Wednesday 13 August 2008

Βόλτα με πλοίο στον Τάμεση

Την Κυριακή που μας πέρασε η μέρα ξεκίνησε αρκετά ηλιόλουστα για εμάς εδώ στα βόρεια, που η λιακάδα δεν είναι κάτι δεδομένο. Κι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, πρέπει να μην το αφήνεις ανεκμετάλλευτο. Γιατί ζεις με την αγωνία, πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να ξανασυμβεί να συμπέσει λιακάδα με Σαββατοκυριακο;

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω αυτό που δεν είχα κάνει δυο χρόνια στο Λονδίνο (καλά, κι άλλα πολλά δεν έχω κάνει...), δηλαδή μία βόλτα στον Τάμεση με πλοιαράκι.

Μερικά βασικά πραγματάκια για όσους θέλουν να το επιχειρήσουν στο μέλλον.

Στον Τάμεση υπάρχουν διάφορες προβλήτες (Piers) απ' όπου ξεκινούν ή σταματάνε τα πλοιαράκια. Οι τιμές είναι συγκεκριμένες και διαφέρουν από διαδρομή σε διαδρομή. Πχ μπορείς να πάρεις πλοίο από το Westminster Pier (Big Ben) και να κατέβεις στο Tower Pier (στον Πύργο του Λονδίνου) ή πιο μακριά, στο Greenwich, μπορείς να πάρεις εισιτήριο με επιστροφή, οπότε να κατέβεις στον προορισμό σου και να γυρίσεις με κάποιο άλλο δρομολόγιο, ή να βγάλεις single ticket αν δε θες (δύο signle tickets δε συμφέρουν, αφού το return ticket είναι λίγο περισσότερο από ένα single).
Ένα αρκετά κατατοπιστικό φυλλαδιάκι θα βρείτε στο website των συγκοινωνιών του Λονδίνου (http://www.tfl.gov.uk/) και συγκεκριμένα εδώ αλλά και σε σταθμούς του μετρό.

Επίσης όταν φτάνεις στο Pier για να βγάλεις εισιτήριο, ή και ψάχνοντας λίγο στο internet, βλέπεις πως υπάρχουν διαφορετικές εταιρείες. Φτάνοντας στο Westminster Pier και κοιτόντας τα περίπτερα είδα οτι είχαν τις ίδιες τιμές, απλά διέφεραν οι ώρες και τα πλοία.

Προσέξτε επίσης σε ποιο μέρος της προβλήτας θα πάτε να περιμένετε το πλοίο, ώστε να μπείτε σε αυτό για το σωστό προορισμό. Έχουν νούμερα.

Στην εταιρεία που επέλεξα εγώ (City Cruises, αυτή με τα κόκκινα πλοιαράκια) το πλήρωμα προσέφερε μια ξενάγηση, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν είναι ξεναγοί. Αν πέσετε δε σε κανέναν πλακατζή θα το διασκεδάσετε αρκετά!

Ενδεικτικά, το return ticket που έβγαλα για Greenwich κοστίζει £9.80, δηλαδή περίπου 12,5 ευρώ. Η διαδρομή από το Westminster μέχρι το Greenwich κρατάει 1 και κάτι ώρα, ενώ μέχρι τον Πύργο του Λονδίνου κρατάει 30 λεπτά.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και δε θέλετε να δείτε το Greenwich με το πολύ γνωστό Greenwich Observatory (αυτό από το οποίο περνάει ο μεσημβρινός 0 ντε), το ναυτικό του μουσείο και άλλα, ή αν απλά έχετε σκοπό να πάτε αλλιώς, προτιμήστε τη διαδρομή μέχρι τον Πύργο, αφού σε αυτή θα δείτε τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της διαδρομής.

Λοιπόν, στο ψητό τώρα. Που όπως πάντα είναι οι φωτογραφίες.

Το Κοινοβούλιο (House of Parliament) με το γνωστό σε όλους Big Ben.

House of Parliament

Κι απέναντι το London Eye, με τον Shell Tower από πίσω.


London Eye and Shell Tower

Και μια κάψουλα του London Eye από κοντά.


London Eye Capsule

Το Shakespeare's Globe (το άσπρο κυκλικό κτήριο δεξιά) χτίστηκε τη δεκαετία του '90 προς τιμήν του Shakespeare, κοντά στη θέση που βρισκόταν το αυθεντικό Globe, της εποχής του Shakespeare, το οποίο καταστράφηκε το 1613.

