Monday 11 February 2008

Η χρονιά του αρουραίου

Αυτές τις μέρες η πόλη ζούσε σε ρυθμούς Κινέζικους! Την Πέμπτη οι Κινέζοι γιόρτασαν τον νέο χρόνο κατά το δικό τους ημερολόγιο (πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία κάθε χρονιά επειδή έχει να κάνει με το φεγγάρι) και την Κυριακή οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην Trafalgar square και την Chinatown που βρίσκεται εκεί κοντά. Φέτος είναι η χρονιά του αρουραίου!

Chinese New Year

Ο καιρός ήταν εκπληκτικός. Ένας πολύ δυνατός ήλιος, όπως μπορείτε να δείτε, και θερμοκρασία γύρω στους 12 βαθμούς, έφτασα να κυκλοφορώ μόνο με πουκάμισο κάποιες στιγμές, για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι! Έεετσι!

Trafalgar square

Trafalgar square

Φτάνοντας στην στολισμένη με κόκκινα φαναράκια πλατεία Trafalgar είδα πλήθος κόσμου να έχει μαζευτεί γύρω από τους διάφορους πάγκους που είχαν στηθεί, πουλώντας διάφορα πραγματάκια, όπως κόκκινα φαναράκια σε πολλά μεγέθη, βεντάλιες διαφόρων χρωμάτων, στολίδια, σάλτσες για κινέζικα πιάτα (μμμμμμμ), ακόμα και κουτιά με fortune cookies!

National Gallery

Trafalgar square

Chinese stall

Chinese stall

Το must όμως, τα οποία πωλούνταν σε όλους τους πάγκους και είχαν μεγάλη επιτυχία, ήταν o lucky dragon (που βλέπετε την φωτογραφία), το drum (ένα μικρό τυμπανάκι χειρός, που έχει δεμένα δύο πραγματάκια που χτυπάνε τις μεμβράνες όπως το στριφογυρίζεις στο χέρι σου) αλλά και... οι στρακαστρούκες!

Lucky dragon at the National Gallery

Το πρόγραμμα είχε αρχικά μια παρέλαση, την οποία προσπάθησα να παρακολουθήσω αλλά το κατάφερα με δυσκολία εξ' αιτίας του κόσμου. Βλέπετε αν και έφτασα αρκετά νωρίς παρασύρθηκα από τα μαγαζάκια στην πλατεία κι όταν πήγα προς την παρέλαση ήταν αδύνατο να βρω καλό σημείο! Δε βαριέσαι, είδα έναν δράκο που χόρευε, κάτι κοπέλες που επίσης χόρευαν, πολλές σημαίες και πολλούς με παραδοσιακές (υποθέτω) ενδυμασίες.

Dragon at the parade

Chinese traditional outfit?

Στη συνέχεια ο κόσμος γέμισε την πλατεία Trafalgar όπου είχε στηθεί μια σκηνή και υπήρχε πρόγραμμα μέχρι το απόγευμα, με τραγούδια, χορούς και δεν ξέρω τι άλλο! Κάθισα για καμιά ωρίτσα και χάζεψα τους χορούς των δράκων (dragon dances) και παραδοσιακή μουσική και χορούς. Τράβηξα και βιντεάκι, θα το ανεβάσω αργότερα, για να πάρετε μια καλύτερη γεύση.

Dragon dance

Ωραία ήταν. Πολύς κόσμος και πολλά κόκκινα μπαλόνια (που μερικές φορές εμπόδιζαν τις λήψεις μου, αλλά τέλος πάντων!).

Trafalgar square

Φεύγοντας σκέφτηκα να περάσω από την Chinatown, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, πάνω ακριβώς από τη Leicester square. Οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο, αστυνομία παντού να ελέγχει τη ροή του κόσμου, έχοντας μονοδρομήσει (ναι, μονοδρόμηση και για τους πεζούς!) αρκετούς δρόμους, κρατώντας έτσι την τάξη. Για άλλη μια φορά τους παραδέχτηκα, και γέλασα πικρά συγκρίνοντας με τις φωτογραφίες που είδα από τη δωρεάν διανομή λαμπτήρων!

