Wednesday 4 June 2008

Ας συγκρίνουμε τις τιμές

Πριν 1-2 εβδομάδες διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον post του Jaywalker γύρω από την ακρίβεια. Αυτό που ουσιαστικά είχε κάνει ήταν να συγκρίνει τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων που καταναλώνουμε συχνά, όπως γάλα, ψωμί, Βιτάμ, αλεύρι κ.α. σε 3 supermarkets για να διαπιστώσει τη διαφορά των τιμών. Σκέφτηκα λοιπόν να κοιτάξω τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, όσων τουλάχιστον μπορούσα να βρω στα supermarkets εδώ, αφού οι διαφορετικές μάρκες σε ορισμένα έκαναν τη σύγκριση απαγορευτική. Βασικά ήθελα να δω πόσο πιο ακριβή είναι η Αγγλία από την Ελλάδα.

Αμ δε! Γιατί με έκπληξη διαπίστωσα πως στα περισσότερα προϊόντα που συνέκρινα γυρνώντας από την εβδομαδιαία επίσκεψη στο κοντινό supermarket, έβλεπα τιμές χαμηλότερες από την Ελλάδα!




- Μήπως μας δουλεύουν; Ακριβότερη η Ελλάδα από την Αγγλία;

Photo from flickr user
carlosluis


Άρχισε λοιπόν μια συζήτηση στο twitter γύρω από την ακρίβεια, και είπαμε να επιχειρήσουμε μεταξύ μας μια μικρή σύγκριση τιμών, στα πλαίσια του δυνατού, σε βασικά προϊόντα σε διάφορες χώρες. Αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον η ~~Α~~, η magica, ο Jaywalker και ο internetakias από Ελλάδα, και ο Anilikos από Ιταλία και ο Jim Hellas από Γερμανία, ενώ στην πορεία προστέθηκαν ο Constantinos από Σουηδία και προθυμοποιήθηκε και η Passer by από Γερμανία. Τους ευχαριστώ όλους για την προθυμία και τη συνεργασία και βέβαια όλο αυτό έγινε χάρη στη δική τους συμβολή!

Θέλω να τονίσω εξ' αρχής πως μια τέτοια "απόπειρα έρευνας" δε μπορεί βέβαια να χαίρει επιστημονικής βαρύτητας και αξιοπιστίας. Οι διαφορετικές τιμές σε supermarkets της ίδιας πόλης, οι διαφορετικές μάρκες που κυκλοφορούν για πολλά προϊόντα αλλά ακόμα και οι διαφορετική καταναλωτική συμπεριφορά του καθενός μας δυσκολεύει αρκετά τη σύγκριση.

Ωστόσο νομίζω πως γνωρίζοντας τις αδυναμίες της "έρευνας" μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως πχ μια ενδεικτική εικόνα της τιμής των προϊόντων στα ράφια των supermarkets κάθε χώρας.

Τα οποία συμπεράσματα γίνονται ακόμα πιο σαφή όταν αναλογιστούμε τη διαφορά εισοδήματος!

Φτιάχνοντας λοιπόν μια λίστα από προϊόντα, κάνοντας εξίσωση στις ποσότητες για να είναι δυνατή μια σύγκριση και κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα σε αυτά που μπορούμε να συγκρίνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια (ή καλύτερα μικρότερη πιθανότητα σφάλματος), ας δούμε μερικούς αριθμούς:

Γάλα (1 λίτρο, ημιαποβουτυρωμένο 1.5-2%)
Προϊόν πρώτης ανάγκης. 1 λίτρο γάλα το βρήκαμε 1.56 €, ενώ στην Αγγλία το γάλα κυκλοφορεί στα 0.90 €. Έχουμε το ακριβότερο γάλα από όλες τις χώρες, με τη διαφορά από τον μέσο όρο (0.99 €) να είναι 0.58 € (37%).

Ψωμί για τοστ άσπρο
Φαίνεται πως το ψωμί του τοστ είναι είδος πολυτελείας, αφού στην Ελλάδα το βρήκαμε κατά μ.ο. στα 4.09 € / Kg (Κατσέλης 4.71 €) ενώ ο μ.ο. στις άλλες χώρες ήταν 2.74 €, διαφορά 1.34 € (33%)! Στην Αγγλία δε κοστίζει 1.74 € το κιλό!, δηλαδή η διαφορά φτάνει τα 3 €!!!

