Monday 21 July 2008

Περίπατος στη όχθη του ποταμού

Το επόμενο διάστημα όπως το βλέπω τα posts θα είναι λίγο μπερδεμένα. Μία για το παρόν, μία flashback. Σαν το Lost ένα πράγμα... Γιατί αν αρχίσω με περί Ελλάδας, θα μπαγιατεύσουν τα τωρινά...

Λοιπόν. Μία βόλτα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάποιος που θα έρθει στο Λονδίνο είναι κατά μήκος του ποταμού Τάμεση. Υπάρχουν διάφορα σημεία να περπατήσεις, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν το Thames Path.

Βέβαια μην το βλέπετε ως path, μονοπάτι, γιατί το Thames path έχει μήκος κοντά 300 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από πιο έξω από την Οξφόρδη και φτάνοντας μέχρι το φράγμα, ανατολικά του Λονδίνου. Ε καλά, δε χρειάζεται να το περπατήσετε και όλο μονομιάς! Μπορείτε να περιοριστείτε στο κομμάτι εντός πόλης για μια ωραιότατη βόλτα, βλέποντας αρκετά γνωστά κτήρια και landmarks της πόλης.

Η κλασική λοιπόν βόλτα που εγώ προτιμώ, και αυτή που έκανα και προχθές για να δω και λίγο την πόλη μετά την επιστροφή μου, ξεκινάει από το Westminister, το Big Ben και το London Eye και φτάνει έως την Millennium Bridge ή και την Tower Bridge, αν υπάρχει όρεξη. Από εκεί είναι και οι χτεσινές φωτογραφίες της... παραλίας!

Σας προειδοποιώ. Προσπαθήστε να μην εστιάσετε την προσοχή σας στον συννεφιασμένο ουρανό. Εξ' άλλου είτε έρθεις για τουρισμό στην Αγγλία είτε για εγκατάσταση, πρέπει να το συνηθίσεις και να μη σου κάνει αίσθηση. Αυτός ο καιρός κι αυτός ο ουρανός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Ένα συνεχώς ηλιόλουστο Λονδίνου σίγουρα δε θα ήταν το Λονδίνο.

Η περιοχή στο South bank (νότια όχθη), από την Hungerford Bridge προς το Waterloo.

South Bank

Αριστερά το ποτάμι, δεξιά είναι διάφοροι πολυχώροι, όπως το Royal Festival Hall, που φιλοξενούν διάφορα πολιτιστικά events (εκθέσεις φωτογραφίας, μικρές συναυλίες κλπ) ενώ έχουν και κάποια μαγαζιά και εστιατόρια. Όπως το παράρτημα του Foyles, ενός πολύ μεγάλου βιβλιοπωλείου στο Λονδίνο, έξω από το οποίο είδα ότι είχαν βγάλει πράσινη μοκέτα και καρέκλες για να κάθεται ο κόσμος και να απολαμβάνει τις στιγμές ήλιου. Τα sunny spells. Πόσο πετυχημένο...

Foyles @ RFH

Σε όλη τη διαδρομή, κυρίως τα Σαββατοκύριακα (οπότε έχει και πάρα πολύ κόσμο) υπάρχουν καλλιτέχνες δρόμου, animateurs κλπ. Όπως αυτή η δεσποινίς η οποία επιδίδεται σε hula hooping, δίπλα από το Carousel.

Hula hooping

Περνώντας τη Waterloo Bridge η βόλτα συνεχίζει κάτω από δέντρα με θέα στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, το Gherkin - αυτό το κτήριο σε σχήμα σφαίρας - και τη Blackfriars Bridge. Πολύ ωραίο κομμάτι της διαδρομή, πιο ήσυχο από το προηγούμενο.

South Bank

River Thames

Περνώντας κάτω από τη Blackfriars Bridge και από τον Oxo Tower φτάνουμε στην Millennium Bridge, πεζογέφυρα, η οποία όπως καταλαβαίνουμε κι από το όνομά της κατασκευάστηκε πρόσφατα, και βλέπουμε φάτσα κάρτα τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, βγάζοντας βεβαίως βεβαίως μία από τις κλασικές φωτογραφίες.

St Paul's Cathedral

Από την άλλη (νότια) πλευρά της γέφυρας βρίσκεται το Tate Modern του Λονδίνου, γνωστό μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Tate Modern Museum

Το κτήριο είναι ένας παλιός σταθμός ενέργειας, ο οποίος είχε κλείσει από το 1981, ενώ μετατράπηκε στο σημερινό μουσείο του 2000. Άλλο ένα must see αν είστε λάτρης της μοντέρνας τέχνης.

Και στο βάθος αγέρωχη η Tower Bridge. Στιγμιαία φωτισμένη, αντίθετα με το υπόλοιπο τοπίο, από κάποιες ηλιαχτίδες που κατάφεραν να περάσουν το παχύ στρώμα από σύννεφα.

Tower Bridge

Αν έχετε όρεξη μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την γέφυρα του Πύργου και ίσως ακόμα παραπέρα, στο Shad Thames (νότια πλευρά, μετά τη γέφυρα) ή στο St Katharine's Docks απέναντι (βόρεια, δίπλα στον Πύργο). Εγώ είχα αρχίσει να κουράζομαι όμως κι έτσι πήρα το δρόμο της επιστροφής, οπότε και τελικά την έριξε την βροχούλα του (ψιχάλες, μη φανταστείς), αλλά εγώ ήμουν ήδη στο λεωφορείο!

