Tuesday 4 March 2008

Προς τα που πέφτει ο βορράς;

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έχω μια λατρεία με τους χάρτες. Όχι σαν συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά σαν εργαλεία προσανατολισμού.

Το πρώτο πράγμα που κάνω πριν πάω σε μια άγνωστη περιοχή είναι να συμβουλευτώ έναν χάρτη, να κατατοπιστώ νοητά. Όταν βρίσκομαι ή σκέφτομαι ένα μέρος, πάντα στο μυαλό μου υπάρχει αποτυπωμένη η εικόνα του χάρτη. Προσπαθώ να θυμηθώ που βρίσκομαι, που θέλω να πάω, προς ποια κατεύθυνση είναι τι, πάντα «βλέποντας» από πάνω.

Ειδικά τώρα που με το internet βρίσκεις τα πάντα με λίγα κλικ του ποντικού, όταν είναι να βρω πως θα πάω κάπου πάντα συμβουλεύομαι την υπηρεσία maps της Google. Ειδικά στην Αγγλία η χρήση του είναι πολύ εύκολη. Κάθε σπίτι ή κτήριο εκτός από τη διεύθυνσή του έχει και το δικό του Postal code που αποτελείται από γράμματα και νούμερα. Κάτι σαν τον δικό μας ταχυδρομικό κώδικα, μόνο που στην Ελλάδα αυτός αντιστοιχεί συνήθως σε μια γειτονιά, όχι σε κτήριο. Τα πάντα εδώ κινούνται γύρω απ’ το Postal code. Βάζεις αυτόν στο google maps και αμέσως σου δείχνει που είναι. Πολύ απλούστερο από το να χρειάζεσαι ολόκληρη τη διεύθυνση. Ή πχ αν ψάχνεις ποιο είναι το πιο κοντινό σου κατάστημα της x αλυσίδας εστιατορίων, βάζεις το postal code σου στο αντίστοιχο πεδίο και σου βγάζει τη λίστα. Είναι κάτι πολύ χρήσιμο που θα πρέπει να το σκεφτούμε (και αυτό) στην Ελλάδα.

Ξέφυγα όμως, το θέμα μου ήταν οι χάρτες.

Νομίζω οτι την άνεση αυτή την απέκτησα χάρη στα παιχνίδια του υπολογιστή. Από παλιά έπαιζα μανιωδώς strategy games και πιο μετά κάποια RPGs ή driving simulations, και βασικό στοιχείο σε αυτές τις κατηγορίες είναι η χρήση χάρτη. Αν δεν μάθεις να τον χρησιμοποιείς σωστά και γρήγορα είσαι χαμένος από χέρι. Έτσι γρήγορα εξοικειώθηκα με τους χάρτες και τη χρήση τους.

Έχω παρατηρήσει πως αρκετοί δυσκολεύονται με τους χάρτες. Και όταν ο συνοδηγός μου στο αμάξι μου κάνει τη ζωή δύσκολη λέγοντας «δεν τα πάω καλά με τους χάρτες» τότε πρέπει να είσαι από μια γωνιά και να με δεις να γίνομαι έξαλλος! Καυγάδες επί καυγάδων γι’ αυτόν τον ρημαδιασμένο χάρτη που έχω στο αμάξι!

Ή τις προάλλες. Προσπαθώ να εξηγήσω σε έναν φίλο να βρεθούμε κάπου, οπότε του λέω «Όταν βγεις από το μετρό θα είσαι από την κάτω μεριά του Hyde Park, νότια, πρέπει να πας προς τα δυτικά τώρα». Μπλέχτηκε! Ήθελε να του πω χρησιμοποιώντας όρους «ευθεία», «δεξιά» και «αριστερά»! Λες και δε μπορείς να καταλάβεις οτι κοιτάζοντας το Hyde Park η δύση είναι αριστερά σου!

Το ίδιο μπέρδεμα έχει γίνει και με το πάνω-κάτω. Εγώ το χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον ως βορράς=πάνω και νότος=κάτω. Οπότε θα πω «αν είσαι στο κέντρο της πλατείας πρέπει να πας προς τα πάνω» εννοώντας βόρεια. Αλλά ο άλλος, ακόμα κι αν ξέρει την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού του, αν δεν μπορεί να τα τοποθετήσει νοητά σε έναν χάρτη, δεν πρόκειται να καταλάβει (εκτός αν έχει πυξίδα ή θυμηθεί την εποχή που ήταν πρόσκοπος), θα θέλει να του πω «βλέπεις το τάδε μαγαζί; Προς τα εκεί!», ή μπορεί να θεωρήσει πως με το πάνω εννοώ τον ανηφορικό δρόμο.

Εσείς πώς τα πάτε με τους χάρτες; Τους συμβουλεύεστε; Τους χρησιμοποιείτε άνετα;


Η φωτογραφία είναι ενός χάρτη για την περιοχή παρά του του ποταμού που είχα πετύχει στο Southbank.