Γιαούρτι στραγγιστό (τύπου Total)
Στην Ελλάδα το βρήκαμε 0.95 €, με μ.ο. εξωτερικού 0.94 €, αμελητές διαφορά 1% ακριβότερο στην Ελλάδα. Η διακύμανση τιμών ωστόσο ήταν σημαντική, το βρήκαμε αλλού 0.74 € και αλλού 1.15 €! Στην Αγγλία πάντως βρήκα γιαούρτι Total, της ΦΑΓΕ, περίπου 0.70 €! Το ίδιο προϊόν.

Μακαρόνια Σπαγγέτι
Άλλο είδος που ήρθε και στην επικαιρότητα πρόσφατα, με το μποϋκοτάζ. Οι τιμές από Ελλάδα διέφεραν αρκετά ανάλογα με τη μάρκα, αλλά ακόμα και στην ίδια μάρκα υπήρχαν διαφορές 12 λεπτών. Ο μ.ο. για την Ελλάδα ήταν 0.89 € (τα 500 γρ), ενώ για το εξωτερικό 0.83 €. Μικρή διαφορά (6%). Πάντως εγώ στην Αγγλία, στο ακριβό κατά τ' άλλα Λονδίνο (και δεν το λέω ειρωνικά...), τα μακαρόνια τα παίρνω 0.56 €, φτηνότερα κι από το φτηνότερο προϊόν που βρήκαν τα παιδιά από Ελλάδα.

Πολτός ντομάτας (τύπου Pummaro)
Όλα τα προϊόντα που βρήκαμε στην Ελλάδα ήταν ακριβότερα από αυτά της Αγγλίας. Μ.ο. στην Ελλάδα 0.69 € / 400 γρ, ενώ στο εξωτερικό 1.03 €. Φτηνότερη η Ελλάδα 49%. Μεγάλη διακύμανση τιμών κι εδώ πάντως στην Ελλάδα (0.48 - 1.06 €)! Αντίθετα τη κονσέρβα κον κασέ (ψιλοκομμένο ντοματάκι) τη βρήκαμε στην Ελλάδα 0.56 €, με μ.ο. εξωτερικού 0.75 € (φτηνότερη 34% στην Ελλάδα), αλλά φτηνότερο στην Αγγλία (0.53 €).

Βιτάμ
Άλλο ένα προϊόν που πολλοί ψωνίζουμε συχνά. Μ.ο. στην Ελλάδα 1.80 € (τα 500 γρ), μ.ο. εξωτερικού 2.04 €. Φτηνότερο κατά 14% στην Ελλάδα.

Τυρί Philadelphia
Βολεύει μιας και η μάρκα υπάρχει παντού σχεδόν. Μ.ο. Ελλάδας 1.83 € (200 γρ), αλλά οι τιμές κυμαίνονται από 1.67 έως 1.95, δηλαδή μιλάμε για 30 λεπτά διαφορά! Αυτά να τα θυμόμαστε όταν ακούμε πως τα supermarket δεν έχουν περιθώριο να ρίξουν τις τιμές γιατί αυτές καθορίζονται από τις βιομηχανίες!!! Μ.ο εξωτερικού 2.04 € (12% ακριβότερο από την Ελλάδα), αν και εγώ στο Λονδίνο το βρίσκω 1.59 €, φτηνότερο κι από το φτηνότερο που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Αυγά
Το προϊόν είναι αρκετά δύσκολο για σύγκριση, στο δικό μου supermarket υπήρχαν καμιά δεκαριά διαφορετικά είδη, με διαφορετικές τιμές. Ας γράψω όμως τα νούμερα, έτσι να υπάρχουν. Ο μ.ο. της Ελλάδας ήταν 1.34 € για την 6αδα αυγά, ενώ του εξωτερικού 1.62 €, φτηνότερη δηλαδή η Ελλάδα (21%). Στην Αγγλία πάντως τα βρίσκω περίπου 1 ευρώ.

