Sunday 2 March 2008

There will be blood (Θα χυθεί αίμα)

Μέσα στη βδομάδα πήγα και είδα το Τhere will be blood, στην οποία η ερμηνεία του Daniel Day-Lewis του χάρισε το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στα Όσκαρ, στις Χρυσές Σφαίρες αλλά και της Βρετανικής Ακαδημίας. Η ταινία είναι σκηνοθεσίας Paul Thomas Anderson (κέρδισε και βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου) και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα Oil! του Upton Sinclair.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο τέλος το 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ου στην California. Κεντρικό θέμα είναι η αφήγηση της ιστορίας ενός μεταλλωρύχου ο οποίος ξαφνικά βρίσκει πετρέλαιο. Είναι η εποχή του κυνηγιού του μαύρου χρυσού. Σιγά σιγά φτιάχνει την επιχείρησή του, νοικιάζωντας ή αγοράζοντας τις εκτάσεις που θεωρεί οτι έχουν πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας και τον μικρό του γιο για να προβάλλει το προφίλ του οικογενειάρχη. Κάποια στιγμή ένας νέος έρχεται και του δίνει μια πληροφορία για μια περιοχή που κρύβει πετρέλαιο, κι αυτός φεύγει για να την ερευνήσει. Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, συμβαίνουν πολλά και διάφορα στα οποία δε θα αναφερθώ, να δείτε κι εσείς τίποτα.

Η ταινία είναι καλή. Ο Daniel Day-Lewis όμως καλύτερος! Η ερμηνεία του μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω άξιζε το βραβείο. Βέβαια τον βοηθάει και η ταινία, αφού είναι γυρισμένη πάνω στον κεντρικό ήρωα και του δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Παρεμπιπτόντως η - λίγο αγριεμένη - όψη του Daniel Plainview (του κεντρικού χαρακτήρα) μου θύμισε λίγο τον ρόλο που έπαιζε ο Lewis στο Gangs of New York.

Η ταινία είναι ωραία γυρισμένη. Δεν κάνει κοιλιά και τη βλέπεις με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Το παράπονό μου είναι οτι όταν τελείωσε δεν ένιωσα οτι ένας κύκλος έκλεινε, την κάθαρση που λέμε στο αρχαίο δράμα. Είχα την αίσθηση οτι θα μπορούσε να συνεχιστεί λίγο ακόμα. Μου φάνηκε σαν ένα κείμενο χωρίς επίλογο, κάτι έλειπε για να πω "τέλος".

Ορίστε και το trailer για όποιον ενδιαφέρεται.



Καλό μήνα, καλή Άνοιξη και καλή Κυριακή να έχετε!

13 comments:

Anonymous said...

Καλημερααααααααα!καλο μηνα και καλη Κυριακη.Διαβασα ολα τα ποστ σου που μαζευτηκαν τοσες μερες κι εχω να πω ενα πραγμα!σε ζηλευω! για το χρονο που εχεις νακανεις τοσες βολτες απο εδω και απο εκει. στο ποστ με το Paddington terraces, δεν θελω καν να υποψιαστω οτι ηταν κοντα εκει που εμενα και ουτε καν το βρηκα! σε χαιρομαι ομως, πολυ! δεν την εχω δει την ταινια, δεν ειναι το στυλ που προτιμω ακριβως,αν και μου αρεσει ο Λιουις!
Καλη ανοιξη λοιπον!!

ΤΑΣΟΣ said...

Είναι μιά ταινία που εμφανώς δείχνει πως ο πετρελαιάς - καπιταλιστής

- χρησιμοποιεί τη θρησκεία για την ικανοποίηση των σκοπών του

- αδιαφορεί γιά τους ίδιους λόγους γαι την υγεία του παιδιού του

Δηλ υπεισέρχεται στην ουσία του καπιταλισμού που χρησιμοποιεί τους κρατικούς θεσμούς (εκκλησία, επιστήμη, διοίκηση, οικογένεια κλπ) γαι την κυριαρχία του και την αναγέννησή του.

