Monday 19 May 2008

Περί Κούλογλου, λογοκρισίας, κρατικής τηλεόρασης και άλλα ωραία

Επειδή όλοι έχουμε μια άποψη για όλα (αυτό έλειπε άλλωστε), ας γράψω κι εγώ δυο-τρεις σκέψεις αναφορικά με ένα από τα πρόσφατα hits των ημερών, δηλαδή για τη διακοπή της συνεργασίας ΕΡΤ με τον κ. Κούλογλου. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μπαίνουν κατά καιρούς καινούριοι αναγνώστες σ' αυτό εδώ το blog και μου τη λένε οτι δεν γκρινιάζω κι όλο φωτογραφίες βάζω! Ορίστε λοιπόν ένα post χωρίς φωτογραφίες!


Blog posts, podcasts, online petitions ακόμα group στο Facebook, με γύρω στου 6.500 συμμετέχοντες τη στιγμή που γράφω το post... Χύθηκε πολύ μελάνι, έστω και ηλεκτρονικό. Γιατί; Γιατί διακόπηκε η συνεργασία του Κούλογλου, που έκανε την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, και της ΕΡΤ.

Για μένα υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα.

Ένα θέμα είναι αν υπήρξε ή οχι λογοκρισία κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Αν υπήρχε παρέμβαση από πάνω για να μη βγει κάτι στον αέρα, αν υπήρχε παρέμβαση για τη θεματολογία κλπ. Αυτό είναι για μένα κατακριτεο, αν και δεν εκπλήσσομαι. Άλλωστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά θα είναι, ούτε είναι ελληνικό φαινόμενο, κι ας πάψουμε πια να το παίζουμε έκπληκτοι. Ας το κατακρίνουμε, ναι, ας φωνάξουμε γι' αυτό, μαζί σας, αλλά ας μην ξαφνιαζόμαστε δα!

Πάει αυτό. Το αφήνουμε στην άκρη, και δεν το ξαναπιάνουμε. Τέλος με τη λογοκρισία.

Το άλλο θέμα είναι καθαρά και μόνο επιχειρηματικό και αφορά τη διακοπή μιας συνεργασίας. Οι συμβάσεις και τα συμβόλαια σε μία επιχείρηση - ακόμα και κρατική - είναι η νομική έκφραση μια σχέση εργοδότη και εργαζομένου. Σαφώς και ο εργαζόμενος έχει δικαιώματα, αλλά κι ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να τον απασχολεί η βιωσιμότητα και η ευημερία της επιχείρησής του. Αν λοιπόν μια οποιαδήποτε εκπομπή φαίνεται αποτυχημένη επιλογή, ή πως έχει κλείσει τον κύκλο της ή δεν ξέρω γω τι άλλο - αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα 4-5% τηλεθέασης που διαβάζω - γιατί μας παραξενεύει μια τέτοια κίνηση; Ποιος θα ήταν πρόεδρος ή manager μιας εταιρείας και δε θα έδιωχνε κάποιον ο οποίος δεν του φέρνει πίσω τα χρήματα που επενδύει σ' αυτόν;! Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς. Και εδώ δεν έχουμε καν απόλυση, έχουμε την μη ανανέωση σύμβασης, αν έχω ενημερωθεί σωστά! Αυτό έχουν οι συμβάσεις, τι να κάνουμε; Δεν υποσχέθηκε ποτέ κανείς οτι θα έχει κάποιος μονίμως μια θέση ούτε πως θα έχει ες αεί συμβόλαιο! Εγώ έχω μάθει πως αγωνίζεσαι συνεχώς για να αποδείξεις πως αξίζεις, για να κρατήσεις τη θέση σου, για να δικαιολογήσεις τα χρήματα που παίρνεις, για να προαχθείς, για να εξελιχθείς, για να μη μείνεις στάσιμς, για να μη μείνεις άνεργος. Τα ίδια δεν ισχύουν για όλους μας;