Στην Leicester square είχε πυροτεχνήματα, αλλά δεν κατάφερα να φτάσω, γιατί η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο. Έτσι συνέχισα προς την Chinatown. Χαμός κι εκεί! Όλοι οι δρόμοι ήταν σκεπασμένοι με κόκκινα φαναράκια! Το κλίμα ήταν πολύ γιορτινό.

Chinatown decorated

Chinatown decorated

Τα πολλά εστιατόρια της περιοχής, πάντα με τις πάπιες να κρέμονται μέσα απ' τις βιτρίνες, ήταν γεμάτα με κόσμο. Κι εκεί πάγκοι μικροπωλητών (παρεμπιπτόντως, αυτοί οι πάγκοι είναι προκαθορισμένο που θα βρίσκονται, στο site του event υπήρχε χάρτης με όλα, μονοδρομήσεις, πορεία της παρέλασης, σημεία για πληροφορίες αλλά και οι πάγκοι), αλλά και κάποιος ο οποίος "ζωγράφιζε" το όνομά σου με Κινέζικους χαρακτήρες.

Chinatown

Names in chinese

Chinese restaurant

Και για να τελειώσουμε, κάτι από το Κινέζικο Ωροσκόπιο. Όσοι γεννήθηκαν τη χρονιά του αρουραίου (1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008) είναι (δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά έτσι διάβασα!) φιλόδοξοι, ειλικρινείς και γενναιόδωροι! Γίνονται φίλοι εύκολα με τους Δράκους και Μαϊμούδες και δύσκολα με τα Άλογα!


Καλή εβδομάδα!

Trafalgar scalpture

Στην τελευταία φωτογραφία βλέπετε ένα από τα γλυπτά της πλατείας Trafalgar, το οποίο τοποθετήθηκε εκεί μόλις το Νοέμβριο που μας πέρασε. Ονομάζεται Model for a hotel και τα πολύχρωμα γυαλιά που το απαρτίζουν παίζουν όμορφα με το φως του ήλιου, τουλάχιστον σε μέρες όπως η χτεσινή που ο ήλιος εμφανίζεται και έχει όρεξη για παιχνίδι! Όχι και η πιο έξυπνη επιλογή για πλατεία Αγγλικής πόλης, αλλά το αποτέλεσμα είναι όμορφο.

37 comments:

Σοφία said...

Κοιτάζω μήπως με δω σε κάποια από τις φωτογραφίες σου, αλλά μπααααα. Πάλι δεν συναντήθηκαν οι δρόμοι μας!

Την παρέλαση ούτε εγώ την πρόλαβα γιατί άργησα να φύγω από το σπίτι και μετά μου έτυχε μια γκαντεμιά με τα τρένα καθότι σήμερα (σήμερα!) βρήκε η Network Rail να κάνει επιδιορθώσεις στις γραμμές. Έτσι έκανα τον διπλάσιο χρόνο να φτάσω στο κέντρο αφού πήγα μέσω Γουαδελούπης. Γκρρρρ!

Τέλος πάντων, εκτός από την παρέλαση τα άλλα τα είδα, πήγα και στην Chinatown πριν πλακώσει ο πολύς κόσμος, πήγα και στα πυροτεχνήματα και τράβηξα βιντεάκια. Τώρα που είδα τι φωτογραφίες έβαλες, θα βάλω εγώ διαφορετικές για να μην επαναλαμβανόμαστε ;-)

Τον τυπά που γράφει το όνομά σου δεν τον είδα όμως. Πώς μου ξέφυγε; Χμμμμμ!

Γκρινιάρης said...

Χαχα! Έχω κι άλλες πολλές που δεν ανέβασα! Μπορεί να είσαι εκεί μέσα!!!
Δηλαδή μπορεί κι εγώ να είμαι σε δική σου; Ωχ!

