Saturday 10 May 2008

Postal code: Ένας ακριβής ταχυδρομικός κώδικας που λύνει χέρια

Το έχω γράψει και παλαιότερα, το ξαναγράφω μιας και μου δόθηκε πρόσφατα η αφορμή.

Δε θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να έχουμε έναν πιο ακριβή και λειτουργικό Ταχυδρομικό Κώδικα;

Το ξέρω οτι αυτό είναι ίσως ψιλά γράμματα, αλλά ακόμα κι αυτά τα μικρά μικρά, που μάλιστα διορθώνονται, νομίζω οτι αξίζει να τα προσέχουμε.

Σε μια λοιπόν εποχή που το internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πάρα πολλούς (όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό), που οι χάρτες πια εκτός από βιβλία και άτλαντες είναι προσβάσιμοι και ηλεκτρονικά με πολύ πιο εύκολο και πρακτικό τρόπο και προσφέροντας εκπληκτικές δυνατότητες (βλέπε maps.google, google earth, maps.live, wikimapia κλπ), αδυνατώ να καταλάβω γιατί δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε και να κάνουμε βήματα μπροστά.

Και εξηγούμαι για να μη σας κουράζω.

Στην Αγγλία λοιπόν (ναι, αρχίζω το γνωστό τροπάριο, must για εισαγωγή σε post γκρίνιας!) υπάρχει το Postal Code. Αποτελείται από γράμματα και νούμερα και - ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ - αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο κτήριο! Το πιάσαμε; Κτήριο! Όχι γειτονιά, ούτε περιοχή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ας κάνουμε ένα πείραμα.

Ψάχνεις να βρεις που είναι στο Λονδίνο ένα ξενοδοχείο, ας πούμε το Thistle Hotel Hyde Park. Μόλις βρεις το website του, αμέσως βλέπεις τη διεύθυνση.

Thistle Marble Arch, Bryanston Street, Marble Arch, W1H 7EH.

Αυτό το W1H 7EH είναι το Postal Code. Το παίρνεις λοιπόν και το βάζεις στο maps.google.com (ή σε άλλη παρόμοια ιστοσελίδα) ή και σε πρόγραμμα πλοήγησης με GPS. Θα σου δείξει ακριβώς που αντιστοιχεί ο συγκεκριμένος κώδικας, και άρα που ακριβώς βρίσκεται το ξενοδοχείο.

Ούτε ονόματα οδών ούτε τίποτα! Απλά κι ωραία.

Ας πάμε και στην Ελλάδα τώρα, έτσι;

Ψάχνεις να βρεις που ακριβώς είναι το Hilton στην Αθήνα (το ξέρω οτι οι Αθηναίοι το γνωρίζετε, αλλά είναι παράδειγμα). Βρίσκεις το website, μια χαρά, βρίσκεις και τη διεύθυνση, να κι ο ταχυδρομικός κώδικας. Τον βάζεις λοιπόν στο google και το αποτέλεσμα είναι αυτό!

Βλέπετε το πρόβλημα; Γιατί απλά στην Ελλάδα αυτός ο αριθμός είναι ο ίδιος για μια ευρεία περιοχή!

Και μάλιστα μιλάμε για την Ελλάδα, όπου η γλώσσα από μόνη της περιπλέκει τα πράγματα όταν χρησιμοποιούμε ξένα sites. Για να μην πω οτι χρειάζεται πολλές φορές να εντοπίσουμε μέρη όπως 28ης Οκτωβρίου και Σοφοκλέους γωνία. Τρέχα γύρευε!!! Άντε να πας τώρα εσύ στο google και να ψάξεις κάτι τέτοιο, πέρα από το γεγονός οτι στην Αττική ο ίδιος δρόμος μπορεί να υπάρχει 10 φορές σε διαφορετικούς Δήμους κλπ. Σκεφτείτε πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα με έναν ταχυδρομικό κώδικα που εκτός από την εξυπηρέτηση των ταχυδρομικών υπαλλήλων θα είχε κι άλλες χρήσεις!

Αφορμή γι' αυτό το post ήταν η αναζήτηση στο χάρτη ενός μαγαζιού στην Αθήνα, το οποίο στο site του δεν είχε χάρτη (η μόνη λύση στην ανεπάκεια αυτή) και το έψαχνα εγώ στο google οδό προς οδό, αφού βέβαια δεν έβρισκε με τίποτα την συγκεκριμένη συμβολή οδών, όπως και να το έγραφα!

Το Postal Code βέβαια έχει μεγάλη χρησιμότητα και αλλού.

Για παράδειγμα, πόσες φορές χρειάστηκε να δω ποιο είναι το κοντινότερο υποκατάστημα μιας αλυσίδας σουπερμάρκετ/τράπεζας/εστιατορίων κλπ; Σε κάθε website τέτοιας αλυσίδας υπάρχει το Store locator όπου πληκτρολογώντας τον postal code αυτόματα εντοπίζει το σημείο στο χάρτη και σου δείχνει τα πλησιέστερα καταστήματα.

