Saturday 30 June 2007

England goes smokefree

Όπως το λέει η λέξη. Smoke free. Για την ακρίβεια smoking free.

Από την 1η Ιουλίου, αύριο δηλαδή, τίθεται σε ισχύει νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειτούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας στην Αγγλία. Σε όλους όμως. Όχι μόνο τα γραφεία επιχειρήσεων ή των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά πλέον και σε όλα τα cafés, τα εστιατόρια, τις pubs και τα clubs. Το σχετικό φυλλάδιο, διαθέσιμο και στα ελληνικά παρακαλώ, μας ενημερώνει:

  • Η νέα νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος θα καλύπτει
    όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Σε αυτούς
    περιλαμβάνονται καφετέριες, παμπ, νυχτερινά κέντρα, καταστήματα,
    γραφεία και εργοστάσια.

  • Τα καπνιστήρια για το προσωπικό και οι εσωτερικές αίθουσες για καπνιστές
    δεν θα επιτρέπονται στο εξής, άρα όποιος επιθυμεί να καπνίσει θα πρέπει να
    βγαίνει σε εξωτερικό χώρο.

  • Το κάπνισμα θα απαγορεύεται επίσης στα μέσα μαζικής μετακίνησης και τα
    οχήματα εργασίας που χρησιμοποιούνται από περισσότερα από ένα άτομα.

Και βέβαια, για όποιον δε συμμορφωθεί, υπάρχουν και τα πρόστιμα. 200 λίρες (Σημ. 300 ευρώ) για κάποιον που καπνίζει σε χώρο που απαγορεύεται, και έως 1.000 λίρες (Σημ. 1500 ευρώ) για μη τοποθέτηση της σήμανσης «απαγορεύεται το κάπνισμα».

Το φυλλάδιο μας ενημερώνει και για την βοήθεια που προσφέρει το NHS (το Ε.Σ.Υ. τους δηλαδή) σε αυτούς που θέλουν να κόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια, με τοπικές υπηρεσίες βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, Helplines, διαδικτυακό τόπο με πληροφορίες και υλικό για υποστήριξη και ειδικά προγράμματα. Βέβαια μην κρυβόμαστε, το πρώτο βήμα είναι να το πάρει κάποιος απόφαση. Δεν είναι εύκολο μετά, αλλά η αποφασιστικότητα είναι βασικό.

Έρχονται δύσκολες μέρες για τους φίλους καπνιστές εδώ στα βόρεια... Να σας πω την αλήθεια, σε σύγκριση με την Ελλάδα, εδώ έχω δει πολύ πιο λίγους καπνιστές. Τώρα είναι όντως λιγότεροι; Είναι περισσότεροι αλλά δεν μπορούν να καπνίζουν στα φανερά; Θα σας γελάσω. Και τα δύο ενδεχόμενα όμως θετικά μου φαίνονται.


Καλό Σαββατοκύριακο! Εσείς με τις πυρκαγιές, με την μεγάλη απώλεια της Πάρνηθας και την εγκληματική αδράνεια των υπευθύνων, εδώ με τις βόμβες που σε κάνουν να αναλογιστείς με τον πιο τραγικό τρόπο οτι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, νομίζω ζούμε λίγο περίεργες μέρες. Υπομονή και αισιοδοξία, πείσμα και θέληση.


Και μέσα σ' όλα αυτά, παρατήρησα ότι αυτό είναι το 100ο post μου! Κοίτα πως περνάει ο καιρός στην blogοσφαιρα...

13 comments:

arammos said...

Εάν το μέτρο έχει αποδώσει καλά κάνουν. Είναι σαν τη ζώνη του αυτοκινήτου και αυτό το μέτρο. Και εγώ φανατικός καπνιστής γαρ σκέφτομαι ότι ένα τέτοιο μέτρο καλό θα μου έκανε. Θα κάπνιζα μόνο τα τσιγάρα που πραγματικά ευχαριστιέμαι. Γιατί τα περισσότερα καίγονται χωρίς λόγο...

Lina said...

και μόνο που το διάβασα ανέπνευσα =)

κλαμπ χωρίς καπνό!!!! μετακομίζω . -

~~A~~ said...

Περιμένω πως κ πως να γίνει αυτό κ στην Ελλάδα.Αλλά το βρίσκω πολύ δύσκολο να γίνει.Απλά θέλω να βγαίνω το βράδυ έξω και να μη βγαίνω έξω από το μαγαζί για να αναπνεύσω.

DaNaH said...

