Thursday 20 March 2008

Ισημερία και ισοτιμία

Καλημέρα σε όλους!

Ένα post με δυο μικρά θεματάκια στα γρήγορα.

Ισημερία...

Σήμερα, 20 Μαρτίου, είναι η εαρινή ισημερία. Συγκεκριμένα σήμερα στις 5.48 ώρα Greenwich το κέντρο του ήλιου παρατηρείται πως βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της γής. Κι αυτή τη μέρα η μέρα και η νύχτα έχει σχεδόν την ίδια διάρκεια.

Μάλιστα θεωρείται πως 20 με 21 Μαρτίου ξεκινάει ουσιαστικά η άνοιξη, η οποία διαρκεί μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 ή 21 Ιουνίου. Γι' αυτό μας ενημερώνει και το google σήμερα...
Βέβαια εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει στον χειμώνα! Σύννεφα, βροχές και αέρηδες, και να φανταστείς οτι αυτή την Κυριακή είναι το Καθολικό Πάσχα! Το μοναδικό ίσως τετραήμερο εδώ αφού η Παρασκευή και η Δευτέρα είναι bank holidays! Γκαντεμιά!


...και ισοτιμία.

Από πέρσι που ήρθα εδώ η μετατροπή που έκανα από λίρες σε ευρώ ήταν βάσει της ισοτιμίας 1 λίρα = 1.5 ευρώ. Έτσι ένα εισιτήριο για μια παράσταση που έκανε πχ 25 λιρών, προσέθετα το μισό και υπολόγιζα οτι έκανε 37-38 ευρώ.

Πρόσφατα όμως που ήθελα να επιβεβαιώσω τους υπολογισμούς μου για κάποιο ποσό χρησιμοποίησα μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί τις τρέχουσες ισοτιμίες και είδα με έκπληξη πως το ποσό που μου έβγαλε σε ευρώ ήταν αρκετά μικρότερο! Κοίταξα την ισοτιμία και είδα πως πλέον έχει πάει 1 λίρα = 1.27 ευρώ! Μη σας φαίνεται μικρή η διαφορά! Σκεφτείτε πως το 1.25 είναι στη μέση από το 1.5 που ήταν και το 1, δηλαδή x λίρες=x ευρώ! Έτσι τώρα το εισιτήριο των 25 λιρών μετατρέπεται σε 31.8 ευρώ!

Για του λόγου του αληθές βρήκα κι ένα σχετικό διάγραμμα (ανάποδα βέβαια, δηλαδή το ευρώ σε λίρα)...


Καλη μέρα να έχετε!

19 comments:

Σοφία said...

Εκεί μπορεί ο χειμώνας να σας έχει κατσικωθεί, αλλά εδώ έχει αρχίσει δειλά-δειλά να μυρίζει άνοιξη! Την άνοιξη βέβαια την έχω συνδέσει με την 25η Μαρτίου... Για να δούμε τι θα μας κάνει μέχρι τότε;
Τόσο καιρό και ακόμα μετατρέπεις σε ευρώ;
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

Ωχ ναι, είναι και η 25η Μαρτίου!!!!

Τυχεροί είστε.

Όχι βρε, δεν μετατρέπω τα καθημερινά μικροέξοδα πια. Αλλά πχ για λίγο μεγαλύτερα έξοδα, όπως εισιτήρια για παραστάσεις ή αεροπορικά εισιτήρια ή νοίκια θέλω να έχω και μια εικόνα σε ευρώ να ξέρω τι γίνεται.

Και όπως και να' χει ήταν κάτι ευχάριστο! Σκέψου οτι ένα εισιτήριο Λονδίνο-Αθήνα-Λονδίνο που κάνει πες 200 λίρες αντί για 300 ευρώ που χοντρικά υπολόγιζα πέρσι τώρα είναι 255 ευρώ!

Καλημέρα!

DaNaH said...

Καλή άνοιξη και επισήμως να πούμε επομένως! Αν και εδώ από χθες έχει συννεφιά και σήμερα έχει βγάλει ψυχρούλα και βρέχει. Όπως βλέπεις δεν είμαστε και τόσο διαφορετικά όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες! :)

Sophia Kollia said...

