Saturday 29 March 2008

Η Google έσβησε τα φώτα. Εσυ;

Όσοι επισκεφτείτε σήμερα τη βρετανική σελίδα της Google, ίσως νομίσετε οτι η σελίδα δεν έχει φορτώσει σωστά.

Ωστόσο ένα μήνυμα θα σας καθησυχάσει αλλά και θα σας προκαλέσει.

We've turned the lights out. Now it's your turn - Earth Hour.

Το Earth Hour είναι μια πρωτοβουλία της WWF για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή και το πως μπορεί ο κάθε ένας να κάνει κάτι. Για το λόγο αυτό καλεί πολίτες και εταιρείες να κλείσουν τα φώτα και να βγάλουν απ' την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές για μίας ώρα, στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα).

Η αρχή έγινε πριν ένα χρόνο, όταν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι και 2,100 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα, προκαλώντας μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της πόλης κατά 10,2%.

Το ζητούμενο βέβαια σε τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι πόσο θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για μία ώρα, αλλά να μας βάλει στη λογική οτι μικρές πράξεις από τον καθένα μας, σε ανύποπτο χρόνο κι όχι κατ' ανάγκην οργανωμένα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο site της πρωτοβουλίας φαίνεται πως απ' την Ελλάδα συμμετέχει επίσημα μόνο η Αίγινα (υπάρχει και blog για την πρωτοβουλία στην Ελλάδα), αν και όπως άκουσα στο ραδιόφωνο χτες και διάβασα και στο site του Δήμου Αθηναίων, και η Αθήνα θα συμμετέχει, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα του Δημαρχειακού μεγάρου και του Λυκαβηττού για μια ώρα.

Το θέμα όμως είναι πως προωθείται επικοινωνιακά μια τέτοια πρωτοβουλία και πως χρησιμοποιείται για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Γιατί μόνο με μία ανακοίνωση και το σβήσιμο μερικών λαμπών δεν καταφέρνουμε και πολλά!!! Περίμενα περισσότερα από τους οργανωμένους φορείς...

Για παράδειγμα στο site του Earth Hour υπάρχουν μερικές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας καθημερινά, κι αυτό είναι που τελικά είναι η ουσία. Χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας και τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, δε μπορούμε να ελπίζουμε!

Επίσης το site της Google παραπέμπει στην πρωτοβουλία Climate Savers Computing Initiative, που απ' ότι είδα ενημερώνει για το τι ρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή μας ώστε να καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.

Ας μην περιμένουμε με μια ώρα να γίνει κάτι. Το μήνυμα αυτών των όλο και περισσότερων εγχειρημάτων είναι απλό και είναι να μας αφυπνήσει!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!


Έχουν γράψει επίσης:
KitsosMitsos - Ό,τι φας κι ό,τι πιεις: Διαμαρτυρία για τις κλιματικές αλλαγές
Lily - Lily's sories: Η ώρα της γης
Axis Mundi - Κοσμικός Άξονας: Σβήσε το Φως
και άλλα blogs.

20 comments:

KourtGeo said...

Καλημέρα Γκρινιάρη!!Όλοι λοιπόν Κατεβάζουμε το διακόπτη!!Για να σώσουμε το πλανήτη

Roadartist said...

Γεια σου γκρινιάρη!
Ολοι να σβησουμε τα φωτα σημερα!!
Φιλια :-)

KitsosMitsos said...

Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα συμμετέχουμε συμβάλλοντας περισσότερο στην αφύπνιση όλων μας...
Καλημέρα.

KitsosMitsos said...

Παρεμπιπτόντως, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και την αναφορά. Πρόσθεσα χάρη σ'αυτά που μου έγραψες.

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Kourtgeo. Και κυρίως αλλάζουμε μυαλά!

Roadartist, μακάρι να μη μείνουμε μόνο σ' αυτό! Ας είναι η αφορμή να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε, να ξυπνήσουμε.

Kitsosmitsos η αφύπνηση και η αλλαγή νοοτροπίας είναι το παν. Μόνο τότε αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν πετύχει κάτι!

KitsosMitsos said...

Η ώρα άρχισε... Όλα κλειστά, το λάπτοπ σκοτεινό να καίει από μπαταρία και μόνο το ρούτερ ανοιχτό.
Για να δούμε...

DaNaH said...

Καλή κίνηση. Δεν το είχε πάρει το μάτι μου πουθενά. Να'σαι καλά που μας ενημερώνεις! :)

Αποψη said...

