Tuesday 6 November 2007

Ο Ρούχλας είναι Λα

Σίγουρα είχα αρκετά χρόνια να ακούσω αυτό το τραγουδάκι, και ακόμα περισσότερα να το σιγοτραγουδήσω! Δε θυμάμαι ποια ήταν η αφορμή που εκείνο το καλοκαιρινό (τυπικά τουλάχιστον) πρωινό πριν λίγους μήνες ανάμεσα σε αγνώστους που - ευτυχώς - δεν καταλάβαιναν γρι τι έλεγα τραγουδούσα με παρρησία το χαριτωμένο theme.

Φα δίεση ο Φιόγκος, κι ο Ρούχλας είναι Λα...

Τι κόλλημα κι αυτό. Πως μου ήρθε; Και το χειρότερο. Είχε κολλήσει το μυαλό μου και δεν θυμόμουν όλους τους στίχους (και δεν έχει και πολλούς). Έτσι γυρνώντας σπίτι έψαξα στο youtube και λυτρώθηκα.

... ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι και στο Μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά.



Το εν λόγω τραγούδι, για όσους δεν γνωρίζουν ή όσους δε θυμούνται ήταν το τραγούδι στους τίτλους τη παιδικής σειράς "Του κουτιού τα παραμύθια", που προβαλλόταν στην ΕΡΤ τη δεκαετία του '80. Την οποία ο μικρός γκρινιάρης παρακολουθούσε με ζηλευτή συνέπεια.
Λίγα λόγια, όχι από μένα, αλλά από το wikipedia.

Στην σειρά αυτή της Οικογένειας Σοφιανού πρωταγωνιστούσε ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα, το οποίο είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Φιόγκος (Φαίδων Σοφιανός), ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Ήβη Σοφιανού). Η σειρά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (1987) και οι επαναλήψεις της συνεχίζονται μέχρι σήμερα - με φανατικούς τηλεθεατές - από την κρατική τηλεόραση.

Η ιδέα, το σενάριο και οι στίχοι ήταν της Ήβης Σοφιανού. Η πρωτότυπη για κάθε επεισόδιο μουσική ήταν του Φαίδωνα Σοφιανού.


Από τότε είχα βάλει στα to do, ή μάλλον στα to blog, ένα post για τις παιδικές σειρές που παρακολουθούσα πριν περίπου 20 χρόνια. Από τότε διάβασα διάφορα τέτοια posts, όπως της Σοφίας, που όμως αναφερόταν λίγα χρονάκια πιο πριν (χεχε) και της Δανάης, που ήταν λίγο πιο κοντά μου χρονικά.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να γράψω λίγα λόγια για τα τηλεοπτικά ερεθίσματα εκείνα χρόνια της αθωότητας (λέμε τώρα).


Τι; Α, όχι τώρα. Αυτό είναι το εισαγωγικό post. Ελπίζω μόνο να μην περάσουν άλλοι 2-3 μήνες για το κυρίως πιάτο... Γιατί το έχω αυτό, ξεχνιέμαι.....!

15 comments:

Σοφία said...

Εμείς στην εποχή μου τα παραμύθια τα διαβάζαμε σε βιβλία :-p

Καλά, μιλάμε ότι η συγκεκριμένη εκπομπή δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Βέβαια τότε που προβλήθηκε (από το 1987 και μετά) ήμουν ήδη στο Λύκειο και έβλεπα πολύ λίγη τηλεόραση. Τουλάχιστον τώρα ξέρω ποιος είναι ο Ρούχλας!

DaNaH said...

Η συγκεκριμένη εκπομπή αν και είναι της εποχής μου, δεν θυμάμαι να την έβλεπα. Ίσως πολύ λίγο και δεν μου έχει αποτυπωθεί... Αυτό που έβλεπα σίγουρα ήταν η Φρουτοπία!

Κάνε εσύ Γκρινιάρη post για τις εκπομπές που έχεις στο νού σου! Εμένα χθες μου ήρθε ιδέα καθώς έψαχνα κάτι και έχω σκοπό να κάνω κάποια post για κάτι άλλο σχετικά με την TV παλιότερα. Με την πρώτη ευκαιρία θα το γράψω... :)

kotosalata said...

Πεθαίνω για τη σειρά αυτή και πιο πολύ για τα σχόλια του Ρούχλα!!! Αλλά αυτή η Παρασκευούλα βρε παιδάκι μου τι πατομπούκαλα ήταν αυτά που φόραγε?

katerina said...

Ρούχλας; Εμένα το τραγουδάκι μου θυμίζει Ζακ Στεφάνου.. Εγώ πάντως λατρεύω Λιλιπούπολη. Την έγραφαν οι γονείς μου σε κασετές την εποχή που βγήκε και όταν γεννήθηκα μου τις έβαζαν να τις ακούω... Εγώ τραγουδάω το "Ρόζα Ρόζα Ροδαλία, πάμε μαζί στην παραλία.." Και εδώ όλοι καταλαβαίνουν τι τραγουδάω.. Ρόμπα!

