Monday 24 March 2008

Περιήγηση στην Οξφόρδη (Μέρος 1ο)

Το Σάββατο, παρόλο που ο καιρός δεν ήταν ο ιδανικός για εκδρομή, είπα να βγω εκτός Λονδίνου για μία ημερίσια εξόρμηση. Προορισμός η Οξφόρδη.

Λίγα εισαγωγικά στοιχεία.

Η Οξφόρδη είναι μια μικρή πόλη, μία περίπου ώρα με το τρένο βορειοδυτικά του Λονδίνου. Έχει περίπου 130.000 κατοίκους και είναι πολύ γνωστή για το παγκοσμίου φήμης University of Oxford, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο στον Αγγλόφωνο κόσμο, που λειτουργεί από τον 11ο αιώνα!

Η πόλη είναι γεμάτη εκπληκτικά επιβλητικά μεσαιωνικά κτήρια κολλεγίων και όχι μόνο που δίνουν στο κέντρο της πόλης έναν "βαρύ" χαρακτήρα που σε ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω. Στο κέντρο κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα, ενώ η χρήση των ποδηλάτων είναι περισσότερο από διαδεδομένη.

Γράφοντας την περιήγηση το προόριζα για ένα post αλλά έβγαινε τεράστιο, κι έτσι το χώρισα σε δύο μέρη. Επίσης θα γράψω κάποια στιγμή ένα ξεχωριστό post για το Christ Church College.

Κατευθυνόμενοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Οξφόρδης και αφού διασχίσαμε το ποτάμι το πρώτο που είδαμε ήταν το κάστρο της πόλης. Χτίστηκε το 1071 και είναι ανοιχτό στο κοινό. Ωστόσο δεν μπήκαμε μέσα γιατί είχαμε πολλά ακόμα να δούμε.

Oxford Castle

Κομβικό σημείο στο κέντρο της πόλης είναι ο Carfax Tower (Quadrifurcus, carrefour - σταυροδρόμι) στο σημείο που συναντούνταν τέσσερις δρόμοι από τις τέσσερις πύλες της πόλης και σήμερα οι τέσσερις κεντρικοί δρόμοι, η St Aldate's st, η Cornmarket st (ο εμπορικός πεζόδρομος της σημερινής πόλης), η Queen st και η High st. Ο πύργος ήταν μέρος της St Martin's Church, η οποία όμως κατεδαφίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Με ένα μικρό αντίτιμο κι αφού ανέβεις 99 σκαλιά μπορείς να δεις μια ωραία πανοραμική άποψη της πόλης.

Carfax Tower

Αυτή είναι η Cornmarket street, πεζόδρομος γεμάτος μαγαζιά. Στη γωνία της απέναντι απ΄τον Carfax Tower βρίσκεται η στεγασμένη αγορά της πόλης (covered market) με πολλά μικρά μαγαζάκια κάθε κατηγορίας.

Cornmarket street

Φεύγοντας, κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ για τις νιφάδες που ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν (!!!) κατεβήκαμε την St Aldate's street για να βρούμε το Christ Church. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά κολλέγια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ μέσα στο campus του βρίσκεται και μεγάλος καθεδρικός ναός Christ Church Cathedral. Είναι νομίζω το μόνο κολλέγιο ανοιχτό στους τουρίστες (με εισιτήριο). Για το συγκεκριμένο κολλέγιο και τον καθεδρικό θα γράψω ξεχωριστό post γιατί οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες είναι πολλές. Θα σας πω μόνο οτι το dining hall του κολλεγίου, αποτέλεσε την έμπνευση για το dining hall στις ταινίες του Harry Potter! Περισσότερα προσεχώς...!

Christ Church College

Ο ουρανός καταγάλανος, ενώ λεπτά πριν έριχνε χιόνι!


Συνεχίζοντας ξανανεβήκαμε στην High Street και πήγαμε στην University Church of St Mary the Virgin. Είναι η μεγαλύτερη ενοριακή εκκλησία της πόλης κι επίσης η εκκλησία του Πανεπιστημίου, γύρω από την οποία αυτό αναπτύχθηκε.

St. Mary the Virgin

St. Mary the Virgin

Ο πύργος της εκκλησίας προσφέρει μια πανοραμική θέα την οποία απολαύσαμε αφού ανεβήκαμε 127 σκαλιά, τα περισσότερα από τα οποία άνηκαν σε μια χτιστή στριφογυριστή σκάλα, πολύ στενή και με πολύ πολύ μικρά σκαλιά, απ' αυτά που πατάς μόνο με το μισό πόδι! Φανταστείτε οτι είχε μικρές εσοχές στους τοίχους σε περιπτώσεις που συναντηθούν αυτοί που ανεβαίνουν με αυτούς που κατεβαίνουν. Περισσότερο αναρρίχιση παρά ανέβασμα σκάλας μου φάνηκε, αλλα η θέα μας αποζημίωσε!

