Wednesday 26 March 2008

Περιήγηση στην Οξφόρδη (Μέρος 2ο)

Συνέχεια από το 1ο μέρος.

Ακριβώς απέναντι από την Radcliffe Camera βρίσκεται το All Souls College, ίσως το πιο prestigious κολλέγιο του Πανεπιστημίου. Νομίζω εκεί έγιναν γυρίσματα και για την ταινία Golden Compass (όπως και στο Christ Church College).

All Souls College

Το All Souls College από τον πύργο της εκκλησίας St Mary the Virgin.

All Souls College

Η (old) Bodleian Library, που σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Αγγλία (μετά την British Library του Λονδίνου) φιλοξενεί 9 εκατομμύρια αντικείμενα σε 176 χιλιόμετρα ραφιών! Παλιότερα στέγαζε αίθουσες διαλέξεων και εξετάσεων. Η Θεολογική σχολή, η οποία συστεγάζεται, ήταν έμπνευση για το Hogwarts Hospital wing στις ταινίες του Harry Potter, ενώ η Duke Humfrey's Library για την βιβλιοθήκη του Hogwarts!

The old Bodleian Library

The old Bodleian Library

Απέναντι από την Bodleian Library βρήκαμε την Hertford Bridge ή αλλιώς γνωστή ως η Γέφυρα των Στεναγμών! Ονομάζεται έτσι εξ'αιτίας της υποτιθέμενης ομοιότητας της με την ομώνυμη γέφυρα της Βενετίας, αν και δεν ήταν σχεδιασμένο να είναι αντιγραφή κάποιας γέφυρας, ούτε μοιάζει πολύ στη γνωστή Βενετσιάνικη γέφυρα. Χτίστηκε το 1914 για να ενώσει δύο κτήρια του Hertford College.

Bridge of Sighs

Detail of the Bridge of Sighs

Tip: Αμέσως μετά τη γέφυρα υπάρχει ένα πολύ πολύ μικρό στενάκι (φαίνεται στην 1η φωτογραφία) που οδηγεί στην Turf Tavern pub, δημοφιλής σε φοιτητές και ντόπιους.

Φτάνοντας στην Broad street (παράλληλη της High Street και επίσης μεγάλο δρόμο της πόλης) βρίσκεται το Clarendon Building. Τώρα μέρος της Bodleian Library, παλαιότερα στέγαζε τις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου του Πανεπιστημίου.

Clarendon Building

Παραδίπλα βρίσκεται το Sheldonian Theatre. Χωρητικότητας 1000 ατόμων, φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως μουσικές παραστάσεις, συνέδρια αλλά και εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου και βεβαίως τις τελετές αποφοίτησης.

Sheldonian Theatre

Sheldonian Theatre

Απέναντι βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Blackwell's. Πρόκειται για το πρώτο βιβλιοπωλείο της μεγάλης αλυσίδας (χτίστηκε το 1879) που σήμερα αριθμεί 60 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δικό της εκδοτικό οίκο με εξειδίκευση στις Ακαδημαϊκές εκδόσεις. Μάλιστα διάβασα κάπου πως ήταν το πρώτο βιβλιοπωλείο στο Νησί που άνοιξε ηλεκτρονικό κατάστημα στο internet το 1995. Το συγκεκριμένο κατάστημα (το οποίο έχει επεκταθεί από το αρχικό) διαθέτει τη μεγαλύτερη αίθουσα για πωλήσεις βιβλίου σε όλη την Ευρώπη, 10.000 sq. feet.

Blackwell's bookstore

Στην αρχή της Broad st βρίσκουμε την μικρή Αγγλικανική εκκλησία της St. Mary Magdalen.

Church of St. Mary Magdalen

Όπως βλέπετε το ποδήλατο είναι πολύ διαδεδομένο στην πόλη.

Bikes at Oxford

Αυτά ήταν όσα πρόλαβα να δω στη μικρή μου εκδρομή στην Οξφόρδη. Άφησα αρκετά, όπως οι Βοτανικοί κήποι, τα πάρκα και οι pubs δίπλα στο ποτάμι και η βαρκάδα που μπορείς να κάνεις σ' αυτό, αλλά αυτά την επόμενη φορά, όταν καλοκαιριάσει!

Oriel College's Gate
Η πύλη του Oriel College.


Καλημέρα!

21 comments:

Εξύμνoς said...

Περασα για μια καλημερα. Δεν εχω διαβασει τι γραφεις, κοιταξα μονο τις φωτογραφιες σου... ενυπωσιακες!

Σοφία said...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου, όπως πάντα! Αυτή όμως, που κράτησε παραπάνω το βλέμμα μου, είναι η τελευταία! Το γκρίζο-μπεζ κτίριο, το ποδήλατο... επαγγελματική!
Καλή δουλειά γκρινιάρη μου!

~~A~~ said...

Πρέπει να έχει υπέροχη ατμόσφαιρα όλη η περιοχή με τέτοια κτίρια!Πολύ ωραίες φωτογραφίες!

NdN said...

