Tuesday 11 March 2008

Avenue Q, the musical

Πήγα την Παρασκευή και είδα το musical Avenue Q στο Noël Coward Theatre.

Είναι μια σχετικά καινούρια παράσταση, αφού παίζεται στο Broadway απ' το 2003 ενώ στο West End του Λονδίνου ήρθε το 2006, κι έτσι δεν είναι από τις πιο γνωστές, όταν δίπλα της παίζονται μεγαθήρια όπως το Les Miserables των 23 χρόνων ή το The Phantom of the Opera με τις συνθέσεις του Webber. Παρόλα αυτά καταενθουσιάστηκα με το όλο concept, τους ηθοποιούς και τα μηνύματα που παιρνάει μια παράσταση στην οποία δε σταματάς να γελάς!

Στο Avenue Q πρωταγωνιστές είναι puppets (κούκλες σαν το Muppet show αν θυμάστε) που τους δίνουν ζωή ηθοποιοί πάνω στη σκηνή, η οποίοι κι αυτοί βέβαια πρωταγωνιστούν. Τι εννοώ; Ότι οι ηθοποιοί εκτός απ' το να δίνουν φωνή και κίνηση στις κούκλες-μαριονέτες, υποκρίνονται και οι ίδιοι, με τις κινήσεις τους ή τις εκφράσεις του προσώπου τους! Είναι εκπληκτικό, δεν ξέρεις ποιον να πρωτοκοιτάξεις, την κούκλα ή τον ηθοποιό!
Μάλιστα κάποιοι ηθοποιοί δίνουν φωνή σε περισσότερες από μία κούκλες στην ίδια σκηνή (ενώ την κίνηση την αναλαμβάνει άλλοι), πράγμα αρκετά δύσκολο! Επίσης τρεις ρόλοι ενσαρκώνονται μόνο από ηθοποιούς, ενώ σε μερικά σημεία προβάλλονται και πολύ σύντομα καρτουνίστικα βιντεάκια από δύο οθόνες.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε έναν δρόμο της Νέας Υόρκης, στην Avenue Q. Ο Princeton, ένας απόφοιτος κολλεγίου ψάχνει τον σκοπό της ζωής του ενώ γνωρίζει τους νέους του γείτονες, μεταξύ άλλων την απογοητευμένη ερωτικά Kate Monster, τους συγκάτοικους Nicky και Rod που συνεχώς μαλώνουν για το αν ο Rod είναι ή όχι gay (πολύ γέλιο!!!) και τον Trekkie Monster, που είναι εθισμένος στο πορνό μέσω internet (άλλο τρελό γέλιο, με το τραγούδι "The internet is for porn"!!!!!).

Να σημειώσω οτι το Avenue Q είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένο από την τηλεοπτική παιδική σειρά Sesame Street (επίσης με muppets), η οποία μετράει 38 seasons στην Αμερική, και μερικοί ρόλοι, όπως αυτός του Trekkie Monster, είναι παρωδίες ρόλων αυτής της σειράς.

Εκτός από το πολύ γέλιο που βγάζει η παράσταση, θίγει μέσα από την κωμωδία διάφορα ζητήματα. Όπως τον ρατσισμό και πόσο τελικά είμαστε ή δεν είμαστε ρατσιστές (με το τραγούδι "Everyone's a Little Bit Racist"), το πως νιώθεις καλύτερα όταν βοηθάς τον άλλον αντί να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου ("The Money Song"), το πως είναι η real life μετά το πανεπιστήμιο και πως αναπολούμε εκείνα τα χρόνια ("I Wish I Could Go Back to College"), τη σημασία του να έχεις στόχους στη ζωή σου ("Purpose") αλλά και το να ζεις το τώρα και να απολαμβάνεις το ταξίδι ακόμα κι αν ο ποορισμός δεν είναι σαφής ("For now").

Το μόνο ίσως μεινοέκτημα είναι οτι η μουσική και η χορογραφία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά μη γελιώμαστε, όταν πηγαίνεις κάπου θεωρώ οτι πρέπει να ξέρεις για ποιον λόγο πας, και όταν πηγαίνεις στο Avenue Q ξέρεις οτι δεν πας για τις μεγαλειώδεις συνθέσεις και τις καθηλωτικές ερμηνείες. Και πιστέψτε με δε σε χαλάει καθόλου αυτό που βλέπεις!

Και παρόλο που μου έχει κολλήσει ο στίχος "it sucks to be me", από ένα απ' τα πρώτα τραγούδια, η όλη παράσταση είναι πολύ αισιόδοξη και σε αφήνει με ένα πολύ ευχάριστο συναισθημα!

Ένα βιντεάκι με αποσπάσματα από την παράσταση μπορείτε να δείτε στο επίσημο site, αλλά έχει ανεβάσει και η Σοφία ένα ωραίο βίντεο με αποσπάσματα από το West End Live (όπου κάθε χρόνο παίζονται αποσπάσματα θεατρικών παραστάσεων σε μια σκηνή στη Leicester square) το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

20 comments:

KitsosMitsos said...

