Monday 31 March 2008

The Boat Race: Οξφόρδη εναντίον Κέιμπριτζ

The Boat Race. Έτσι ονομάζεται ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της Άνοιξης στον Τάμεση. Είναι ένα γεγονός που παρακολουθεί πολύς κόσμος, αφού στις όχθες του ποταμού σπεύδουν περίπου 250.000 κόσμος ενώ άλλα 7-9 εκατομμύρια Βρετανοί το βλέπουν από την τηλεόραση.

Ο αγώνας, ή αν θέλετε η κόντρα, κρατάει από το 1829, όταν ένας φοιτητής του Cambridge προκάλεσε των φίλο του από τα σχολικά χρόνια που σπούδαζε στο Oxford. Ο αγώνας έληξε με νικητή την Οξφόρδη, και το Cambridge ζήτησε τη ρεβάνς. Από τότε είναι παράδοση ο χαμένος κάθε αγώνα να προκαλεί τον αντίπαλο για ένα re-match. Ο δεύτερος αγώνας έγινε το 1836 και από το 1856 γίνεται κάθε χρόνο.

Τα πληρώματα (οκτώ κωπηλάτες κι ένας τιμονιέρης) ονομάζονται Blues (από τα χρώματα που φοράνε, ανοιχτό μπλε το Cambridge, σκούρο μπλε το Oxford) και τα σκάφη ονομάζονται Blue Boats.

The Boat Race 2008

Η λεμβοδρομία γίνεται πάντα προς τη φορά του ρεύματος του ποταμού. Η παράδοση επιβάλλει να γίνεται ακόμα και σε συνθήκες που θα συνιστούσαν ακύρωση άλλων αγώνων. Μάλιστα 2-3 φορές στο παρελθόν τα σκάφη έχουν ανατραπεί! Η πορεία της κούρσας από το 1846 μεχρι σήμερα είναι η ίδια, από το Putney έως το Mortlake, (4 μίλια και 374 γιάρδες) με δύο μικρές δεξιές στροφές στην αρχή και στο τέλος και μια μεγάλη αριστερή στη μέση της διαδρομής, στην περιοχή του Hammersmith και του Surrey. Αυτή είναι και η περιοχή που προτιμήσαμε για να δούμε τον αγώνα.

The Hammersmith Bridge. Άλλη μια ηλιόλουστη μέρα........ ΝΟΤ!

The Hammersmith Bridge

Επιλέξαμε την βόρεια όχθη που η θέα είναι ανεμπόδιστη.

Watching the boat race

Φτάνοντας αρκετά νωρίτερα ο κόσμος ήταν λίγος και είχε βρει προσωρινό καταφύγιο από τη βροχή κάτω από τη γέφυρα.

Hiding from the rain

Όσο πλησίαζε η ώρα και παρόλο που η βροχή δεν είχε σταματήσει καθόλου, όλο και περισσότεροι έρχονταν. Η κυκλοφορία στη γέφυρα θα σταματούσε όταν άρχιζε ο αγώνας.

Crossing the Bridge

Πριν τον αγώνα οι ομάδες παίζουν κορώνα-γράμματα με μια χρυσή λίρα του 1829 για να διαλέξουν πλευρά. Η επιλογή βασίζεται στις καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, που συνήθως κρατάει 16 με 20 λεπτά, τα πληρώματα ανταγωνίζονται για το ποιο γρήγορο ρεύμα, που βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο του ποταμού.

Εκτός από τον κυρίως αγώνα, μισή ώρα πριν γίνεται και ο αγώνας των εφεδρικών σκαφών και πληρωμάτων, που ονομάζονται Isis (Oxford) και Goldie (Cambridge).

Reserve race

Το Isis είχε ένα μικρό προβάδισμα φτάνωντας στη στροφή. Τελικά κέρδισε και τον αγώνα.

Rowing with smile

Μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε πως η βόρεια όχθη ήταν ήδη γεμάτη κόσμο! Είχαν αρχίσει να μαζεύονται αρκετή ώρα πριν, υπήρχε γιγαντοοθόνη σε ένα μικρό πάρκο πιο πέρα και βέβαια μπύρα!