Καλημέρα, και καλώς σε βρήκα.Γκρινιάρη μου πώς είναι η ζωή για έναν έλληνα στο Λονδίνο?
Καλημέρα χαμογελαστή

Anonymous said...

Μ'αρέσουν πολύ αυτές οι "εικαστικές παρεμβάσεις" που κάνει η Google στο σήμα της!
"Μυρίζει" άνοιξη εδώ στην Ελλάδα και που μυαλό για δουλειά και για διάβασμα. Τώρα χρειάζονται εκδρομούλες και καφεδάκια στη φύση. Είμαι σίγουρη πως και στη Βρετανία θα απολάυσεις την άνοιξη και θα μας τη φωτογραφίσεις!

Strahd said...

Άντε μπήκε η άνοιξη. Αρχίζουν σιγά σιγά οι ζέστες. Τα λουλουδάκια ανθίζουν... Τα πουλάκια κελαηδούν.... Αχχχχ...........


.....


............


Καλό μεσήμερί :)

Γκρινιάρης said...

DaNaH έχω την αμυδρά υποψία οτι το μεσημέρι για πολύ λίγο έριξε και χιονόνερο!

Sofia καλωσήρθες! Μην περιμένεις σύντομη απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα! Ίσως από το blog να καταφέρνω να δίνω μια εικόνα, αλλά κι αυτή είναι υποκειμενική.

Lemonita έχουν πλάκα, όντως. Αυτό είναι το "κακό" με την άνοιξη, αναστατώνεσαι κι άντε να συγκρατηθείς μετά! Αλλά έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα με 8-9 μήνες καλοκαιρία, πρέπει να ξέρεις να συγκρατείσαι το κατά δύναμιν! Εδώ ακόμα δεν έχουμε τέτοιο "πρόβλημα"!

Strahd πλάκα μας κάνεις; Παίζεις με τον πόνο μου ή μου φαίνεται;;;

NdN said...

Για την ισημερία δεν έχω κάτι να σχολιάσω γιατί εγώ περιμένω την επόμενη Κυριακή που αλλάζει η ώρα και μεγαλώνει η μέρα και οι βόλτες στο ποτάμι θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Για την ισοτιμία έχω πολλά να πω. Λοιπόν, για εμάς που μένουμε στο Λονδίνο καιπληρωνόμαστε σε λιρες δεν αλλάζει κάτι. Τα αεροπορικά μας εισητήρια γίνονται φτηνότερα, καθώς και όλα όσα πληρώνουμε σε ευρώ. Ωστόσο, ο μισθός μας γίνεται μικρότερος. Και αυτό όταν θέλεις να μεταφέρεις χρήματα σε άλλη χώρα είναι πολύ κακό. Για εμένα δε κάνει μεγάλη διαφορά γιατί δεν στέλνω χρήματα σε κανέναν. Ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοι που στέλνουν χρήματα στις οικογένειες τους στην Ιταλία, γαλλία κτλ. Αυτοί βρίζουν όλη μέρα. Το ακριβώς ανάποδο κάνουν οι Αμερικάνοι που βλέπουν να πληρώνονται τον ίδιο μισθό και να παίρνουν 15% παραπάνω λόγω πτώσης του $. Γενικά είναι κακό που έπεσε η λίρα. Ετσι το κρίνω εγώ τουλάχιστον.

Καλό 4ήμερο γκρινιάρη! Ενα το χρόνο έχουμε, να το χαρείς!

Anonymous said...

βρε γκρινιαρη, βρε γκρινιαρη.αληθεια θελεις να ερθει η ανοιξη;
και εισαι εκει;

εγω καθολου δεν καιγομαι να ρθει, ειδικα εδω με τις απεργιες, οσο ψυχρα και να κανει ζεσταινεσαι απο το περπατημα. εχεις τετραημερο κι εσυ;

Γκρινιάρης said...