Shakespeare's Globe

Το μουσείο μοντέρνας τέχνης Tate Modern και η Millennium Bridge.

Tate Modern

Η Tower Bridge και το πολεμικό πλοίο HMS Belfast, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό ως μουσείο. Όπως βλέπετε η λιακάδα δεν ήταν καθολική, αφού τη μία έσκαγες από τη ζέστη και την άλλη ετοίμαζες την ομπρέλα...

Tower Bridge and HMS Belfast

Το Δημαρχείο του Λονδίνου, με το HMS Belfast σε πρώτο πλάνο.

London City Hall

Ο Πύργος του Λονδίνου.

Tower of London

Στον Πύργο του Λονδίνου τα περισσότερα πλοιαράκια κάνουν στάση και άλλα επιστρέφουν ενώ άλλα συνεχίζουν προς Greenwich. Στη διαδρομή από τον Πύργο μέχρι το Greenwich, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, κυριαρχούν παλιές αποθήκες (wharfs) οι οποίες πλέον έχουν μετατραπεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων (μιας κάποιας αξίας φαντάζομαι).

Όπως αυτή...

Riverside apartments

ή αυτή...

Riverside apartments

ή και αυτή.

Riverside apartments

Κάποια στιγμή βλέπουμε και τους ουρανοξύστες από την περιοχή Canary Wharf, όπου έχουν την έδρα τους πολλές εταιρείες. Αυτοί είναι οι τρεις ψηλότεροι.

Canary Wharf skyscrapers

Και φτάνουμε πλέον στο Greenwich, στο οποίο προσφάτως έχει τοποθετηθεί το Greenwich Wheel, κάτι σαν το London Eye αλλά μικρότερο. Απ' ότι έμαθα δε θα είναι μόνιμα εκεί.

Greenwich Wheel

Και μια πιο... καλλιτεχνική (τρομάρα μου) με τα καταγάλανα νερά του Τάμεση, στην οποία όπως βλέπετε ο ουρανός ξανοίγει (και πάλι).

Greenwich Wheel

Για την ιστορία, αν και τη γλιτώσαμε σε όλη τη βόλτα και την παραμονή στο Greenwich, το απόγευμα στην επιστροοφή μας έπιασε γερή καταιγίδα.

Στο Greenwich ένα πουλάκι μου είπε πως είχε Φεστιβάλ Ταϊλανδέζικου φαγητού, οπότε στο επόμενο post διαβάστε το χορτάτοι!

Σας αφήνω με μια από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες από τη διαδρομή. Αυτή του Αγίου Παύλου πίσω από τη Millennium Bridge.

St Paul's Cathedral

See you soon και καλές βουτιές!

16 comments:

DaNaH said...

Πολύ ωραίο ποστ με τις υπέροχες - όπως πάντα - φωτογραφίες να το υποστηρίζουν! Ωραία βόλτα! :)

~~A~~ said...

Όπως σου είπα και στο plurk πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

Anonymous said...

δυο φορες περαπτησα το Thames Path, περπατησα ξαναλεω. και νομιζω οτι δεν θα προτιμουσα να κανω τη βολτα με το καραβακι, εκτος και αν επερνα το πλοιο για γκρινουιτς!! ασε γιατι δε λεει τοσα χρονια που ταξιδευω με πλοια να παθω καμια ναυτια στη μεση του ταμεση!
φιλια ρε!

Anonymous said...

Έχω βγάλει και εγώ φωτογραφία τη δεύτερη πολυκατοικία - αποθήκη!!!

Ευχαριστώ για τη βολτούλα!

Πέφτει η μπαταρία και δεν θα προλάβω να διαβάσω για τα κούκις!

NdN said...

Γκρινιάρη, η βόλτα με το καραβάκι προφανώς ήταν η υπέροχη και οι φωτογραφίες σου θαυμάσιες για ακόμα μία φορά!

Εχω κάνει βόλτα μέχρι το Tower Bridge. Εκεί σταματήσαμε ακριβώς κάτω από την πολυκατοικία Νο2 που φωτογράφισες και ήπιαμε τις μπύρες μας στο All Bar ONE. Εξάλλου η τοποθεσία είναι πολύ καλή και η θέα της Tower Bridge και του London Tower το βράδυ είναι καταπληκτική!