Μερικοί προνοητικοί είχαν από νωρίς εγκατασταθεί σε σπίτια και pub δίπλα στο ποτάμι.

Watching from the pub

Ο κυρίως αγώνας ξεκίνησε στις 17.15. Λίγα λεπτά μετά τα σκάφη εμφανίστηκαν πλάι πλάι.

The Boat Race 2008

Ένα μικρό προβάδισμα είχαν αυτή τη φορά οι light Blue του Cambridge.

The Boat Race 2008

Με το που εμφανίστηκαν τα σκάφη άρχισαν οι ζητωκραυγές και οι ενθουσιώδεις παροτρύνσεις από τις όχθες! Go Oxford!!! Go Cambridge!!! Ο καθένας με τις προτιμήσεις του.

The Boat Race 2008

Πίσω από τα σκάφη ακολουθούσε η συνοδευτική πομπή...

The escort

... η οποία και σήκωσε ένα ελαφρύ κυματάκι στο ποτάμι!

River's waves

Τελικά το πλήρωμα από την Οξφόρδη τα έδωσε όλα μετά τη στροφή, πέρασε το σκάφος του Κέιμπριτζ και τερμάτισε πρώτο με χρόνο 20 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα, στην πιο αργή κούρσα από το 1947! Το Cambridge έμεινε πίσω 22 δευτερόλεπτα, αλλά εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στις νίκες με 79 έναντι 74 της Οξφόρδης!



Κλείνοντας...

...μια λεπτομέρεια: Στο έμβλημα του London Borough of Richmond upon Thames, στο οποίο ανήκει τμήμα της διαδρομής, απεικονίζονται δύο γύπες που κρατάνε δυο κουπιά, ένα ανοιχτό μπλε και ένα σκούρο μπλε, σαφής αναφορά στο Boat Race.

...και ένα σχόλιο: Με κάτι τέτοια καταλαβαίνεις οτι οι άνθρωποι εδώ έχουν μάθει να ζούνε με τη βροχή. Όπως και τότε με τους Ιρλανδούς, έτσι και τώρα, κανείς δε φάνηκε να τη λογαριάζει! Εκατοντάδες ξενέρωτοι και μούχλες (κατά κάποιους) Άγγλοι μαζεύτηκαν, παρέες, ζευγάρια, οικογένειες, να δούνε από κοντά υπό βροχή έναν αγώνα, δύο σκάφη που ουσιαστικά θα περνούσαν από μπροστά τους μόνο για λίγα δευτερόλεπτα!!!


Καλή εβδομάδα!


Πληροφορίες: www.theboatrace.org, www.bbc.co.uk, www.wikipedia.org.

Saturday 29 March 2008

Η Google έσβησε τα φώτα. Εσυ;

Όσοι επισκεφτείτε σήμερα τη βρετανική σελίδα της Google, ίσως νομίσετε οτι η σελίδα δεν έχει φορτώσει σωστά.

Ωστόσο ένα μήνυμα θα σας καθησυχάσει αλλά και θα σας προκαλέσει.

We've turned the lights out. Now it's your turn - Earth Hour.

Το Earth Hour είναι μια πρωτοβουλία της WWF για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή και το πως μπορεί ο κάθε ένας να κάνει κάτι. Για το λόγο αυτό καλεί πολίτες και εταιρείες να κλείσουν τα φώτα και να βγάλουν απ' την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές για μίας ώρα, στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα).

Η αρχή έγινε πριν ένα χρόνο, όταν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι και 2,100 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα, προκαλώντας μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της πόλης κατά 10,2%.

