Wednesday 7 May 2008

Εκδρομή στο Cambridge και το πρώτο μου Podcast

Την Κυριακή λοιπόν, ξεσηκωμένος από τον καλό καιρό του Σαββάτου, ήθελα να πάω μια εκδρομή στα πέριξ. Τι κι αν η Κυριακή είχε ξημερώσει στραβά, με ζέστη μεν, συννεφιά δε; Τι κι αν η ώρα περνούσε και ο ήλιος δεν έλεγε να μου κάνει τη χάρη και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του; Αφού αμφιταλαντεύτηκα ώρα πολύ, αφού τα τηλέφωνα έδιναν και έπαιρναν, τελικά η απόφαση πάρθηκε και το ραντεβού δόθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του King's Cross, από τον οποίον αναχωρούν τα τρένα για Cambridge (αλλά και το... Hogwarts Express, από την πλατφόρμα 9 και 3/4!).

Τώρα εσύ, θα περιμένεις ένα από τα γνωστά post, με τις φωτογραφίες, τις πληροφορίες, την αφήγηση της εκδρομής με τον δικό μου, μοναδικό τρόπο (έλα, ποιος, τι;).

Όμως σε αυτό εδώ το σημείο έχω να σας παρουσιάσω κάτι νέο. Όπως ίσως έχετε διαπιστώσει, τελευταία πειραματίζομαι αρκετά, μία το twitter, μία το flickr, μία το google reader και οι δυνατότητές του, μου αρέσει να δοκιμάζω καινουρια πράγματα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνω ένα βήμα παραπάνω και να δοκιμάσω την τύχη μου στο podcasting!

Τα podcasts,γι' αυτούς που δεν ξέρουν, είναι κάτι σαν μικρές "ραδιοφωνικού τύπου" (ίσως είναι αδόκιμος ο όρος) εκπομπές, που τις ανεβάζεις σε μορφή mp3, και μπορεί να περιέχει μουσική, σχόλια, οτιδήποτε. Μπορείς να τις ακούς είτε επιτόπου στο internet από τον browser σου είτε να τις κατεβάζεις και να τις ακούς αργότερα στον υπολογιστή ή στο mp3 player/iPod σου.

Με τιμή λοιπόν σας παρουσιάζω την πρώτη μου απόπειρα για podcast! Για να είμαι ειλικρινής υπήρξαν κι άλλες στο παρελθόν, αλλά κάπως αυτή τη φορά κατάφερε και δεν κατέληξε στον κάδο ανακύκλωσης. Ξαναλέω, είναι απόπειρα για podcasting, δηλαδή κάτι σαν πιλοτικό επεισόδιο, σαν demo, για να δω την διαδικασία, τι χρειάζεται, πόσο χρόνο θέλει κλπ, και απλά αποφάσισα να μοιραστώ το αποτέλεσμα μαζί σας.

Και επι τη ευκαιρία του πειράματος αυτού είπα να σας κάνω και την αφήγηση για το πως περάσαμε και τι είδαμε στο Cambridge λίγο διαφορετική. Ακούστε λοιπόν όσοι θέλετε το επεισόδιο και παραθέτω εδώ το οπτικό υλικό για να το συνοδεύσετε.

Αλλά επειδή οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα, ας γράψω λίγα λόγια για το Cambridge. Βρίσκεται 80 km βορειοανατολικά του Λονδίνου, περίπου 1 ώρα με το τρένο από το σταθμό του King's Cross. Είναι γνωστό για το παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιό του, το οποίο οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε αρκετά νωρίς από τα πτυχία αγγλικών που φέρουν το όνομά του! Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1209, όταν κάποιοι μαθητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ζήτησαν καταφύγιο από τις εχθρικές διαθέσεις των κατοίκων της Οξφόρδης (* γι' αυτό θέλω να μάθω περισσότερα).

Πάμε λοιπόν.

Punting (βαρκάδα σαν σε γόνδολα) στον ποταμό Cam. Από τις πιο χαρακτηριστικές δραστηριότητες στο Cambridge. Δυστυχώς το αφήσαμε για την επόμενη φορά. Οι βάρκες είναι πάρα πολλές και συγκρούονται πολύ συχνά, γι' αυτό... τα χεράκια μέσα!

Punting at River Cam

Punting at River Cam

Πολλά (μα πολλά) ποδήλατα, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Bicycles

Η εκκλησία της Great St Mary στο κέντρο της πόλης...

