Monday 26 May 2008

Εκδρομή στο Winchester

Μετά από μια εβδομάδα που, παράπονο δεν έχετε, χορτάσατε γκρίνια (γκουχ γκουχ), λέω να πάμε πάλι μια εκδρομούλα.

Το Σάββατο λοιπόν, που μας έκανε καλό καιρό (εν αντιθέσει με χτες που μας έριξε πολύ νερό), είπα να πάω μια κοντινή εκδρομούλα στα πέριξ, από αυτές που μου αρέσουν. Που το αποφασίζεις το πρωινό, πας στον σταθμό, παίρνεις το εισιτήριο σου και σε 1-2 ώρες (ανάλογα την απόσταση) είσαι μακριά από όλους και όλα και βγάζεις φωτογραφίες! Τιμή και δόξα στο Αγγλικό σιδηροδρομικό δίκτυο (γι' αυτό θα πρέπει να κάνω ειδικό post).

Προορισμός, όχι το Bath όπως προγραμμάτιζα, αλλά το πιο κοντινό Winchester.

To Winchester βρίσκεται στην περιοχή του Hampshire, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, μία ώρα με το τρένο από τον σταθμό του Waterloo. Είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αγγλίας, καθώς αποτέλεσε πρωτεύουσα του Wessex αλλά και ολόκληρης της Αγγλίας μέχρι τον 12ο αιώνα, οπότε πρωτεύουσα έγινε το Λονδίνο!

Το Winchester είναι πάρα πολύ γνωστό για δύο κυρίως πράγματα. Για τον μεγάλο του Καθεδρικό ναό, που είναι ο μακρύτερος Μεσαιωνικός Καθεδρικός ναός στην Ευρώπη (και τον δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο καθεδρικό ναό γενικά στην Ευρώπη) και για την... στρογγυλή τράπεζα του Βασιλιά Αρθούρου! Θα ακολουθήσουν αναλυτικά posts για το κάθε ένα.

Μερικές φωτογραφίες από το κέντρο της μικρής πόλης.

Η δυτική πύλη (Westgate) της παλιάς πόλης είναι από τα πρώτα πράγματα που συναντάς. Ίσως θυμάστε μια παρόμοια πύλη και στο Canterbury.

The Winchester Westgate

Από την δυτική πύλη ξεκινάει ο κεντρικός δρόμος της πόλης, η High Street, που μετά από λίγο γίνεται πεζόδρομος (επίσης όπως στο Canterbury).

Winchester High Street

Winchester High Street

Δεξιά κι αριστερά μαγαζιά, εστιατόρια, ό,τι περιλαμβάνει συνήθως τέλος πάντων τον κεντρικό δρόμο μιας πόλης. Και βεβαίως attractions.

Winchester High Street

Φτάνοντας στο τέλος του πεζοδρόμου, λίγο πριν το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, βλέπουμε το άγαλμα του King Alfred the Great, που βασίλεψε τον 9ο αιώνα στο Αγγλοσαξωνικό βασίλειο του Wessex. Διάβασα πως είναι ο μόνος Άγγλος βασιλιάς ο οποίο αποκαλείται "Μέγας".

King Alfred the Great statue

Και από την πίσω πλευρά, αντικρίζοντας το κεντρικό κομμάτι της πόλης.

Winchester

Ο ποταμός Itchen που περνάει μέσα από την πόλη. Φαίνεται λίγο και μια ωραία pub δίπλα στο ποτάμι.

River Itchen


Καλή εβδομάδα!

17 comments:

Σοφία said...

Και γω το καημένο χαίρομαι που πήγα στην Καστοριά... Και μετά βλέπω τις φωτογραφίες σου και ισοπεδώνομαι!!! Πάντα τέτοια γκρινιάρη μου!
Καλημέρα!

KitsosMitsos said...

Η πύλη όλα τα λεφτά.
Αναμένουμε την στρογγυλή τράπεζα!
Καλησπέρα!!!

Dr_MAD said...

Γιατί Μέγας ο Al? Τι έκανε?

[άι χέιτ γιου]

[όλο εκδρομές μου είσαι]

[θέλω podcast]

Natassa said...

τέτοιες αναρτήσεις διαβάζω-βλέπω - χαίρομαι και όταν βλέπω ταξιδιωτικά περιοδικά με τα στερεοτυπα θέματα παυω πλέον να υποκύπτω στον πειρασμό να τους χαρίσω 5,90 ευρώ, προτιμωντας μια βόλτα σε διάφ. γνωστά ιστολόγια που είναι σταθερές αξίες.

fvasileiou said...

Τελικά είσαι το καλλίτερο στρουμφάκι: Και γκρινιάζεις και στρουμφίζεις ταξίδια και μετά τα στρουμφάρεις στο νετ για να στρουμφίσουμε κι εμείς μαζί σου.

