Friday 21 September 2007

22/9 Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο - London Freewheel

Από τη Σοφία και τη Δανάη διάβασα οτι το Σάββατο 22/9 είναι η ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Ξέρετε, αυτή η μέρα στην οποία λέμε «ας μην πάρουμε το αμάξι, μέρα που είναι». Τιμής ένεκεν ένα πράγμα. Γιατί ούτε λόγος να αλλάξουμε μυαλά, έτσι;

Αλλάζω διάθεση γιατί θα ξεφύγω από το θέμα μου και συνεχίζω. Την Κυριακή λοιπόν, προφανώς λόγω της συγκυρίας αυτής, στο Λονδίνο θα διοργανωθεί το London Freewheel, για το οποίο είχα δει αφίσσες από τον Ιούνιο παρακαλώ σε πολλά λεωφορεία. Κατά το event αυτό θα κλείσουν για τα αυτοκίνητα μεγάλοι δρόμοι της πόλης και θα δημιουργηθεί μια διαδρομή 14 χιλιομέτρων από το St James Park (εκεί που είναι το παλάτι) μέχρι την London Bridge, κατά μήκος του ποταμού από τη βόρεια πλευρά, στην οποία οι κάτοκοι του Λονδίνου θα μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα με το ποδήλατό τους. Παράλληλα στο St James Park θα διοργανωθεί το Freewheel Festival με διάφορες εκδηλώσεις και happenings με κεντρικό θέμα φυσικά το ποδήλατο.

Οι διοργανωτές έχουν πολύ έξυπνα προωθήσει το event κι έτσι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή (χωρίς να είναι απαραίτητο βέβαια, απλά για να προ-εκτιμήσουν τη συμμετοχή φαντάζομαι) – κρατηθείτε – περίπου από 38.000 ποδηλάτες!

Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό, Ανατολικό ή Κεντρικό Λονδίνο) οι «ορδές» των ποδηλατών υποτίθεται οτι θα ανήκουν σε διαφορετικά γκρουπς, με διαφορετικά χρώμματα, ενώ έχουν οριστεί σημεία προ-συνάντησης σε διάφορα πάρκα ανά περιοχή για να οδεύσουν όλοι μαζί προς το κέντρο. Έλα, μη με κοιτάς τώρα με ειρωνικό υφάκι, χαβαλές να γίνεται!

Μάλλον θα πάω, για να απαντήσω και στη Σοφία. Το περίμενα εδώ και καιρό. Όχι οτι περίμενα αυτή τη μέρα για να χρησιμοποιήσω το ποδήλατο για να μετακινηθώ αλλά και να κάνω τη βόλτα μου, το έχετε καταλάβει. Προσωπικά βρίσκω αρκετά ασφαλές το ποδήλατο στο Λονδίνο (όταν παίρνεις βέβαια τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και είσαι αρκούντως προσεκτικός) αλλά και βολικό για μετακινήσεις μιας ορισμένης εμβέλειας. Θα σας πω μόνο πως χωρίς να τρέχω (για την ακρίβεια οι περισσότεροι ποδηλάτες με προσπερνάνε... Γκουχ γκουχ), διαδρομές κάτω των 45 λεπτών πολλές φορές τις κάνω γρηγορότερα από το αντίστοιχο λεωφορείο, δεδομένου οτι το λεωφορείο δεν ακολουθεί πάντα την συντομότερη διαδρομή, κάνει στάσεις και κολάει στην κίνηση. Δε λέω οτι είναι εύκολο παντού και πάντα, αλλά ούτε ιδιαίτερα δύσκολο αφού τις περισσότερες φορές κινείσαι σε δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας (και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι δρόμοι εδώ), ή σε μεγαλύτερους δρόμους είσαι δίπλα στο πεζοδρόμιο, σε διαγραμμισμένη λωρίδα, αφού δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα αυτοκινήτων.

Τέλος πάντων, μακρυγόρησα πάλι.