Τυρί για τοστ συσκευασμένο
Η σύγκριση είναι δύσκολη και μόνο ενδεικτική, γιατί υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα. Απλά και μόνο αναφέρω τις τιμές που συλλέξαμε. Μ.ο Ελλάδας 1.24 € (1.12-1.42 €) και μ.ο. εξωτερικού 0.99 €, η Ελλάδα ακριβότερη κατά 20%. Στην Αγγλία το βρίσκω 0.41 €, σχεδόν υποτριπλάσια τιμή!

Ελαιόλαδο
Μ.ο. Ελλάδας 5.40 € (το λίτρο), μ.ο εξωτερικού (για ελαιόλαδο εισαγωγής από Ελλάδα) 7.74 €, αρκετά ακριβότερο (43%). Ωστόσο αν δούμε τα τοπικά ή άλλης προέλευσης τέλος πάντων ελαιόλαδα, ο μ.ο. εξωτερικού γίνεται αντίστοιχος με τον ελληνικό, δηλαδή 5.47 €, μόλις 1% δηλαδή ακριβότερο από την Ελλάδα.

Δημητριακά Kellogg's Corn Flakes
Εύκολο στη σύγκριση μιας και υπάρχει παντού. Μ.ο. 3.02 € (τα 500 γρ) στην Ελλάδα, 2.46 € στο εξωτερικό. Μισό ευρώ πάνω δηλαδή περίπου. Και στην Αγγλία 2.15 €, δηλαδή κοντά 1 ευρώ κάτω! Και μιλάμε για ίδιο ακριβώς προϊόν...

Ζάχαρη
Φτηνότερη η Ελλάδα. Μ.ο. Ελλάδας 0.85 € (με αμελητέα διακύμανση τιμών), μ.ο. εξωτερικού 1.10 € (κυρίως λόγω Σουηδίας).

Στιγμιαίος καφές Nescafe
Φτηνότερος στην Ελλάδα. Μ.ο. Ελλάδας 5 € (αμελητέα διακύμανση), μ.ο. εξωτερικού 5.77 €. Σημαντική η διαφορά. Στην Αγγλία πάντως (του τσαγιού) ήταν φτηνότερος από τον φτηνότερο της Ελλάδας, 4.81 €.

Φυσικός χυμός πορτοκάλι
Μεγάλη διακύμανση τιμών, κυρίως λόγω διαφορετικών μαρκών (1.69-2.14 €)! Οπότε η σύγκριση δεν είναι και πολύ ασφαλής. Για να πάρουμε όμως μια ιδέα, ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 1.85 € (το 1 λίτρο) ενώ του εξωτερικού 1.63 € (διαφορά 12%). Στην Αγγλία τον βρήκα 1.23 €, 63 λεπτά κάτω!

Coca Cola
Μέσος όρος σε Ελλάδα (1.46 €) με μηδαμινή διακύμανση και εξωτερικό ελάχιστα μικρότερος (1.40 €). Στην Αγγλία και την Ιταλία η τιμή είναι ακριβώς ίδια με την Ελλάδα. Οπότε ναι, κάποιες φορές η τιμή καθορίζεται από το προϊόν.

Φιλέτα στήθους κοτόπουλου συσκευασμένα
Αν και υπάρχουν διαφορές τιμών λόγω διαφορετικών μαρκών, μπορούμε να δούμε ενδεικτικά που κυμαίνεται το προϊόν στα ράφια. Στην Ελλάδα ο μ.ο. ήταν 9.65 € (τιμή κιλού), με την τιμή σε κάποιο προϊόν να φτάνει τα 12 € (!) (άρα προσοχή στη μεγάλη διακύμανση τιμών), ενώ ο μ.ο. στο εξωτερικό ήταν 8.85 €! Διαφορά 0.80 € (8%).

Ολόκληρο κοτόπουλο νωπό συσκευασμένο
Και πάλι ακριβότερο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα το βρήκαμε 4.46 €, ενώ μ.ο. εξωτερικού είναι 3.61 €. Διαφορά 0.85 € (19%)!