Κατά τ' άλλα συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τη natassa...

Unknown said...

Πολύ ωραία όλα!!!

Όντως ένα ποστ για τον αγγλικό σιδηρόδρομο πολύ θα το ήθελα.Τόσα ακούμε αλλά δε βλέπουμε.Αναλυτικό όμως,ξέρεις...

fpboy said...

Έχω αρχίσει να ερωτευόμαι την Αγγλική επαρχία με τα ποστ του Γκρινιάρη.....

~~A~~ said...

Και μαζί με τον mad για podcast!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα σχόλια!

Σοφία, από τη στιγμή που μιλάς για ανοιχτά παπούτσια και ανοιχτά παράθυρα μια μέρα που εμείς είμαστε με μπουφάν και βρέχει συ-νέ-χει-α, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς!

Kitsosmitsos stay tuned! Ετοιμάζω το post.

MAD τι να σου πω. Ένα από αυτά πάντως απ' ότι διάβασα ήταν ότι απέκρουσε την επίθεση των Βίκινγκς. Για το podcast υπομονή!

Natassa ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Φώτη ότι μπορώ κάνω! :)

~~A~~ ναι, πρέπει να γράψω κάποια στιγμή. Αν και δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες, μόνο εμπειρικά.

Fpboy είναι ωραία η Αγγλική επαρχία, όση - λίγη - έχω δει τουλάχιστον.

kat. said...

πάντα τέτοια..

όμορφα πρέπει πέρασες!!

καλή εβδομάδα!

NdN said...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες Γκρινιάρη, άσε που συγκινήθηκε και ο συγκάτοικος που έιναι από τα μέρη που επισκέπτηκες! Του έδειξα το blog (και το αγγλικό) και ενθουσιάστηκε.

Κάτι ακόμα για το μέρος. Το BBC τα Χριστούγεννα που παρουσιάζει τα κάλαντα σε ζωντανή μετάδοση, τα μεταδίδει από τον Καθεδρικό ναό του Winchester.

Αναμένω το νέο ποστ!

Καλό βράδυ!

Γκρινιάρης said...

Kat. να'σαι καλά. Ναι, ωραία ήταν!

Ndn τους χαιρετισμούς μου στον συγκάτοικο! Είναι αυτός που υποστηρίζει Southampton; Ελπίζω να του αρέσουν και τα επόμενα posts που θα κάνω για την πόλη, κι όταν με το καλό το μεταφράσω και το βάλω στο Αγγλικό να το διαβάσει κι όλας και να με διορθώσει σε καμιά ανακρίβεια! Πάντως ήταν πολύ όμορφα, και ευτυχώς που πήγα, γιατί χτες και σήμερα είδες πως ήταν ο καιρός (τι ήταν αυτό;).
Ευχαριστώ και για την πληροφορία, δεν το ήξερα.

Σοφία said...

Ωραίο το Winchester :-) Ανεβήκατε πάνω στον λόφο που έχει την πανοραμική θέα;

Μπουρμπουλήθρα said...

Αχ τι ωραια που ειναι. Πηγες στο Hampshire ε? Κοιτα συμπτωση. Το σαββατοκυριακο διαβαζα ενα βιλιο που ελεγε για εναν λορδο του Hampshire! Καλα, δεν ειναι και τοσο συμπτωση, απλα μου φανηκε περιεργο! Καλημερα!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Σοφία μια χαρά ήταν! Ποιον λες; Αυτόν που ανεβαίνει προς τη μεριά του σταθμού; Πάντως όχι, δεν ανεβήκαμε, δεν προλαβαίναμε, και μεταξύ μας η ανάβαση λόφων (ή και λοφισκων) με τα πόδια δεν είναι η καλύτερή μου, ειδικά μετά από περπάτημα μέσα στην πόλη!

Μπουρμπουλήθρα σύμπτωση! :)

Crazy Tourists said...

Αυτές οι αναρτήσεις για την Αγγλική επαρχία, οι δικές σου και της Σοφίας με έχουν κάνει να σας ζηλεύω! Είναι υπέροχες! Πρέπει να μπει απαραιτήτως στο τρελοτουριστικό πρόγραμμα!
CrazyTourist1

Σοφία said...

Όχι, αυτός που λέω εγώ είναι από την απέναντι πλευρά, μετά το ποτάμι. Έχει στην αρχή κάτι σκαλάκια και μετά δρομάκι και όταν φτάσεις στην κορυφή έχει παγκάκια (επιβάλλονται) και καταπληκτική θέα όλης της περιοχής. Την επόμενη φορά που θα πας, να το κάνεις σίγουρα. Θα βγάλεις τέλειες φωτογραφίες από εκεί πάνω.

Πώς και δεν πήγες Bath τελικά;