Ή για παράδειγμα, όταν πηγαίνεις στο tfl.gov.uk, την ιστοσελίδα συγκοινωνιών του Λονδίνου, που έχει ένα πολύ εύχρηστο journey planner που βρίσκει πως ακριβώς θα φτάσεις στον προορισμό σου και σε πόσο χρόνο, μπορείς να βάλεις postal code αφετηρίας και προορισμού.

Πάντως δεν είμαστε οι μόνοι, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δοκίμασα να δω και στο Παρίσι τι γίνεται, αλλά το σύστημά τους είναι μάλλον αντίστοιχο με το δικό μας, αφού για παράδειγμα το Centre Pombidou και η Notre Dame έχουν τον ίδιο Τ.Κ. αν και βρίσκονται σχετικά μακριά. Όπως και να' χει όμως νομίζω πως μερικά γράμματα και αριθμοί είναι πολύ πιο εύκολα και πρακτικά στη χρήση στα ηλεκτρονικά μέσα που πλέον χρησιμοποιούμε, από ολόκληρους σιδηρόδρομους οδών και νομίζω οτι αξίζει τον κόπο κάποιοι να ασχοληθούν με το να αλλάξουν το υπάρχον σύστημα, παραδεχόμενος βέβαια οτι το να ζητάω τέτοιες λεπτομέρειες όταν άλλα κι άλλα παραμένουν άλυτα είναι λίγο... κωμικό!

Καλό Σαββατοκύριακο!

14 comments:

DaNaH said...

Σίγουρα είναι χρήσιμο να υπάρχει ένας ξεχωριστός ταχυδρομικός κώδικας για κάθε κτίριο, ειδικά εάν θέλεις να το ψάξεις στο ίντερνετ.

Όμως αυτό με τα γράμματα και τα νούμερα σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να το απομνημονεύσεις. Δηλαδή αν σου πει κάποιος γνωστός σου τον Τ.Κ. του για να του στείλεις κάτι, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον γράψεις κάπου.

Πέραν αυτής της δυσκολίας όμως αναγνωρίζω την χρησιμότητα του συστήματος αυτού. Ίσως αυτό που θα μπορούσε να γίνει εδώ είναι διατηρώντας τους υπάρχοντες ταχυδρομικούς κώδικες να καθιερωθούν υπο-κώδικες. Δηλαδή, πχ κάθε οδός και δρόμος να αποκτήσει τον δικό του κώδικα (είτε σκέτος αριθμός είτε συνδιασμός γράμματος με κάποιον αριθμό).

Dr_MAD said...

Το λες και μόνος σου. Οταν αυτό το σύστημα δεν πάει καλά ακόμα και στη Γαλλία, περιμένεις να διορθωθεί στην Ελλάδα?

τσκ τσκ τσκ τσκ

[πού είναι το 2ο podcast οεο?]

Γκρινιάρης said...

DaNaH, usually it's only 5-6 letters/numbers,so is greek postal code.I think if you can memorize the one,you can do with the other. I still have to write down a greek postal code of a friend,so same thing.The extra number seems practical.

MAD, I admit being demanding...!

I apologize for the english,not greek keyboard nearby!

Sourotiri said...

Suggest this postal code system to a greek politician/minister. You already know the answer: "I got bored and tired even thinking about it!!! Who will EVER write down a postal code for each individual building? Are you crazy? The system seems to be working fine, we don't need to change it".

[Δεν αντεξα να μην μπω στον πειρασμο να απαντησω στα αγγλικα, το ξερω ειμαι ζωωον :ΡΡΡ]

Σοφία said...

Just admit it - the Brits are far ahead of the rest of Europe ;-)

Γκρινιάρης said...

Sourotiri δεν έχεις άδικο...

Σοφία δεν το περίμενα από του Γάλλους πάντως!

Σοφία said...

Γιατί όχι; Οι Γάλλοι είναι σαν τους Έλληνες σε πάρα πολλά πράγματα. Μην σου πω και σε όλα :-p

aeriko said...

@γκρινιαρη

Οτι εισαι γκρινιαρης εισαι! αλλα εχεις και δικαιο

@Σοφια

μην τους πεις οτι ομως "the Brits are far ahead of the rest of Europe" μονο σαν Continent την καταλαβαινουν:)

Στο θεμα μας.

Συμφωνω με τον γκρινιαρη, και δεν νομιζω οτι ειναι δυσκολο να το αλλαξουν τα ΕΛΤΑ, λιγη προσπαθεια θελει. Δεν χρειαζονται πολιτικοι στη μεση.