Κορυφαίο δεν είναι; Είχα ρίξει απίστευτο γέλιο. Και το χιούμορ πολύ "ελληνικό". Ειδικά το τραγουδάκι Internet is for porn, κορυφαίο!!!
Την καλησπέρα μου.

~~A~~ said...

Ακούγεται πολύ διαφορετικό από τις άλλες παραστάσεις,οπότε αυτό από μόνο του έχει ενδιαφέρον!

Γκρινιάρης said...

Πάρα πολύ καλό Kitsosmitsos! Πολύ γέλιο! The internet is for porn! Χαχα!

~~A~~ ναι, είναι αρκετά διαφορετικό απ' τα υπόλοιπα musicals που έχω δει. Τελείως δικό του στυλ.

Σοφία said...

Κι εμένα το The Internet is for Porn μου έχει μείνει (me got itchy hand χαχα)! Το έχω και στο iPod και όποτε το ακούω πεθαίνω στο γέλιο :-)))))

Strahd said...

Καλά οι Avenue Q είναι τρομεροί. Τους έχω δει μόνο στο Youtube και σε θεώρώ ποοοοολύ τυχερό που τους είδες από κοντά... :)

To It Sucks To Be Me είναι τρομερό. :)

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Πολύ γέλιο Σοφία!

Strahd όταν με το καλό βρεθείς στο Λονδίνο, μην παραλείψεις να το δεις αν σου άρεσε αυτό που είδες!

Laplace said...

και εγω μονο απο Youtube εχω δει..
τυχερε..

fvasileiou said...

Αν και γενικά δεν είμαι του θεάτρου (βαριέμαι, ρε παιδιά, βαριέμαι πολύ), αλλά του σινεμά, θέλω, θέλω πολύ να δω μερικές πραγματικά μεγάλες παραστάσεις.
Και αυτό μοιάζει μια χαρούλα.

Γκρινιάρης said...

Laplace78 δεν ήξερα οτι έχει φτάσει η χάρη τους μέχρι την Ελλάδα.

Φώτη μερικές παραστάσεις αξίζει να τις δεις και μόνο για την εμπειρία. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα διάλεγα κάποιες από τις πιο κλασικές και γνωστές παραστάσεις. Το Avenue Q είναι κάτι το διαφορετικό.

PN said...

Δεν ήξερα ότι το τραγούδι "The Internet is for Porn" είναι από musical. Το είχα βρει στο youtube επενδεδυμένο με σκηνές από ταινίες του Disney και είχα πέσει κάτω από τα γέλια. Μάλιστα το είχα κάνει Post και στο blog μου. Ααααα όταν έρθω Λονδίνο νομίζω ότι πρέπει να πάω να δω την παράσταση όπως και δήποτε!!!!

Σοφία said...

Αχ! Πόσο ζηλεύω τέτοιες παραστάσεις! Θα ψάξω στο youtube να πάρω καμιά δοσούλα!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

VK τόσο πετυχημένο το τραγούδι; Κοίτα να δεις...!

Graso υπάρχουν πολλά βιντεάκια με σκηνές αν ψάξεις. Δες και το βίντεο της Σοφίας. Καλημέρα!

Dr_MAD said...

"The internet is for porn" είναι στάνταρντ τραγούδι από South Park. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά! Αλήθεια, υπάρχει κανείς fan του South Park εκτός από εμένα? Χμφ!

Strahd said...

@mad
Δεν είσαι ο μόνος. Τρομερό χιούμορ έχει το South Park. :)

moukelis said...

Mad κι εγώ βλέπω South Park!
Μικρή το Sesame street ήταν η λατρεία μου,και τα θεάματα αυτού του είδους είναι άλλο πράγμα.Λες να μας κάνουν καμιά βόλτα κι από εδώ;

Γκρινιάρης said...

MAD όντως ταιριάζει σε στυλ. Πάντως λίγο που το έψαξα δεν βρήκα κάτι. Μάλιστα δυο βιντεάκια με south park στο youtube έχουν το συγκεκριμένο τραγούδι, είναι mix από το South park με voice over το τραγούδι απ' το musical.

Moukelis αν σου άρεσε το Sesame street σίγουρα θα ξετρελαθείς με το Avenue Q γιατί όπως είπα έχει πάρει πολλά πράγματα από εκεί.

mmexer said...

αυτά είναι τα ωραία στο Λονδίνο.. Ο μόνος λόγος που ζηλεύω φίλους που σπουδάζουν εκεί.. !!!

Πολύ ωραία και τα προηγούμενα κείμενα.. Είχα καιρό να περάσω κι έκανα μια βόλτα:)

Γκρινιάρης said...

Ωπ! Ο mmexer είπε καλό λόγο για την Αγγλία; Πως έγινε αυτό; :)

Anonymous said...

δεν ήξερα πως υπάρχει τέτοιο είδος... Πολύ ζηλεύω, που δεν μπορώ να έρθω να το δω!! Καλημέρα!!

Γκρινιάρης said...

Laxanaki κι εγώ εδώ το έμαθα. Μην ανησυχείς, λογικά θα παίζεται καιρό ακόμα οπότε σε ένα μελλοντικό ταξίδι σου μπορείς να το συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα! Καλημέρα!