Thursday 6 March 2008

Από άλλη εποχή

Άλλο ένα "σήμα κατατεθέν" του Λονδίνου είναι τα κόκκινα διώροφα λεωφορεία.

Old London Bus

Αυτό είναι από τα παλιά λεωφορεία, που ίσως θυμούνται αυτοί που επισκέφτηκαν το Λονδίνο μερικά χρόνια πριν. Το συγκεκριμένο μοντέλο ακούει στο όνομα Routemaster και η παραγωγή του χρονολογείται στις δεκαετίες του '50 και του '60. Κυκλοφορούσαν αρκετά μέχρι και το 2005, οπότε ολοκληρώθηκε η σταδιακή απόσυρσή τους, για να πάρουν τη θέση τους πιο σύγχρονα, πρακτικά αλλά και φιλικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες λεωφορεία, εννοείται κόκκινα, διώροφα αλλά και μονά.

Η μηχανή είναι μπροστά, ενώ είναι ανοιχτά από πίσω (βλέπετε τον τύπο που κρέμεται;) για την επιβίβαση και αποβίβαση. Η επικύρωση των εισιτηρίων γίνεται από εισπράκτορα, ο οποίος με ένα σκοινάκι κατά μήκος της οροφής που καταλήγει σε ένα καμπανάκι δίνει το ok στον οδηγό να φύγει από τη στάση. Μάλιστα διάβασα οτι είχαν αρκετές καινοτομίες όταν κυκλοφόρησαν, όπως το οτι είχαν πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων!

Σήμερα τα λεωφορεία αυτά μπορεί να τα βρει κάποιος μόνο σε δύο γραμμές (ή μάλλον σε τμήματα δύο γραμμών), τιμής ένεκεν, στην 9 (Kenisngton - Aldwych) και στη 15 (Tower Hill - Trafalgar square).

Τη φωτογραφία την τράβηξα γιατί μου άρεσε που στο φανάρι περίμεναν δίπλα δίπλα το παλιό λεωφορείο με το ταξί, που έχει το δικό του κλασικό στιλ, και μου έκανε κάτι από άλλη εποχή (κι ας μην το έχω ζήσει). Ε, μετά το κόκκινο ήταν πολύ προκλητικό για να μην παίξω με το saturation!

Καλό βράδυ!

21 comments:

Σοφία said...

ΠΟΛΥ ωραία φωτογραφία. Το saturation της δίνει άλλον αέρα. Κρίμα που το ταξί είναι από τα καινούρια, αλλά δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα πετύχεις κάποιο παλιό ;-)

Ήταν ωραία τα Routemaster, ειδικά όταν κόλλαγες στην κίνηση και μπορούσες να πεταχτείς έξω χωρίς πολλά-πολλά. Αλλά βρώμαγαν, κούναγαν, ήταν και επικίνδυνα. Καλύτερα που τα άλλαξαν.

Γκρινιάρης said...

Ε, εντάξει, αφού δε μου έτυχε κανένα λαχανί ταξί με μεγάλη διαφήμιση πάλι καλά. Αν και πάλι θα το έκανα ασπρόμαυρο, οπότε...! Θα ήταν ωραία να τύχαινε και παλιό cab δίπλα, θα έχω το νου μου όμως. Αλλά και τα καινούρια έχουν ένα touch από τα παλιά.
Σίγουρα, το νέο είναι ωραίο, αλλά και το παλιό είναι αλλιώς!

~~A~~ said...

Όμορφη φωτογραφία!

Εξύμνoς said...

Απλα το 'χεις μεσα σου.

Dream_Rider said...

Καλιτεχνικές ανησυχίες σε κόκκινο φόντο... Έμπνευση!!

Καλημέρα!!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

~~A~~ σ' ευχαριστώ~!

Eximnos σιγά μωρέ! Να' σαι καλά!

Dream_rider καλημέρα!

Σοφία said...

Ήρθε η ώρα να μας πεις τι ποσοστά σου δίνει η Αγγλική κυβέρνηση, για να κάνεις τέτοια διαφήμιση!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

Με έπιασες! Χαχα! Καλημέρα!