Και γιατί τόσος χαμός πια; Μετά την κρατική τηλεόραση, το χάος; Υπάρχουν τόσα μέσα ενημέρωσης εκεί έξω, τόσα κανάλια, τόσες εφημερίδες, αν οι υπηρεσίες κάποιου θεωρούνται πολύτιμες και είναι ψηλά αξιολογημένες, και η ποιότητά του είναι αναγνωρισμένη (δεν αμφιβάλλω), δε θα δυσκολευτεί να βρει δουλειά. Με άλλες συνθήκες, άλλους μισθούς, άλλα (πιο απαιτητικά;) αφεντικά; Ναι. Ε και;

Υπάρχει και το άλλο τροπάριο βέβαια. Την ΕΡΤ εμείς την πληρώνουμε και πρέπει να ικανοποιεί ακόμα κι αυτούς τους 5-10 που βλέπουν ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή του μπαμπουίνου. Εμένα πάλι γιατί αυτό δε μου πολυστέκει; Είμαι ο μόνος; Είναι ένα πράγμα να ζητάς ποιότητα κι όχι trashιές από την κρατική σου τηλεόραση, κι άλλο να λες οτι πρέπει να έχει εκπομπές τηλεθέασης 2-3% επειδή κι αυτοί την πληρώνουν και άρα δικαιούνται να βλέπουν αυτό που τους ευχαριστεί! Είμαστε σοβαροί; Δηλαδή αν υπάρχουν 15 άνθρωποι που τους αρέσει το κρίκετ, είναι υποχρεωμένη η κρατική τηλεόραση να δείχνει αγώνες κρίκετ, που οι υπόλοιποι είναι σίγουρο οτι μόλις το δουν θα αλλάξουν κανάλι; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας μου φαίνεται!

Εγώ συμφωνώ, θέλουμε μια καλή, ποιοτική κρατική τηλεόραση, με ποιοτικά προγράμματα (για να την παρακολουθούμε επειδή αυτά μας ενδιαφέρουν, προσθέτω εγώ με ένα ίχνος ειρωνίας). Χωρίς κουτσομπολίστικες ροζ εκπομπές (μακριά από εμάς), χωρίς πρωινάδικο με μοντέλα και ζώδια (κι αυτά μακριά από εμάς). Μαζί σας.

Αλλά γιατί έχουμε την εντύπωση οτι το ποιοτικό δεν μπορεί να είναι και εμπορικό; Ε; Εγώ μπορώ να θυμηθώ πολλά παραδείγματα ποιοτικής τηλεόρασης ή ποιοτικών εκπομπών που μάλιστα έχουν μεγάλη ανταπόκριση στο τηλεοπτικό κοινό. Πόσα ντοκιμαντέρ και εκπομπές του BBC ή του History Channel ή με τεχνολογικά θέματα, ή έρευνες, ή ποιοτικά αθλητικά αφιερώματα δεν έχουν υψηλή τηλεθέαση; Και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα όταν μεταγλωττίζονται. Μα γιατί απλά γίνονται με έναν τρόπο που σε προκαλεί να το δεις, που σου αρέσει, που δε σου πετάει την ποιότητα ανεπεξέργαστη κατάμουτρα για να τη χονέψεις, αλλά σου τη σερβίρει με γαρνιτούρα, με καλό σέρβις κλπ. Το πόσο βαρετό είναι κάτι δεν είναι κριτήριο ποιότητας! Αντίθετα αριστούργημα είναι κάτι το οποίο και ποιοτικό είναι, και ωραία στημένο και - τελικά - εκτιμάται από το κοινό!

Και μια τηλεόραση με τέτοιες ποιοτικές αλλά ωραία φτιαγμένες εκπομπές που αρέσουν στο κοινό της, είναι μια αξιόλογη κρατική τηλεόραση για μένα.