Γιά το τέλος της ταινίας έχεις δίκηο.

Δεν κατάλαβα γαιτί σκότωσε τον ιερέα.

Σοφία said...

@ Τάσοσ: Δεν μας λες και τι έγινε στη μέση, να γλιτώσουμε το 10λιρο για το εισιτήριο;

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα.

Lifewhispers, οι terraces είναι παντού στο Λονδίνο, όχι μόνο εκεί που έμενες! Χεχε! Πρέπει να πέρασες πολύ καλά απ' όσο διάβασα. Άντε και σε άλλα με υγεία!

Τάσο, να σου πω την αλήθεια, δεν είχα σκεφτεί την ερμηνεία που δίνεις στην ταινία, οτι δηλαδή ο Plainview προσωποποιεί τον καπιταλισμό.

Σοφία, πάντως αυτό που είπε ο Τάσος δεν είναι και πολύ σημαντικό spoiler, αν γι' αυτό ανησυχείς.

Anonymous said...

Εχω διαβάσει πολλά γι'αυτή την ταινία και θα την δω οπωσδήποτε! Μ'αρέσει και ο πρωταγωνιστής. Αλλη μια που έχω στα υπ'όψιν είναι το "Into the Wild". Μήπως την έχεις δει; Καλό βράδυ.

Aντώνης said...

Καλό μήνα, καλή Άνοιξη και καλή εβδομάδα! Την ταινία βαριέμαι λιγάκι να τη δω, λόγω θέματος, αλλά λόγω πρωταγωνιστή το σκέφτομαι!

Dr_MAD said...

NAI !
NAI !
NAI !

TO ΒΡΗΚΕΣ!
Εχεις msn να τα πούμε πι οσυγκεκριμένα για το έπαθλο?
χεχεχεχε (σατανικό)

Οσο για την ταινία, την είδα πρόσφατα κατεβασμένη από torrent. Δε μπορώ να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα. Χλωμή παραγωγή, χλιαρές ερμηνείες. Το στήσιμο μόνο ήταν καλό (φωτογραφία, μουσική επένδυση κτλ). Τρώγεται πάντως, αλλά δεν άξιζε και όσα ακούστηκαν

Γκρινιάρης said...

Lemonita δες την και πες μας και την άποψή σου. Όχι, την into the wild δεν την έχω δει. Καληνύχτα!

Αντώνη καλή εβδομάδα και σε σένα!

Γκρινιάρης said...

Χεχε!

Ok, αλλά πρέπει να ξέρεις οτι σαν γκρινιάρης που είμαι δεν τα πάω πολύ καλά με τα παιχνίδια (μόνο με τα σατανικά, οπότε έχεις μια ελπίδα!)...

fpboy said...

Καλό μήνα Λονδρέζε μας !
Την ταινία θα την δω μέσα στην βδομάδα, μην λες άλλα !
Αν προβάλετε εκεί, δες το εξαιρετικό ''Η άκρη του ουρανού ''!
Καλό βράδυ !

Γκρινιάρης said...

Fpboy δε λέω, δε λέω. Την ταινία που λες έψαξα και παίζεται μόνο σε λίγα, σινεμά, αν όμως αξίζει να το επιδιώξω.
Καλημέρα!

fvasileiou said...

Εδώ και μέρες θέλω να δω αυτή την ταινία (και το no country for old men), αλλά οι ρυθμοί της αποκριάς με έχουν παρασύρει.
Σήμερα νομίζω ότι θα είναι η μέρα.

Γκρινιάρης said...

Αν είσαι σε ρυθμούς καρναβαλιού, μήπως να περιμένεις καλύτερα να τελείωσει το Τριώδιο για να πας; Δε θα έλεγα οτι η ταινία κινείται στο κλίμα των ημερών. :) Εκτός αν θες να ξεφύγεις λίγο εν όψει του εορταστικού τριημέρου.