Wednesday 5 August 2009

Σίγρι - Αξίζει να φτάσεις ως το τέρμα

"Αξίζει να φτάσεις ως το τέρμα". Με αυτή τη φράση υποδέχεται το Σίγρι τον επισκέπτη, ο οποίος φτάνει στο μικρό ψαροχώρι έχοντας διανύσει από τη Μυτιλήνη περίπου 100 χιλιόμετρα, αρκετά από αυτά μέσα από γυμνές πλαγιές και βραχώδεις λόφους.

Lesbos

Στη διαδρομή δε συναντάμε δύο στίχους ανεμογεννήτριων, μιας και ο αέρας στην περιοχή είναι αρκετά συχνός και δυνατός.

Lesbos

Μαθαίνουμε πως η ονομασία Σίγρι προέρχεται από το Ρωμαϊκό Siguro, που σημαίνει ασφαλές και αναφέρεται στο φυσικό λιμάνι που βλέπετε και στη φωτογραφία και που σχηματίζεται από δύο μικρές νησίδες απέναντι από το χωριό.

Sigri

Το χωριό που αριθμεί περίπου 300-400 κατοίκους ζει από την αλιεία αλλά και τον τουρισμό, που οφείλεται στο μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος που βρίσκεται κοντά. Μάλιστα στο χωριό υπάρχει μουσείο Φυσικής ιστορίας με απολιθώματα σχεδιασμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα!

Sigri
Το χωριό όπως φαίνεται από το Κάστρο.

Church

Το Σίγρι πρωτοκατοικήθηκε από Τούρκους και επί Τουρκοκρατίας χτίστηκαν τα Λουτρά που φαίνονται παρακάτω τα οποία όμως είναι αφημένα στη μοίρα τους.

Turkish Baths, Sigri

Επί Τουρκοκρατίας χτίστηκε και το μικρό κάστρο-φρούριο που υψώνεται δίπλα από το λιμάνι.

Sigri Castle

Sigri Castle

Sigri Castle

Το Σίγρι εκτός των άλλων διαθέτει και παραλίες! Η μία είναι κάτω από το χωριό, με ψιλή άμμο και καθαρά νερά, αν και ίσως λίγο κρύα για τα γούστα κάποιων.

Sigri Beach

Η δεύτερη και ίσως πιο γνωστή είναι η Φανερωμένη, η οποία εκτός από μπάνιο, με τους βράχους και τα κύματα που τους δέρνουν προσφέρεται και για φωτογραφίες! Δυστυχώς το φως την ώρα που την επισκέφτηκα δεν ήταν και το καλύτερο αλλά μια ιδέα μπορείτε να την πάρετε νομίζω!

Faneromeni beach, Sigri

Waves and rocks

Απ' όσο γνωρίζω τα νερά είναι αρκετά κρύα, προσωπική εμπειρία όμως δεν έχω!

Επίσης το χωριό διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια για όποιους θέλουν να διανυκτερεύσουν αλλά και ωραιότατο φαγητό με έμφαση στα θαλασσινά όπως αντιλαμβάνεστε!

Προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού να ενημερώσω επίσης πως το καλοκαίρι υπάρχει γραμμή Θεσσαλονίκη-Σίγρι με τελικό προορισμό τη Ρόδο.

7 comments:

Unknown said...

Πολύ ωραίο ποστάκι,και ωραίες φώτο. Ειδικά αυτή με το σκοτεινό περίγραμμα και μέσα από την τρύπα να φαίνονται η θάλασσα και το κάστρο είναι instant classic (και θέλει λίγο δουλειά για να βγει σωστά).

DaNaH said...

Ωραία μας ταξίδεψες πάλι Γκρινιάρη! Μπορεί να μην κάνεις ποστ με τον ίδιο ρυθμό που έκανες παλιά, αλλά όταν επιστρέφεις μας αποζημειώνεις με το παραπάνω!

Με αυτά που έχουμε δει σκεφτόμαστε ίσως του χρόνου το καλοκαίρι να επισκεφτούμε την Μυτιλήνη. :)

Σοφία said...

Καλά, συγγνώμη, εσύ δεν κάνεις μπάνιο εκεί που είσαι;;; Πώς γίνεται να μην έχεις προσωπική εμπειρία από ΟΛΕΣ τις παραλίες του νησιού;

Οι φώτος τέλειες, δεν το συζητώ, και η παρουσίαση του χωριού πολύ ενδιαφέρουσα. Αν με φέρει ο δρόμος προς Μυτιλήνη, θα το επισκεφτώ σίγουρα.

KitsosMitsos said...

Επίσης το χωριό φημίζεται για τα θαυμάσια ψαρικά του. Να φάτε οπωσδήποτε!

Εξύμνoς said...

Γκρινιαρη στο μουσειο πηγες?? Ειχα παει την πρωτη φορα που ανοιξε και ενθουσιαστηκα! Τωρα λενε οτι ειναι καλυτερο!! Του χρονου θα παω σιγουρα!

Ωραιες φωτο!!

Unknown said...

Μπράβο! Καλή παρουσίαση.
Για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Σίγρι μπορείτε να δείτε στο www.HotelsAndRooms.gr

sigriadonis said...

περισσότερα για το Σίγρι και ειδήσεις μπορείτε να δείτε στο http://sigrion.blogspot.com/
Σας περιμένουμε!