Tuesday 27 May 2008

Διαβάστε επίσης

... ένα πολύ αναλυτικό και ενημερωτικό post της ~~Α~~ για το κάπνισμα "Τι ισχύει για το κάπνισμα σε διάφορες χώρες".


8 comments:

Laplace said...

βαζω στοιχημα φιλε οτι σε 10 χρονια απο τωρα,ο καπνιστης θα αντιμετωπιζεται οπως ο χρηστης ναρκωτικων κ το καπνισμα θα απαγορευθει πληρως..

Anonymous said...

Ο φίλος laplace78 νομίζω ότι έχει δίκιο. Μπορεί και να τους εκτελούν επιτόπου με το που θα τους πετυχαίνουν με το τσιγάρο στο χέρι (αστειεύομαι εδώ). Δεν είναι καλό να εισπνέει ο διπλανός σου, τον καπνό σου και να γίνεται παθητικός καπνιστής. Προσωπικά είμαι καπνιστής των τριών πακέτων τη μέρα και συμφωνώ με την προστασία όσων δεν καπνίζουν. Εκεί που έχω τις ενστάσεις μου, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι καπνιστές, που τους απομονώνουν σε ένα μικρό μέρος, παστωμένους ο ένας πάνω στον άλλον για να καπνίσουν. Αυτή η νοοτροπία που καλλιεργείται για όσους καπνίζουν φοβάμαι ότι αγγίζει τα όρια του ρατσισμού. Από εκεί και πέρα, επειδή δεν "σκοτώνει" μόνον το τσιγάρο, αλλά σκοτώνει και το ποτό θα επιθυμούσα και πάνω στα αλκοολούχα ποτά να γράφουν: πόσα τροχαία ατυχήματα γίνονται λόγω του αλκοόλ, να γράφουν πόσοι άνθρωποι υπό την επήρεια αλκοόλ γίνονται βίαιοι. Εχτές άκουσα στις ειδήσεις έναν γονιό, που για να εκδικηθεί τη γυναίκα του, υπό την επήρεια αλκοόλ έπνιξε το 7 μηνών μωράκι που είχανε. Όμως ενώ αυτά συμβαίνουν, οι διαφημίσεις των αλκοολούχων ποτών δεν απαγορεύονται. Το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει οδηγώντας μεθυσμένος, ή να σε κάνει να σκοτώσεις κάποιον άλλον που είναι μέσα στο αμάξι σου, αν συμβεί ατύχημα. Πολλοί χάσανε τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς. Και όμως, αυτό που "λιθοβολείται" από παντού, είναι μόνον ο καπνιστής. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δίκαιο...
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

fpboy said...

Φίλε agorafoviagr φιλικά και με σεβασμό θέλω να σε ρωτήσω (μιας και ρωτάς αν είναι δίκαιο), αν είναι δίκαιο για τον εαυτό σου να ζήσεις καμια 10αρία χρόνια λιγότερο απο τον μέσο όρο επειδή καπνίζεις 3 πακέτα την ημέρα!
Πραγματίκά φιλικά και να ξέρεις οτι και εγώ καπνίζω...

υ.γ- Η απαγόρευση είναι καλή φάση γιατί σου λέει ''μαλάκα, δεν είναι αστείο, αλήθεια θα πεθάνεις...''

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Βασικά, όπως είπα και στο δικό μου post για το νόμο αυτό, τέτοια μέτρα δεν έχουν ως στόχο τον καπνιστή τον ίδιο, αλλά την προστασία των άλλων από το κάπνισμα. Σίγουρα έχουν και μια επίπτωση στις καπνιστικές του συνήθειες, αλλά νομίζω οτι αυτός είναι ένας δευτερεύον στόχος.

Όσο για το θέμα του αλκοόλ, το θέμα είναι λίγο πιο πολύπλοκο, γιατί αυτό που βλάπτει είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σε αντίθεση με το τσιγάρο που υπάρχει βέβαια γραμμική (νομίζω) συσχέτιση με τις συνέπειες, αλλά οι συνέπειες ξεκινούν και από την "με μέτρο χρήση", ενώ για το αλκοόλ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Οπότε αυτό που θα έπρεπε να προσεχθεί είναι η υπερβολική κατανάλωση.

Αλλά εκεί ανοίγουμε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο το κράτος ή ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να αποφασίσει για σένα τι είναι καλό για τον εαυτό σου!

Ενώ οι νόμοι για το κάπνισμα που προστατεύουν τους άλλους έχουν βάση.

katerina said...

