Friday 29 February 2008

Βόλτα στο Hampstead και το πάρκο του

To Hampstead είναι μια από τις γνωστές γειτονιές του Βόρειου Λονδίνου. Ή μάλλον, για να το πω πιο σωστά, μια από τις γνωστές και ακριβές γειτονιές! Κάτι μεταξύ Εκάλης, Ψυχικού και Κολωνακίου ένα πράγμα. Σ' αυτό κατοικούνε περισσότεροι εκατομμυριούχοι απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Βρεατανίας, ενώ κατά καιρούς έχουν ζήσει εκεί συγγραφείς, συνθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

Είναι χτισμένο σε λίγο μεγαλύτερο υψόμετρο απ' ότι το υπόλοιπο Λονδίνο (καλά, μη φανταστείς κι εσύ κανένα οροπέδιο), προσφέροντας μια θέα που πρέπει να χρυσοπληρώσεις για να αποκτήσεις.

Στο κέντρο της περιοχής βρίσκουμε μαγαζάκια, εστιατόρια, bistros και ζαχαροπλαστεία, και λίγο πιο πέρα terraces στο χρώμα του τούβλου και όχι άσπρες όπως συνηθίζεται στο κεντρικό Λονδίνο. Γενικά τα περισσότερα κτήρια έχουν χρώμα πορτοκαλί και καφέ.

Small fountain

Terraces

Hampstead High Street

Alley

Μετά από μια σύντομη βόλτα στο κέντρο του Hampstead κατευθύνθηκα στον προορισμό μου, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό πάρκο της περιοχής, το Hampstead Heath, το μεγαλύτερο και παλαιότερο πάρκο της πόλης. Σε αντίθεση με αυτά του κεντρικού Λονδίνου, δεν είναι επίπεδο, αλλά έχει μικρούς λόφους και πλαγιές, και σε πολλά σημεία θυμίζει δάσος, όπως και το Richmond.

Hampstead Heath

Parliament Hill

Και όπως συχνά συμβαίνει με τους λόφους, ο κόπος που καταβάλλεις για να τον ανέβεις ανταμείβεται με κάτι τόσο απλό κι όμως τόσο δυσεύερετο στις μέρες μας στις μεγάλες πόλεις. Μια καταπληκτική θέα!

London Skyline

Συγκεκριμένα το Parliament Hill (ή αλλιώς Kite Hill επειδή τον προτιμούν για πέταγμα χαρταετού) προσφέρει μια από τις πιο γνωστές πανοραμικές απόψεις (skyline όπως λένε στο χωριό μου) του Λονδίνου. Ίσως την έχετε δει και σε διάφορες Αγγλικές ταινίες.

Φαίνονται πολύ καθαρά αρκετά γνωστά κτήρια του Λονδίνου, όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου...

St Paul's Cathedral view

το κτήριο σε σχήμα σφαίρας, 30 St Mary Axe ή αλλιώς the Gherkin, ελαφρώς (έως πολύ) κρυμμένο...

The Gherkin

και ο πύργος της BT (του Βρετανικού "ΟΤΕ" σα να λέμε).

BT Tower view

Στο Hampstead Heath υπάρχουν και λιμνούλες, σε κάποιες από τις οποίες επιτρέπεται και το κολύμπι! Κάποιες είναι μόνο για άντρε, κάποιες μονο για γυναίκες και κάποιες είναι κοινές! Αυτό συμβαίνει από πολύ παλιά, και διάβαζα πω πριν κάποια χρόνια είχε απαγορευτεί (και για λόγους υγιεινής) αλλά μετά από αντιδράσεις το θέμα πήγε στα δικαστήρια όπου και το μέτρο ανακλήθηκε. Επίσης υπάρχει λίμνη για ψάρεμμα.

Pond at Hampstead Heath

Και ένα μικρό tip για το τέλος.