Great St Mary's

... και η υπαίθρια αγορά μπροστά της.

Market Place

Το King's College, από τα πιο γνωστά κολλέγια του Πανεπιστημίου.

King's College

Και το Chapel του King's College, το οποίο είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Άρχισε να χτίζεται επί βασιλείας Ερρίκου του 6ου το 1446 και ολοκληρώθηκε επί βασιλείας Ερρίκου του 8ου το 1515.

King's College Chapel

Το Clare College λίγο πιο δίπλα.

Clare College

... το οποίο έχει πολύ ωραίους κήπους, δίπλα στο ποτάμι.

Clare College's gardens

Clare College's gardens

Clare College's gardens

Clare College's gardens

Η μικρή στρογγυλή εκκλησία Holy Sepulchre.

Holy Sepulchre (Round Church)

Το ταβάνι της pub The Eagle με υπογραφές και φράσεις των μελών της Αμερικανικής και Αγγλικής πολεμικής αεροπορίας κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Το menu της pub διατείνεται πως εκεί οι Watson και Crick ανακοίνωσαν στο κοινό την ανακάλυψη του μυστικού της ζωής, του DNA.

Eagle Pub ceiling

Αυτά λοιπόν κι από το Cambridge. Η εκδρομούλα ήταν αρκετά σύντομη, μόλις 4 ώρες καθίσαμε, και έτσι σίγουρα κάποια στιγμή θα επιστρέψω, μάλλον το καλοκαιράκι που όλα τα πανεπιστήμια θα είναι ανοιχτά στους τουρίστες, αφού το term θα έχει ολοκληρωθεί.

Αν έχετε την όρεξη και ακούσετε το podcast, περιμένω το σχόλιο σας (εδώ ή εκεί, το ίδιο είναι).

Καλό βράδυ!

27 comments:

~~A~~ said...

Πάρα πολύ ωραία και η εκπομπή και το ποστ!

Ελπίζω να πας σύντομα και άλλη εκδρομή και να μας κάνεις παρόμοια περιήγηση!

Καληνύχτα!

NdN said...

Καλησπέρα Γκρινιάρη!

Την εκπομπή την κατεβάζω τώρα και θα την ακούσω. Το Cambridge είναι υπέροχο όπως αλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ανέβασες.

Αν θέλεις πέρνα γιατί έχω μία προσκλησούλα για σένα!

Καλό βράδυ και θα επανέλθω μετα την ακρόαση του podcast!

Σοφία said...

Το λατρεύω το Cambridge!! Είναι ίσως η αγαπημένη μου αγγλική πόλη (μετά το Λονδίνο εννοείται). Παλιά δούλευα σε μια εταιρία που είχε γραφεία στο Cambridge και πήγαινα αρκετά συχνά με τη δουλειά. Ένας από τους συναδέλφους μου είχε σπουδάσει εκεί και ο νονός του ήταν κάτι σημαντικό στο πανεπιστήμιο (κοσμήτορας, πρύτανης κάτι τέτοιο) και μαζί του είχαμε μπει σε όλα τα κολλέγια, ακόμα κι αυτά που δεν έχουν πρόσβαση για το κοινό. Αhhhh those were the days...

Πλέον έχω χρόνια να πάω και τώρα που είδα τις φωτογραφίες σου νομίζω ότι πρέπει να κανονίσω ταξίδι στο εγγύς μέλλον :-)

Το podcast δεν προλαβαίνω να το ακούσω, γενικά δεν ακούω πολύ (ραδιόφωνο/μουσική/podcasts) οπότε μην με παρεξηγήσεις αν δεν τα καταφέρω. Βλέπεις προτιμώ το οπτικό υλικό.

Marvin said...

το cambridge ειναι ισως η ωραιοτερη επαρχιακη πόλη περιξ του Λονδινου, και στο λεω γιατι εχω γυρισει αρκετες απο δαυτες! Αν και δεν επρεπε να χασεις τη αρκαδα, ειναι υπεροχα! δεν πειραζει νεξτ ταιμ!

aeriko said...

Πηδηξα φωτογραφιες και κειμενο του post...υμ
Πρωτο σχολιο: Πωπω πρεπει να σου πηρε πολλη ωρα. Χαρα στο κουραγιο σου!