Το ζητούμενο βέβαια σε τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι πόσο θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για μία ώρα, αλλά να μας βάλει στη λογική οτι μικρές πράξεις από τον καθένα μας, σε ανύποπτο χρόνο κι όχι κατ' ανάγκην οργανωμένα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο site της πρωτοβουλίας φαίνεται πως απ' την Ελλάδα συμμετέχει επίσημα μόνο η Αίγινα (υπάρχει και blog για την πρωτοβουλία στην Ελλάδα), αν και όπως άκουσα στο ραδιόφωνο χτες και διάβασα και στο site του Δήμου Αθηναίων, και η Αθήνα θα συμμετέχει, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα του Δημαρχειακού μεγάρου και του Λυκαβηττού για μια ώρα.

Το θέμα όμως είναι πως προωθείται επικοινωνιακά μια τέτοια πρωτοβουλία και πως χρησιμοποιείται για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Γιατί μόνο με μία ανακοίνωση και το σβήσιμο μερικών λαμπών δεν καταφέρνουμε και πολλά!!! Περίμενα περισσότερα από τους οργανωμένους φορείς...

Για παράδειγμα στο site του Earth Hour υπάρχουν μερικές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας καθημερινά, κι αυτό είναι που τελικά είναι η ουσία. Χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας και τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, δε μπορούμε να ελπίζουμε!

Επίσης το site της Google παραπέμπει στην πρωτοβουλία Climate Savers Computing Initiative, που απ' ότι είδα ενημερώνει για το τι ρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή μας ώστε να καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.

Ας μην περιμένουμε με μια ώρα να γίνει κάτι. Το μήνυμα αυτών των όλο και περισσότερων εγχειρημάτων είναι απλό και είναι να μας αφυπνήσει!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!


Έχουν γράψει επίσης:
KitsosMitsos - Ό,τι φας κι ό,τι πιεις: Διαμαρτυρία για τις κλιματικές αλλαγές
Lily - Lily's sories: Η ώρα της γης
Axis Mundi - Κοσμικός Άξονας: Σβήσε το Φως
και άλλα blogs.

Friday 28 March 2008

Christ Church και... Hogwarts!

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά κολλέγια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και το μοναδικό (νομίζω) ανοικτό στους επισκέπτες είναι το Christ Church.

The Meadow Building at Christ Church College

Θεωρείται το πιο αριστοκρατικό κολλέγιο ενώ είναι χαρακτηριστικό οτι έχει βγάλει από τα "σπλάχνα" του δεκατρείς Βρετανούς πρωθυπουργούς, περισσότερους από κάθε άλλο κολλέγιο!

The Meadow Building, Christ Church College

Ιδρύθηκε το 1532 απ' τον King Henry VIII ως King Henry VIII's College και ο ίδιος το επανίδρυσε δεκατέσσερα χρόνια μετά ως Christ Church. Ήταν η περίοδος που η Αγγλία του Ερρίκου είχε αποσχιστεί από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η Εκκλησία της Αγγλίας οργανωνόταν, κι έτσι στο Christ Church εκτός από κολλέγιο λειτούργησε και ο Καθεδρικός ναός της Επισκοπής της Οξφόρδης.

Outside Christ Church Cathedral

Το Tom Quad, ένα από τα τετράγωνα προαύλια (quadrangle) του κολλεγίου, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό προαύλιο της Οξφόρδης (quadrangle είναι ο ανοιχτός τετράγωνος χώρος που γύρω γύρω έχει κτήρια, οπότε δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα πάρκα). Στη βόρεια πλευρά του βρίσκεται η κύρια είσοδος του κολλεγίου και το Tom Tower, ένα καμπαναριό ουσιαστικά, ονομαζόμενο έτσι από το Great Tom που είναι το όνομα της καμπάνας (όπως και το Big Ben άλλωστε...).

Tom Quad and Tom Tower

Δείτε αυτό...



Στο Christ Church, όπως και στο All Souls College, γυρίστηκαν κάποιες σκηνές στην ταινία Golden Compass!

Εκτός όμως απ' το Golden Compass, και οι ταινίες του Harry Potter έχουν εμπνευστεί ή και γυριστεί στο Christ Church. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Great Hall του κολλεγίου, ο οποίο αντιγράφτηκε σε μεγάλο βαθμό για την κινηματογραφική αναβίωση του Dining Hall του Hogwarts! Ρίξτε μια ματιά...

