Wednesday 14 November 2007

Η επιστροφή του Φαραώ

Από αύριο μέχρι τις 30 Αυγούστου το Λονδίνο θα φιλοξενήσει σημαντικά εκθέματα από την αρχαία Αίγυπτο και συγκεκριμένα από την εποχή του Tutankhamun (πάνω κάτω). Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αντικείμενα από τον τάφο του νεαρού Φαραώ, όπως το χρυσό του διάδημα, αλλά κι από τάφους άλλων Φαραώ.

Ο τάφος του Tutankhamun, του Φαραώ που ανέβηκε στο θρόνο στα 9 του χρόνια και έζησε και βασίλεψε μόλις για άλλα 9, ανακαλύφθηκε το 1922 και τα αντικείμενα είχαν εκτεθεί στο Λονδίνο τελευταία φορά πριν 35 χρόνια. Η έκθεση με τίτλο Tutankhamon and the Golden Age of Pharaohs θα στεγαστεί στο Ο2 στο Greenwich και το εισιτήριο θα κοστίζει 15 λίρες ενώ ήδη έχουν προπωληθεί 325.000 εισιτήρια.

Παρ' όλα αυτά η έκθεση δε θα συμπεριλαμβάνει δύο από τα πιο γνωστά εκθέματα, την νεκρική μάσκα και την σαρκοφάγο του Tutankhamun, τα οποίοι θεωρήθηκαν πολύ ευαίσθητα για να μεταφερθούν από την Αίγυπτο.

Διαβάζω οτι «Πλέον τίποτα δεν είναι δωρεάν» δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Την έκθεση συνοδεύει οικονομική συμφωνία, η οποία ορίζει ότι τα τρία τέταρτα των χρημάτων από τα εισιτήρια θα δοθούν στην Αίγυπτο για την συντήρηση των μνημείων της χώρας.[...]Με αυτή την έκθεση και άλλη μία που θα γίνει σε διάστημα πέντε χρόνων με θέμα τον Φαραώ Ραμσή, η Αίγυπτος θα εξασφαλίσει 140 εκατομμύρια δολάρια.

Καθόλου άσχημα, δε νομίζετε; Γιατί αν σκεφτείς κοντόφθαλμα, όπως πολλές φορές κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, θα πεις "ας έρθουν στην Ελλάδα αν γουστάρουν να δουν τα ωραία μας αρχαία"! Και μπορείς να προσθέσεις "Δε φτάνει που έχουν τα δικά μας στο Βρετανικό Μουσείο, θα τους πάμε και έκθεση με άλλα; Αμ δε!". Δε θα σου απαντήσω ευθέως. Θα σου πω μόνο 1-2 πραγματάκια. Από όσους έχω γνωρίσει ένα και κάτι χρόνο εδώ (και όχι μόνο Άγγλους), 1-2 έχουν έρθει στην Ελλάδα, κι αυτοί σε κάποιο νησί. Τα αρχαία δεν τα έχει δει κανείς τους. Αντίθετα προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Τουρκία (ναι) είναι πολύ πιο συνηθισμένοι. Απορώ ώρες ώρες πως στο καλό ο τουρισμός είναι το βιομηχανικό μας προϊόν! Και δεύτερον, να σημειώσω οτι εκτός από τα ελληνικά μάρμαρα, στο Βρετανικό μουσείο υπάρχει και συλλογή με πολλά Αιγυπτιακά εκθέματα.

Δεν ξέρω αν θα αξίζει η συγκεκριμένη έκθεση ή γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα. Πάντως το promotion που γίνεται είναι πολύ καλό (ακόμα και αναμνηστική Oyster card έβγαλαν προς τιμήν της έκθεσης!). Μια έκθεση τέτοιου μεγέθους και προβολής αφ' ενός έχει τεράστιο οικονομικό όφελος για τη χώρα (στην προκειμένη περίπτωση την Αίγυπτο), αν το χειριστείς σωστά, και αφ' εταίρου είναι ένας τρόπος να προσελκύσεις κόσμο και να προωθήσεις το προϊόν που ξέρεις οτι έχεις σε αφθονία. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

8 comments:

zouri1 said...

ελπιζω να τα επιστρεψουν ολα τα εκθεματα πισω,και να μην ξεχασουν κανενα πισω.

Γκρινιάρης said...

Γιατί βρε zouri, έχεις την υποψία οτι μπορεί να κρατήσουν κανένα ενθύμιο;! Πολύ καχύποπτος είσαι. Δηλαδή εμείς που τα φυλάμε σαν τα μάτια μας (λέμε τώρα) και δεν τα βλέπει κανείς (άσχετα με το τι θέλουμε να πιστεύουμε, η πραγματικότητα είναι διαφορετική) είμαστε καλύτεροι;

Νίκος Κιτωνάκης said...

Τα βλέπουμε εμείς και τα καμαρώνουμε! Να πάει ο ξένος να δει τα δικά του. Που τίποτις κλωνάρια δέντρου θα έχει στα μουσεία του, διότι ως γνωστόν όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες...

Πάντως καλή μαγκιά η συγκεκριμένη έκθεση και αν πας, θέλουμε φωτό και εντυπώσεις! Γμτ θέλω κι εγώ Τουτανχαμών!

Γκρινιάρης said...

Στα λόγια μου έρχεσαι pigkouine. Στην έκθεση μάλλον θα πάω κάποια στιγμή, ίσως όχι τώρα που έναν ψιλοχαμό θα τον έχει. Εντυπώσεις θα σας πω, φωτογραφίες όμως δεν είμαι σίγουρος αν θα έχω, αφού πιστεύω δε θα επιτρέπονται! :)

lifewhispers said...

σιγουρα θα παω στο βρετανικο να δω τον τομεα αιγυπτος, αλλα να παω μεχρι το greenwich δεν ξερω ακομη. συν 15 λιρες! χμμμμ. θα σου πω τοτε! καλημερα!!

Lily said...

Όταν επισκέφτηκα το Μουσείο δάκρυσα που είδα την πολιτιστική μας κληρονομιά σε ξένα χέρια!! Θέλω πίσω τα μαρμαράκια μας!! Και τώρα με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολής είμαστε άξιοι και ικανοί να τα έχουμε εδώ…

Lily said...

Α! Και συμφωνώ απολύτως με τον pigkouino!!

Σοφία said...

Γκρινιάρη, εγώ είμαι μαζί σου. Οι Έλληνες είμαστε πολύ κοντόφθαλμοι και κυρίως, δεν ξέρουμε από μπίζνες. Οι Αιγύπτοι θα πάρουν ΠΟΛΛΑ λεφτά από αυτή την έκθεση, συν όλη την δωρεάν διαφήμιση για τη χώρα τους και τον τουρισμό τους, ενώ εμείς το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι πώς να προασπίσουμε τα δίκια μας.

Aς μην ξεχνάμε ότι εκτός από τους Φαραώ, αυτή την εποχή στο Λονδίνο εκτίθεται και ο Πήλινος Στρατός από την Κίνα, που είναι απίστευτο εύρημα. Με αυτό το ρυθμό, σε λίγο καιρό θα μας δώσουν τα μάρμαρα πίσω γιατί απλά τους πιάνουν πολύ χώρο χωρίς να τους αποφέρουν εισόδημα :-p

(Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθενται χωρίς εισιτήριο).