Να δω τους έλληνες να ευαισθητοποιούνται πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και τίποτε άλλο στον κόσμο! Αλλά για να έρθει αυτή η ώρα θα πρέπει να δουλέψουν τα δισέγγονά μας δυστυχώς!

Γκρινιάρης said...

Kitsosmitsos σωστός! Εμείς σε 15 λεπτά...

DaNaH αν και στο τσακ το έχασες, δεν πειράζει, σημασία έχει να ευαισθητοποιούμαστε.

Άποψη να χαρώ εγώ αισιοδοξία! :)

Dr_MAD said...

Αγαπητέ είμαι Λονδίνο από χτες και δεν έχω χαμπαριάσει τπτ. Πάντως σαν ενημέρωση καλό μου ακούγεται, αλλά δυστυχώς υπάρχει επικοινωνιακή πολιτική πίσω από αυτό και καμιά ουσιαστική κίνηση. χμ...

Γκρινιάρης said...

MAD και τα επικοινωνιακά έχουν τη σημασία τους! Για άλλα κι άλλα να μας πειράζει, σ' αυτήν την περίπτωση είναι για καλό. Καλά να περάσεις!

jf said...

Ήμουν κι εγώ εκεί!

Dream_Rider said...

Μπορεί να ήταν μόνο η Αίγινα επισήμως, παρόλ' αυτά πολλοί Έλληνες (ίσως πάρα πολλοί) ακολούθησαν σε αυτήν κίνηση. Ακόμα και μεγάλα πολυκαταστήματα (το λέω γιατί το είδα) έκλεισαν μεγάλο αριθμό από τα φώτα τους (ιδίως τα φώτα τύπου spot που καίνε πολύ τα άτιμα..).
Έχουν οι Έλληνες, οι νέοι τουλάχιστον, περιβαλλοντική συνείδηση (για να απαντήσω στον/στην άποψη). Δυστυχώς δεν έχουμε πρωτοβουλίες, πάντα ακολουθούμε..
Καλημέρα!!!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

JF :)

Dream_rider κι εγώ είμαι αισιόδοξος. Είναι ευχάριστο το οτι πολλοί ακολούθησαν. Μακάρι να υπάρξει καλύτερη οργάνωση από την πολιτεία και πιο έντονη και όχι σποραδική επικοινωνιακή πολιτική, μήπως αλλάξουμε μυαλά.

Laplace said...

poly kalh kinhsh apo google..symfwnw me osa les gkriniarh,prepei omws oi kybernhseis na kanun kati me tis biomhxanies,twra me ta fwta k me ayta den ginetai etsi douleia...

san kinhsh POLY KALH,alla apo ekei k pera,oi kybernhseis ti tha kanun?

Αποψη said...

Dream_rider, εύχομαι ολόψυχα να κάνω λάθος. Να έχουμε ήδη αφυπνιστεί και να πράττουμε! Πλην όμως, ακόμη κι έτσι, επί της ουσίας απέχουμε έτη φωτός από την ουσιαστική οικολογική συνείδηση. Οι πάγοι όμως, δεν περιμένουν να ξυπνήσουμε! Λιώνουν. Η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει δραματικά και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ακόμα και αν μερικά εκατομμύρια από μας σβήσουμε τα φώτα, και τι έγινε; Γιατί μετά εμείς οι ίδιοι θα πάρουμε το αυτοκίνητο για να πάμε στη δουλειά και το καλοκαίρι εμείς οι ίδιοι θα καίμε στο φουλ το αιρ κοντίσιον... Εμείς οι ίδιοι. Δίνοντας όλα τα άλλοθι στους κυβερνώντες να σφυρίζουν κλέφτικα!

mmexer said...

Εξυπνη η ιδέα του google! Που τα βρίσκουν οι άτιμοι!!!
Τα χα σβήσει χθες.... Ελπίζω μόνο να μας γίνει συνήθεια και όχι απλά μια κίνηση που θα γίνεται φορά το χρόνο...

Σοφία said...

Εγώ τα σβήνω συνέχεια. Δώσε μου κεριά και πάρε μου την ψυχή, ειδικά άμα είναι και αρωματικά :-)

Σοφία said...

Ουπς! Έχασα επεισόδια!
Καλημέρα γκρινιάρη!

Jason said...

Επίσης υπάρχει το blackle.
Δείτε εδώ σχετικά.
Εγώ το έχω κάνει homepage πλέον.