Skyline of Oxford

Skyline of Oxford

Πίσω απ' την εκκλησία βρίσκεται η Radcliffe Camera, ένα κυκλικό κτίσμα με εντυπωσιακό θόλο. Παλαιότερα στέγαζε την Radcliffe Science Library ενώ σήμερα λειτουργεί ως αναγνωστήριο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου! Κάτω από το γκαζόν στη βόρεια πλευρά βρίσκεται ένα υπόγειο φοιτητικό βιβλιοπωλείο, το οποίο επικοινωνεί με την Camera αλλά και με την παλιά Bodleian Library που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Radcliffe Camera


Συνεχίζεται...

26 comments:

fvasileiou said...

Καλημέρα Γκρινιάρη!

Οι περιηγήσεις σου με... φτιάχνουν! περιμένουμε τη συνέχεια.

Σοφία said...

Αχ! Ωραία που είναι! Τελικά αυτό το γκρι χρώμα στα κτήρια, με φτιάχνει πολύ!

130.000 είναι μικρή πόλη; Δηλαδή εδώ που είμαστε 40.000, τι είμαστε;

Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Φώτη! Χαχα, να' σαι καλά!

Graso, μπεζ θα έλεγα, όχι γκρι. 130.000 ήταν το 2001, το wikipedia λέει estimated για το 2006 κοντά στις 150.000! Τι να σου πω τώρα; Είναι αρκετά απλωμένη πόλη πάντως και οι περισσότεροι βέβαια μένουν πιο έξω. Εντάξει, μικρή, μεγάλη, αναλογικά πάνε αυτά.

Anonymous said...

κατι ειπες για το harry potter?
εχεις φωτο απο το dining room για να δουμε ποσο μοιαζει?????????
τι μου εκανες τωρα και επιασες το αγαπημενο μου θεμα,εεεε?
:) :)

Γκρινιάρης said...

Αμέ! Το είδαμε το hall! Περίμενε το σχετικό post!

Katerina ante portas said...

΄Εχω περάσει ένα ωραίο καλοκαίρι στο St Clares college στα νιάτα μου..
Τι μου θύμισες με αυτήν την ωραία καταγραφή σου!

DaNaH said...

Ωραίες φωτογραφίες!! Τελικά σας τρέλανε κανονικότατα ο καιρός, ε; Από την μια χιόνι, από την άλλη συννεφάκια και μετά ένας καταγάλανος ουρανός!

Περιμένουμε την συνέχεια! :)

Γκρινιάρης said...

Katerina πρέπει να ήταν ωραία εμπειρία! Θα πάω και το καλοκαίρι κάποια στιγμή να δω και την άλλη πλευρά της πόλης.

DaNaH να' σαι καλά. Μας τρέλανε δε λες τίποτα!

Αποψη said...

Ζήλεψα τόσο που λέω να ανηφορίσω με την πρώτη ευκαιρία να τα δω από κοντά όσα μας δείχνεις στις φωτογραφίες.
Με την ευκαιρία... Σας χιονίζει πολύ στο Λονδίνο; Οι εικόνες που βλέπουμε στις ειδήσεις πάντως, είναι υπέροχες...

amelie said...

Λοιπον γκρινιαρη , εγω λεω να πιασεις σιγα σιγα δουλεια σε κανενα ταξιδιωτικο περιοδικο , δεν εχω τιποτα αλλο να πω!!!! εισαι αψογος! γεια και χαρα!

Γκρινιάρης said...

Άποψη αν βρεθείς στο Νησί και έχεις χρόνο είναι ωραία μια εκδρομή στη Οξφόρδη, αφού είναι και σχεδόν δίπλα. Στο Λονδίνο δε μας χιόνισε πάρα πολύ, κανένα δύωρο-τρίωρο τα πρωινά. Ωραία ήταν όμως για... Χριστούγεννα!

Amelie να' σαι καλά! Σ' ευχαριστώ!

Roadartist said...

Γουστάρω τρελά τα κάστρα!!!
Τυχερέ :) (θα γίνω εγώ γκρινιάρα τώρα..αν και ειμαι anyway.. xaxa )

cinderella said...

Υπέροχες οι φωτογραφίες, η μετάδοση του κλίματος, τα τοπία. Όλα!! Ζήλεψα λιγουλάκι αλλά είμαι σίγουρη οτι θα τα επισκεφθώ σύντομα!
Περιμένω σαν γνήσιο πιτσιρίκι να δω τι θα γράψεις για το Harry Potter!!

Dr_MAD said...

Χαχαχα! Ρε συ το είδα ότι χιόνισε από σένα στο reader μου! Φαντάσου ότι έρχομαι την άλλη Παρασκευή για 2 μέρες και δεν έχω καμία όρεξη να κλειστώ στο ξενοδοχείο! ΚΑΝΟΝΙΣΕ!

Καταπληκτικά τα κάστρα. γουάου δηλαδίς!

