Monday 31 March 2008

The Boat Race: Οξφόρδη εναντίον Κέιμπριτζ

The Boat Race. Έτσι ονομάζεται ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της Άνοιξης στον Τάμεση. Είναι ένα γεγονός που παρακολουθεί πολύς κόσμος, αφού στις όχθες του ποταμού σπεύδουν περίπου 250.000 κόσμος ενώ άλλα 7-9 εκατομμύρια Βρετανοί το βλέπουν από την τηλεόραση.

Ο αγώνας, ή αν θέλετε η κόντρα, κρατάει από το 1829, όταν ένας φοιτητής του Cambridge προκάλεσε των φίλο του από τα σχολικά χρόνια που σπούδαζε στο Oxford. Ο αγώνας έληξε με νικητή την Οξφόρδη, και το Cambridge ζήτησε τη ρεβάνς. Από τότε είναι παράδοση ο χαμένος κάθε αγώνα να προκαλεί τον αντίπαλο για ένα re-match. Ο δεύτερος αγώνας έγινε το 1836 και από το 1856 γίνεται κάθε χρόνο.

Τα πληρώματα (οκτώ κωπηλάτες κι ένας τιμονιέρης) ονομάζονται Blues (από τα χρώματα που φοράνε, ανοιχτό μπλε το Cambridge, σκούρο μπλε το Oxford) και τα σκάφη ονομάζονται Blue Boats.

The Boat Race 2008

Η λεμβοδρομία γίνεται πάντα προς τη φορά του ρεύματος του ποταμού. Η παράδοση επιβάλλει να γίνεται ακόμα και σε συνθήκες που θα συνιστούσαν ακύρωση άλλων αγώνων. Μάλιστα 2-3 φορές στο παρελθόν τα σκάφη έχουν ανατραπεί! Η πορεία της κούρσας από το 1846 μεχρι σήμερα είναι η ίδια, από το Putney έως το Mortlake, (4 μίλια και 374 γιάρδες) με δύο μικρές δεξιές στροφές στην αρχή και στο τέλος και μια μεγάλη αριστερή στη μέση της διαδρομής, στην περιοχή του Hammersmith και του Surrey. Αυτή είναι και η περιοχή που προτιμήσαμε για να δούμε τον αγώνα.

The Hammersmith Bridge. Άλλη μια ηλιόλουστη μέρα........ ΝΟΤ!

The Hammersmith Bridge

Επιλέξαμε την βόρεια όχθη που η θέα είναι ανεμπόδιστη.

Watching the boat race

Φτάνοντας αρκετά νωρίτερα ο κόσμος ήταν λίγος και είχε βρει προσωρινό καταφύγιο από τη βροχή κάτω από τη γέφυρα.

Hiding from the rain

Όσο πλησίαζε η ώρα και παρόλο που η βροχή δεν είχε σταματήσει καθόλου, όλο και περισσότεροι έρχονταν. Η κυκλοφορία στη γέφυρα θα σταματούσε όταν άρχιζε ο αγώνας.

Crossing the Bridge

Πριν τον αγώνα οι ομάδες παίζουν κορώνα-γράμματα με μια χρυσή λίρα του 1829 για να διαλέξουν πλευρά. Η επιλογή βασίζεται στις καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, που συνήθως κρατάει 16 με 20 λεπτά, τα πληρώματα ανταγωνίζονται για το ποιο γρήγορο ρεύμα, που βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο του ποταμού.

Εκτός από τον κυρίως αγώνα, μισή ώρα πριν γίνεται και ο αγώνας των εφεδρικών σκαφών και πληρωμάτων, που ονομάζονται Isis (Oxford) και Goldie (Cambridge).

Reserve race

Το Isis είχε ένα μικρό προβάδισμα φτάνωντας στη στροφή. Τελικά κέρδισε και τον αγώνα.

Rowing with smile

Μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε πως η βόρεια όχθη ήταν ήδη γεμάτη κόσμο! Είχαν αρχίσει να μαζεύονται αρκετή ώρα πριν, υπήρχε γιγαντοοθόνη σε ένα μικρό πάρκο πιο πέρα και βέβαια μπύρα!