Δευτερο σχολιο: Μου αρεσει παρα πολυ, ειδικα με την μουσικουλα και το τι ακουμε μου θυμιζει ραδιοφωνο, πειρατικο...Εχω και την ελευθερια να φανταζομαι προς το παρον την περιγραφεις!!!

Μακαρι να εχεις χρονο και για αλλα podcasts και φυσικα εκδρομουλες.

Καλο βραδυ!!!!

Σπαω το κεφαλι μου να θυμηθω αν εχω παει Cambridge ή Oxford:S

Laplace said...

teleies fwto!tha to akousw apogeyma to podcast

ανεστης said...

Νάσαι καλά, είχα καιρό να δω τόσο άρτιο "ρεπορτάζ"!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Να' σαι καλά ~~Α~~! Θα δούμε πως θα πάει με το podcast. Εκδρομή πάντως πάντα υπάρχει στο πρόγραμμα!

Ndn είναι πράγματι πολύ όμορφη πόλη, θα ξαναπάω το καλοκαιράκι που θα γίνεται λιγότερος χαμός και - ελπίζω - με καλύτερο καιρό.

Σοφία τυχερή ήσουν λοιπόν! Μπήκες και στα... άδυτα!

Marvin την επόμενη φορά σίγουρα!

Aeriko η αλήθεια είναι οτι το podcast πήρε αρκετή ώρα, κυρίως στο editing, να βάλω τη μουσική, να την κόψω-ράψω, να ρυθμίσω την ένταση κλπ. Θα δούμε πως θα πάει. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Laplace78 σ' ευχαριστώ.

Ανέστη να' σαι καλά.

Καλημέρα και πάλι!

Anonymous said...

Μ'αρέσει που δεν θα ήταν ένα κλασικο Post με φωτογραφίες και περιγραφή. χιχιχιχιχιχι... Το podcast θα το ακούσω από το σπίτι... οι φωτογραφίες άψογες και δεν αντέχω άλλο εδώ μέσα... ζηλεύωωωωωωωωω

Σοφία said...

Είμαι στο γραφείο και καθ' ότι πολύ περίεργη, ήθελα να ακούσω το podcast! Δεν μπορείς να φανταστείς πως το άκουσα... Με δόσεις, αλλά το άκουσα!
Ωραία φωνή έχω να δηλώσω! ;-)
Ωραία δουλειά, πρέπει να ήταν λιγάκι δύσκολο όλο αυτό!
Ωραίο το Cambridge, υπέροχοι κήποι! Ειδικά αυτό το πορτοκαλί λουλούδι (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι!) υπέροχο!
Καλά που είσαι και συ βρε γκρινιάρη, γιατί τις τελευταίες μέρες έχω ξεχάσει ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα απ' το σπίτι μου και το γραφείο!
Καλημερούδια!

Anonymous said...

πολύ όμορφο Post και καταπληκτικές φωτό. πως μπορεί κάποιος να είναι γκρινιάρης μέσα σε τόση ομορφιά;

Anonymous said...

Ενας απο τους λόγους που έχω κολλήσει με το blog σου είναι οι καταπληκτικές φωτογραφίες (και ο τρόπος που περιγράφεις φυσικά τη ζωή εκεί).

Πρέπει να σου πω οτι, δε ξέρω πως τα κατάφερες, αλλά νομίζω οτι και στο podcast κατάφερες να με "ταξιδέψεις" στο Λονδίνο.

"Δε ξέρω αν θα υπάρξει"... Να υπάρξει! :)

Anonymous said...

Τέλειο το Cambridge! Και να σκεφτείς ότι δεν την έχω και σε εκτίμηση την Αγγλία... :)

Anonymous said...

αντε παλι, ρε ταξιδιαρη!!ειδικα τωρα; που σας κανει και καλοκαιρι , φανταζομαι τι εχεις ν ααπρουσιασεις ακομη!! δεν με αφηνει εδω το πισι να κατεβασω το ποντκαστ, αλλα θα το ακουσω το βραδυ απο το σπιτι και θα επανέλθω!καλη αρχη οπως και να χει!!!
την καλημερα μου!

Ταχυδρόμος! said...

Εύγε γκρινιάρη! Πολύ καλά τα είπες και καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου!

Καλλλημέρα!

DaNaH said...

Υπέροχες οι φωτογραφίες Γκρινιάρη, όλες μία και μία! Και εγώ ξεχώρισα εκείνη με το πορτοκαλί λουλούδι, πανέμορφη!

