Friday 28 March 2008

Christ Church και... Hogwarts!

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά κολλέγια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και το μοναδικό (νομίζω) ανοικτό στους επισκέπτες είναι το Christ Church.

The Meadow Building at Christ Church College

Θεωρείται το πιο αριστοκρατικό κολλέγιο ενώ είναι χαρακτηριστικό οτι έχει βγάλει από τα "σπλάχνα" του δεκατρείς Βρετανούς πρωθυπουργούς, περισσότερους από κάθε άλλο κολλέγιο!

The Meadow Building, Christ Church College

Ιδρύθηκε το 1532 απ' τον King Henry VIII ως King Henry VIII's College και ο ίδιος το επανίδρυσε δεκατέσσερα χρόνια μετά ως Christ Church. Ήταν η περίοδος που η Αγγλία του Ερρίκου είχε αποσχιστεί από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η Εκκλησία της Αγγλίας οργανωνόταν, κι έτσι στο Christ Church εκτός από κολλέγιο λειτούργησε και ο Καθεδρικός ναός της Επισκοπής της Οξφόρδης.

Outside Christ Church Cathedral

Το Tom Quad, ένα από τα τετράγωνα προαύλια (quadrangle) του κολλεγίου, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό προαύλιο της Οξφόρδης (quadrangle είναι ο ανοιχτός τετράγωνος χώρος που γύρω γύρω έχει κτήρια, οπότε δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα πάρκα). Στη βόρεια πλευρά του βρίσκεται η κύρια είσοδος του κολλεγίου και το Tom Tower, ένα καμπαναριό ουσιαστικά, ονομαζόμενο έτσι από το Great Tom που είναι το όνομα της καμπάνας (όπως και το Big Ben άλλωστε...).

Tom Quad and Tom Tower

Δείτε αυτό...



Στο Christ Church, όπως και στο All Souls College, γυρίστηκαν κάποιες σκηνές στην ταινία Golden Compass!

Εκτός όμως απ' το Golden Compass, και οι ταινίες του Harry Potter έχουν εμπνευστεί ή και γυριστεί στο Christ Church. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Great Hall του κολλεγίου, ο οποίο αντιγράφτηκε σε μεγάλο βαθμό για την κινηματογραφική αναβίωση του Dining Hall του Hogwarts! Ρίξτε μια ματιά...

The Great Hall of Christ Church College

Οι τοίχοι της αίθουσας είναι γεμάτοι πορτραίτα, ενώ απ' αυτά πίσω απ' το μεγάλο τραπέζι ξεχωρίζει αυτό του King Henry VIII στο κέντρο αλλά και της Elizabeth I αριστερά του αν δεν κάνω λάθος.

The Great Hall of Christ Church College

Σ' αυτή την αίθουσα (όπως μας ενημερώνει το ενημερωτικό τουριστικό φυλλάδιο) ο Charles I καλούσε το κοινοβούλιο, η Elizabeth I παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο, ο Charlie Chaplin δείπνησε και ο Lewis Carrol (συγγραφέας του "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" ο οποίος δίδαξε μαθηματικά στο κολλέγιο) έφαγε 8000 γεύματα!

Η σκάλα του 16ου αιώνα που οδηγεί στο Hall έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα. Εκεί η McGonagall υποδέχτηκε στην πρώτη ταινία τον Ηarry και τους υπόλοιπους πρωτοετείς μικρούς μάγους.

Staircase to Great Hall

Συνεχίζω με την περιήγηση.

Στη νότια πλευρά του Τom Quad βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός.

Christ Church Cathedral's spire

Ήταν ο μικρότερος Καθεδρικούς ναός της Αγγλίας μέχρι τον 20ο αιώνα που αρκετές μικρότερες εκκλησίες αναβαθμίστηκαν σε Καθεδρικούς.

Interior of Christ Church Cathedral

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα είναι τα εντυπωσιακά του βιτρό.

Stained Glass at Christ Church Cathedral

Ένα από αυτά είναι το παρακάτω πολύ σπάνιο βιτρό που απεικονίζει τη δολοφονία του St. Thomas Becket (αυτό στο κέντρο).

Detail of stained glass

Ο βασιλιάς Henry VIII κατέστρεψε τα οστά του Αγίου και είχε διατάξει να διαγραφεί κάθε αναφορά σ' αυτόν όπως και να καταστραφεί κάθε εικόνα του.

Με αυτό το post τελειώνω με την περιήγηση στην Οξφόρδη. Ελπίζω να ξαναβρώ σύντομα χρόνο για άλλη μια εκδρομούλα στα πέριξ. Γενικά οι ημερίσιες εκδρομές με τρένο είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, και εδώ οι συνθήκες και οι υποδομές βοηθούν πολύ! Αν και μεταξύ μας μάλλον θα περιμένω να... ανοιξιάσει λίγο περισσότερο!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

15 comments:

Σοφία said...

Αχ!!!!! Με βλέπω το Δεκέμβρη να την κάνω για τα μέρη σου!
Καλημέρα γκρινιάρη και καλό Σαββατοκύριακο!

philos said...

Βάζεις εκπληκτικές φωτεινές φωτογραφίες! Μάλλον με Canon τις βγάζεις ή με SLR. Γιατί πάω στο flickr και δεν βλέπω στοιχεία!
;)

~~A~~ said...