Μερικοί προνοητικοί είχαν από νωρίς εγκατασταθεί σε σπίτια και pub δίπλα στο ποτάμι.

Watching from the pub

Ο κυρίως αγώνας ξεκίνησε στις 17.15. Λίγα λεπτά μετά τα σκάφη εμφανίστηκαν πλάι πλάι.

The Boat Race 2008

Ένα μικρό προβάδισμα είχαν αυτή τη φορά οι light Blue του Cambridge.

The Boat Race 2008

Με το που εμφανίστηκαν τα σκάφη άρχισαν οι ζητωκραυγές και οι ενθουσιώδεις παροτρύνσεις από τις όχθες! Go Oxford!!! Go Cambridge!!! Ο καθένας με τις προτιμήσεις του.

The Boat Race 2008

Πίσω από τα σκάφη ακολουθούσε η συνοδευτική πομπή...

The escort

... η οποία και σήκωσε ένα ελαφρύ κυματάκι στο ποτάμι!

River's waves

Τελικά το πλήρωμα από την Οξφόρδη τα έδωσε όλα μετά τη στροφή, πέρασε το σκάφος του Κέιμπριτζ και τερμάτισε πρώτο με χρόνο 20 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα, στην πιο αργή κούρσα από το 1947! Το Cambridge έμεινε πίσω 22 δευτερόλεπτα, αλλά εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στις νίκες με 79 έναντι 74 της Οξφόρδης!



Κλείνοντας...

...μια λεπτομέρεια: Στο έμβλημα του London Borough of Richmond upon Thames, στο οποίο ανήκει τμήμα της διαδρομής, απεικονίζονται δύο γύπες που κρατάνε δυο κουπιά, ένα ανοιχτό μπλε και ένα σκούρο μπλε, σαφής αναφορά στο Boat Race.

...και ένα σχόλιο: Με κάτι τέτοια καταλαβαίνεις οτι οι άνθρωποι εδώ έχουν μάθει να ζούνε με τη βροχή. Όπως και τότε με τους Ιρλανδούς, έτσι και τώρα, κανείς δε φάνηκε να τη λογαριάζει! Εκατοντάδες ξενέρωτοι και μούχλες (κατά κάποιους) Άγγλοι μαζεύτηκαν, παρέες, ζευγάρια, οικογένειες, να δούνε από κοντά υπό βροχή έναν αγώνα, δύο σκάφη που ουσιαστικά θα περνούσαν από μπροστά τους μόνο για λίγα δευτερόλεπτα!!!


Καλή εβδομάδα!


Πληροφορίες: www.theboatrace.org, www.bbc.co.uk, www.wikipedia.org.

18 comments:

Σοφία said...

Παρ' ότι εδώ έχουμε μια απίστευτη λιακάδα, πραγματικά ζήλεψα αυτή τη βροχή!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

fvasileiou said...

Μου αρέσουν πολύ αυτές οι αριστοκρατικές παμπάλαιες παραδόσεις. Εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε τίποτα να σεβαστούμε και να κρατήσουμε. Κυριολεκτικά ζηλεύω τους λαούς που έχουν σεβασμο στη συνήθεια που έρχεται από το παρελθόν.

Και κάτι για την βροχή: Έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και σπουδάσει σε μια πόλη που βρέχει πολύ και ο καιρός είναι μουντός, έχω βαρεθεί την γκρίνια των ξενομεριτών για τον καιρό.
Ε ναι λοιπόν, μου αρέσουν οι βροχές και προτιμώ τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Ουφ!

NdN said...

Καλησπέρα!

Μπράβο ρε συ που πήγες! Πήγαν και κάτι συνάδελφοι, αλλά εγώ ετοιμάζομαι για την μετακόμιση την Παρασκευή, ήμουν και πτώμα από το ταξίδι το Πασχα, είδα και τη βροχή...και είπα να μέινω μέσα! Διάλεξες και ωραίο σημείο. Αν είχες προνοήσει και είχες και το γωνιακό τραπέζι στην pub θα ήσουν ακόμα καλύτερος!