Εντάξει, η παρέλαση δεν ήταν τίποτα το φοβερό νομίζω, δεν έχασες και τίποτα. Πολύ καλύτερα ήταν στην Trafalgar και στους δρόμους της Chinatown.

Βάλε οπωσδήποτε από μέσα απ' τη Leicester square, γιατί δεν μπήκα. Καλά, τι σοι πυροτεχνήματα είχαν 2 το μεσημέρι;;;

Ο τύπος ήταν σε κάποιο στενό στην Chinatown.

Σοφία said...

Δεν είναι πυροτεχνήματα, είναι κροτίδες. Τα ρίχνουν για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Κάνουν απίστευτο θόρυβο και γεμίζει ο τόπος καπνό, σε σημείο που δεν βλέπαμε τον ουρανό κάποια στιγμή - φαντάσου, με τόσο καλή ορατότητα σήμερα!

Lion dances είδες;

Γκρινιάρης said...

Όχι, είδα μόνο dragon dance, και προσπαθώ να φτιάξω βιντεάκι τώρα. Αλλά φαντάζομαι θα με καλύψεις με το δικό σου post. :)

DaNaH said...

Εκπληκτικές οι φωτογραφίες Γκρινιάρη! Μία και μία όλες! Μου αρέσει που οι γιορτές των Κινέζων είναι γεμάτες χρώματα και γεύσεις! Μια ιδέα από γεύσεις πήραμε από το blog της Σοφίας και από το δικό σου πήραμε πολλές όμορφες φωτογραφίες! Αυτά είναι αξέχαστες εμπειρίες!

Πραγματικά θλίβομαι και εγώ που βλέπω πως παρά τον πανικό που γινόταν στην γιορτή, επικρατούσε τάξη και ήταν όλα καλά οργανωμένα.

Αναμένουμε και την συνέχεια! ;-)

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Σ' ευχαριστώ DaNaH! Κοίτα, οι Άγγλοι είναι πολύ οργανωμένοι σ' αυτά. Η αστυνομία ήταν παντού, ευγενέστατοι και χαμογελαστοί πάντα με διάθεση να βοηθήσει κι όχι να επιπλήξει. Μεγάλο πράγμα.
Εδώ έδωσαν ρέστα στα πυροτεχνήματα της πρωτοχρονιάς που ο κόσμος ήταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ, εδώ δε θα τα κατάφερναν;

~~A~~ said...

Όμορφεεεεες φωτογραφίες!!!

Γκρινιάρης said...

Σ' ευχαριστώ πολύ ~~A~~! Καλή εβδομάδα!

Σοφία said...

Η Άγγλοι αστυνομικοί είναι κορυφαίοι. Σε τέτοιες εκδηλώσεις πραγματικά δίνουν ρέστα. Και την τάξη κρατούν και ευχάριστοι είναι. Μιλάμε πας και τους ζητάς να φωτογραφηθούν μαζί σου, και κάθονται λες και είναι ηθοποιοί. Όχι σαν κάτι ξυνισμένους που βλέπεις σε άλλες χώρες (της Ελλάδας μη εξαιρουμένης).

Σοφία said...

Ζηλεύω πολύ, ειδικά το κινέζικο φαγητό! Κάνω ότι καλύτερο μπορώ, αλλά τα δικά μου δεν φτάνουν αυτά που έχω δοκιμάσει σε εστιατόρια!
Καλημέρα γκρινιάρη!

Laplace said...

tis kalhmers mu gkriniarh.wraies oi fwto file mu.

fpboy said...

Πεθύμησα ''κινεζικό'' με το ποστ σου ...Τέλειος καιρός φίλε μου!
Πάντα τέτοια!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα.

Έτσι είναι Σοφία. Είναι φοβεροί οι αστυνομικοί.

Graso εντάξει, μην πτοείσαι, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Ανυπομονώ να δοκιμάσω και τις σάλτσες που πήρα! Λες να είναι το κλειδί της επιτυχίας; :)

Ευχαριστώ laplace78!

Fpboy τι περιμένεις! Τα chopsticks σε περιμένουν!

KitsosMitsos said...