Από την βροχερή Αθήνα έχω να πω ότι είναι υπέροχες οι φωτογραφίες.Φαντάζομαι ότι αν ρθει κάποιος Λονδίνο του προτείνεις να πάει ή όχι αν μείνει λίγες μέρες;

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Σοφία! Άντε, να έρθεις με το καλό! Καλό Σαββατοκύριακο!

Philos σ' ευχαριστώ πολύ! Κόβει το μάτι σου. :)

Να' σαι καλά ~~Α~~! Κοίτα, αν είναι η πρώτη φορά στο Λονδίνο και έχεις λίγες μέρες, τότε δεν ξέρω αν προλαβαίνεις. Αν όμως έχεις ξανάρθει, τότε και 3-4 μέρες να μείνεις, ένα πρωινό μπορείς να το διαθέσεις για να δεις κάτι διαφορετικό. Αν φύγεις πρωί (πρωί όμως!) από Paddington, 3-4 το μεσημέρι μπορείς να είσαι πίσω και να έχεις δει αρκετά καλά την πόλη.

Dream_Rider said...

Ένα πράγμα που ζηλεύω σε πολλούς λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα στους Άγγλους είναι οτι την ιστορία τους καί τη δείχνουν καί τη βιώνουν ακόμαστην καθημερινότητά τους, κυρίως μέσα από τέτοια κτίρια όπως μας έδειξες στις πολύ ωραίες φωτό σου. Σε αντίθεση με άλλους (ονόματα δε λέμε, υπολύψεις δε θίγουμε)...

Καλησπέρα!!

fvasileiou said...

Οι φωτογραφίες είναι τέλειες, Γκρινιάρη.

Σοφία, κι εγώ ετοιμάζω τις βαλίτσες μου για κει. Δεν χωράει άλλη αναβολή...

DaNaH said...

Νομίζω πως αυτό είναι και το καλύτερο ποστ από την εκδρομούλα σου στην Οξφόρδη!! Οι φωτογραφίες εκπληκτικές και πολύ καθαρές όλες!

Μου άρεσε πολύ επίσης που έβαλες την αφίσα κάτω από την φωτογραφία και βλέπουμε το ίδιο κτίριο χεχε!

Άντε με το καλό και η επόμενη εκδρομή! :)

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα Dream_Rider. Δεν έχεις κι άδικο σ' αυτό που επισημαίνεις.

Να' σαι καλά Φώτη. Άντε, αρχίστε τα σχέδια! :)

DaNaH σ' ευχαριστώ. Κι εγώ ανυπομονώ για την επόμενη ευκαιρία.

Anonymous said...

οντως γκρινιαρη, αυτο ειναι το καλυτερο ποστ του αφιερωματος! Ευχαριστω για τις πληροφοριες καικυριως για τις φωτογραφιες των χωρων. αν και πρεπει να πω οτι η μεγαλη αιθουσα του hogwarts ουδεμια σχεση εχει με την εικονιζομενη!!

τωρα που το σκεφτομαι, καλο θα ηταν την επομενη φορα που θα ανεβω να μην μεινω στο Λονδινο..

φιλια καλο ΣΚ!

Αποψη said...

Σιγά να μη ζηλέψω!
Έχουμε και μεις καθεδρικούς ναούς και με την πρώτη ευκαιρία θα αναρτήσω φωτογραφίες από την ...Μητρόπολη Αθηνών!

Φιλιά και καλά ταξίδια.

ΥΓ Δεν ανεβαίνεις και καμιά Σκωτία που δεν έχω πάει και θέλω να δω πως είναι; Ή δεν δέχεσαι παραγγελιές και το χόντρυνα; Χιχιχι!

Γκρινιάρης said...

Lifewhispers κοίτα, φτυστό δεν είναι σίγουρα (!), αλλά του φέρνει λίγο! Στο πιο μικρό βέβαια. Πάντως officially από εκεί εμπνεύστηκαν για την ταινία.
Όταν ξαναέρθεις, αν έχεις χρόνο, είναι ωραία εκδρομούλα.

Άποψη να' σαι καλά! Προτάσεις και ιδέες πάντα δεχόμαστε! Σκωτία είχα πάει πέρσι, θα ήθελα να ξαναπάω, αλλά αν θες δες τα post που είχα γράψει τότε για Γλασκώβη και Εδιμβούργο.

Καλό βράδυ!

Anonymous said...

Καλησπέρα Γκρινιάρη. Μου άρεσε πολύ και το τρίτο μέρος της εκδρομής στην Οξφόρδη. Μου έχεις ανοίξει την όρεξη για "βόλτα" στην Βρετανία! Τα βιτρό είναι υπέροχα και χαίρομαι που μας τα έδειξες. Καλό Σαββατοκύριακο!

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά lemonita, χαίρομαι που σου άρεσε! Εύχομαι να το κάνεις το ταξίδι αν το θέλεις!

Καλημέρα!

Σοφία said...

Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι το καλύτερο ποστ του αφιερώματος. Πολύ ευχάριστο στο μάτι :-)

Γκρινιάρης said...

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από μια fan του μικρού μάγου! :)