Ένα θέμα απομένει μόνο για την Κυριακή. Ο καιρός. Κι αυτό γιατί εδώ και δυο μέρες θυμήθηκε ο καιρός οτι έχει έρθει φθινόπωρο και γκρι σύννεφα μας έχουν σκεπάσει. Διάβασα πως το Σαββατοκύριακο θα έχει sunny spells, οπότε αναθάρρησα. Αλλά βέβαια επειδή οι μετεωρολόγοι δε μας τα λεν καλά εδώ στο Νησί, θα περιμένω να δω τον ουρανό την Κυριακή ρωί για αποφασίσω. Ίσως αν με συνεπάρει η συλλογική διάθεση να κατέβω ακόμα και παρά την προοπτική του ψιλόβροχου, αλλά ας μην προτρέχουμε, καλή η βροχή, αλλά όταν είσαι κάτω από την ομπρέλλα σου φορώντας αδιάβροχο, έτσι;

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!


ΥΓ. Οι ποδηλάτες δίνουν το μήνυμά τους για την ημέρα.

7 comments:

~~A~~ said...

Πολύ καλή η διοργάνωση και έχει οργανωθεί πολύ καλά.Περιμένω φοτογραφίες...Καλά να περάσεις.

seaina said...

Καλή η προσπάθεια, αλλά, πού χώρος στην Αθήνα για ποδηλασία;;;;;;

Γκρινιάρης said...

~~A~~, αν τελικά πάω, σίγουρα θα πάρω και φωτογραφική.

Seaina, έλα, μην ακούω τώρα δικαιολογίες. Εντάξει, δεν είπαμε να γεμίσει όλη η Αθήνα ποδηλατόδρομους, στην Κυψέλη και στου Ζωγράφου που είναι λόφοι. Αλλά υπάρχουν ωραιότατες, πιο επίπεδες περιοχές, που με το σωστό σχεδιασμό οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για κοντινές μετακινήσεις, πχ για να πας στο μετρό λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, ή για να πας στην πλατεία για καφέ. Πόσοι παίρνουν αμάξι γι' αυτές τις μετακινήσεις;;;

DaNaH said...

Πάντως είναι περίεργο και απορίας άξιο που σε όλη την Ευρώπη αυτή η μέρα "γιορτάζεται" στις 22 του μηνός, ενώ στο Λονδίνο τις εκδηλώσεις τις έχουν προγραμματίσει για τις 23. Anyway! Αν πας εύχομαι να έχει καλό καιρό και να το ευχαριστηθείς και εννοείται ότι περιμένουμε και φωτογραφίες! Καλή ποδηλατάδα! :)

Σοφία said...

38.000 ποδηλάτες?!! Παίρνω τη μηχανή και τρέχω!!!!!!!! (την φωτογραφική εννοώ)

@ Seaina/Γκρινιάρης: Στο μετρό με ποδήλατο; Τι λες παιδί μου; Όλοι ξέρουμε ότι στο μετρό πας με το αυτοκίνητο, το οποίο και διπλο/τριπλοπαρκάρεις όσο πιο κοντά γίνεται στην είσοδο.

@ Δανάη: Οι πιθανές εξηγήσεις είναι δύο: πρώτον, είναι Άγγλοι και συνεπώς τα κάνουν όλα ανάποδα, και δεύτερον, επειδή στο Λονδίνο κλείνουν πάρα πολλούς δρόμους, ίσως προτίμησαν την Κυριακή επειδή έχει λιγότερη κίνηση.

Rock On said...

Θα είμαστε όλοι εκεί!

katerina said...

Καλημέρα! Για καιρό το ποδηλατό μου ήταν στην εξώπορτα του σπιτιού και σκονιζόταν! Αποφάσισα πριν από κανά μήνα να το φτιάξω για να αρχίσω να το χρησιμοποιώ! Όπως και έγινε... Αν εξαιρέσουμε την άθλια φυσική μου κατάσταση (ναι γκρινιάρη, το κάπνισμα φταίει, το ξέρω!), φοβήθηκα! Παρόλο που δεν βγήκα στην Κηφισίας και ήμουν σε μικρά δρομάκια, οι οδηγοί -σαν να το έκαναν επίτηδες ένα πράγμα- με είχαν σαν στόχο! 3.000 points αν πατήσουμε την κοπελιά στο ποδήλατο! Τρομοκρατήθηκα από την τρομερή έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στον ποδηλάτη...
Ζηλεύω την συμπεριφορά των Άγγλων!

Αλλά που θα μου πάει.. Θα ανέβω και εγώ!