Lina said...

καληνύχτα παρασκεούλααα

καληνύχτα μαμάα!

=)

seaina said...

Πω πω τι μου θύμισες ...
Λοιπόν όταν έβλεπα την Παρασκευούλα, με το συνομωτικό ύφος, σκεφτόμουνα κι εγώ διάφορες σκανταλιές που μπορούσα να κάνω στο δωμάτιό μου .. οι πρώτες επαναστάσεις πες.
Πολύ γέλιο έκανα βέβαια με το Ρούχλα, λατρεμένη μορφή.
Αχ, όμορφες αναμνήσεις, σε ευχαριστώ για αυτό.
Καλημέρα

Γκρινιάρης said...

Σοφία, η σειρά (όπως είδες κι από τα comments) είχε κοινό στα παιδιά της δεκαετίας του '80. Ήταν μια πολύ όμορφη εκπομπή η οποία και ηθικά διδάγματα προσέφερε αλλά και πολύ γέλιο, κυρίως με τις ατάκες και τα σχόλια των τεσσάρων, ιδίως του Ρούχλα, πάνω στην εξέλιξη κάθε ιστορίας.

Danah, Φρουτοπία παραδόξως έβλεπα πολύ πιο σπάνια... Το post είναι στα σκαριά.

Kotosalata, Ρούχλας ruleeez! Τα πατομπούκαλα της Παρασκευούλας τα είχα ξεχάσει μέχρι που είδα το βιντεάκι!

Ζακ Στεφάνου;;; Νομίζω πάντως το τραγουδάκι είναι του Φαίδωνα Σοφιανού. Με τη Λιλιπούπολη ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ! Οι γονείς μου είχαν γράψει κασέτες που τις άκουγα μικρός! Θυμάμαι τον παπαγάλο που δε μάθαινε τρόπους κια έτρωγε όλα τα σοκολατάκια λέγοντας "Ευχαριστώ"! Χαχα, απίστευτο γέλιο!

Lina, lol!

Seaina, καλά, από τα διδάγματα τις εκπομπής δεν πήρες τίποτα; Εσένα σκανταλιές σου έφερνε στο νου; Αναρχικό στοιχείο από τότε, ε; :)

katerina said...

Άσε.. Δεν είναι μόνο οτι τις άκουγα, αλλά στο σχολείο στην επέτειο για τα 85 χρόνια λειτουργίας του, είχαμε θέμα τη Λιλιπούπολη.. Εκεί να δεις γέλιο. Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, να τραγουδάει "το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι..."!!! Μέχρι που δεν άντεξα άλλο τις αναμνήσεις και κατέληξα πριν από κανά εξάμηνο να αγοράσω το cd με σχεδόν όλα τα τραγούδια της Λιλιπούπολης! Σαββίνα Γιαννάτου και Λένα Πλάτωνος.. Έτσι εξηγούνται όλα... ;)

kat. said...

τέλειο..
αυτό μάλιστα!
συγκινήθηκα!!!!!!!

Μ said...

Ένα θα σου πω το συγκεκριμένο τραγούδι το έχω για ringtone στο κινητό!!!
Ωραία χρόνια και ωραίες παιδικές σειρές!

Γκρινιάρης said...

River, όχι, το παραδέχομαι, εμείς τέτοια γιορτή δεν κάναμε! Αν και το συγκεκριμένο τραγούδι πρέπει ακόμα να είναι από τα top σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Thanks Kat.

Μαρία Κ.-Π., ωραία ιδέα!!!!!!

Jason said...

Τι θυμήθηκες ρε φίλε...

Lily said...

Αχ τι συγκινητικό!! Την έβλεπα ανελλιπώς την σειρά!!! Κοντογιαννίδης τραγουδούσε τον Ρούχλα!! Έχω βιντεάκι με την φρουτοποία στο blog μου!!!
Μην το αργήσεις το ποστάκι…το περιμένω με χαρά!!! Θα σε κάνω και link στο blog μου για να μπαίνω να τσεκάρω!!!
Να’ σαι καλά!!

Γκρινιάρης said...

Jason, άμα αρχίζεις να σκάβεις το κεφάλι σου, δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να βρεις...

Lily, καλωσήρθες. Το ποστάκι το έχω αρχίσει, αλλά φοβάμαι οτι θα σας απογοητεύσω όλες! Γιατί όλες σχεδόν οι εκπομπές είναι αγορίστικες! Αμφιβάλλω αν θα αντέξετε μέχρι τέλους!

marilia said...

Εύγε για το ποστ! :)

Η αδερφή μου έχει ήχο κλήσης στο κινητό της το τραγουδάκι αυτό και με κοψοχολιάζει με το "Φα# ο Φιόγκος" κάθε τρεις και λίγο, αλλά χαλάλι! Τα παιδικά μας χρόνια είναι ακόμα εδώ. Και, έτσι που το πάμε, εδώ θα μείνουν... χιχι!

Καλώς σε βρήκα! ;)