Wednesday 5 March 2008

Ένας... καμπυλωτός χάρτης του μετρό

Όσοι έχετε ταξιδέψει ή έχετε ζήσει στο Λονδίνο σίγουρα η παρακάτω εικόνα σας είναι πολύ γνώριμη.

Πρόκειται βεβαίως για τον χάρτη του μετρό του Λονδίνου, ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, χάρτης των μέσων σταθερής τροχιάς, αφού περιλαμβάνει και γραμμή του σιδηροδρόμου αλλά και του DLR (ενώ δεν περιλαμβάνει ακόμα το overground που λειτούργησε πρόσφατα), αρχικά σχεδιασμένο από τον Harry Beck το 1933.

Ο συγκεκριμένος χάρτης βρίσκεται και πάνω και σε διάφορα αναμνηστικά της πόλης, από μποξεράκια μέχρι κούπες, και μαζί με το σήμα του μετρό, που επίσης βλέπετε, και τη φράση Mind the Gap είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στοιχεία του μετρό αλλά και της πόλης.

Αν σας φαίνεται λίγο πολύπλοκος και δαιδαλώδης, είναι επειδή το μετρό μόνο (tube όπως το λένε εδώ) έχει 11 γραμμές, που διανύουν 400 περίπου χιλιόμετρα, και 268 σταθμούς! Και μόνοι οι αριθμοί σε ζαλίζουν!

Αν όμως είστε λίγο περιπετειώδεις και σας αρέσουν οι καμπύλες, αντί για τον παραπάνω χάρτη μπορείτε να δοκιμάσετε αυτόν.

Η παραπάνω ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι δημιούργημα του Maxwell Roberts και τον βρήκα στο πολύ δημοφιλές (σύμφωνα και με το Time out) Λονδρέζικο blog London Underground Tube Diary.

Ο παραπάνω χάρτης γίνεται ακόμα πιο χαώδης με την προσθήκη του Overground και του DLR.

Προσωπικά εμένα με ζαλίζει οπότε λέω να παραμείνω στον κλασικό!

20 comments:

DaNaH said...

Ε ναι σίγουρα ο κλασσικός είναι πιο ευανάγνωστος! :)

Σοφία said...

Πολύ ωραίος είναι και ο χάρτης που δείχνει τις γραμμές του υπογείου όπως ακριβώς είναι (όχι "σχηματοποιημένες") και επίθετες (δεν ξέρω αν μεταφράζω σωστά το superimposed) στον επίγειο χάρτη της πόλης που δείχνει τους δρόμους, τα πάρκα κ.λπ.

Εννοείται πάντως ότι για τα καθημερινά προτιμώ τον κανονικό χάρτη που είναι πολύ πιο ευανάγνωστος (όχι σαν τον χάρτη του Παρισιού που δεν καταλαβαίνεις αν πηγαίνεις ή αν έρχεσαι!!!).

~~A~~ said...

Λοιπόν στο βιβλίο σου στις 1ες σελίδες θα βάλεις τον χάρτη του μετρό και μετά θα βάλεις τι υπάρχει κοντά σε κάθε σταθμό του μετρό να δει κάποιος!

...

Νek said...

Ο Αθηναικός πως είναι? :P

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

είχα δει ενα 30λεπτό ντοκιμαντερ για τον χάρτη του υπογείου! Απιστευτοι οι άγγλοι πάντως! Είναι πολύ πρακτικοί!

Anonymous said...

πρωτα να πω τι ωραιο ειναι το underground diary, το εβαλα στο ριντερ μου!!!δευτερον εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου ο καμπλωτος χαρτης, γιατι στο κεντρο οι περισοτερες γραμμες ψιλοσυμπίπτουν. επιμενω κλασσικα!
καλο βραδυ!

seaina said...

Όταν είχα έρθει στο Λονδίνο (καλοκαίρι του '96), δεν είχαμε ακόμα μετρό στην Αθήνα και με είχε συνεπάρει αυτή η δαιδαλώδης ακολουθία σταθμών και γραμμών. Έχω κρατήσει και ένα φυλλάδιο με το χάρτη αυτό (ίσως τώρα είναι πιο εμπλουτισμένος) για να το θυμάμαι!
Έμενα σε έμα ξενοδοχείο "Kensington Palace" νομίζω, το οποίο ήταν δίπλα στο σταθμό South Kensington .. anyway κάπως έτσι, αν θυμάμαι καλά!
Καλημέρα να έχεις!!

moukelis said...

Ω ναι,ξεχνιέται αυτό το χάος;Πάντως δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται,αν αρχίσεις να τον χρησιμοποιείς γίνεται πιο εύκολο να βρεις τα δρομολόγια που θέλεις.Στο Παρίσι έχω την εντύπωση ότι ήταν χειρότερα.
Καλημέρα!

Σοφία said...

Τώρα εγώ τι να πω που στο "χωριό" μου δεν έχουμε ούτε αστικά λεωφορεία; Χαρά στο κουράγιο σας!
Καλημέρα γκρινιάρη!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

DaNaH δεν το συζητώ!