Πως να το κάνουμε, αν ένα κανάλι έχει εκπομπές αλλά δεν έχει κοινό, δεν είναι ένα "νεκρό" τηλεοπτικό κανάλι;

Και βρε παιδιά, εμείς δεν είμαστε οι ίδιοι που χλευάζαμε την ΕΤ2 που έδειχνε όλο "ποιοτικά" ντοκιμαντέρ με ζώα, που είχαμε μια κρατική τηλεόραση που φυτοζωούσε, που τα ιδιωτικά κανάλια την είχαν αφήσει χιλιόμετα πίσω, που είχε χάσει το τρένο, που δεν ήταν ανταγωνιστική κλπ κλπ; Τα ξεχάσαμε αυτά;

Δηλαδή να είναι ανταγωνιστική, αλλά να έχει και εκπομπές που πιάνουν πάτο και που μπορεί να κοστίζουν πολλαπλάσια απ' όσα προσφέρουν! Εμ δε γίνεται έτσι να είσαι ανταγωνιστικός.

Α, και το άλλο. Έχουμε λέει τη Eurovision αλλά κόβουμε την ποιότητα. Γιατί δεν κόβουμε τη Eurovision. Ναι. Έχει δει κανείς τι τηλεθέαση κάνει (από όλους εμάς, ναι εμάς, μην κοιτάζετε απορημένοι τους γύρω σας) τη Eurovision κάθε χρόνο; Και πόσα χρήματα φέρνει στο κανάλι; Εντάξει, είπαμε, όχι όλα στο βωμό του χρήματος, αλλά εδώ δε μιλάμε για trash tv, αλλά για ένα event, το οποίο μεταδίδεται από όλα τα κρατικά κανάλια των χωρών που συμμετέχουν, και εκτός από θεσμός (πως να το κάνουμε;) έχει και κοινό!


Συνοψίζω, γιατί σας ζάλισα.


Η λογοκρισία είναι απαράδεκτη και διαφωνώ. Ναι στην ελευθερία του λόγου, ναι στην ελευθεροτυπία, ναι στην ανεμπόδιστη και μη κατευθυνόμενη δημοσιογραφία.

Από εκεί και πέρα, τι νόημα έχει μια εκπαιδευτική (αλλάζω το παράδειγμα) εκπομπή όταν εκπαιδεύει τελικά 4-5 στους 100; Για μένα αυτή είναι μια αποτυχημένη εκπαιδευτική εκπομπή, έτσι απλά. Και το να λέω στον εαυτό μου οτι έχω μια εκπαιδευτική κρατική τηλεόραση επειδή στο πρόγραμμά της έχει μια τέτοια εκπομπή, που όμως είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο που να μην τη βλέπει κανείς, είναι τουλάχιστον αστείο!


ΥΓ1. Υπάρχει και κάτι άλλο που λέγεται, οτι η εκπομπή δεν είχε τηλεθέαση επειδή την πολέμησαν και την έβαλαν στην ΕΤ1. Το αναφέρω προς χάριν της σφαιρικότητας.

ΥΓ2. Δεν πιάνω το θέμα ορθότητας των μετρήσεων τηλεθέασης γιατί αυτό είναι άλλο θέμα, και τέλος πάντων αν πούμε οτι είναι αναξιόπιστες, τότε τι σόι συζήτηση να κάνουμε, σε τη βάση; Και χωρίς αυτά όμως, βλέπουμε γύρω μας πια είναι η δυναμική κάθε εκπομπής, εμπειρικά.

ΥΓ3. Μου άρεσε επίσης το post του VK για ο θέμα, "Κουλογλιανά" Φαινόμενα και η Ελληνική Εσωτερική Ασυνέπεια..., με το οποίο συμφωνώ αρκετά.

11 comments:

PN said...

Πέστα και εσύ Χρυσόστομε. Άντε γιατί πολύ χαμός έχει γίνει για τον Κούλογλου. Λίγο ακόμα και θα κάνουμε και Τηλεμαραθώνιο...!!! Νισάφι πια. Δηλαδή αν σταματήσουν μια μέρα την Αθλητική Κυριακή, τι θα γίνει; Θα βγούμε όλοι να διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα...;

Thanks που συμφωνείς μαζί μου και το λες κιόλας.

Ααααα άρχισα podcasting...Ναι, ναι, ζήλεψα!!

;-)

Σοφία said...

