Tuesday 25 March 2008

El Orfanato (Το Ορφανοτροφείο)

Σήμερα μετά από πολύ πολύ καιρό πήγα και είδα ένα θρίλερ στο σινεμά. Γενικά δεν είμαι fan του είδους, κυρίως επειδή τρομάζω εύκολα σε τέτοιες ταινίες και καταλήγω να βλέπω το μεγαλύτερο μέρος τους ανάμεσα από τα δάχτυλά μου! Το παραδέχομαι! Δεν κλείνω τα μάτια όμως, τις βλέπω, γιατί είμαι και περίεργος! Δε μιλάω για περιπέτειες με στοιχεία τρόμου, μιλάω για ταινίες όπως το The Ring, το The Sixth Sense, το The Others, τέτοιες. Οι συγκεκριμένες μάλιστα μου άρεσαν.

Είδα λοιπόν το El Orfanato (The Orphanage, Το Ορφανοτροφείο). Πρόκειται για Ισπανική ταινία, σκηνοθεσίας Juan Antonio Bayona και παραγωγής Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth). Μου άρεσε πάρα πολύ (για θρίλερ πάντα). Μοιάζει αρκετά με τις ταινίες που ανέφερα παραπάνω (κυρίως με το Έκτη Αίσθηση και τι Οι Άλλοι), είναι αυτού του στυλ. Είναι αρκετά τρομακτική, αλλά και με ένα σενάριο αρκετά συμπαγές έτσι ώστε το τέλος να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί όπως ξέρετε σε τέτοιες ταινίες που άπτονται μεταφυσικών θεμάτων είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συμβαίνουν πράγματα που αργότερα δεν εξηγούνται. Όχι να εξηγούνται με τους νόμους της φυσικής αλλά να έχουν μια λογική, μια συνέπεια με το σενάριο.

Η υπόθεση πάρα πολύ συνοπτικά. Μια γυναίκα που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο επιστρέφει σ' αυτό μετά από τριάντα χρόνια με τον άντρα και το παιδί της για να μείνουν εκεί και να το επαναλειτουργήσουν ως σπίτι για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι φανταστικοί φίλοι όμως του γιού τους αρχίζουν να τους ανησυχούν.......

Ορίστε και το trailer (με αγγλικούς υπότιτλους) για όποιον ενδιαφέρεται.


Η ταινία έχει κερδίσει πολλά - και ήταν υποψήφια για πολλά περισσότερα - βραβεία της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου της Ισπανίας.

Στην Ελλάδα πρέπει να έχει παιχτεί ήδη, αν την έχετε δει περιμένω τη γνώμη σας, αν όχι νομίζω οτι θα ήταν μια καλή επιλογή για DVD στο σπίτι με ποπ κόρν!


Το 2ο μέρος της Οξφόρδης μάλλον αύριο...

16 comments:

Roadartist said...

Και εγω ρε γμτ δεν ειμαι των θριλερ με αγχωνουν.. Και αν ειναι να αγχωνεσαι... Δεν την εχω δει τη συγκεκριμενη ταινια ακομα.. :)

~~A~~ said...

Οι ταινίες που αναφέρεις στην αρχή και λες ότι μοιάζουν με το ορφανοτροφείο μου άρεσαν οπότε θα την ψάξω!

fvasileiou said...

Είναι δύσκολο είδος οι ταινίες τρόμου. Τόσο δύσκολο όσο οι κωμωδίες -ας πούμε, δεν βγαίνουν πάνω από 1 ή 2 καλές κωμωδίες την χρονιά.

Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ταινίες που κάνουν "μπου" στο σκοτάδι για να σε τρομάξουν, ούτε στις άλλες, με τους τεμαχισμούς κτλ (αυτή η ιδιόμορφη πορνογραφία δεν με αφορά).

Για να μην πολυλογήσω με θεωρητικούρες, σου λέω ότι, ναι, η ταινία παίχτηκε στην Ελλάδα πριν από 2-3 μήνες. Δεν την είδα. Ελπίζω όμως να την θυμηθώ στο βίντεο.

DaNaH said...

Την ταινία την είδαμε πριν δύο εβδομάδες, μετά την επιστροφή μας από την Ισπανία, μια που είμασταν ακόμα στο όλο κλίμα.

Είχα διαβάσει σε πολλά reviews που την παρομοίαζαν με το The Others, τανία που μου άρεσε πάρα πολύ!

Γενικώς μου αρέσουν τα θρίλερ και επειδή είχα ακούσει και καλά λόγια, είπαμε να την δούμε.

Θα έλεγα όμως πως ήταν κατώτερη των προσδοκιών μου. Είχε ωραία ατμόσφαιρα, αλλά όχι τόσο που να με κάνει να τρομάξω.