The Great Hall of Christ Church College

Οι τοίχοι της αίθουσας είναι γεμάτοι πορτραίτα, ενώ απ' αυτά πίσω απ' το μεγάλο τραπέζι ξεχωρίζει αυτό του King Henry VIII στο κέντρο αλλά και της Elizabeth I αριστερά του αν δεν κάνω λάθος.

The Great Hall of Christ Church College

Σ' αυτή την αίθουσα (όπως μας ενημερώνει το ενημερωτικό τουριστικό φυλλάδιο) ο Charles I καλούσε το κοινοβούλιο, η Elizabeth I παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο, ο Charlie Chaplin δείπνησε και ο Lewis Carrol (συγγραφέας του "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" ο οποίος δίδαξε μαθηματικά στο κολλέγιο) έφαγε 8000 γεύματα!

Η σκάλα του 16ου αιώνα που οδηγεί στο Hall έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα. Εκεί η McGonagall υποδέχτηκε στην πρώτη ταινία τον Ηarry και τους υπόλοιπους πρωτοετείς μικρούς μάγους.

Staircase to Great Hall

Συνεχίζω με την περιήγηση.

Στη νότια πλευρά του Τom Quad βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός.

Christ Church Cathedral's spire

Ήταν ο μικρότερος Καθεδρικούς ναός της Αγγλίας μέχρι τον 20ο αιώνα που αρκετές μικρότερες εκκλησίες αναβαθμίστηκαν σε Καθεδρικούς.

Interior of Christ Church Cathedral

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα είναι τα εντυπωσιακά του βιτρό.

Stained Glass at Christ Church Cathedral

Ένα από αυτά είναι το παρακάτω πολύ σπάνιο βιτρό που απεικονίζει τη δολοφονία του St. Thomas Becket (αυτό στο κέντρο).

Detail of stained glass

Ο βασιλιάς Henry VIII κατέστρεψε τα οστά του Αγίου και είχε διατάξει να διαγραφεί κάθε αναφορά σ' αυτόν όπως και να καταστραφεί κάθε εικόνα του.

Με αυτό το post τελειώνω με την περιήγηση στην Οξφόρδη. Ελπίζω να ξαναβρώ σύντομα χρόνο για άλλη μια εκδρομούλα στα πέριξ. Γενικά οι ημερίσιες εκδρομές με τρένο είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, και εδώ οι συνθήκες και οι υποδομές βοηθούν πολύ! Αν και μεταξύ μας μάλλον θα περιμένω να... ανοιξιάσει λίγο περισσότερο!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

Wednesday 26 March 2008

Περιήγηση στην Οξφόρδη (Μέρος 2ο)

Συνέχεια από το 1ο μέρος.

Ακριβώς απέναντι από την Radcliffe Camera βρίσκεται το All Souls College, ίσως το πιο prestigious κολλέγιο του Πανεπιστημίου. Νομίζω εκεί έγιναν γυρίσματα και για την ταινία Golden Compass (όπως και στο Christ Church College).

All Souls College

Το All Souls College από τον πύργο της εκκλησίας St Mary the Virgin.

All Souls College

Η (old) Bodleian Library, που σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Αγγλία (μετά την British Library του Λονδίνου) φιλοξενεί 9 εκατομμύρια αντικείμενα σε 176 χιλιόμετρα ραφιών! Παλιότερα στέγαζε αίθουσες διαλέξεων και εξετάσεων. Η Θεολογική σχολή, η οποία συστεγάζεται, ήταν έμπνευση για το Hogwarts Hospital wing στις ταινίες του Harry Potter, ενώ η Duke Humfrey's Library για την βιβλιοθήκη του Hogwarts!