Αν ποτέ βρεθείτε στο Hampstead, μην παραλείψετε να φάτε μια κρέπα από την κρεπερί που βρίσκεται στο κέντρο του Hampstead εδώ και 27 χρόνια La Creperie de Hampstead. Αλλά να έχετε υπ' όψιν οτι πολύ πιθανό είναι χρειαστεί να περιμένετε λίγο. Η αναμονή στην ουρά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να φτάσει και 45 λεπτά! Γι' αυτό προτιμήστε καθημερινή!

La creperie de Hampstead

23 comments:

salepi said...

σε έχω ευχαριστήσει για τις ξεναγήσεις που μας κάνεις;;

πραγματικά ευχαριστώ!
είναι σα να κόβω βόλτες στο λονδίνο :)

Εξύμνoς said...

Και πολυ συννεφο...

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά salepi! Καλωσήρθες! Καλή σου μέρα!

Εντάξει βρε eximnos, Αγγλία είμαστε, αναμενόμενο είναι! Αφού όταν έχει καθαρό ουρανό το κάνουμε ολόκληρο θέμα! :) Άν ήταν να βγαίνουμε έξω μόνο τις ηλιόλουστες μέρες, σωθήκαμε!

PN said...

Αχχχ βρε γαμώτο γιατί να μην έχουμ εκαι εμείς εδώ τέτοιες εικόνες; Στο πηγάδι κατουρήσαμε;

Να σαι καλά ρε grumpy και καλές βολτές στα πάρκα του Λονδίνου.

Γκρινιάρης said...

VK το ερώτημά σου είναι ρητορικό; Αν δεις την κατάσταση των περισσότερων παιδικών χαρών και πλατειών της Αθήνας, θα καταλάβεις οτι ακόμα και να είχαμε τέτοιους ανοιχτούς χώρους (βασικό), και τους γλιτώναμε από τις φωτιές (επίσης βασικό), θα τους ριμάζαμε από την κακοδιαχείρηση!

Ελπίζω να έχουμε μάθει απ' τα λάθη μας, και εμείς οι πολίτες αλλά και οι αρμόδιοι, και το πάρκο του Ελληνικού, όταν επιτέλους γίνει, να είναι ακόμα καλύτερο από αυτά του Λονδίνου.

PN said...

Αναμφίβολα, η ρητορικότητα είναι κάτι που με διακρίνει σαν άνθρωπο....καλέ τι ωραία που τα λέω!!!!

Προφανώς βρε grumpy I was kidding!!!! Έτσι για να μπω και στο κλίμα του Λονδίνου. Πάντως για να μην πολυ-γκρινιάζω και εγώ, ο Εθνικός Κήπος τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί αισθητά!!

Γκρινιάρης said...

Αυτό πρέπει να το παραδεχτώ, αν κρίνω από κάποια posts που έχω διαβάσει σε διάφορα blogs και κάποιες φωτογραφίες που έχω δει! Ας ελπίσουμε οτι θα δούμε κι άλλα πράγματα σ΄ αυτή την κατευθυνση.

NdN said...

Καλημέρα γκρινιάρη,

Πράγματι το Ηampstead μου αρέσει και εμένα πολύ, ιδιώς αφού καλοκαιριάσει λιγάκι.

Πάντως ξέχασες να πεις ότι καλό είναι να μείνουμε από την δυτική και τη νότια πλευρά του πάρκου (Hampstead, Belsize park etc) γιατί αν περπατήσουμε όλο το πάρκο και βγούμε από το Centish town, θα μας περάσει ο ενθουσιασμός!! :p

Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά!

An-Lu said...

Να σαι καλά που μου θύμησες την παλιά μου γειτονιά! Βρήκες τα καφέ που σου έλεγα?

Γκρινιάρης said...

Ndn να σου πω την αλήθεια περιορίστηκα στην κάτω πλευρά, οπότε δεν έχω γνώμη!

An-Lu, στο Hampstead πήγα πριν το comment σου, αλλά δε θυμάμαι να πέτυχα κανένα Fresco. Ίσως να μου ξέφυγε.

~~A~~ said...