Καλή εβδομάδα!

Anonymous said...

Πολύ ωραίο, ενημερωτικό κείμενο και φωτογραφίες.

philos said...

Excellent post! Maaaarvellous!
;))

Με γύρισες 20 χρόνια πίσω στις αναμεταδόσεις της ΕΡΤ τότες!

Dr_MAD said...

74-79? Αυτό είναι ντέρμπυ αιωνίων! Οχι κάτι άλλα! Επαθα σοκ. Δεν είχα απολύτως καμία ιδέα...

Εδώ εχει έναν εκτυφλωτικό ήλιο. Μάζεψέ τα και έλα ολιγοήμερες διακοπές

Jason said...

Το είχα διαβάσει αυτό.
Τα σπάνε οι Άγγλοι σε κάτι τέτοια.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα σε όλους!

Σοφία είσαι ανάποδος άνθρωπος εσύ! Χαχα!

Φώτη εγώ παλιότερα δεν την πολυσυμπαθούσα τη βροχή, αλλά εδώ έχουμε γίνει κολλητάρια! Όσο για αυτό που λες στην αρχή, εδώ νομίζω πως κρατάνε μερικές παραδόσεις αρκετά γερά. Και δεν ντρέπονται να κουνήσουν τη σημαία τους με κάθε ευκαιρία. Άσχετο βέβαια αυτό με την λεμβοδρομία, απλά θυμήθηκα σκηνές από άλλες εκδηλώσεις και γιορτές.

Ndn όντως το σημείο ήταν πολύ καλό, καθόμαστε ακριβώς στην όχθη του ποταμού! Οι pubs πρέπει να ήταν γεμάτες ώωωωρα πριν, φαντάσου οτι εγώ πήγα 1 ώρα πριν και ήδη είχε πολύ κόσμο στους δρόμους.

Να' σαι καλά Freelancer.

Philos thanks. Χαίρομαι που σου ξύπνησα ευχάριστες αναμνήσεις!

MAD ντέρμπι δε λες τίποτα!

Jason έτσι είναι. Σ' αυτά είναι μάστορες.

~~A~~ said...

Αναλυτικότατο ρεπορτάζ!!!

Γκρινιάρης said...

Thanks ~~A~~!

KitsosMitsos said...

Καταπληκτική ανάρτηση για κάτι που γνώριζα μόνο μέσα από βιβλία και ως αστείο!

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά Kitsosmitsos. Εγώ πάλι δεν γνώριζα για τον αγώνα μέχρι φέτος, ή μπορεί κάπου να το είχε πάρει το μάτι μου αλλά να μην έδωσα σημασία. Πάντως σίγουρα είναι διαφορετικό όταν μαθαίνεις μικρές λεπτομέρειες...

aeriko said...

Γκρινιαρη ευχαριστω!!!

Εχω ακουσει για τον αγωνα απο ταινιες και βιβλια αλλα ποτε δεν ειχα μαθει την ιστορια.

Αλλα αναμεταδοση και φωτορεπορταζ:P

aeriko said...

Τελεια αναμεταδοση και φωτορεπορταζ:P

Strahd said...

Τέλεια!! ΤΕΛΕΙΑ!! Πολύ όμορφες φωτό.

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα και καλό μήνα!

Να' στε καλά aeriko και strahd!

Σοφία said...

Ωραία φάση. Εγώ δεν τον είδα ούτε από την τηλεόραση. Ευτυχώς που διαβάζω μπλογκ και ενημερώνομαι :-)

Anonymous said...

Μ'αρεσε πολύ η περιγραφή σου γιατί ομολογώ πως όλα αυτά δεν τα ήξερα και θεωρούσα τον αγώνα αυτό ένα πολύ βαρετό event. Τώρα όμως άλλαξα γνώμη. Να'σαι καλά που όλο και κάτι μας μαθαίνεις!