Συμφωνώ και με τους δυο σας! Εγώ έτσι κι αλλιώς τον Κούλογλου δεν τον ήξερα πριν γίνει ο πρόσφατος χαμός, και υποψιάζομαι ότι αν ρωτούσα τους φίλους μου στην Ελλάδα, κανείς τους δεν θα μου έλεγε ότι παρακολουθεί την εκπομπή του. Την Eurovision την παρακολουθώ όμως, και μου αρέσει, και με τίποτα δεν θέλω να την κόψει η ΕΡΤ μόνο και μόνο για να δείχνει "ποιοτικά" ντοκυμοντέρ και να βλέπουν όλοι τον Μάκη και τον Λαζόπουλο και δεν ξέρω κι εγώ ποιον άλλο - μόνο για να ενημερωθούν βεβαίως βεβαίως, όχι ότι τους αρέσουν αυτές οι εκπομπές (προς Θεού).

Για το κρίκετ όμως λίγα σχόλια παρακαλώ πολύ :-p

@ VK: Φυσικά και θα διαδηλώσουμε αν σταματήσουν την Αθλητική Κυριακή! Εδώ έχουμε διαδηλώσει για τόσα και τόσα, τώρα θα κάτσουμε στα αυγά μας, που διακυβεύονται μείζονα εθνικά θέματα; Τσκ τσκ τσκ!

fpboy said...

καλησπέρα γκρινιάρη που δεν γκρινιάζεις!
Το θέμα με τον Κούλογλου, δεν είναι ο ίδιος ο Κούλογλου.
Ο Κούλογλου είναι σημαντικός δημοσιογράφος και θα βρει ''στέγη''.
Όπως δεν είναι θέμα αγοράς και ζήτησης, καθώς όλοι ξέρουμε πως δουλεύουνε αυτά και η εκπομπή του Κούλογλου τις είχε τις διαφημίσεις της μια χαρά!
Το θέμα είναι το μπαράζ κινήσεων φασιστικής νοοτροπίας απο την διοίκηση της Ερτ.
Σου θυμίζω τα πιο πρόσφατα
1. Την μη προβολή του επεισοδίου στην αρχαία Ολυμπία.
2. Την μη προβολή της πορείας των φιλάθλων του Παναθηναικού κατά του Βαρδινογιάννη
3. Την παρεπομπή του Κούλογλου επειδή (έτσι λέγεται τουλάχιστον!) αρνήθηκε να μην δείξει μια εκπομπη για την ακρίβεια που θα ενοχλούσε την κυβέρνηση .

Γκρινιάρη, δεν έχουμε να κάνουμε με ελεύθερη αγορά, αλλά με τον ''έλενχο της πληροφορίας'' στην Ελλάδα.
Καλησπέρα!

PN said...

@fpboy: Στην ουσία συμφωνούμε ότι δεν είναι ο Κούλογλου το θέμα. Αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Τώρα ανακαλυψαμε ότι η κρατική τηλεόραση είναι κατευθυνόμενη; Τι έγινε ανακαλύψαμε την πυρίτιδα; Είναι αυτό που λέω και εγώ το φαινόμενο του "Έλα δεν το πιστεύω"!!!

Laplace said...

o καθενας εχει την αποψη του..
σωστη τεκμηριωση σε οσα λες γκρινιαρη
εγω κλινω προς την αποψη του fpboy

fvasileiou said...

Σκόρπια τα αναφέρω:
1. Η εκπομπή του Κούλογλου για τη γενιά των 700 Ε θα προβληθεί αυτή την Πέμπτη. Και ευτυχώς γιατί καταρρίπτεται εν πολλοίς και το σενάριο για λογοκρισία.
2. Ο Κούλογλου σημαντικός δημοσιογράφος; Πείτε τον κι έτσι αν το θέλετε. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι ο άνθρωπος που κατηγόρησε τον Νίκο Γκάλη ότι είναι μαφιόζος και δολοφόνος. Είναι ο άνθρωπος που εξαιτίας του ταλαιπωρήθηκε με σειρά από δίκες ο μέγιστος των αθλητών μας. Φυσικά αθωώθηκε. Κι ο Κούλογλου πήγε στην ΕΡΤ.
3. Να κόψουν την εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά. Είναι ντροπή να υπάρχει μια τέτοια εκπομπή σε εθνικό δίκτυο, που δεν κάνει ούτε για το τελευταίο επαρχιακό κανάλι. 4. Είπα ότι οι εκπομπές του Κούλογλου ήταν βαρετές; Όχι; Προσθέστε και αυτό.