Φανταστικές οι φωτογραφίες, δεν το συζητώ!
Όμορφο να γνωρίζεις ήθη και έθιμα απ'όλο τον κόσμο.
Σας έκανε και καταπληκτική ημέρα.

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά Kitsosmitsos! Ελπίζω να έχουμε κι άλλα τέτοια ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ακόμα Φεβρουάριος...

Agobooks said...

Πολλές και φοβερές φωτογραφίες! Καλή βδομάδα, γκρινιάρη μου!

island said...

Η χρονιά του αρουραίου ε;;;Μήπως είναι η εθνική γιορτή της Ελλάδας;Έχουν μαζευτεί πολλά αρούρια εδώ...

Οι φωτογραφίες είναι για νάσιοναλ Τζεογκράφικ....φοβερές

Γκρινιάρης said...

Σ' ευχαριστώ πολύ N.Ago! Καλή εβδομάδα!

Island σ' ευχαριστώ πολύ! Τι να σου πω, λες να είναι η χρονιά μας; :)

Αποψη said...

Μονοδρομήσεις για πεζούς ούτε ματαξαναείδα, ούτε ματαξανάκουσα! Άπαιχτοι οι εγγλέζοι. Φυσικά οι φωτογραφίες σου για άλλη μια φορά με έκαναν να νοιώσω ότι έιμαι εκεί. Που -μεταξύ μας- το σχεδιάζω να ξεκουνηθώ και να έρθω για κανα ΣΚ. Φιλιά, γκρινιάρη και εύχομαι πολλές ωραίες ασυνέφιαστες μέρες για πολλά και υπέροχα κλικ...

Γκρινιάρης said...

Σ' ευχαριστώ Άποψη! Μονοδρομήσεις, όπως τ' ακούς! Και παρ' όλο που είναι σπαστικό να πρέπει να κάνεις το γύρο του τετραγώνου για να φτάσεις 10 μέτρα πιο κάτω, είχε αποτέλεσμα. Μακάρι να έχουμε κι άλλα τέτοια Σαββατοκύριακα! Και εύχομαι όταν το αποφασίσεις να το κάνεις το ταξιδάκι να σου κάνει καλό καιρό! Αλλά αν πάλι όχι, τουλάχιστον θα πάρεις μια πιο αυθεντική γεύση! :)

amelie said...

πολυ ωραιες φωτογραφιες....γεματες φως και με πλατη τον ηλιο ;) ... γεια σου γκρινιαρη!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα amelie! Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο! Έβγαλα και με φάτσα στον ήλιο όμως, τι νόμισες; :)

seaina said...

Πολύ όμορφες εκδηλώσεις και πολύ όμορφος καιρός.
Εν αντιθέσει με εμάς που εδώ ξυλιάζουμε!!

? said...

ωραίες οι φωτό..ευτυχώς δεν είχαν αρκετούς αρουραίους για να τιμήσουν όπως πρέπει αυτή χρονιά :-) καλημέρα!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Seaina. Ωραία ήταν. Να δούμε πόσο θα κρατήσει η καλοκαιρία! Από εκδηλώσεις, στο Λονδίνο η ατζέντα είναι από τέτοια πράγματα, ανεξαρτήτως καιρού! Ένα από τα πράγματα που μ' αρέσουν σ' αυτή την πόλη.

Νίκο Κ., είδα αρουραίους, αλλά σε σοκολατάκια! Όχι, κανονικούς δεν είχαν, ευτυχώς! :)

Anonymous said...

χαιρετε!!
οι φωτο ειναι απιστευτες, αλλα να πω την αμαρτια μου μια γοραφοβια την επαθα μολις τις ειδα, οπως και τοτε με τα χρισουγεννα! ελπίζω μεχρι να ερθω να χουν τελειωσει οι εκδηλώσεις να μη δω τοοοοοσο κοσμο! απορω πως αντεξες κιεσυ! αλλα εσυ εισαι χωριογυρης, που λενε στο χωριο μου, ολο απο εδω και απο εκει εισαι!
περιμενουμε και βιδεο!
χεχε!