Καβαλάω τη σκούπα μου και πάω για ποτό χαλλλάρωσης σε λλέω. Καλό βράδυ ;-)

Γκρινιάρης said...

Ποια κάστρα καλέ Roadartis και MAD; Κολλέγια και εκκλησίες είναι! Μόνο το πρώτο είναι κάστρο, που μάλιστα ωχριά μπροστά στην επιβλητικότητα των κολλεγίων. Όχι οτι δεν φέρνουν σε κάστρα με τέτοια αρχιτεκτονική!

Cinderella να' σαι καλά. Περίμενε το post για το Christ Church, αν και ίσως αργήσει λίγο και μάλλον για το τέλος της βδομάδας το βλέπω.

MAD I'll cross my fingers! Εξάλλου με συμφέρει!

Anonymous said...

Τι ωραίες φωτογραφίες, πολύ λεπτομερής η περιγραφή σου - είναι σα να πήγα εκεί! Περιμένω να δω και τη συνέχεια. Αν δεν μας είχες γράψει για το χιόνι δεν θα το πίστευα, ο καιρός φαίνεται ωραίος και ηλιόλουστος.
Οταν έχεις λίγο χρόνο κάνε μια πιο μακρινή βόλτα προς Σκωτία μερια...

NdN said...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!

Και στη Βιέννη χιόνιζε! Περιμένω και τα επόμενα ποστ. Πάντως καλή η πρόταση για Οξφόρδη, έτσι; :)

Καλή εβδομάδα Γκρινιάρη!

Γκρινιάρης said...

Lemonita σ' ευχαριστώ πολύ! Σκωτία είχα πάει πέρσι, αν θες δες τα post για Γλασκώβη και Εδιμβούργο. Είναι στο ίδιο στυλ με αυτό το post.

Ndn σ' ευχαριστώ. Ναι, ήταν πολύ ωραία. Ήθελα καιρό να πάω. Ο καιρός βέβαια ήταν άκρως χειμωνιάτικος αλλά δεν πειράζει. Θα ξαναπάω για τα πάρκα και το ποτάμι. Τελικά πήγα με τρένο, μου βγήκε πιο φτηνά. Περιμένω να δω φωτογραφίες τις... χειμωνιάτικης Βιέννης!

mmexer said...

Για άλλη μια φορά εκπληκτική περιήγηση :)
Περιμένω όπως και οι υπόλοιποι την ταξιδιάρικη συνέχεια :)

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά mmexer! To δεύτερο μέρος ετοιμάζεται...

Σοφία said...

Έχω πολλάαααα χρόνια να πάω στην Οξφόρδη και δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα. Κάποια στιγμή πρέπει να κανονίσω επαναληπτικό ταξιδάκι γιατί φαίνεται πολύ ωραία.

KitsosMitsos said...

Πολύ όμορφη η Οξφόρδη, όντως. Και κοντά στο Λονδίνο - μία ώρα με το λεωφορείο, απ'ό,τι θυμάμαι. Τα καταφέραμε να την επισκεφτούμε τα Χριστούγεννα. Το μόνο κακό ότι τότε δεν είχε φοιτητές. Αλλιώς θα ήταν γεμάτη, φαντάζομαι...

moukelis said...

Τι ωραία και γραφική η Οξφόρδη...Δυστυχώς δεν προλάβαμε να την επισκευθούμε όταν ήρθαμε.Δεν πειράζει,κρατάω την περιγραφή για την επόμενη φορά!
Καλό απόγευμα!

~~A~~ said...

Περιμένω και γω το επόμενο ποστ σαν φανατική του Harry Potter.

Πάντως από την μία χιόνι και μετά ήλιο πάει ο καιρός...

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Σοφία εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και σίγουρα θα ξαναπάω. Εξάλλου τι είναι μια ώρα; Ακόμα και για commuting πολλοί κάνουν παραπάνω!

Kitsosmitsos θυμάμαι πως είχες πάει τα Χριστούγεννα. Ούτε τώρα είχε πάρα πολλούς φοιτητές λόγω Πάσχα. Θα φροντίσω να ξαναπάω πριν τελειώσει το term.

Moukelis αν ξαναέρθεις είναι μια καλή ιδέα. Αν ξεκινήσεις νωρίς, προλαβαίνεις να δεις αρκετά και να είσαι πίσω Λονδίνο για απογευματινό τσάι!

~~Α~~ για το post για το Christ Church θα χρειαστεί να περιμένεις λίγο αφού πρώτα πρέπει να τελειώσω την περιήγηση! :) Ο καιρός... τρελαμένος!

Anonymous said...

Κάνω ένα project για την δουλειά μου πάνω στα αξιοθέατα της Οξφόρδης και μου στάθηκε πολύ χρήσιμο το ποστ σου! Ευχαριστω, και σου εύχομαι να σου ξαναδωθεί η ευκαιρία να πας!