The old Bodleian Library

The old Bodleian Library

Απέναντι από την Bodleian Library βρήκαμε την Hertford Bridge ή αλλιώς γνωστή ως η Γέφυρα των Στεναγμών! Ονομάζεται έτσι εξ'αιτίας της υποτιθέμενης ομοιότητας της με την ομώνυμη γέφυρα της Βενετίας, αν και δεν ήταν σχεδιασμένο να είναι αντιγραφή κάποιας γέφυρας, ούτε μοιάζει πολύ στη γνωστή Βενετσιάνικη γέφυρα. Χτίστηκε το 1914 για να ενώσει δύο κτήρια του Hertford College.

Bridge of Sighs

Detail of the Bridge of Sighs

Tip: Αμέσως μετά τη γέφυρα υπάρχει ένα πολύ πολύ μικρό στενάκι (φαίνεται στην 1η φωτογραφία) που οδηγεί στην Turf Tavern pub, δημοφιλής σε φοιτητές και ντόπιους.

Φτάνοντας στην Broad street (παράλληλη της High Street και επίσης μεγάλο δρόμο της πόλης) βρίσκεται το Clarendon Building. Τώρα μέρος της Bodleian Library, παλαιότερα στέγαζε τις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου του Πανεπιστημίου.

Clarendon Building

Παραδίπλα βρίσκεται το Sheldonian Theatre. Χωρητικότητας 1000 ατόμων, φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως μουσικές παραστάσεις, συνέδρια αλλά και εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου και βεβαίως τις τελετές αποφοίτησης.

Sheldonian Theatre

Sheldonian Theatre

Απέναντι βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Blackwell's. Πρόκειται για το πρώτο βιβλιοπωλείο της μεγάλης αλυσίδας (χτίστηκε το 1879) που σήμερα αριθμεί 60 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δικό της εκδοτικό οίκο με εξειδίκευση στις Ακαδημαϊκές εκδόσεις. Μάλιστα διάβασα κάπου πως ήταν το πρώτο βιβλιοπωλείο στο Νησί που άνοιξε ηλεκτρονικό κατάστημα στο internet το 1995. Το συγκεκριμένο κατάστημα (το οποίο έχει επεκταθεί από το αρχικό) διαθέτει τη μεγαλύτερη αίθουσα για πωλήσεις βιβλίου σε όλη την Ευρώπη, 10.000 sq. feet.

Blackwell's bookstore

Στην αρχή της Broad st βρίσκουμε την μικρή Αγγλικανική εκκλησία της St. Mary Magdalen.

Church of St. Mary Magdalen

Όπως βλέπετε το ποδήλατο είναι πολύ διαδεδομένο στην πόλη.

Bikes at Oxford

Αυτά ήταν όσα πρόλαβα να δω στη μικρή μου εκδρομή στην Οξφόρδη. Άφησα αρκετά, όπως οι Βοτανικοί κήποι, τα πάρκα και οι pubs δίπλα στο ποτάμι και η βαρκάδα που μπορείς να κάνεις σ' αυτό, αλλά αυτά την επόμενη φορά, όταν καλοκαιριάσει!

Oriel College's Gate
Η πύλη του Oriel College.


Καλημέρα!

Tuesday 25 March 2008

El Orfanato (Το Ορφανοτροφείο)

Σήμερα μετά από πολύ πολύ καιρό πήγα και είδα ένα θρίλερ στο σινεμά. Γενικά δεν είμαι fan του είδους, κυρίως επειδή τρομάζω εύκολα σε τέτοιες ταινίες και καταλήγω να βλέπω το μεγαλύτερο μέρος τους ανάμεσα από τα δάχτυλά μου! Το παραδέχομαι! Δεν κλείνω τα μάτια όμως, τις βλέπω, γιατί είμαι και περίεργος! Δε μιλάω για περιπέτειες με στοιχεία τρόμου, μιλάω για ταινίες όπως το The Ring, το The Sixth Sense, το The Others, τέτοιες. Οι συγκεκριμένες μάλιστα μου άρεσαν.