Σίγουρα όμως μου άρεσε η εξήγηση που δόθηκε για την εξαφάνιση! (Περισσότερα δεν λέω για να μην αναφέρω spoilers).

Σοφία said...

I can see dead people :-p

Laplace said...

οταν ειχε βγει δεν ειχα ακουσει καλα σχολια κ ετσι το αφησα για να το δω σε dvd..θα σου πω κ εγω την γνωμη μου οταν το δω..τις καλημερες μου

Σοφία said...

Τρελαίνομαι για θρίλερ, αλλά έχω ένα κακό συνήθειο. Για να δω θρίλερ θέλω παρέα! Δυστυχώς δεν την είδα, παρότι έχω ακούσει πάρα πολύ καλές κριτικές.
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Roadartist ούτε εγώ είμαι. Το επόμενο πάλι σε καμιά 5ετία!

~~A~~ τότε να την ψάξεις. Νομίζω θα σ'αρέσει.

Φώτη συμφωνώ. Τα θρίλερ, όπως και οι κωμωδίες, μπορούν πολύ μα πολύ εύκολα να αποδειχτούν πατάτα. Αν τύχει και τη δεις περιμένω σχόλια.

DaNaH ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε τέτοιες ταινίες. Άλλοι τρομάζουν πιο εύκολα, άλλοι πιο δύσκολα. Εμένα αυτός ο συνδυασμός πλοκής-ατμόσφαιρας-τρόμου μου αρκεί! :) Ίσως πάλι είμαι αρκετά light.

Σοφία αξέχαστη line!

Laplace78 πες μου αν τη δεις. Πάντως εξαρτάται πόσο εύκολα/δύσκολα τρομάζεις, αν είσαι fan των ταινιών τρόμου κλπ.

Σοφία θέλεις παρέα για να νιώθεις "ασφάλεια" ή παρέα για να διακωμωδείτε κάθε τι με στόχο να μην τρομάζετε; Γιατί υπάρχουν δύο "σχολές"!

Σοφία said...

Μάλλον το πρώτο, αν και μου έχει τύχει να κάνω και το δεύτερο!
Πως να το κάνουμε; Είναι καλύτερα να φοβάσαι με παρέα, παρά μόνος σου!
;-)

Γκρινιάρης said...

Εννοείται!!!

Στο σινεμά μποστά μου καθόταν μια γιαγιούλα μόνη της και είδε την ταινία! Κι εγώ θέλω παρέα, μόνος μου δε βλέπω! Τι να πεις...

philos said...

Εμένα μου αρέσουν όλα αυτού του στυλ τα θρίλλερ, αλλά με την γυναίκα μου εγκυμονούσα έχουν απαγορευτεί δια ροπάλου τον τελευταίο χρόνο από το σπίτι...
;))

NdN said...

Εμένα μου αρέσουν πολύ αυτές οι ταινίες! Θα την δω. Οχι στο σινεμά, θα προτιμήσω να την κατεβάσω. Δεν μου φαίνεται για ταινία με πολλά εφε που θα "χάσει" στην τηλεόραση!

Γκρινιάρης said...

Δεν πειράζει philos, προέχουν άλλα. θα βρεις χρόνο αργότερα γι' αυτά!

Ndn εφέ δεν έχει, πράγματι, αλλά νομίζω θα χάσει κάτι από την ατμόσφαιρα. Και ένα θρίλερ βασίζεται πολύ στην ατμόσφαιρα.

Anonymous said...

Το είιιιδα!!!
Με το που βγήκε έτρεξα να το δω!!!
Εγώ βέβαια το έχω δει από τον Ιανουάριο!
Μα δεν είναι συναρπαστική γλώσσα τα ισπανικά?!
Σου γαργαλάει ευχάριστα το αυτί!
Το ότι είμαι και ισπανόφων έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να τρέξω με το που βγήκε!
Αλλά το μεγαλύτερο το έπαιξε το ότι ήταν παραγωγής του Guillermo del Toro, ο οποίος με ενθουσίασε στο λαβύρινθο του Πάνα!!!



Τα φιλιά μου λοιπόν κ να τη συστήσω κ εγώ με τη σειρά μου σε όλους!!!

Γκρινιάρης said...

Αν και δεν είμαι Ισπανόφωνος, τα Ισπανικά μ' αρέσουν (και) στις ταινίες και σίγουρα η γλώσσα έδωσε μια άλλη νότα! Αν και σε ανάγκαζε να διαβάζεις υποτίτλους...

KourtGeo said...

Απο τις καλύτερες ταίνιες απο αποψή ατμόσφαιρας!! Δυστυχώς δεν είχα προλάβει να την δω στο festival κινηματογράφου Θεσσαλόνικης άλλα πηγά την είδα στο Σινεμά και μου άρεσε παρά πολύ!!Αλλώστε και η Ισπανική γλώσσα δίνει άλλο Χαρακτήρα στην ταινία!!