Ωραία όλα αυτά ρε παιδιά δε λέω... Είμαι καπνίστρια, έχω επίγνωση της καταστασής μου, η οικογενειά μου έχει καπνοπωλείο και ειλικρινά αναρωτιέμαι, αφού υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΠΝΟΥ Ή ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ?? Εμείς σαν οικογένεια δηλώνουμε πως αν θεσπιστεί τέτοια απαγόρευση θα είμαστε από τους πρώτους που θα "υπακούσουμε"... Αλλά μέχρι τότε, αν θέλετε μέτρα, βρείτε κάτι που να είναι σεβαστό και από τους καπνιστές, οι οποίοι είναι πολλοί... Για την ακρίβεια το κάπνισμα έχει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα... Σορρυ γκρινιάρη αλλά εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου...

Γκρινιάρης said...

River δεν τίθεται θέμα αν το κάπνισμα είναι παράνομο. Δεν είναι παράνομο (ακόμα). Και ούτε αυτά τα μέτρα έχουν σχέση με το αν είναι παράνομο το κάπνισμα ή αν θα πρέπει να είναι παράνομο.

Αυτό είναι εντελώς άλλη συζήτηση.

Το ότι όμως είναι νόμιμο, δε σημαίνει πως είναι επίσης σωστό και νόμιμο να μη σέβεται κάποιος τον άλλον και να καπνίζει ενοχλώντας και βλάπτοντας τον άλλον!

Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Νόμιμο είναι και μη σέβεται και να αμελεί ή να βλάπτει τον εαυτό του. Κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν είναι νόμιμο να βλάπτει κάποιον άλλον!

Έτερον εκάτερον.

Σε παραπέμπω στο αναλυτικό post που έγραψα πριν μερικές μέρες.

Agorafoviagr said...

Φίλε μου fpboy, η ερώτηση που μου κάνεις είναι πολύ σωστή. Δεν είναι καθόλου δίκαιο να κάνω αυτό το κακό στον εαυτό μου, χώρια σε όσους χωρίς να είναι καπνιστές, εισπνέουν τον καπνό μου. Είναι μία αδυναμία μου, που ειλικρινά σου λέω, με στεναχωρεί που δε μπορώ να την ξεπεράσω, που δεν έχω τη θέληση να το κάνω....Μακάρι φίλε μου fpboy να μπορέσω κάποια στιγμή να το κόψω και εγώ και εσύ και όσοι το κάνουν!

Φίλε μου γκρινιάρη, η επισήμανσή σου είναι σωστή και συγνώμη για την παράληψη που έκανα σχετικά με το αλκοόλ. Η υπερβολική όντως κατανάλωση οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό φίλε μου, που με ενοχλεί, είναι η απομόνωση του καπνιστή, σε χώρους μικρούς ή ας πούμε έξω στο μπαλκόνι (αναφέρομαι σε υπηρεσίες, εταιρίες), που κάπου σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Φίλε μου γκρινιάρη θα το γενικεύσω λίγο το θέμα. Είναι πράγματι ένας νόμος που βγήκε για να προστατέψει τους άλλους. Θα προτιμούσα την ίδια ευαισθησία που δείχνουν στο μη καπνιστή, να δείξουν και σε εμένα τον καπνιστή, όταν εισπνέω, το καυσαέριο του κακοσυντηριμένου αυτοκινήτου, λεωφορείου, της βιομηχανίας που δε βάζει φίλτρα για να μην εισπνέουμε τους ρύπους της. Θα αισθανόμουν, πολύ όμορφα, αν επιτόπου, βάζανε αυτά τα πρόστιμα που βάζουν στους καπνιστές και σε όσους, όταν κάθομαι στα φανάρια με το ντουμάνι που βγάζει η εξάτμισή τους, γίνομαι και εγώ ένας παθητικός ας πούμε καπνιστής της δικής τους αδιαφορίας. Στο λέω καλοπροαίρετα. Επαναλαμβάνω ότι δε με ενοχλεί και συμφωνώ με το να μην καπνίζω δίπλα σε κάποιον που δεν το επιθυμεί. Ο τρόπος που πάνε να το εφαρμόσουν φίλε μου με ενοχλεί.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

BillyReuter said...

Καλέ, μην ανησυχείτε για την Ελλάδα. Ο υπουργός Δημήτρης Καγκελόπουλος είπε ότι από 1/1/2010 θα απαγορευτεί το κάπνισμα στα πάτρια εδάφη.
Τώρα, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε, τι να σας πω... Φαίνεται για να μας έρθει με το μαλακό, να συνηθίζουμε με την ιδέα, να μη μας έρθει απότομα, κι άλλες τέτοιες πίπες.
Σημειωτέον, στην Τουρκία θα απαγορευτεί από 1/1/2009, και συζητιέται να απομακρυνθούν μέχρι και οι ναργιλέδες από τους τεκέδες!! (αλλά εδώ είναι Ελλάδα και νομάρχης Θεσσαλονίκης ο Ψωμιάδης...)