοιους ανοιχτούς χώρους, προσεγμένους, πράσινους, μισή ώρα απ' το κέντρο της πόλης... Αλλά ξέχασα, κάτι είχαμε κι εμείς και τους κάψαμε!

Mmexer, όπως τα λες, είναι οργανωμένοι και τα κρύβουν (ή μάλλον τα μαζεύουν!). Πάντως όταν θέλουν να προσέξουν κάτι, όπως τα πάρκα, το κάνουν πολύ καλά.

Σοφία said...

Δεν θα έλεγα ότι τα κρύβουν. Ούτε ότι είναι σούπερ οργανωμένοι (μην τους φανταζόμαστε και Γερμανούς). Αλλά δεν πάσχουν από ωχαδελφισμό. Όταν κάτι πρέπει να γίνει (π.χ. να διατηρηθεί ένα πάρκο καθαρό και περιποιημένο) το κάνουν. Δεν αναλώνονται στο να βρίσκουν δικαιολογίες να *μην* το κάνουν.

Να πω και κάτι άλλο περί καθαριότητας. Το καλοκαίρι βρέθηκα στη Γενεύη, την περίοδο ενός φεστιβάλ. Είχε πάρα πολύ κόσμο στους δρόμους, άλλος έπινε, άλλος έτρωγε, γενικώς θα μπορούσε η πόλη να είναι ένα μεγάλο σκουπιδαριό (που σε μερικά σημεία ήταν). Στα κεντρικά σημεία όμως, εκεί που ήταν ο πολύς κόσμος, δεν είχε ούτε σκουπιδάκι κάτω. Είχε όμως ΠΟΛΛΟΥΣ σκουπιδοτενεκέδες, ακόμα και ειδικούς για τα ανακυκλούμενα, ΠΟΛΛΟΥΣ οδοκαθαριστές, και ΠΟΛΛΕΣ αφίσσες για το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός. Ε και βρωμιάρης να ήσουν, δεν μπορούσες παρά να διατηρήσεις το χώρο καθαρό, ειδικά αφού κάθε τρεις και λίγο έβρισκες μπροστά σου σκουπιδοτενεκέ (και μάλιστα άδειο, όχι με ένα βουνό σκουπίδια μέσα)!

Εξύμνoς said...

Σοφια ειπες: "Χεχε και πώς ξέρεις ότι είναι θέμα μηχανής και όχι θέμα φωτογράφου; Μπορεί ο Γκρινιάρης κι εγώ να είμαστε μαέστροι της φωτογραφίας"

Αυτο το εχω ξεκαθαρισει απο την αρχη!!! Ο παπας κανει τα ρασα σε καθε περιπτωση για τη φωτογραφεια!!!

Συμφωνω με οσα λετε και εσυ και ο Γκρινιαρης. Εγω πηρα πριν μερικους μηνες μια Olympus FE-240. Το βασικο της πλεονεκτημα ειναι οτι εχει οπτικο ζουμ 5Χ (για τα λεφτα της ειναι πολυ καλο) αλλα θελει να εισαι χειρουργος ρε γαμωτο!! Ολο κουνημενες μου βγαινουν!! Αφηστε που εγω εχω κολλημα με τις βραδυνες ληψεις, με λιγοστο φως και ειναι πολυ δυσκολο να βγαλω καλες φωτο...
Διαβασα χτες αυτο. Απευθυνεται σε τελειως απειρους αλλα...

Δωστε φωτο στο λαο σας!!

Γκρινιάρης said...

Έτσι είναι Σοφία. Προσέχουν για να έχουν!

Eximnos, εμ μου θέλεις κι εσύ νυχτερινές λήψεις! Αυτές κι αν είναι δύσκολες! Το φως είναι λίγο, η λήψη κρατάει περισσότερο για να μαζέψει όσο φως χρειάζεται για τη φωτογραφία, και εσύ υποτίθεται οτι πρέπει να μείνεις ακίνητος γι' αυτό το σημαντικό - για το ανθρώπινο χέρι - διάστημα. Η μόνη λύση είναι τρίποδας ή να σταθεροποιήσεις κάπου αλλού τη φωτογραφική, ή τουλάχιστον τα χέρια σου.
Παίζει βέβαια και η μηχανή. Εμένα δύσκολα βγάζει καλές νυχτερινές φωτογραφίες ακόμα κι αν είναι σταθερή, και είναι μια αδυναμία που έχω επισημάνει. Ενώ της Σοφίας που έχω δει στο blog της μια χαρά τις βγάζει.
Συμβουλή από έναν επίσης αρχάριο (μην το παίζω και κάποιος...): πειραματίσου μέρα, με καλό φως, και θα δεις οτι μπορείς να κάνεις θαύματα αν το ψάξεις. Οι νυχτερινές πάντα ήταν και είναι δύσκολες.

Εξύμνoς said...

Το ξερω! Για αυτο και εχω παρει ενα μικρο τριποδακι! Τις δυο φωτογραφιες του τελευταιου post μου τις εχω τραβηξει με την μηχανη να ακουμπαει στην πορτα του αυτοκινητου (εκει που ακουμπουν οι ταριφες το χερι τους) και μαλιστα με ρυθμιση 12 δευτερολεπτων ωστε να μην πατησω ουτε το κουμπι!!
Η νυχτερινη φωτογραφια της Σοφιας που με εχει εντυπωσιασει ειναι αυτη

Σοφία said...

Οι βραδυνές λήψεις θέλουν απαραιτήτως καλή μηχανή (μεγάλο φακό) *και* τρίποδο (ή σταθερό σημείο να ακουμπήσεις τη μηχανή). Με μόνο το ένα από τα δύο δεν γίνεται τίποτα, ειδικά όταν αυτό που φωτογραφίζεις είναι αρκετά σκοτεινό. Την φωτογραφία που μνημονεύεις (με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο) την έβγαλα έχοντας ακουμπήσει τη μηχανή σε σταθερό σημείο και νομίζω ότι είχα την έκθεση στο auto (όχι στη νυχτερινή ρύθμιση), γιατί ήθελα να φαίνεται όπως ήταν στην πραγματικότητα - μόνο συγκεκριμένα σημεία φωτισμένα.

Με τον οδηγό συμφωνώ απολύτως. Μπορεί να είναι γραμμένος απλά αλλά καλύπτει όλα τα βασικά σημεία (π.χ. σκηνοθετείστε και φλας έξω) και μερικά πιο προχωρημένα (π.χ. καθέτως αντί οριζοντίως και αποκέντρωση τώρα). Ειδικά η αποκέντρωση (rule of thirds στα αγγλικά) είναι πολύ βασικό - δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Γκρινιάρης said...

Η σταθεροποίηση της μηχανής είναι must. Και μερικές φορές δεν αρκεί. Δύο από τις πιο πετυχημένες βραδυνές λήψης που έχω κάνει είναι αυτή κι αυτή, αν και η δεύτερη όχι τόσο... Δυστυχώς όπως λέει και η Σοφία θέλει και μεγάλο φακό, κι εγώ δεν έχω! :)
Και τις δύο τις έβγαλα με ρύθμιση night landscape, αλλιώς δεν έβγαινε τίποτα.

Τον rule of thirds προσπαθώ να τνο εφαρμόζω κι εγώ όποτε γίνεται.

dapnipako said...

wow! oi photos einai apla teleies!!!!! congrats!!!

Γκρινιάρης said...

Σ' ευχαριστώ dapnipako!

KitsosMitsos said...

Ξέρεις πόσες τέτοιες ωραίες βόλτες έχουμε δίπλα μας και δεν...
Μπράβο σου που το τολμάς!