Σοφία, σίγουρα βολεύει κι αυτός που λες, γιατί δίνει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Αλλά υπάρχει μόνο για το κέντρο αν δεν κάνω λάθος.

~~Α~~ έχω βρει εκδότη, έχω βρει designer, έχω βρει και συνεργάτη, τι μου λείπει; :)

Νεκτάριε ο Αθηναϊκός είναι πολύ πιο απλός, με 3 γραμμές που συναντώνται σε 2-3 σημεία, οπότε τα θυμάσαι κι απ' έξω.

_ST_ σίγουρα είναι πολύ πρακτικός χάρτης.

Lifewhispers είναι ωραίο blog αλλά δεν το έχω παρακολουθήσει συστηματικά.

Seaina πάλι καλά που δεν έμενες στο Kensington Palace, όχι το Hotel, το κανονικό! Σε σχέση με εκείνο τον χάρτη σίγουρα έχει προστεθεί ο overground, αλλιώς δε νομίζω να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές.

Moukelis στην πορεία τον μαθαίνεις αρκετά καλά, αλλά μόνο στις γραμμές και τις ζώνες που χρησιμοποιείς καθημερινά.

Γκρινιάρης said...

Εσύ είσαι μια χαρά graso μου! Ούτε χάρτες ούτε τίποτα. Παίρνεις το αμαξάκι σου και πας όπου θες!

NdN said...

Σίγουρα ο κλασσικός είναι πιο ευανάγνωστος, αλλά ο καμπυλωτός είναι πιο κοντά στην αληθινή διαδρομή που κάνει το μετρό.

Μπορείς να υπολογίσεις καλυτερα τις αποστάσεις. Για παράδειγμα το Ealing Broaway είναι πολύ πιο νότια από το North Acton και όχι στην ίδια ευθεία.

Laplace said...

συμφωνω για τον κλασσικο,οι αλλοι ειναι 'πλεξουδα':P

fpboy said...

Τον κλασσικό ! Τον κλασσικό !
Είναι ροκ κατάσταση ο χάρτης του Λονδρέζικου μετρό, κάτι σαν σύμβολο της πόλης, δεν συγκρίνεται ο κλασσικός με τίποτα !

doctor said...

Ealing Brodway... τι μου θύμισες τώρα...

doc

KitsosMitsos said...

Ενώ γενικώς μου αρέσουν οι καμπύλες, θα συμφωνήσω ότι ο κλασικός είναι μάλλον πιο ευανάγνωστος!
Πάντως πρωτότυπη ιδέα.

Γκρινιάρης said...

Ndn να σου πω την αλήθεια δεν πολύ πρόσεξα αν είναι πιο ακριβής ο καμπυλωτός, ή απλά εξαλείψανε τις γωνίες.

Laplace78 "πλεξούδα"; Χαχα!

Fpboy έεετσι, σύμβολο! Όταν κι ο δικός μας, με το καλό, γίνει πιο δαιδαλώδης, θα είχε ενδιαφέρον μια προσεκτική σχεδίασή του.

Doctor ελπίζω καλές αναμνήσεις!

Kitsosmitsos είναι όντως πρωτότυπος, αλλά εμένα με ζαλίζει λίγο στην όψη!

Anastasios said...

- Το ντοκυμαντέρ που αναφέρει ο _ST_ το έχω πετύχει κι εγώ (είναι μέρος σειράς, θυμάμαι κι εκπομπή για τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους της Βρετανίας). Την ανακυκλώνει κάθε τόσο ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αξίζει να την δει κανείς.

- Ο χάρτης του μετρό της Αθήνας είναι πολύ απλός, αφού το δίκτυο είναι πολύ μικρό ακόμα. Στην αρχική σελίδα του site της Α.Μ.Ε.Λ. υπάρχει το σχεδιάγραμμα (τοπολογικός χάρτης) που είναι κολλημένο στα βαγόνια πάνω από τις πόρτες. Ακόμα κι αν προστεθούν οι επεκτάσεις του μετρό, οι γραμμές του τραμ και του Ο.Σ.Ε., ο χάρτης των δικτύων σταθερής τροχιάς του λεκανοπεδίου παραμένει φτωχός:
Χάρτες μετρό Αθήνας
Image:Attica 2007 el.png

Υ.Γ. Ο χάρτης του... παγκόσμιου μετρό (Transit Map of the World’s Transit Systems)

An-Lu said...

Στο London Transport Museum μπορείς να βρεις όχι μόνο τις καμπυλωτές βερσιόν αλλά και καλλιτεχνικά "πειραγμένες"!

Γκρινιάρης said...

Anastasios, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το δικό μας που έχει δεν έχει 10 χρόνια ζωής με του Λονδίνου που κοντεύει τα... 190! Τι να λέμε τώρα...

An-Lu στο Transport Museum δεν έχω πάει ακόμα, μια από τις βροχερές μέρες θα πάω όμως. Για χάρτες ξέρω οτι υπάρχει ένας που έχει πάνω τους μουσικούς που παίζουν σε κάθε σταθμό!