Κιμάς μοσχαρίσιος
Κι εδώ ακριβότερα τα ελληνικά supermarkets. Στην Ελλάδα τον βρήκαμε 3.15 € (τα 500 γρ), ενώ ο μ.ο. στο εξωτερικό ήταν 2.66 €. Διαφορά περίπου μισό ευρώ, 16% πάνω.

Ρύζι
Η διακύμανση τιμών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι μεγάλη. Ενδεχομένως ευθύνονται και οι διαφορετικές μάρκες. Ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 1.63 € (1.19 - 1.99 €), ενώ στο εξωτερικό 1.18 €. Ακριβότερη κατά 45 λεπτά (28%) η Ελλάδα. Στην Αγγλία δε κοστίζει 0.86 €, μισή τιμή δηλαδή από Ελλάδα.

Φακές
Είπα να βάλω κι ένα όσπριο στην "έρευνα". Και εδώ ακριβότερη η Ελλάδα, αν και περίμενα το αντίθετο αφού νομίζω πως τα όσπρια είναι σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα στη διατροφή μας απ' ότι στις άλλες χώρες. Μ.ο. Ελλάδας 1.40 € τα 500 γρ (μικρή διακύμανση τιμών), μ.ο. εξωτερικού 1.01 €. Διαφορά 0.39 € (28%). Στην Αγγλία κοστίζουν - κρατηθείτε - 0.87 €! Δηλαδή 53 λεπτά φτηνότερα!

Μαγιονέζα
Αν και αρχικά ήθελα να συγκρίνουμε ίδια μάρκα, δεν ήταν εύκολο για τις άλλες χώρες. Έτσι κι αλλιώς πάντως οι διαφορά από το εξωτερικό δεν ήταν μεγάλη, μ.ο. Ελλάδας 2.53 €, μ.ο. εξωτερικού 2.28 €. Ακριβότεροι μεν, για λίγο δε.

Κέτσαπ
Για πολλά γέλια (ή κλάματα). Το προϊόν ενδείκνυται για σύγκριση αφού η ίδια μάρκα κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες. Μ.ο. Ελλάδας 4.29 € το κιλό (με μικρή διακύμανση), μ.ο. εξωτερικού 3.36 €! Κοντά 1 € διαφορά (22% πάνω). Στην Αγγλία δε τη βρίσκω 2.12 €, δηλαδή στη μισή τιμή από Ελλάδα! Το ίδιο προϊόν...

Μουστάρδα
Κι εδώ διαφορετικές μάρκες σημαίνουν και διαφορετικές τιμές. Αλλά για να δούμε... Ο Έλληνας καταναλωτής λοιπόν βρίσκει το προϊόν στα μ.ο. 1.59 € (μικρή διακύμανση), ενώ στο εξωτερικό ο μ.ο. είναι 1.13 €! Διαφορά 45 λεπτά (29%). Στην Αγγλία; 0.53 €, υποτριπλάσια τιμή από την Ελλάδα, και γνωστή μάρκα μάλιστα!

Μανιτάρια σε κονσέρβα
Κι εδώ ακριβότερο το προϊόν στην Ελλάδα, αν και πάλι οι μάρκες διαφέρουν. Σημασία όμως έχει - ξαναλέω - σε τι τιμή βρίσκει ο καταναλωτής το προϊόν στα ράφια. Μ.ο. Ελλάδας 1.57 € (σημαντική διακύμανση, 1.22 - 2.13€), μ.ο. εξωτερικού 1.06 €. Η Ελλάδα ακριβότερη μισό ευρώ (32%).

Fish fingers (τύπου Captain Iglo)
Το προϊόν κυκλοφορεί σε διάφορες μάρκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έτσι η σύγκριση δεν είναι ασφαλής. Ενδεικτικά όμως στην Ελλάδα ο μ.ο. ήταν 3.52 € ενώ στο εξωτερικό 1.67 €, δηλαδή ακριβότερο κατά 53% στην Ελλάδα!


Τόνος σε κονσέρβα
Ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 2.97 €, ενώ στο εξωτερικό 1.45 €. Υπερδιπλάσια τιμή στην Ελλάδα!

Πάμε και σε λαχανικά και φρούτα τώρα, που περιμένω πως η Ελλάδα θα "ρεφάρει".