Ndn συμφωνώ μαζί σου. Γι' αυτούς που πληρώνονται σε λίρες και τα ξοδεύουν εδώ δεν αλλάζει κάτι, ενώ χειρότερα είναι αυτοί που στέλνουν έξω. Για τους Έλληνες φοιτητές (και τους τουρίστες ακόμα) όμως που ουσιαστικά ξοδεύουν ευρώ στην Αγγλία, μια χαρά έκατσε. Αυτοί είναι ευνοημένοι.

Γκρινιάρης said...

Ε, εδώ δεν έχουμε απεργίες, γιατί να μη θέλω να έρθει η άνοιξη; Άσε που δεν κατάλαβα και πολύ τη σύνδεση που επιχείρησες!

Τετραήμερο, ναι. Σπάνιο γεγονός εδώ... Το μοναδικό για την ακρίβεια όπως λέει κι ο Ndn!

amelie said...

ελειψα λιγο καιρο και βλεω εχεις πολλα και ενδιαφεροντα θεματα...
strahd: η φυση κοινως..........οργιαζει

Dr_MAD said...

Χαρές που έκανες με την πτώση της λίρας! χαχαχα

Στις 29 και στις 30 θα είμαι Λονδίνο μεριά. Το διαπίστωσα κι εγώ στις τιμές. Α! Και κανόνισε να φτιάξει ο καιρός (δεν ξέρω τι βύσματα έχεις με τον Πανάγαθο, αλλά κάνε τα κοννέ σου, γιατί θα σε θεωρήσω υπεύθυνο)

Καλή Ανοιξη λοιπόν ;-)

seaina said...

Πρώτον, πολλές Σοφίες αναγνώστριες έχεις.
Δεύτερον τρελαίνομαι για τα σκιτσάκια του google. Μας βάζει στην Άνοιξη!
Καλή Άνοιξη λοιπόν.

KourtGeo said...

Καλή άνοιξη να έχουμε.... Είναι η εποχή των ερωτιάρηδων....

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα σε όλους!

Amelie glad to have you back!

MAD είναι να μην κάνω; Για τον καιρό δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι! Μακάρι να μας φέρει λίγο ήλιο! Είδα πάντως οτι θα ανέβουν λίγο οι θερμοκρασίες μέχρι τότε. Λίγο...

Seaina το παρατήρησα κι εγώ αυτό! Χαχα!

Kourtego καλή άνοιξη! Αλλά να τη δούμε και χειροπιαστή, ε; :) Γιατί οι ερωτιάρηδες που λες δε νομίζω να τη βρίσκουν με τη συννεφιά και τους 4 βαθμούς! Έχουν και τον χειμώνα γι' αυτό!

KitsosMitsos said...

Άνοιξε η άνοιξη και τα τυχερά μας. Όσο για τις ισοτιμίες να χαρούμε που έπεσε η λίρα ή να κλαίμε που ανεβαίνει το ευρώ;

Σοφία said...

Εγώ πάντως για την άνοδο του ευρώ δεν χαίρομαι καθόλου γιατί κάθε φορά που πάω Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ευρωζώνης όλα πλέον κοστίζουν περισσότερο :-(

Αντιθέτως για όσους Έλληνες έχουν σκοπό να ταξιδέψουν προς Αγγλία, ή για τους Έλληνες (Γάλλους, Γερμανούς κ.λπ.) φοιτητές που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε ευρώ, η άνοδος του ευρώ είναι dream come true. Πιστεύω όμως ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, γιατί αυτοί οι λίγοι Άγγλοι που τραβάει η Ελλαδίτσα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, αφού όλα τα είδη τουρισμού εκτός από τα all inclusive (που έτσι κι αλλιώς δεν αφήνουν χρήμα) θα μειωθούν λόγω υψηλού κόστους.

Για την άνοιξη έχω να πω ότι κι εγώ περιμένω το επόμενο σ/κ που θα αλλάξει επιτέλους η ώρα - και στο μεταξύ ελπίζω να μην βρω χιονιά όταν επιστρέψω στο νησί! Μπρρρρρ!

Anonymous said...

Σωστή τοποθέτηση. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αλληλένδετα πάντως . Αν αναλογισθεί κανείς το πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εαν δει κανείς την εξελικτική πορεία στο συνάλλαγμα / μετατροπή νομισμάτων με όλα αυτά τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα θα καταλήξει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.