NdN said...

Καλημέρα Γκρινιάρη,
Θα συμφωνήσω και εγώ με τον fpboy και τον laplace78. Το θέμα δεν είναι μόνο ο Κούλογλου και το ότι το ξέραμε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ είναι διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να «γκρινιάζουμε». Δεν είναι ότι το ανακαλύψαμε τώρα, αλλά και η αδιαφορία επειδή το ξέραμε δεν είναι η σωστότερη αντίδραση.
Στα τις λογοκρισίας με βρίσκεις σύμφωνο. Δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανάλυσης.

Ας αναλύσουμε τα επιχειρηματικότητας. Είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα τις κάθε εταιρίας να λειτουργεί με βάση τις αρχές του ελεύθερους ανταγωνιμού και να κόβει ανάλογα ακπομπές που δεν πουλάνε. Αυτό όμως θα πρέπει αν συμβαίνει παντοτε και όχι επιλεκτικά. Ούτε ο μισθός τπολλών δημοσιογράφων διακιολογείται, ούτε φυσικά και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την αγορά των τηελοπυικών αναμετρήσεων του παο και του ολυμπικιακού. Και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα που επενδύθηκαν σε «βγήκαν» από την ΕΡΤ, αλλά δεν είδα καμία διακοπή συμβολαίου.

Επομένως η διακοπή στην εκπομπή του Κούλογλου δεν έγινε ούτε για λόγους οικονομικούς ούτε για λόγους ποιότητας. Προφανώς έγινε γαι λόγους πολιτικούς και αυτό είναι το κατακριτέο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Γκρινιάρης said...

Νομίζω οτι για ένα θέμα τέτοιας φύσης μπορούμε επί ώρες να συζητάμε γιατί ο καθένας μπορεί να το δει διαφορετικά. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τα σχόλια μέχρι τώρα.

Εγώ κρατάω κάποιες επιφυλλάξεις για το κατά πόσο μια διακοπή συνεργασίας είναι φίμωση, αφού όλοι ξέρουμε τι διαστάσεις παίρουν τέτοια νέα και άρα τι προβολής απολαμβάνουν (και δεν είναι η πρώτη φορά). Είναι γνωστό οτι ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις δύναμη σε κάποιον (ή και για να πάρει κάποιος δύναμη και φώτα) είναι να γίνει "μάρτυρας", αδικημένος και διωκόμενος.

Το στοιχείο που αναφέρει ο Φώτης για την προβολή της εκπομπής προσεχώς δεν το ήξερα.

Προσπάθησα στο post να αναφερθώ όχι στο θέμα λογοκρισίας, για το οποίο ξεκαθάρισα τη θέση μου εξ' αρχής, αλλά στην εντύπωση που έχουμε για το τι είναι κρατική τηλεόραση και ποιος είναι ο ρόλος που ο καθένας από μας θέλει αυτή να έχει. Νομίζω οτι μεγάλο μέρος της κριτικής που γίνεται πηγάζει από αυτήν ακριβώς την εντύπωση, η οποία και είναι διαφορετική στον καθένα.

Δ. Τζ. said...