Photo from flickr user Chasqui

Ντομάτες
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε με μ.ο. 1.17 € το κιλό, μ.ο. εξωτερικού 2.30 €, όσο περίπου και στην Αγγλία. 97 % φτηνότερη η Ελλάδα!

Λεμόνια
Στην Ελλάδα τα βρήκαμε 2.52 €, με μ.ο. εξωτερικού 3.04 €. Φτηνότερη η Ελλάδα κατά 21%.

Πατάτες
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε στα μ.ο. 0.42 €, μ.ο. εξωτερικού 1.88 €, στην Αγγλία δε 1.77 €. Πολύ φτηνότερες στην Ελλάδα!

Πράσινες πιπεριές
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε στα μ.ο. 1.50 €, με μ.ο. εξωτερικού 2.79 €, στην Αγγλία δε πιο ακριβά. Κι εδώ σημαντικά φτηνότερη η Ελλάδα (85%).

Μήλα κόκκινα
Στην Ελλάδα ο μ.ο. ήταν 2.18 € το κιλό, με μ.ο. εξωτερικού λίγο ακριβότερα, 2.54 €. Λίγο φτηνότερη η Ελλάδα κι εδώ (16%), αν και στην Αγγλία τα βρίσκουμε αρκετά φτηνά, στα 1.63 €.

Φράουλες
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε 3.56 € το κιλό, ενώ ο μ.ο. εξωτερικού είναι 4.66 €. Διαφορά 31%!


Η Ελλάδα λοιπόν είναι αρκετά φτηνότερη σε τέτοια προϊόντα. Ας δούμε και κάποια άλλα τώρα.

Απορρυπαντικό πιάτων πράσινο
Μ.ο. Ελλάδας 1.33 € (τα 500 ml), μ.ο. εξωτερικού 1.10 €. Διαφορά 17%. Αν και δεν είναι και πολύ ασφαλής η σύγκριση αλλά μόνο ενδεικτική, γιατί οι τιμές ήταν από δύο μάρκες.

Οδοντόκρεμα Colgate
Εύκολο στη σύγκριση λόγω ίδιου προϊόντος (αν και υπάρχουν διαφορετικά είδη, επιλέξαμε ένα αντιπροσωπευτικό). Μ.ο. Ελλάδας 2.53 € (με διαφορές έως και 34 λεπτά σε διαφορετικά μαγαζιά), μ.ο. εξωτερικού 1.85 €! Ακριβότερο 27%, σε ίδιο προϊόν! Στη Αγγλία τη βρήκα 1.45 €, περισσότερο από 1 € φτηνότερα!

Αποσμητικό spray Axe
Εύκολο κι αυτό στη σύγκριση, λόγω μάρκας. Στην Ελλάδα το βρήκαμε 3.92 €, πιο ακριβό από το μ.ο. του εξωτερικού 3.45 €. Στην Αγγλία δε 3.13 €. Για το ίδιο προϊόν πάντα, έτσι;

Χαρτί κουζίνας
Ακριβότερα τα προϊόντα στα ελληνικά supermarket. Ο μ.ο. της Ελλάδας ήταν 2.32 € (με μεγάλη διακύμανση τιμών, διαφορά πάνω από 1 ευρώ) ενώ του εξωτερικού 1.56 €, διαφορά 0.76€ πάνω (33%).

Απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη
Η σύγκριση είναι δύσκολη γιατί οι διαφορετικές μάρκες σημαίνουν και διαφορετικές τιμές. Ενδεικτικά και μόνο, ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 2.84 € ενώ στο εξωτερικό ήταν 3.80 €, 34% φτηνότερο στην Ελλάδα.

Κρεμοσάπουνο χεριών Palmolive
Εύκολη η σύγκριση, γιατί είναι το ίδιο προϊόν. Στην Ελλάδα το βρήκαμε στα μ.ο. 0.57 €, ενώ ο μ.ο. εξωτερικού ήταν 0.63 €, φτηνότερο δηλαδή 12% στην Ελλάδα.