Όσο για το podcast άκουσα λίγο από την αρχή και την συνέχεια θα την ακούσω αργότερα, γιατί έχω κάποιες δουλίτσες τώρα.

Περιμένουμε και το episode 2! ;)

Γκρινιάρης said...

Laxanaki προσπάθησα πάντως, δε μπορείς να πεις! Περιμένω το σχόλιό σου για το podcast.

Σοφία ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ούτε εγώ ξέρω πως λέγεται, γενικά δεν τα πάω καλά με τα ονόματα δέντρων και λουλουδιών, ξέρω μόνο τα βασικά.

Evlahos ευχαριστώ. Έννοια σου, κι όταν υπάρχει λόγος, γκρινιάζω όπου και να' μαι!

Internetakia αν το κατάφερα αυτό, τότε η προσπάθεια κρίνεται επιτυχημένη!

Unclescrooge καλωσήρθες! Νομίζω λίγοι έχουν την Αγγλία σε εκτίμηση πριν την επισκεφτούν, αλλά όσοι το κάνουν, και ειδικά όσοι ζήσουν εδώ, νομίζω γρήγορα αλλάζουν γνώμη.

Lifewhispers μακάρι να κρατήσει η καλοκαιρία και οι επόμενες εκδρομές σίγουρα θα προγραμματιστούν! Περιμένω το σχόλιό σου για το podcast!

Ταχυδρόμε να' σαι καλά!

DaNaH ευχαριστώ. Όπως προκύπτει η φωτογραφία για την οποία μιλάω στο podcast είναι δική σου!

Dr_MAD said...

άι χέιτ γιου με τόσα ταξίδια που κάνεις! γκρρρ

είσαι και γκρινιάρης τρομάρα σου!

πάω στο podcast σου μπας και ηρεμήσω

Dr_MAD said...

ΠΑΙΔΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ PODCAST ΤΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ! ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΟΣ!

[όχι δε με πληρώνει! είναι πραγματικά καλός και πραγματικά όμορφες μουσικές επιλογές! ούτε επαγγελματίες έτσι...]

Σοφία said...

Το πορτοκαλί λουλούδι λέγεται ΤΟΥΛΙΠΑ :-p

NdN said...

Πραγματικά πάρα πολύ καλό το podcasting!!

Η περιγραφή τρομερή και γενικά σε βρίσκω έτοιμω για το LGR (το οποίο δεν ακούω, αλλά αν αρχίσεις θα σε ακούω!).

Περιμένω και το δεύτερο επεισόδιο!

Καλό βράδυ!

Anonymous said...

Μπράβο Γκρινιάρη! Το podcast ήταν πάρα πολύ καλό. Μια ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή! Αψογη παρουσίαση και η μουσική τέλεια.
Τόσους μήνες διαβάζω τα ποστ σου ευχάριστα αλλά και το podcast που άκουσα είχε αμεσότητα.
Να το συνεχίσεις, γιατί για πρώτη απόπειρα... ήταν άψογο!

Γκρινιάρης said...

MAD, αυτά που σου έταξα, όταν με το καλό κατέβω...!!!

Σοφία α γειά σου! Εδώ το' χα! :)

Ndn να'σαι καλά. Ούτε εγώ ακούω LGR (για όσους δεν ξέρουν, LGR = ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου). Για τη συνέχεια επιφυλάσσομαι!

Lemonita ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Καληνύχτα!

Σοφία said...

Και για την περίπτωση που δεν θυμάσαι τι είναι τα μωβ και τα κίτρινα στην ίδια φωτογραφία, αυτά είναι πρίμουλες (αγγλιστί primroses).

Anonymous said...

Πολύ καλό!!!! Πολύ μου άρεσε!!! Η μουσική πολύ ωραία!!!! Περιμένω το επόμενο!!! Μπράβο!

Dr_MAD said...

Δεν έχω ανάγκη χρήματα πίστεψέ με. Ούτε δόξα, ούτε τίποτα ;-)

Είμαι πολύ πολύ πολύ πιο πετυχημένος στο επαγγελμά μου από ότι σαν blogger χαχαχα

ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΜΩΣ

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Good to know Σοφία! Ευχαριστώ!

Laxanaki να' σαι καλά!

MAD ποιος μίλησε για χρήματα; Κάτι θα βρούμε...! Καμιά μινιατούρα του Big Ben ίσως; Το αρκουδάκι του Harrods; :)