Αμ το άλλο που το πάτε; Που κάνεις μπανάκι να βγεις έξω φρέσκος φρέσκος και μοσχομυρωδάτος και φεύγεις από την καφετέρια ή το club και βρωμάς χειρότερα από την καπνίλα! Τα ρούχα σου, τα μαλλιά σου... αηδία! Όποτε τύχει να βγω, όταν γυρνάω σπίτι τα ρούχα πάνε κατευθείαν στο μπαλκόνι για να μην μυρίσει το σπίτι και την επομένη στα άπλυτα!

Μακάρι να εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, αλλά πολύ δύσκολο. Δυστυχώς οι καπνιστές είναι μια πολύ μεγάλη μερίδα και αγαπητοί κύριοι κύριοι πολιτικοί δεν θα θέλησουν να χάσουν την ψήφο αυτής της μερίδας. Δυστυχώς δεν σκέφτονται και εμάς τους υπόλοιπους που υποφέρουμε, αλλά τι να κάνει κανείς. Μια ζωή έτσι ήταν αυτή η χώρα και δεν πρόκειται να αλλάξει! :-/

Σοφία said...

Στην Αγγλία οι καπνιστές είναι πολύ λιγότεροι απ' ό,τι στην Ελλάδα. Τώρα θα γίνουν ακόμα λιγότεροι.

Όσο για τα ποστ, εύχομαι να τα πολλαπλασιάσεις :-)

seaina said...

Περνάμε περίεργες ημέρες πράγματι και νομίζω ότι θα έρθουν χειρότερες. Αλλά ας μην είμαι απαισιόδοξη Δευτεριάτικα.
Το μέτρο για το οποίο μας ενημέρωσες, είναι πράγματι καλό και τόσο αναμενόμενο από τους Βρετανούς, δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο.
Τέλος να σου ευχηθώ να τα 1000άσεις τα posts σου και να είναι γεμάτα έμνευση και γνώσεις, έτσι όπως πολύ καλά ξέρεις!
Πολλά φιλιά.

Unknown said...

Καλησπέρα

Αυτά συμβαίνουν και μπορούν
να συμβούν μόνο στην Αγγλία

Αν το κάπνισμα είναι τόσο βλαπτικό
ας κλείσουν αν μπορούν τις
καπνοβιομηχανίες να ξεμπερδεύουμε
μια για πάντα
Τότε θα δούμε που θα πάει
ο Γκόρντον Μπράουν
Να σταματήσουν την εισαγωγή τσιγάρων γιατί ο παραλογισμός
του μη καπνίζεται δεν έχει νόημα
όταν ο καπνός πωλείται νόμιμα.

και εμείς εδώ καθόμαστε και γράφουμε σενάρια για να περνά
η ώρα μας.

Η πώληση των τσιγάρων αποφέρει
στα κράτη, σε όλα τα κράτη,
τρελά κέρδη, τρελά είναι να τα χάσουν ?
Προτιμούν να χάνουν τον έναν μετά τον άλλον τους καρκινοπαθείς
από το κάπνισμα πολίτες τους.

Η απαγόρευση του φουμάρειν στους
δημόσιους χώρους είναι γελοία.
Αυτά είναι μέτρα για τα μάτια
του κόσμου
Μας δουλεύουν ψιλό γαζί
Αυτό κάνουν οι Άγγλοι
Μπας και νόμισες ότι κάνουν
κατι τι άλλο ?
Σε λίγο θα μας πουν οι Άγγλοι
ότι με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους
μειώθηκε η ατμοσφαιρική μόλυνση
στην Αγγλία και ότι τα φουγάρα
των εργοστασίων βγάζουν μύρο !

Αυτό που με ενοχλεί όμως είναι
η κρατική υποκρισία
η υποκρισία της εξουσίας

Καλό σου βράδυ
Εγώ είμαι ένας από αυτούς
που έχω κόψει το τσιγάρο και δεν
με αγγίζει κανένα απαγορευτικό
μέτρο
Έτσι πες στους φίλους μας τους
Εγγλέζους

Σοφία said...

Διακρίνω μια μονομέρεια ή μου φαίνεται;

Κατ' αρχήν, "αυτά" δεν συμβαίνουν μόνο στην Αγγλία. Έχουν ήδη συμβεί (προ πολλού) σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Σκωτία, και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν πολύ περισσότερους καπνιστές, όπως η Γερμανία και η Νορβηγία.

Ο λόγος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν είναι ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, όχι μόνο των καπνιστών (πολλοί από τους οποίους έχουν περιορίσει ή και σταματήσει το κάπνισμα με αφορμή το μέτρο αυτό) αλλά κυρίως η προστασία των παθητικών καπνιστών, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους, είτε θαμώνες.