Στο θέμα του κ. Κούλογλου έγινε πραγματικά τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης από ορισμένους. Ακούστηκαν διάφορα, αρκετοί μίλησαν για απόλυση(!), άλλοι για κόψιμο στον αέρα κλπ. Όμως, όπως είπες σωστά πρόκειται απλά για μια μη ανανέωση σύμβασης! Δηλ. δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του δημοσιογράφου. Έγινε θέμα απλώς επειδή μιλάμε για την ΕΡΤ. Αν συνέβαινε σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι απλά θα αναφέραμε την είδηση ότι "ο χ σταθμός δεν προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιο του κ. Τάδε" και τελεία. Η δημόσια τηλεόραση φαίνεται δυστυχώς ότι πληρώνει την έξωθεν κακή της μαρτυρία... Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καπνός.

Στο άλλο θέμα που θίγεις, σαφώς και χρειάζεται και η πoιοτική tv, με την κατάλληλη επεξεργασία βέβαια. Το θέμα όμως είναι ότι ο Έλληνας δε φαίνεται να πολυσυγκινείται. Απόδειξη τα νούμερα της ΕΡΤ και του ΣΚΑΙ, που παρουσίασαν αξιόλογα ντοκιμαντέρ από Discovery ch., History ch., BBC κλπ. Ίσως είναι θέμα παιδείας...

apos said...

Συμφωνώ σε πολλά και σε άλλα όχι, αλλά αυτό είναι καλό.
Καταρχήν, μία φίλη μου δούλευε χρόνια στο επιτελείο του Κούλογλου και είχε κάνει πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσμο για τις εκπομπές. Ξέρω ότι γινόταν καλή δουλειά, μάλιστα για τη Βενεζουέλα είχα βοηθήσει και εγώ εθελοντικά με τις μεταφράσεις και τις συνεννοήσεις. Από την άλλη, η φίλη μου και όλοι οι άλλοι δούλευαν ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΉ ΚΑΛΥΨΗ. Αυτό λέει κάτι. Η ΕΡΤ υποτίθεται ότι υπάρχει για να βρίσκουν στέγη όλων των ειδών οι εκπομπές. Προφανώς, ούτε την Μπίλιω βλέπει κανένας, ούτε εκείνη την εκπομπή με τον παπά κυριακάτικα. Αν ξεκινήσουμε με τι πρέπει να δείχνει, ξέρουμε καλά ότι το 90% των εκπομπών πρέπει να κοπεί. Θα συμβεί αυτό; Από το να φωνάζουμε για τον Κούλογλου, γιατί δεν ανοίγει μια συζήτηση για το τι δημόσια τηλεόραση θέλουμε; Θέλουμε αυτό που έχουμε; Θέλουμε BBC?
Είχα την τύχη να δουλέψω τέσσερα χρόνια στην ΕΡΑ-5 (Φωνή της Ελλάδος) στο ισπανικό πρόγραμμα. Λέω τύχη, γιατί έκανα την καλύτερη δουλειά ever. Όμως, το κλίμα ήταν τελείως ΥΕΝΕΔ. Και αυτό είναι ένα θέμα.
Τέλος, επειδή έχω πει πολλά, συμφωνώ ότι έγινε υπερβολικός θόρυβος, κυρίως από ανθρώπους που ανάθεμα και αν είχαν δει μια εκπομπή του Κούλογλου. Μέχρι και στο Facebook έφτιαξαν γκρουπ. Έλεος. Δεν μπορεί ο Κούλογλου να είναι το άλλοθι μιας κοινωνίας που βλέπει Χριστίνα Λαμπίρη και Αννίτα Πάνια.
Αυτά, γκρινιαρούλη, και συγγνώμη για το σεντόνι.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Ψάχνοντας να θυμηθώ πότε δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του Στέλιου Κούλογλου με την Ερτ, έπεσα πάνω σας, γκρινιάρη.

Ησυχάστε, τελικώς λύθηκε το μυστήριο της μη ανανέωσης της σύμβασης του Στέλιου Κούλογλου.

Έφταιγε που ο Στέλιος Κούλογλου γνώριζε όόόόλα αυτά που συνέβαιναν στην ΕΡΤ.

Πώς είπατε; Γιατί δεν τα είχε καταγγείλει στο Ρεπορτάζ του, όσο ίσχυε η σύμβασή του;

Mα τι ερωτήσεις είναι αυτές που κάνετε!