Αν θέλετε μια συνολική εικόνα, αν και πιο χρήσιμη είναι η επι μέρους μελέτη κάθε προϊόντος, σε 41 προϊόντα που συγκρίναμε (μην υπολογίζοντας κάποια στα οποία η σύγκριση είναι πολύ δύσκολη), η Ελλάδα είναι ακριβότερη από την Αγγλία στα 31, συνολικά κατά 17.3 €!!! Κάτι που προσπάθησα να απεικονίσω στο παρακάτω γράφημα.


Από το μέσο όρο δε όλων των τεσσάρων χωρών συνολικά είναι 3.82 € ακριβότερη! Κυρίως γιατί ρεφάρει με τα οπωροκηπευτικά. Αν και ξαναλέω, αυτό δεν έχει πολύ βάση γιατί η επιλογή προϊόντων δεν είναι ισόποση σε όλα τα είδη και κατηγορίες.

Αναλογιστείτε τώρα τη διαφορά μισθών... Ενδεικτικά και πάλι σας λέω πως ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου ο μισός από αυτόν στην Αγγλία!

(Βέβαια αυτό ίσως δε σημαίνει και πολλά, γιατί εδώ η φορολογία είναι αρκετά μεγάλη και επίσης τα ενοίκια, οι μετακινήσεις και άλλα πολλά είναι πάρα πάρα πολύ πιο ακριβά απ' ότι στην Ελλάδα, οπότε ίσως τα χρήματα που μένουν τελικά για ψώνια στο supermarket κλπ να είναι συγκρίσιμα).

Συμπεράσματα μπορούν να βγουν πολλά, και τα αφήνω σε σας.



-Από αύριο με τεφτέρι στο supermarket!
Βλέπω τις τιμές και σκέφτομαι τι και από που ψωνίζω!

Photo from flickr user
carlosluis



Εγώ θα κάνω μόνο 3-4 παρατηρήσεις.

1. Υπάρχει μεγάλη διακύμανση τιμών σε πολλά προϊόντα, διαφορετικής ή και ίδιας μάρκας. Που σημαίνει πως αν ψωνίζουμε προσεκτικά, και ελέγχουμε τις τιμές, μπορούμε να γλιτώσουμε πάρα πολλά. Αν πχ ψωνίζεις τα χαρτιά κουζίνας (που δεν είναι και φαγώσιμο) 3 ευρώ αντί για 1.5 που έχει η άλλη μάρκα, δε σου φταίει κανείς! Ο καταναλωτής είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για το πόσο ακριβά ψωνίζει κάποια προϊόντα, όταν υπάρχει φτηνότερη επιλογή αλλά αυτός την αγνοεί! Και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς, ως καταναλωτές, μπορούμε να διορθώσουμε, και δε χρειαζόμαστε καμία κυβέρνηση να μας προστατέψει από την ίδια μας την αφέλεια! Προσοχή λοιπόν και ώριμη καταναλωτική συμπεριφορά!

2. Σε κάποια βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί του τοστ, η διαφορά με τις άλλες χώρες είναι πολύ μεγάλη! Σίγουρα υπάρχουν και διαφορές στις μάρκες. Αλλά το να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής το ψωμί του τοστ σε υπερδιπλάσια τιμή απ' ότι ο Άγγλος, και με γνωστές μάρκες και στις δύο περιπτώσεις, είναι αξιοσημείωτο.

3. Στην Αγγλία πάρα πολλά προϊόντα κυκλοφορούν σε μάρκα του supermarket, και η ποιότητα είναι καλή. Μιλάμε από γάλα μέχρι μακαρόνια, από χαρτί κουζίνας μέχρι πραλίνα σοκολάτα (ανάλογο μερέντας). Τώρα αν στην Ελλάδα πχ θέλουμε να τρώμε ζυμαρικά ιταλικής μάρκας αντί για ζυμαρικά μάρκας supermarket (που ξέρω πως υπάρχουν), είναι δική μας επιλογή. Εκτός αν τα έχουμε δοκιμάσει και έχουμε διαπιστώσει διαφορά στην ποιότητα. Πάντως κάτι τέτοιο δύσκολο να ισχύει και σε προϊόντα σπιτιού, όχι φαγώσιμα. Εκεί τέτοια προϊόντα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή.