και δεν νομιζω οτι ειναι τοσο δυσκολο να το θυμασαι. Στην Ελλαδα ειναι πιο ευκολο γιατι πχ στην Λαρισα ολοι σχεδον δηλωνουν το 41222 χωρις να ειναι σιγουροι, ενω η πολη εχει 5-6 ΤΚ. Αρα καποια στιγμη τον μαθαινεις.

Εδω περνωντας σαν παραδειγμα εναν παλιο δικο μου πχ ΕΗ10 4JD το ΕH ειναι η πολη, Εδιμβουργο. 10 η περιοχη της πολης. και το 4JD κομματι της περιοχης. Αρα τα δυο πρωτα γενικως τα θυμαζσαι. μενει μονο τελευταιο κομματι του TK.

Να διαφωνησω μονο με τον γκρινιαρη στο οτι ο ΤΚ δεν αντιστοιχει σε κτιριο αλλα σε δρομο ή κομματι του δρομου. Ετσι πολλες φορες σου ζητανε ΤΚ και μετα τον αριθμο του σπιτιου και σου βρισκουν κατευθειαν τον δρομο που μενεις.

Επισης πολλοι στην Ελλαδα μπερδευουν το PO BOX που ειναι ταχυδρομικη θυριδα με τον ταχυδρομικο κωδικα!
Ουφ! Καληνυχτα!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα αερικό. Όντως, πολλές φορές σου ζητάνε τον αριθμό, οπότε μπορεί να είναι κι όπως τα λες σε ορισμένες περιπτώσεις. Ή να το κάνουν επειδή μπορεί να μένεις σε κάποια πολυκατοικία ή να θέλουν ακριβώς flat.Anyway, ακόμα και σετμήμα δρόμου να αντιστοιχεί, είναι ΠΟΛΥ πιο ακριβής και χρήσιμος απλ τον δικό μας ΤΚ. Και έχεις δίκιο, ουσιαστικά τα 3 τλευταία πρέπει να θυμάσαι, τα άλλα προκύπτουν από την περιοχή. Συγκεκριμένα στο Λονδίνο το 1ο μέρος είναι από σημ ίο του ορίζοντα, δηλαδή W για δυτικό, SW για νοτιοδυτικό κλπ.

fvasileiou said...

Το σύστημα δεν είναι λειτουργικό -νομίζω ότι όλοι λίγο-πολύ συμφωνούμε. ίσως η σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια ευκαιρία για μια νέα λογική και στους Τ.Κ.

alienlover said...

καλά θες αυτό να γίνει και στην Ελλάδα; ΘΑ ΑΣΤΕΙΕΥΣΑΙ,ε;

κοίτα, ακόμα και εσύ ο ίδιος να κάτσεις να το φτιάξεις το σύστημα, με τάξη και σύστημα, και να μην βάλεις κανέναν δημόσιο φορέα να ασχοληθει, και απλά το πας έτοιμο και το δώσεις στα ΕΛΤΑ ή στο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (αν υποθέσουμε ότι αυτό θα ήταν το αντίστοιχο υπουργείο) ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ να το δέχονταν για_κανένα_λόγο. Βαριούνται και που υπάρχουν,πόσο μάλλον να ασχοληθούν να αλλάξουν ένα απλό πραγματάκι όπως αυτό.

Αν ξέρεις όμως να το κάνεις αυτό, κάνε μια προσπάθεια, δεν χάνεις τπτ (μόνο άπειρο χρόνο:ρ)

xx

Anonymous said...

Το google maps/earth, έχει πολλά προβλήματα συμβατότητας με την Ελλάδα πάντως. Αφενός έχει λάθος τις συντεταγμένες (πήγαινε σε κάποιο νησί, και θα δεις ότι στο επίπεδο της θάλασσας σου λέει ότι είσαι στα 20ft :P). Αφετέρου, έχει γενικά κόλλημα με τα ελληνικά ονόματα δρόμων :/ Μια βρίσκει, μια δε βρίσκει. Ζαβό τελείως

Στο θέμα, και στην πρότασή σου, τώρα: Θα πρέπει δηλαδή να θυμάμαι κι άλλους συνδυασμούς αριθμών και γραμμάτων? Καλό είναι και το 15121 που το θυμάμαι μια χαρά :P Πέραν της πλάκας, εδώ δεν υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα να βρίσκεις τους Τ.Κ. ανά περιοχή, πιστεύουμε ότι θα κάτσουν να αλλάξουν το σύστημα με τους Τ.Κ.? :P

An-Lu said...

Η προσθήκη 1-2 γραμμάτων στους υπάρχοντες ΤΚ θα έλυνε πολλά προβλήματα.
Για παράδειγμα, Μαρκόπουλο, Βραυρώνα, Πόρτο Ράφτη και Κουβαράς έχουν τον ίδιο ΤΚ και μιλάμε για 4 ξεχωριστούς οικισμούς.

Anonymous said...

Interesting to know.