16 comments:

marter said...

Μπορεί να το έχεις ανακαλύψει ήδη αλλά εγώ το ανακάλυψα πρόσφατα και έπαθα πλάκα! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!! http://www.wikimapia.org/

Γκρινιάρης said...

Πολύ καλό, δεν το ήξερα, ευχαριστώ! Κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει το google earth (έτσι κι αλλιώς τους χάρτες της google χρησιμοποιεί), το οποίο έχει πάρα πολλές επιλογές.
Στην Αμερική ειδικά, αλλά και στο Λονδίνο, μπορείς να βρεις από καφέ μέχρι μουσείο, από βενζινάδικο μέχρι τράπεζα.

Σοφία said...

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσω για ταξίδι (δεν έχει σημασία αν είναι εσωτερικού ή εξωτερικού), αν πρώτα δεν αγοράσω έναν καλό χάρτη και αν δεν τον μελετήσω ικανοποιητικά! Αυτό με τον βορά-νότο δεν το έχω, αλλά έχω μια απίστευτη ικανότητα να βρίσκω τον δρόμο μου... όπου κι αν με αφήσεις!
Καλημέρα γκρινιάρη!

NdN said...

Ε, καλά, είσαι γκρινιάρης!!!

Ας αρχίσουμε από τα βασικά..ενα καλό gps κάνει £80, οπότε αντί να γίνει έξαλλος ο συνοδηγός που δεν έχεις gps, γίνεσαι εσυ;; :ρ

Δεύτερον, βγαίνει από το Hyde Park, γιατί να πεις πάνω-κάτω κτλ; Χάθηκε να πεις προς το Notting Hill, την Park lane ή το Kensington? Γιατί να τους μπερδέψεις έτσι τους ανθρώπους?

Τρίτον, αν ρωτήσεις 100 ανθρώπους "που θα πάτε αν σας πουν πάνω" οι 99 θα πάνε προς την ανηφόρα! Επομένως εσύ είσαι ο παράξενος! ;ρ

Πάντως, πέρα από αστεία, και εγώ εχω μια μια ικανότητα να βρίσκω τον δρόμο μου όπου κι αν με αφήσεις και σε αυτό συνέβαλε και το Λονδίνο!

Καλημέρα γκρινιάρη!

~~A~~ said...

Εγώ πάλι πάω με προσανατολισμό κυρίως.

Αλλά εξωτερικό στο Παρίσι με βοήθησε πολύ ο χάρτης του μετρό και στην Πράγα επειδή ήταν πιο μικρή η πόλη την έβγαζα με προσανατολισμό μια χαρά.Όσο για χάρτες στο αμάξι δεν οδηγώ,οπότε δεν το χω προσπαθήσει ακόμα!

Anonymous said...

Και γω χρησιμοποιώ χάρτες πολύ συχνά. Είναι το καλύτερο εργαλείο αν θές να δεις μια χώρα ή έναν καινούργιο τόπο .Σ'ολες τις ξένες χώρες που έχω πάει "δούλεψα" πολύ με το χάρτη και ποτέ δε χάθηκα.
Τα καλοκαίρια σε όποιο νησί πηγαίνω η πρώτη μου κίνηση είναι η αγορά ενός καλού χάρτη. Εχω και ειδικό ντοσιέ που κρατάω όλους τους χάρτες που αγόρασα κατά καιρούς, for future reference!

Anonymous said...

χαρτες ναι, αλλα οχι με τα βασικα σημεια, με δρομους και στενακια. αν εμ ειχες συνοδηγο παντως εξαλλος θα γινοσουν, διοτι με το που μπαινω σε οχημα χανω τον προσανατολισμο. με τα ποδια παω καλυτερα και βρισκω καλυτερα τις θεσεις βορρα και νοτου!!
παντως, δυο χαρτες αγορασα του λονδινου και κανεις μα κανεις δε συγκρινοταν με αυτον που ειχε το free eriodiko poy eixa parei apo to londino δυο χρονια πριν. και μαλλον στματησε να βγαινει ο London Planner.Δεν τον βρηκα που θενα αυτη τη φορα.

KitsosMitsos said...

Να σου πω, ίσως το μόνο χρήσιμο πράγμα που μάθαμε στο στρατό ήταν αυτό. Να διαβάζουμε δηλαδή χάρτες και κάποια πολύ βασικά περί προσανατολισμού.
Καλά η έκφραση "δεν ξέρω να διαβάζω χάρτη" από κάποιον/-α που στρογγυλοκάθησε κιόλας στη θέση του συνοδηγού με βγάζει ομοίως απ'τα ρούχα μου!
Καλησπέρα.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα από ένα Λονδίνο με καθαρό ουρανό αλλά αρκετό κρύο.

Graso είναι πολύ καλό το οτι καταφέρνεις, έστω με τον τρόπο σου να βρίσκεις το δρόμο σου!