Γκρινιάρης said...

Χωριογύρης; Τώρα αυτό είναι καλό; Γιατί δε μου πολυακούγεται έτσι! Απλά μου αρέσει να βλέπω καινούρια πράγματα!

Μπα, οι εκδηλώσεις στο Λονδίνο δεν τελειώνουν ποτέ! Αλλά είναι συγκεκριμένες αυτές που μαζεύουν τόσο πολύ κόσμο. Απλά μπορείς να επιλέξεις να μην πας! Εξάλλου έχει πάρα πολλά μέρη να πας, το μόνο πρόβλημα είναι να κάνεις την επιλογή που θα πας και τι θα αφήσεις!
Καλά, καμία σχέση με τα Πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα, αυτό προχτές δεν ήταν τίποτα!

Γκρινιάρης said...

Α, το βίντεο μάλλον αργά το βράδυ θα το ανεβάσω.

NdN said...

Πέρασα και εγώ για λίγο από Trafalgar, αλλά για να είμαι ειλικρινής από τις φωτογραφίες σου φαίνεται καλύτερο το μέρος από οτι από κοντά! Ηταν υπέροχη μέρα και βοήθησε πολύ.

Κατατοπιστικός και περιγραφικότατος όπως πάντα γκρινιάρη, ακόμα και σε μένα που ήμουν εκεί! Θα περιμένω και το βίντεο...

Γκρινιάρης said...

Ndn, αν τα έκανα να φαίνονται καλύτερα απ' ότι ήταν, αυτό μόνο ως κοπλιμέντο μπορώ να το πάρω κι ευχαριστώ! Πάντως ήταν αρκετά καλά κι από κοντά, κυρίως στην Chinatown, όχι τόσο στην Trafalgar.
Καλό βράδυ!

Σοφία said...

@ Lifewhispers: Όταν έχει τόσο πολύ κόσμο σε ένα μέρος είναι μια καλή ευκαιρία να πας σε κάποιο άλλο. Π.χ. την Κυριακή η Oxford Street ήταν τελείως άδεια :-)

Anonymous said...

Εγώ πάντως που είμαι Αρούρι, τέτοιος άνθρωπος - νομίζω - ότι είμαι!

Εσύ είσαι με το πουκαμισάκι και εμείς κυκλοφορούμε με κουβέρτες αυτές τις ημέρες!

Anonymous said...

ειδα μολις ολα σας τα σχολια,και προλαβα να δω και το βιντεο σου γκρινιαρη!ωραιο βιντεο, και με παρα πολυ κοσμο,δεν ξερω τι λες εσυ, εγω να βγαινα εξω και να ταν ετσι θα ξαναμπαινα μεσα!
μην ανησυχεις ομως, στην περιπτωση τη δικη σου ειναι καλο το "χωριογυρης" που σου ειπα, σημαινει απλα οτι δεν καθεσαι καθολου μεσα στο σπιτι και οτι τριγυριζεις συνεχεια.
Σοφια, ολως τυχαιως η καλυτερη μερα μου πριν χρονια στο λονδινο ηταν η κυριακη μεσημερι στην οξφορντ! :) μηπως να ευχηθω να εχειμια εκδηλωση οτνα θα μαι εκει, ν απω απο την αντιθετη κατευθυνση που πανε ολοι;
χεχε.
σορρυ για το σεντονι γκρινιαρη μου.
καλο ξημερωμα!

An-Lu said...

Τέλλλλειες οι φωτό σου γκρινιαρούκο!

Γκρινιάρης said...

Penny δεν πειράζει. Μας ξεπληρώνει για το ελεϊνό περσινό καλοκαίρι!

Lifewhispers γυρίζουμε όσο μπορούμε! Και γιατί να κάτσεις σπίτι;

An-Lu, thanks!

seaina said...

Εκπληκτικές ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ και ανοιξιάτικες φωτογραφίες!!

Γκρινιάρης said...

Ε, που και που, μας κάνει κι εμάς τα χατήρια ο καιρός! :)