Θα ήθελα να κάνω και την βόλτα μέχρι το Greenwich. Η βόλτα που αναφέρθηκε πλάι στον Τάμεση είναι από τις καλύτερες διαδρομές του Λονδίνου. Πολλά εστιατόρια, pubs, κόσμος και καλλιτέχνες του δρόμου, η Tate, το Shakespeare’s Theatre που ανέφερες, αλλά και το London Dungeon, ο Oxo Tower και πολλά ακόμα αξιοθέατα είναι εκει! Υπέροχη η βόλτα!

Καλό βράδυ

moukelis said...

Η τελευταία φωτογραφία είναι πολύ καλά τραβηγμένη αγαπητέ,τα συγχαρητήριά μου!Θέλαμε κι εμείς να την κάνουμε αυτή τη βόλτα,αλλά δεν χωρούσε στο πρόγραμμά μας.Είδα το θέατρο του Σέξπηρ και βούρκωσα...Ήταν το όνειρό μου να πάω,και μόλις μπήκαμε μόνο που δεν έβαλα τα κλάμματα,ο Μούκος μου με κορόιδευε!Πάω να φάω και περιμένω το επόμενο ποστ χορτάτη! :@)
Καλό Σαββατοκύριακο!

KitsosMitsos said...

Να επαναλάβω ότι οι φωτογραφίες είναι τρομερές; Θα το επαναλάβω, γιατί όχι!
Αξίζει τελικά η βόλτα με το καραβάκι. Θα το κοιτάξω την επόμενη φορά!
Μ'αρέσει πάντως που αρπάζεις την παραμικρή ευκαιρία. Εύγε!

me said...

πολυ ωραιο το post οπως παντα.απ τα γραφομενα σου φαινεται οτι περασες καλα κ χαιρομαι για σενα.
:)

Μου λειπει το Λονδινο,ελπιζω να καταφερω να πας παλι το χειμωνα.

Φιλια

Ταχυδρόμος! said...

Καλώς σας βρήκαμε αγαπητέ μου. Αριστουργηματικές οι photo για ακόμα μία φορά..

Anonymous said...

πω-πω τι μου θυμισες..πολυ ωραιο ποστ και τελειες φωτογραφιες.!!

Γκρινιάρης said...

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια! Ήταν μια ωραία βόλτα, κι αν ο καιρός σας το επιτρέπει όταν βρεθείτε στο Λονδίνο, την προτείνω.

Σοφία said...

Τυπικό αγγλικό καλοκαίρι! Ξεκινάς με ήλιο και φτάνεις με σύννεφα. Τουίτ τουίτ xxx

Νίκος Κιτωνάκης said...

Μπουχου-χου!

Θέλω κι εγώ να κάμω πικνικ στο Γκρίνουιτς με μπαγκέτα και μορταδέλα και να ταϊσω τον Τσιπ και τον Ντέηλ στο Ρίτζενσι Παααααααρκ!

(μπαγάσα, με ταξίδεψες πάλι!)

fpboy said...

Τι να πεις, φοβερή πόλη το Λονδίνο.
Αλλά αυτός ο ουρανός ρε παιδί μου λες και είναι Νοέμβριος.....
Ωραία βόλτα Γκρινιάρη!

fvasileiou said...

Ωραία βόλτα! Φωτογραφίες και αφήγηση εξαιρετικά όπως πάντα...

(Το επόμενο ποστ δεν το σχολιάζω. Οπαδός της Τότεναμ γαρ...)

Γκρινιάρης said...

Σοφία ακριβώς. Και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα!

Pigkouine σε είχα χάσει! Αλλά πέρασα από το blog σου και είδα πως επανήλθες δριμύτερος!

Fpboy το έχω πει πολλές φορές, αν είναι να μένεις σε τέτοιες... λεπτομέρειες, όπως ο ουρανός και ο καιρός, δεν πρόκειται να χαρείς μια τέτοια πόλη! Γιατί αν είναι να τριγυρνάς μόνο σε συνθήκες... Ελλάδα, τότε δε θα δεις και πολλά. Ωστόσο αυτή η πόλη σε τραβάει να βγεις έξω από το σπίτι, να τη γυρίσεις, κόντρα στον χάλια καιρό.

Φώτη ευχαριστώ. Καλή η Τότεναμ μωρέ, αλλά πολύ βόρεια, ολόκληρο ταξίδι θέλει!