Καλησπέρα Γκρινιάρη,

Λοιπόν η επόμενη φορά πρέπει να είναι με καλό καιρό και κατά προτίμηση προς το τέλος του ακαδημαικού έτους. Γίνονται πάρα πολλά πάρτυ πάνω σε βάρκες από φοιτητές που τελειώνουν. Πολύ γελιο, χορός και άφθονο αλκοόλ! Επίσης οι pubs δίπλα στο ποτάμι είναι πολύ καλές. Καλή ιδέα είναι να νοικιάσετε και βαρκάκι για βόλτες!

Είναι καλή εκδρομή η Οξφόρδη γιατί είναι κοντά και είναι όμορφη πόλη.

Anonymous said...

η επιβλητικοτητα σε ολο της το μεγαλειο βλεπω! να κανεις τετοιες εκδρομες συχνα, να μας δειχνεις. και για πες μουλιγακι,ποση ωρα ειναι η οξφορδη απο το λονδινο;;

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα eximnos! Να' σαι καλά!

Ευχαριστώ Σοφία. Κι εμένα μου άρεσε γι' αυτό την έβαλα στο τέλος του περιηγητικού post.

~~Α~~ όντως η πόλη έχει πολύ ιδιαίτερο στυλ.

Ndn θα το προσπαθήσω κατά το τέλος του term!

Lifewhispers όταν με το καλό φτιάξει ο καιρός θέλω να πηγαίνω με το τρένο μερικές βόλτες. Η Οξφόρδη είναι 1 ώρα (ή 1,5, ανάλογα με το δρομολόγιο) από τον σταθμό του Paddington, και έχει τρένα κάθε μισή ώρα περίπου.

moukelis said...

Καλησπέρα Γκρινιάρη!
Δε σε προλαβαίνουμε βρε,πόσα ποστ έβαλες;Δεν ήξερα ότι το Golden Compass το γύρισαν στην Οξφόρδη,το κτίριο πάντως στην πρώτη φωτό μου φαίνεται ολόιδιο με αυτό της ταινίας!
Άσχετο,αλλά η τελευταία φωτογραφία θα έβγαινε θαυμάσια και ασπρόμαυρη. ;@)

amelie said...

ωραια πηγαμε και στην οξφορδη.. με οδηγο ενα γκρινιαρη χαχα!!!
1-04-08 Bloggers σε δραση για το περιβαλλον

Σοφία said...

Έτσι όπως βλέπω την Οξφόρδη από τις φωτογραφίες (και από το λίγο που τη θυμάμαι) μου φαίνεται αρκετά χοντροκομμένη πόλη, σε αντίθεση με το Cambridge. Έχεις πάει Cambridge, και αν ναι, πώς είναι συγκριτικά;

Laplace said...

ekstasiasmenos apo tis fwto gkriniarh!kalhmeraaaa

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Moukelis ήξερα οτι το σ χολείο στο οποίο ήταν η πρωταγωνίστρια ήταν η Οξφόρδη στο παράλληλο σύμπαν της ταινίας, αλλά ούτε εγώ ήξερα οτι έγιναν γυρίσματα εκεί.

Amelie χαίρομαι που σου άρεσε. 1/4; Γιατί καλέ; Σαν ψέμα φαίνεται! :)

Σοφία Cambridge δεν έχω πάει, ίσως πάω κάποια στιγμή. Κι αυτό κοντά είναι.

Να' σαι καλά Laplace78!

KourtGeo said...

Πολύ ωραίο post!! Θελώ πολύ να έρθω κάποια φορά στην Αγγλία!!

fvasileiou said...

Επιτέλους, η πολυαναμενόμενη συνέχεια της εκδρομής.

Το διάβασα με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά.
Θέλουμε και άλλα!

Anonymous said...

Τι όμορφη πόλη! Και συ όμως απέδωσες υπέροχα την ατμόσφαιρα στις φωτογραφίες σου. Που να ήξεραν οι Βρετανοί τι διαφήμιση τους κάνεις...

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

KourtGeo εύχομαι να το κάνεις σύντομα το ταξίδι!

Φώτη χαίρομαι που σου άρεσε!

Lemonita να' σαι καλά! Δε νομίζω οτι οι Βρετανοί με έχουν ανάγκη!

Αποψη said...

Κι έλεγα ρε γκρινιάρη από το προηγούμενο ποστ σου -το νο1- τι μου θυμίζει... τι μου θυμίζει... έσπασα το κεφάλι μου αλλά το βρήκα. Φτυστό το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι!

Γκρινιάρης said...

Χαχα! Φτυστό όμως!

DaNaH said...

Υπέροχες οι φωτογραφίες και πλήρεις οι πληροφορίες που μας δίνεις για άλλη μία φορά! Εύγε! :)

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά DaNaH! :)

"ζαχαρούλα.." said...

διάβασα όσα έγραψες.. χάζεψα τις φωτογραφίες.. και τώρα σκέφτομαι να ετοιμάσω την βαλίτσα....

..συγχαρητήρια!!!!

καλό βράδυ!!!

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά "ζαχαρούλα"! Χαίρομαι που σου άρεσε! Καλωσήρθες!