Unknown said...

Καλημέρα

Η προστασία της δημόσιας υγείας
δεν γίνεται με απαγορεύσεις
στους καπνιστές
Ας σταματήσουν την εισαγωγή
τσιγάρων, είναι πολύ απλό

Αν μπορούν ας το κάνουν

Αυτή που βλάπτει είναι
η υποκρισία

Καλό πρωινό

Blogaki said...

Πολύ καταπιεστικό μου ακούγεται αλλά μάλλον για καλό είναι! :)

Ευχομαι να σ'έχουμε κοντά μας για πολλές χιλιάδες ποστάκια ακόμα! :)

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις ευχές.

Κατ' αρχάς να διευκρινίσω οτι συμφωνώ με το μέτρο. Και για μένα κάτι που αποδεδειγμένα είναι βλαπτικό, για μας και τους γύρω μας, και σε μικρές ποσότητες (όχι πχ όπως το αλκοόλ), πρέπει να επαναπροσδιοριστεί οι συνθήκες κυκλοφορίας του.

Το μέτρο αυτό είναι κατ' αρχάς για την προστασία των παθητικών καπνιστών και εμμέσως ένας λόγος για να μειώσουν ή και να κόψουν το κάπνισμα οι καπνιστές.

Με τις απόψεις σας συμφώνησα όλων εκτός του Καπετάνιου. Με πρόλαβε ευτυχώς η Σοφία αλλά θέλω να πω κι εγώ μια κουβέντα.

Καπετάνιε, διαφωνώ με την άποψη του "όλου ή ουδέν". Δηλαδή για σένα είναι υποκριτική η Αγγλία (προς ενημέρωσή σου αυτό το μέτρο ισχύει και σε άλλες χώρες και έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό) που εφαρμόζει μέτρα απογαρορεύσεων σε δημόσιους χώρου, προστατεύοντας οποιονδήποτε δε θέλει να υποστεί τις βλαβερές συνέπειες από το τσιγάρο του ΑΛΛΟΥ, και αναγκάζει τους καπνιστές να μειώσουν το κάπνισμα (η μείωση ποσότητας και συχνότητας καπνίσματος έχει βρεθεί ευεργετική) αλλά δεν απαγορεύει την εισαγωγή καπνού ολοκληρωτικά. Και είναι πιο σωστή η ΕΝΤΙΜΗ στάση της Ελλάδας πχ, η οποία σου λέει "α, όοοχι, μισές δουλειές δεν κάνουμε εμείς! Μέχρι να αποφασίσουμε απαγόρευση εισαγωγής καπνού, δε θα εισάγουμε τέτοια μέτρα, παρά μόνο στα αυτονόητα μέρη! Τι, ΗΜΙΜΕΤΡΑ να κάνουμε; Καλύτερα να πεθαίνουν και οι παθητικοί και οι ενεργητικοί καπνιστές, μέχρι να αποφασίσουμε να το απαγορεύσουμε ριζικά". Σου φαίνεται πολύ έντιμη και μη υποκριτική αυτή η στάση; Το λέω γιατί στο comment σου αντί να πεις οτι θα ήθελες την πλήρη ποινικοποίηση του καπνίσματος και της εισαγωγής καπνού, εστίασες στην υποκρισία του "ημίμετρου".

Απλά περάσαμε από το "επιτρέπεται να βλάψεις τον εαυτό σου και τον άλλον" στο "επιτρέπεται να βλάψεις μόνο τον εαυτό σου". Γιατί να αρνηθούμε οτι κι αυτό είναι ένα βήμα προς τι σωστή κατεύθυνση και να το στιγματίσουμε σαν υποκριτικό ημίμετρο;

Νομίζω οτι μέσες άκρες αυτά ήθελε να πει κι η Σοφία.

Καλημέρα!

DaNaH said...

Απλά περάσαμε από το "επιτρέπεται να βλάψεις τον εαυτό σου και τον άλλον" στο "επιτρέπεται να βλάψεις μόνο τον εαυτό σου". Γιατί να αρνηθούμε οτι κι αυτό είναι ένα βήμα προς τι σωστή κατεύθυνση και να το στιγματίσουμε σαν υποκριτικό ημίμετρο;

Πιστεύω αυτή ήταν η πιο σωστή φράση και άποψη που γράφτηκε στο post αυτό ως τώρα! :)

Σοφία said...

Συμφωνώ πολύ.