4. Είναι πραγματικά περίεργο πως ακριβώς ίδια προϊόντα, ίδιας μάρκας και μεγέθους, στο εξωτερικό τα βρίσκουμε φτηνότερα απ' ότι στην Ελλάδα. Οι λόγοι αξίζει να διερευνηθούν, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει!

Ευχαριστώ και πάλι τους ~~Α~~, magica, Jaywalker, internetakias, Anilikos, Jim Hellas, και Constantinos για τη συνεργασία.

Έγραψαν επίσης:

Jim_Hellas - Blogoέρευνα για την ακρίβεια

Anilikos - Συγκρίναμε τις τιμές- Ένα διαblogικό post

58 comments:

Anonymous said...

Μπράβο παιδιά. Πολύ καλή δουλειά

Anonymous said...

λοιπον εριξα μιαματια στην ερευνα και μεσα απο τα αλλα ποστ των παιδιων, και οκ , δεχομαι οτι ειναι εραστιεχνικη, αλλα οντως αντιπροσωπευτικη.Φυσικα και δε μιλαμε για συγκριση κοσοτυς ζωης στις 2 χωρες, γιατι τοτε αλλαζουμε θεμα.ΟΜΩΣ, θετω εδω ενα προβληματισμο.Τη νοοτροπια που ανεφερες ως παρατηρηση , των ελληνων, που αν θελουν οπωσδηποτε τα μακαρονια τους να ειναι μαρκας, αυτα θα πανε να αγορασουν (και εννοειται οτι δε βγαζω την ουρα μου απεξω, παρολο που απαγορευεται να τρωω μακαρονια). απλα γινεται λιγο οξυμωρο μετα το παραπονο.Συνηθως δεν τοποθετουμαι δε τετοια θεματα, αυτη τη φορα ομως κανω μια εξαιρεση.Σε ευχαριστωωωω
καλο βραδυ

Unknown said...

Θέτει υποψηφιότητα για post of the year - η χρησιμότητα του ίντερνετ σε όλο της το μεγαλέιο.

Anonymous said...

αν και η σοφία έχει κάποιο δίκιο σχετικά με τις συγκρίσεις τιμών, τα στοιχεία της για τους μισθούς είναι εκτός πραγματικότητας.

700 ευρώ ο ελάχιστος στην ελλάδα καθαρα;;; μάλλον ο μέσος πρώτος μισθός αν έχεις πτυχίο, μεταπτυχιακό και δουλέυεις 12ωρα θες να πεις...

εντωμεταξυ ο ελάχιστος στην αγγλία είναι πράγματι γύρω στις 750 λίρες (για 40 ώρες δουλειά τη βδομάδα) αλλά: 1. μιλάμε πράγματι για ελάχιστο δηλαδή χρήματα που πέρνουν εντελώς ανειδίκευτοι νεοπροσλαμβανόμενοι. Ελάχιστοι πληρώνονται τόσο λίγο και συνήθως οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι.

2. το βρετανικό κράτος δίνει πολλά επιδόματα όταν το εισόδημα σου είναι τόσο χαμηλό (που εξαρτώνται βέβαια απο οικογενειακή κατάσταση και άλλους παράγοντες)

Σοφία said...

1. Χρησιμοποιείς μέσο όρο αντί για τη διάμεσο (median) ενώ παραδέχεσαι ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις τιμές που συγκρίνεις. Στατιστικά αυτό είναι λάθος, γιατί ο μέσος όρος "έλκεται" από τις ακραίες τιμές.

