Wednesday, 7 October 2009

Μια ευκαιρία

Οι εκλογές έγιναν, ο λαός μίλησε, οι μεν πάνε στα σπίτια τους (σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις κυριολεκτικά), οι δε ετοιμάζονται να αναλάβουν και “σηκώνουν τα μανίκια” όπως δηλώνουν.

Συζητώντας το βράδυ των εκλογών αλλά και τις επόμενες ημέρες με φίλους προερχόμενους από διάφορους πολιτικούς χώρους, διαπίστωσα στα λόγια των περισσότερων μια ελπίδα, μια προσμονή για κάτι καλύτερο. Όλοι, ακόμα και αυτοί που ιδεολογικά διαφωνούν σε πολλά με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, κάνουν λόγο για τη δυναμική που του δίνει αυτή η ευρεία νίκη. Για την ευκαιρία που έχει ο Παπανδρέου, ωθούμενος από το αποτέλεσμα των εκλογών, να αλλάξει τα πράγματα, να κάνει τομές, να έρθει σε σύγκρουση με κατεστημένα.

Ellinofreneia

Για τον καθένα ξεχωριστά βέβαια, ανάλογα με το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται, όλα αυτά επιτυγχάνονται με διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς οραματίζεται ο ένας τη χώρα, με άλλο τρόπο εννοεί ο άλλος την ανάπτυξη, δεν ονειρεύονται κατ’ ανάγκην όλοι τις ίδιου τύπου ρίξεις και τομές. Και απολύτως λογικό είναι, κι εκεί είναι που κάποιοι στην πορεία θα πικραθούν.

Όμως αυτή τη στιγμή, την επόμενη μέρα, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις κι μετά τα πανηγύρια, η διάχυτη αισιοδοξία, η ελπίδα που υπάρχει, είναι ένα κέρδος πολύ σημαντικό.

Δε μπορώ ωστόσο να μη θυμηθώ πως μια τέτοια διάχυτη αισιοδοξία για την “ευκαιρία” που είχε η χώρα υπήρχε και το 2004, όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε με πολλές υποσχέσεις τα ινία της χώρας. Τότε, ακόμα και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ παραδέχονταν πως χρειαζόταν μια αλλαγή και μιλούσαν για τη δυναμική που είχε ο Καραμανλής να αλλάξει, να “επανιδρύσει” το κράτος. Πέντε χρόνια μετά σχεδόν όλοι μιλάνε για μια χαμένη ευκαιρία.

Για το καλό της χώρας μου εύχομαι να μη χαθεί κι αυτή. Σε μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι του νέου Πρωθυπουργού, σ’ αυτόν πέφτει το βάρος να διαψεύσει τους επικριτές του. Δεν είναι εύκολο να έχεις στις πλάτες σου τις ευχές και τις ελπίδες ενός λαού και στα χέρια σου το τιμόνι μιας χώρας σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης. Θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα, με κατεστημένες αντιλήψεις, με βολεμένους, με κομματικές προσταγές ρουσφετολογικής λογικής. Οφείλει να προσπαθήσει να ξεριζώσει τις νοοτροπίες της ήσσονος προσπάθειας και του ωχαδερφισμού που τόσα χρόνια (σίγουρα πάντως παραπάνω από πέντε) έχουν μπολιαστεί στο DNA του Έλληνα κι έχουν τόσο στοιχίσει, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτόν τον τόπο. Το αποτέλεσμα των εκλογών και οι 160 έδρες που του έδωσε στη νέα Βουλή του δίνουν τον τρόπο να το πετύχει. Πλέον είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει αυτός και οι συνεργάτες του.

9 comments:

KitsosMitsos said...

Το καλό είναι ότι δημιουργείται και μια αισιοδοξία σε όλους μας γενικότερα. Πιστεύω κανένας δεν ήθελε επαναληπτικές εκλογές.
Να δούμε αν αυτή η αισιοδοξία μεταφραστεί σε βελτίωση...

NdN said...

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η "ευκαιρία" που αναφέρεις δεν θα πάει χαμένη. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος!

Σοφία said...

Προσυπογράφω όλα όσα λες. Είμαι κι εγώ ανάμεσα στους αισιόδοξους και ελπίζω να μην πάει η ευκαιρία αυτή χαμένη. Προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένη αν αλλάξουν έστω και 5 πράγματα προς το καλύτερο (δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις) αρκεί να μην αλλάξει τίποτα προς το χειρότερο. Διάβαζα χθες μια έρευνα που έδειχνε ότι ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού (83% νομίζω) δήλωνε ικανοποιημένο με το νέο κυβερνητικό σχήμα. Αυτή είναι μια σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον ΓΑΠ - το μόνο που έχει να κάνει είναι να την εκμεταλλευτεί σωστά.

mahler76 said...

Κάποιοι βέβαια θα έπρεπε να πάνε και φυλακή. Ας είναι, καλή αρχή στον G.A.P. μπάς και δούμε καμία αλλαγή σε αυτή την χώρα.

Έξω από τα δόντια said...

Μέχρι τώρα όλα καλά. Το θετικό είναι ότι αρχίζουμε να αλλάζουμε και εμείς.

Ηλιάδα Διαμαντώνη said...

Το τραγικό είναι ότι ότι το DNA του Νεοέλληνα χάλασε από τον ίδιο τον πατέρα του. Σαφώς είναι ο καταλληλότερος για να το ανατρέψει και μάλιστα να το φέρει και σε καλύτερη μοίρα από πριν. Πιστεύω είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό του αλλά πρέπει να τα βάλει με θηρία. Ήδη άρχισε με τους οδηγούς κλαρκ του ΟΛΠ, κλπ εργάτες που δηλώνουν έτήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του διευθυντή του ΟΛΠ! Ειλικρινά προσεύχομαι κάθε βράδυ γι' αυτόν...

Estrella said...

Μπράβο σου. Πολύ αντικειμενικός, όπως και θα έπρεπε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

fpboy said...

Η αισιοδοξία που υπάρχει στον αέρα και τα πρώτα μέτρα είναι υπέροχα !
Αλλά !
Δεν φτάνει που άλλαξε η κυβέρνηση,
πρέπει να αλλάξουμε και εμείς οι
άνθρωποι, οι δημοσιογράφοι, τα συνδικάτα.
Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας

Εξύμνoς said...

Που χαθηκες εσυ??