Και έλεγα πότε θα μας δείξεις πάλι φωτογραφίες από όμορφα μέρη στο Λονδίνο...Καιρό είχες!!!

fpboy said...

Ρε, δεν ξηγιέσαι καλά , μόλις γύρισα απο Σόλωνος και ετοιμαζομαι για Μεσογείων ! Χι,χι.
Η φωτογραφία στο πάρκο με το ζευγάρι στο βάθος του κάδρου είναι εξαιρετική !
Χαιρετισμους !

Γκρινιάρης said...

~~A~~ σας έχω κακομάθει μου φαίνεται! Άκου έχω καιρό! :)

Fpboy να'σαι καλά! Κουράγιο! Καλό βράδυ!

Σοφία said...

Τι ωραίααα!
Καλό Σαββατοκύριακο γκρινιάρη μου και καλές βόλτες!

~~A~~ said...

Το έλεγα ειρωνικά (καλοπροαίρετο πάντα).Ότι όλο εκδρομές και βόλτες είσαι...Που ν'ανοίξει και ο καιρός!!!

Σοφία said...

Απ' ό,τι βλέπω, το Hampstead μοιάζει πολύ με το Greenwich (ως και terraces με τούβλο έχουμε). Άρα δεν χρειάζεται να τρέχω τζάμπα στην άλλη άκρη του Λονδίνου!

Μόνο λιμνούλες για μπάνιο δεν έχουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα κολυμπούσα, οπότε μια χαρά :-)

Γκρινιάρης said...

Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις graso!

~~Α~~, όσο μπορούμε και προλαβαίνουμε! Πάντως μη νομίζεις, όλα αυτά που επισκέπτομαι (ή μαλλον τα περισσότερα) δεν είναι μακριά, σε όλα πας με το μετρό, οπότε δεν είναι και καμιά "εκδρομή" που λέει ο λόγος. Βολτούλες μετά τη δουλειά κάνω. Κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε στην Ελλάδα για πολλούς λόγους...

Σοφία, όπως και να' χει νομίζω αξίζει μια επίσκεψη. Το ξέρω οτι εκτός από terraces με τούβλο έχετε και πανοραμική θέα από το Observatory (αν και πιο ανατολικά), αλλά αυτή είναι πιο κλασική νομίζω. Άσε που πρέπει να δοκιμάσεις και την κρέπα! :)

Σοφία said...

45 λεπτά στην ουρά για κρέπες; Χλωμό το βλέπω!!

fvasileiou said...

Λοιπόν, δεν έχω πάει στο Λονδίνο ακόμα (όπως και το Παρίσι, είναι πόλεις που δεν μου αρέσει να πάω για 4-5 μέρες, θέλω να τους αφοσιώνομαι). ΑΛΛΑ: Φέτος το καλοκαίρι, περί τον Ιούνιο, θα είμαι στα πέριξ για δουλείες για κάνα μήνα...

Και θα φάω την κρέπα, όση ώρα κι αν χρειαστεί να στηθώ :)

Γκρινιάρης said...

Έλα μωρέ Σοφία τώρα! Βάλε κάποιον άλλον στην ουρά και εσύ κάνε βόλτες! Χαχα!

Fvasileiou δεν έχεις και άδικο. Εγώ ενάμιση χρόνο εδώ, και ακόμα υπάρχουν πολλά που δεν έχω δει! Ωραία ευκαιρία θα έχεις! Μια χαρά!

Σοφία said...

Είσαι καλά; Δεν πάω ποτέ με παρέα στις εξορμήσεις, να με τραβάει ένας από δω κι άλλος από κει. Εκτός αν χαρτζιλικώσω κανέναν άσχετο να μου κάνει την εξυπηρέτηση!

Roadartist said...

Δεν ξερω .. αλλα σαν ονειρο μου φαινονται αυτες οι φωτο.. :)

Γκρινιάρης said...

Xαχα, Σοφία τελικά άλλος έχει το όνομα του γκρινιάρη, άλλη έχει τη χάρη! :)

Roadartist υπερβάλλεις κι εσύ βρε!