Καλή εβδομάδα!

14 comments:

Nikos Lioliopoulos said...

παρακολουθώντας στο eurosport τα τελευτάι χρόνια τον κλασικό αγώνα κοπηλασιας Κεμπριτζ- Οξφόρδης , Αγάπησα το λονδίνο χωρις να εχω πάει ποτε. και το δικό σου ποστ με εκανε να ηδη να σχεδιάζω ενα ταξιδι ...as soon as possible!
καλημερα.

JoaN said...

Τέλειο ποστ, τέλειο μπλογκ κλπ κλπ !!!

Marvin said...

H bolta sto South bank einai apo tis megalyteres moy apolayseis. Eprepe omws na eixes katebei to sabbato poy soulatsara ki egw ekei gyrw. O kairos htan asygkrita kalyteros!

Γκρινιάρης said...

Nikos με το καλό να το κάνεις το ταξίδι!

Joan να' σαι καλά!

Marvin βασικά κι εγώ Σάββατο κατέβηκα (κεκτημένη ταχύτητα, πάω να το διορθώσω). Ίσως ήσουν νωρίτερα από εμένα αν είχε καλύτερο καιρό!

DaNaH said...

Πολύ ωραίο το ποστ Γκρινιάρη! Ο τρόπος που γράφεις και η βόλτα που έκανες μου δείχνουν πως νοστάλγισες λίγο το Λονδίνο όσο ήσουν στην Ελλάδα και βγήκες περίπατο για να το απολαύσεις! Σωστά; ;)

Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες και βλέποντας τον ουρανό με τα συννεφάκια "δροσίστηκα" λίγο! Εδώ έχει πολύ κάψα σήμερα. Και τι δεν θα έδινα τώρα για ένα μπουρινάκι, να δροσίσουν τα τσιμέντα! Anyway!

Επέστρεψες δυναμικά! Μη σε απασχολεί το μπρος-πίσω στα ποστ. Και εγώ έχω σκοπό να πάω προς τα πίσω στο μέλλον όταν βρω χρόνο να κάνω κάποια ποστ που "έχουν μείνει στο συρτάρι".

Καλά να περνάς! :)

Anonymous said...

Μόλις πήρα χαμπάρι ότι επέστρεψες! Αλλά τώρα κλείνουν πλέον τα μάτια μου, οπότε θα επιστρέψω για να δω με προσοχή τι καλούδια μάς ετοίμασες.

Κάτι συννεφάκια πήρε το μάτι και... χάρηκα!

ΥΣ: Αύγουστο μήνα θα πήζουν και άλλοι, οπότε μη σε... παίρνει από κατω!

fpboy said...

Πολύ δροσερό ποστ!

cinderella said...

Αχ πολύ ωραία η βόλτα. Ελπίζω από Σεπτέμβρη να την κάνω και μόνη μου...μόνο να...λίγο τα πόδια μου πονέσανε!! :))))

~~A~~ said...

Επιτέλους επανήλθαν τα ποστ που μας αρέσουν!Και βέβαια μια φωτογραφία σου στολίζει την επιφάνεια εργασίας μου!Σύντομα και άλλο!

Γκρινιάρης said...

DaNaH η αλήθεια είναι πως μου έλειψε αρκετά. Αλλά ok, είχα άλλα στην Ελλάδα, οπότε δεν το καταλάβαινα.

Penny μαζί θα βλέπουμε τους Ολυμπιακούς, το βλέπω εγώ...

Fpboy να' σαι καλά!

Cinderella με το καλό να έρθεις και να κάνεις πολλές βόλτες. Θα πρέπει να συνηθίσεις στο περπάτημα αν θες να το ευχαριστηθείς! Εδώ ο κόσμος περπατάει πολύ, η πόλη προσφέρεται.

~~Α~~ ναι, επιστρέφω σιγά σιγά. Χαίρομαι που σου άρεσε!

Σοφία said...

Είναι τέλεια αυτή η βόλτα στη South Bank! Την έχω κάνει πάρα πολλές φορές.

KitsosMitsos said...

Όσες φορές πηγαίνω, αυτόν τον περίπατο τον κάνω και τον ξανακάνω...
Οι φωτογραφίες γι άλλη μια φορά εξαιρετικές.

Nenyaki : ) said...

Γκρινιάρης says: "Σας προειδοποιώ. Προσπαθήστε να μην εστιάσετε την προσοχή σας στον συννεφιασμένο ουρανό."

Mα... εκεί εστιάζεις αναπόφευκτα όταν βλέπεις τόσο τέλειες φωτογραφίες! Ο συννεφιασμένος ουρανός πάντα πίστευα ότι κάνει τις φωτογραφίες πιο ενδιαφέρουσες (ειδικά αν έχει μερικά συννεφάκια από εδώ και από εκεί!), από έναν ηλιόλουστο.
Δηλαδή, δες την φωτογραφία πάνω στην Μillenium bridge με φόντο το St. Paul's και φαντάσου πως θα ήταν με ηλιόλουστο ουρανό... Έλα πες το... "Ξενέραααα!!!" Έτσι μπράβο :)

Τι μηχανή έχεις by the way? έχω μείνει με την ευκρίνεια και τα χρώματα...

ZlatkoGR said...

Ωραία βόλτα και ωραίες photo. Ίσως έχω δίκιο που το Λονδίνο το θεωρώ το No1 στα μέρη που θέλω οπωσδήποτε να επισκεφτώ.

Ίσως έχω την ευκαιρία μέσα στον επόμενο χρόνο...