Anonymous said...

Καταπληκτική φωτό. Έχω δει (όταν σπούδαζα στο London) ντοκιμαντέρ για τα σύγχρονα κόκκινα λεωφορεία που παρά το ύψος τους έχουν μια τρομερή σταθερότητα και ευελιξία στο δρόμο. Να δεις αυτά τα λεωφορεία παίρνουν στροφές με τις μπάντες και να μην πιστεύεις στα μάτια σου. Έχουν πολύ χαμηλό κέντρο βάρους και το απαραίτητο φάρδος για να μένουν καρφωμένα στο δρόμο.

Πιες και καμιά μπύρα της προκοπής για εμάς εδώ στην Ελλάδα που σιχαθήκαμε το κριθαρόζουμο που μας σερβίρουν στα μαγαζιά.

An-Lu said...

Super! Ακόμα και το ταξί θυμίζει τα παλαιότερα του είδους του ;-)

Laplace said...

re file mia aporia,yparxun kai anoixta apo panw?ennow xwris orofh ston deytero orofo?

Anonymous said...

Τα κόκκινα λεωφορεία και οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι είναι το σήμα κατατεθέν της Βρετανίας! Ενδιαφέρον ποστ και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία. Καλό σαββατοκύρικο.

cinderella said...

Υπέροχη η φωτογραφία!! Καλά άμα είναι καλλιτέχνης ο άνθρωπος...!! :))
Χαίρομαι που έχουν κρατήσει 2 λεωφορεία έτσι να κυκλοφορούν στο Λονδίνο για να προλάβω να τα δω κι εγώ απο κοντά!
Καλό 3ήμερο γκρινιάρη μου και καλή ξεκούραση!!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Freelancer άντε, να πιω και μια μπύρα για σένα! Καμιά προτίμηση;

An-Lu είναι ωραίο που τα ταξί είναι όλα το ίδιο μοντέλο, αν και δεν είναι όλα μαύρα, αλλά τα περισσότερα.

Laplace78 εσύ το κόβεις πολύ σοφό να υπάρχουν ανοιχτά αστικά λεωφορεία σε μια Αγγλική πόλη;;; Παρ' όλα αυτά ναι, υπάρχουν ανοιχτά, αλλά ανήκουν στις εταιρείες που κάνουν tours, οπότε έπεσες μέσα κατά κάποιον τρόπο!

Lemonita να' σαι καλά! Καλό τριήμερο!

Cinderella υπερβάλλεις. Τα λεωφορεία θα τα πετύχεις, αν είσαι υπομονετική, γιατί τις δύο αυτές γραμμές τις εξυπηρετούν και τα καινούρια λεωφορεία εκτός από τα παλιά. Όσο για τριήμερο, εμείς δεν έχουμε τέτοια μεγαλεία εδώ! Καλά να περάσεις!

nomansland said...

...τι ωραία φώτο...

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά nomansland. Καλημέρα και καλό τριήμερο!

Anonymous said...

Καταπλητική η φωτογραφία! Και πολύ έξυπνη ιδέα!

Γκρινιάρης said...

Thanks Penny! Καλημέρα!

alienlover said...

blink blink.. καταπληκτική φωτό και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τα λεωφορεία! αμάν εσείς οι φωτοσοπάδες, κάνετε εμάς τους άτεχνους να τρώμε τα λυσσακά μας (δοκίμασα να το μάθω αλλά η αποτυχία ήταν καθολική, κλαψ λύγμ)

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά alienover. Άν καθήσεις και το ψάξεις με υπομονή είμαι σίγουρος οτι θα το μάθεις. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο φαίνεται, τουλάχιστον στα βασικά. Καλημέρα και καλά κούλουμα!

Anonymous said...

Ναι έχω προτίμηση. Caffrey’s Irish Ale. Η αφρόκρεμα της αφρόκρεμας της μπύρας. Βέβαια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. :P