Είδα λοιπόν το El Orfanato (The Orphanage, Το Ορφανοτροφείο). Πρόκειται για Ισπανική ταινία, σκηνοθεσίας Juan Antonio Bayona και παραγωγής Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth). Μου άρεσε πάρα πολύ (για θρίλερ πάντα). Μοιάζει αρκετά με τις ταινίες που ανέφερα παραπάνω (κυρίως με το Έκτη Αίσθηση και τι Οι Άλλοι), είναι αυτού του στυλ. Είναι αρκετά τρομακτική, αλλά και με ένα σενάριο αρκετά συμπαγές έτσι ώστε το τέλος να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί όπως ξέρετε σε τέτοιες ταινίες που άπτονται μεταφυσικών θεμάτων είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συμβαίνουν πράγματα που αργότερα δεν εξηγούνται. Όχι να εξηγούνται με τους νόμους της φυσικής αλλά να έχουν μια λογική, μια συνέπεια με το σενάριο.

Η υπόθεση πάρα πολύ συνοπτικά. Μια γυναίκα που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο επιστρέφει σ' αυτό μετά από τριάντα χρόνια με τον άντρα και το παιδί της για να μείνουν εκεί και να το επαναλειτουργήσουν ως σπίτι για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι φανταστικοί φίλοι όμως του γιού τους αρχίζουν να τους ανησυχούν.......

Ορίστε και το trailer (με αγγλικούς υπότιτλους) για όποιον ενδιαφέρεται.


Η ταινία έχει κερδίσει πολλά - και ήταν υποψήφια για πολλά περισσότερα - βραβεία της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου της Ισπανίας.

Στην Ελλάδα πρέπει να έχει παιχτεί ήδη, αν την έχετε δει περιμένω τη γνώμη σας, αν όχι νομίζω οτι θα ήταν μια καλή επιλογή για DVD στο σπίτι με ποπ κόρν!


Το 2ο μέρος της Οξφόρδης μάλλον αύριο...

Πρωτοσέλιδη η Αφή

Σε δύο εφημερίδες που έπεσαν σήμερα στα χέρια μου το περιστατικό κατά τη διάρκεια της τελετής Αφής της φλόγας στην Ολυμπία και τις διαμαρτυρίες για τις πρακτικές της Κίνας στο Θιβέτ ήταν πρωτοσέλιδο.

Η σημαία με τις χειροπέδες και ο αστυνομικός - Χατζηχρήστος (μου ήρθε αυθόρμητα η εικόνα βλέποντας το βίντεο στο youtube και δεν ήμουν ο μόνος απ' ότι φαίνεται) έγιναν πρώτη φίρμα.

Λίγο που ξεφύλλισα τη μία δεν διάβασα κάποιο σχόλια για την Ελλάδα.

Monday 24 March 2008

Περιήγηση στην Οξφόρδη (Μέρος 1ο)

Το Σάββατο, παρόλο που ο καιρός δεν ήταν ο ιδανικός για εκδρομή, είπα να βγω εκτός Λονδίνου για μία ημερίσια εξόρμηση. Προορισμός η Οξφόρδη.

Λίγα εισαγωγικά στοιχεία.

Η Οξφόρδη είναι μια μικρή πόλη, μία περίπου ώρα με το τρένο βορειοδυτικά του Λονδίνου. Έχει περίπου 130.000 κατοίκους και είναι πολύ γνωστή για το παγκοσμίου φήμης University of Oxford, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο στον Αγγλόφωνο κόσμο, που λειτουργεί από τον 11ο αιώνα!

Η πόλη είναι γεμάτη εκπληκτικά επιβλητικά μεσαιωνικά κτήρια κολλεγίων και όχι μόνο που δίνουν στο κέντρο της πόλης έναν "βαρύ" χαρακτήρα που σε ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω. Στο κέντρο κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα, ενώ η χρήση των ποδηλάτων είναι περισσότερο από διαδεδομένη.

Γράφοντας την περιήγηση το προόριζα για ένα post αλλά έβγαινε τεράστιο, κι έτσι το χώρισα σε δύο μέρη. Επίσης θα γράψω κάποια στιγμή ένα ξεχωριστό post για το Christ Church College.

Κατευθυνόμενοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Οξφόρδης και αφού διασχίσαμε το ποτάμι το πρώτο που είδαμε ήταν το κάστρο της πόλης. Χτίστηκε το 1071 και είναι ανοιχτό στο κοινό. Ωστόσο δεν μπήκαμε μέσα γιατί είχαμε πολλά ακόμα να δούμε.

Oxford Castle

Κομβικό σημείο στο κέντρο της πόλης είναι ο Carfax Tower (Quadrifurcus, carrefour - σταυροδρόμι) στο σημείο που συναντούνταν τέσσερις δρόμοι από τις τέσσερις πύλες της πόλης και σήμερα οι τέσσερις κεντρικοί δρόμοι, η St Aldate's st, η Cornmarket st (ο εμπορικός πεζόδρομος της σημερινής πόλης), η Queen st και η High st. Ο πύργος ήταν μέρος της St Martin's Church, η οποία όμως κατεδαφίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Με ένα μικρό αντίτιμο κι αφού ανέβεις 99 σκαλιά μπορείς να δεις μια ωραία πανοραμική άποψη της πόλης.

Carfax Tower

Αυτή είναι η Cornmarket street, πεζόδρομος γεμάτος μαγαζιά. Στη γωνία της απέναντι απ΄τον Carfax Tower βρίσκεται η στεγασμένη αγορά της πόλης (covered market) με πολλά μικρά μαγαζάκια κάθε κατηγορίας.

Cornmarket street

Φεύγοντας, κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ για τις νιφάδες που ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν (!!!) κατεβήκαμε την St Aldate's street για να βρούμε το Christ Church. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά κολλέγια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ μέσα στο campus του βρίσκεται και μεγάλος καθεδρικός ναός Christ Church Cathedral. Είναι νομίζω το μόνο κολλέγιο ανοιχτό στους τουρίστες (με εισιτήριο). Για το συγκεκριμένο κολλέγιο και τον καθεδρικό θα γράψω ξεχωριστό post γιατί οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες είναι πολλές. Θα σας πω μόνο οτι το dining hall του κολλεγίου, αποτέλεσε την έμπνευση για το dining hall στις ταινίες του Harry Potter! Περισσότερα προσεχώς...!

Christ Church College

Ο ουρανός καταγάλανος, ενώ λεπτά πριν έριχνε χιόνι!


Συνεχίζοντας ξανανεβήκαμε στην High Street και πήγαμε στην University Church of St Mary the Virgin. Είναι η μεγαλύτερη ενοριακή εκκλησία της πόλης κι επίσης η εκκλησία του Πανεπιστημίου, γύρω από την οποία αυτό αναπτύχθηκε.

St. Mary the Virgin

St. Mary the Virgin

Ο πύργος της εκκλησίας προσφέρει μια πανοραμική θέα την οποία απολαύσαμε αφού ανεβήκαμε 127 σκαλιά, τα περισσότερα από τα οποία άνηκαν σε μια χτιστή στριφογυριστή σκάλα, πολύ στενή και με πολύ πολύ μικρά σκαλιά, απ' αυτά που πατάς μόνο με το μισό πόδι! Φανταστείτε οτι είχε μικρές εσοχές στους τοίχους σε περιπτώσεις που συναντηθούν αυτοί που ανεβαίνουν με αυτούς που κατεβαίνουν. Περισσότερο αναρρίχιση παρά ανέβασμα σκάλας μου φάνηκε, αλλα η θέα μας αποζημίωσε!

Skyline of Oxford

Skyline of Oxford

Πίσω απ' την εκκλησία βρίσκεται η Radcliffe Camera, ένα κυκλικό κτίσμα με εντυπωσιακό θόλο. Παλαιότερα στέγαζε την Radcliffe Science Library ενώ σήμερα λειτουργεί ως αναγνωστήριο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου! Κάτω από το γκαζόν στη βόρεια πλευρά βρίσκεται ένα υπόγειο φοιτητικό βιβλιοπωλείο, το οποίο επικοινωνεί με την Camera αλλά και με την παλιά Bodleian Library που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Radcliffe Camera


Συνεχίζεται...