Ndn, βρε ουστ που θα μου θέλει και GPS ο συνοδηγός! Άκουσε εκεί... Εντάξει, το παράδειγμα του Hyde Park δεν ήταν πετυχημένο γιατί πράγματι έχει πολλά landmarks. Σιγά μην πάει το 99% στην ανηφόρα!

~~Α~~ οι χάρτες του μετρό πάντως μερικές φορές είναι παραπλανητικοί από μόνοι τους. Πάντως για ταξίδια εννοείται, οι χάρτες είναι must.

Lemonita πολύ καλά κάνεις και κρατάς τους χάρτες, δεν ξέρεις πότε θα τους ξαναχρειαστείς.

Lifewhispers εγώ όταν είχα πρωτοέρθει στο Λονδίνο είχα δύο χάρτες, ο ένας μάλιστα ενός τουριστικού οδηγού. Τώρα περισσότερο συμβουλεύομαι το internet που λόγω postal code τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

Πες τα βρε Kitsosmitsos που θα με βγάλουν και παράλογο! :)

Anonymous said...

Εγώ κι ο προσανατολισμός είμαστε ορκισμένοι εχθροί :PPP

DaNaH said...

Σίγουρα οι χάρτες είναι πολύ χρήσιμοι ιδίως αν πηγαίνεις σε ένα μέρος για πρώτη φορά, για να δεις πως είναι δομημένη η πόλη και να μπορείς να προσανατολίζεσαι τόσο με τα πόδια όσο χρησιμοποιώντας και τα μεταφορικά μέσα.

Τώρα αυτό που έχεις αναφέρει για τα σημεία του ορίζοντα εγώ ποτέ δεν μπορώ σε ένα νέο μέρος να ξέρω προς τα πού είναι ο βορράς ή ο νότος κλπ και για να πω και την αλήθεια δεν πιστεύω πως αυτό είναι εκείνο που ενδιαφέρει τον εκάστοτε τουρίστα, αλλά να μπορεί να κινηθεί μέσα σε μια πόλη χωρίς να χαθεί. Και εννοείται πως οι χάρτες είναι απαραίτητοι σε αυτό.

Γενικώς εγώ ξέρω να προσανατολίζομαι αρκετά εύκολα, βάζοντας και ως σημεία αναφοράς κάποια μέρη, μνημεία ή γιατί όχι ακόμα και μαγαζία. Δεν νομίζω πως είναι κακό. Και ας μην ξέρω να σου απαντήσω προς τα που πέφτει η ανατολή! :-P

Σοφία said...

Τους χάρτες τους χρησιμοποιώ πολύ άνετα (δεν έχω καταλάβει τι είναι το δύσκολο) αλλά αυτό με τα πάνω και τα κάτω είναι σίγουρα παραξενιά σου! Πολύ σωστά στα λέει ο NdN!!!

Να σημειώσω εδώ ότι προσωπικά οι μόνοι όροι που χρησιμοποιώ για να δώσω οδηγίες σε κάποιον είναι το ευθεία-αριστερά-δεξιά και ποτέ μα ποτέ δεν έχει μπερδευτεί κανείς με τις οδηγίες μου. Ακόμα και άτομα που χάνονται στη γειτονιά τους, όπου τους έχω στείλει εγώ το έχουν βρει με τη μία και χωρίς χάρτη.

Συνεπώς συμπεραίνω ότι μάλλον εσύ είσαι ο παράξενος (άκου κοιτάζοντας το Hyde Park η δύση είναι αριστερά σου), απλά δεν το έχεις καταλάβει!!!

Γκρινιάρης said...

Νιόβη βάλε κι εσύ λίγο νερό στο κρασί σου μπας και τα βρείτε! :)

DaNaH εντάξει, δεν είπα όπου σταθείς κι όπου βρεθείς να ξέρεις που είναι η ανατολή! Αλλά βρε παιδί μου, όταν είσαι την Καμάρα, ξέρεις οτι ο ΟΣΕ δυτικά ενώ η Κρήνη ανατολικά, χοντρικά! Αυτό λέω.

Γκρινιάρης said...

Σοφία, μπορεί και να έχεις δίκιο! Κι εγώ θα δώσω οδηγίες με δεξιά και αριστερά, απλά για μένα προτιμώ να έχω μια "από πάνω" εικόνα για το που κινούμαι, σα να βλέπω έναν χάρτη. Για τις οδηγίες ok, πρέπει να βρεις πως βολεύει τον καθένα.

An-Lu said...
This comment has been removed by the author.
An-Lu said...

Με τους χάρτες μιά χαρά τα πάω αλλά όταν δίνω οδηγίες προτιμώ να δίνω τη σχετική και όχι την απόλυτη θέση (πχ ότι "η θάλασσα θα είναι στα αριστερά σου" και όχι ότι "θα δεις τη θάλασσα κάτω/νότια") δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με το που βρίσκονται Βορράς-Νότος ανά πάσα στιγμή ;-)