2. Συγκρίνεις σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα διαφορετικής σχετικής αξίας (relative value). Π.χ. φυσικά το ελαιόλαδο ή τα λεμόνια είναι ακριβότερα στην Αγγλία αφού όχι μόνο είναι εισαγωγής, αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην τοπική κουζίνα. Για τον ίδιο λόγο το ψωμί για τοστ (που *δεν* είναι είδος πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα - μην τρελαθούμε κιόλας) είναι φτηνότερο στην Αγγλία απ' ό,τι στην Ελλάδα, ενώ αν σύγκρινες το κανονικό ψωμί θα έβλεπες υπερδιπλάσια τιμή στην Αγγλία και λίγα λέω. Επίσης το ψωμί για τοστ επειδή στην Αγγλία είναι είδος πρώτης ανάγκης, για πολλά σούπερ μάρκετ αποτελεί loss leader, δηλαδή το πουλάνε εξευτελιστικά φτηνά για να μπει ο άλλος στο μαγαζί να πάρει ψωμί και να φύγει με άλλα δεν ξέρω πόσα προϊόντα. Πριν μερικά χρόνια το αγοράζαμε 20p τη φρατζόλα, δηλαδή μιλάμε για τρελή τιμή, κόστους ή κάτω του κόστους. Επίσης ανάλογη τακτική επικρατεί στα βούτυρα και στα γάλατα, όπου ισχύουν επιπλέον δύο πράγματα - η Αγγλία είναι γεμάτη αγελάδες, και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει καρτέλ που αναγκάζουν τους παραγωγούς να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Καλό για την τσέπη των καταναλωτών, κακό για τους παραγωγούς, και μένει να αποδειχτεί πόσο καλό ή κακό θα είναι για την υγεία όλων (βλ. φτηνό κρέας - τρελές αγελάδες). Άλλα προϊόντα που στην Αγγλία ενδέχεται να είναι φτηνότερα λόγω του ότι αποτελούν staples είναι τα μακαρόνια (καθότι το σπαγγέτι μπολωνέζ είναι το πιο συνηθισμένο γεύμα της μέσης οικογένειας στην Αγγλία), ο τόνος και τα αυγά.

3. Αναφέρεις ότι ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου ο μισός από αυτόν στην Αγγλία. Πώς τον έκανες αυτό τον υπολογισμό; Αν στην Ελλάδα ο ελάχιστος μισθός είναι 700 ευρώ (καθαρά υποθέτω) στην Αγγλία είναι 760 λίρες το μήνα για τους άνω των 21 χρονών, και 660 λίρες για τους 18-21 χρονών. Σε ευρώ τα ποσά αυτά είναι 950 και 830 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή πολύ παρόμοια με τα ποσά στην Ελλάδα. Συν ότι στην Αγγλία δεν υπάρχει 13ος μισθός, επίδομα αδείας κ.λπ. Το οποίο σημαίνει ότι αν είσαι 20 χρονών στην Ελλάδα με 13 μισθούς βγάζεις 9100€ και στην Αγγλία με 12 μισθούς 9960€. Καθόλου μεγάλη διαφορά αν το δεις έτσι. Αν υπολογίσεις (όπως σωστά επισημαίνεις) τη διαφορά στο κόστος ενοικίων, μεταφορών κ.λπ. βλέπεις ποιος έχει περισσότερο χρήμα στην τσέπη του.

Εννοείται ότι συμφωνώ σε αυτά που αναφέρεις για την συμπεριφορά του έλληνα καταναλωτή κ.λπ. επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα οι τιμές έχουν ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Αλλά βρίσκω εκνευριστική αυτή την καραμέλα για το πόσο φτηνό είναι το ψωμί για τοστ στην Αγγλία (χωρίς να μιλάει κανείς για το πόσο ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ το ψωμί για τοστ στην Αγγλία) και το πόσο παχυλοί οι μισθοί. Οι μισθοί των Ελλήνων που ζουν στην Αγγλία μπορεί να είναι παχυλοί, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν δουλεύει κανείς μας για το βασικό μισθό, ίσως ούτε και για το μέσο. Συνεπώς ας μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά δεν άντεχα να μην σχολιάσω :-)

Σοφία said...

@ Anonymous: 750 λίρες είναι ο βασικός μισθός για τους άνω των 21 (οι οποίοι στην ηλικία αυτή είναι απίθανο να είναι και ανειδίκευτοι και νεοπροσλαμβανόμενοι).

Το "συνήθως οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι" είναι εύκολο να το λες όταν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που πληρώνονται τους υψηλότερους μισθούς (κάπως όπως η Αντουανέτα με το παντεσπάνι). Προσωπικά ξέρω πολλά άτομα *στο Λονδίνο* και ακόμα περισσότερα εκτός Λονδίνου, που δεν είναι ανειδίκευτοι ούτε νεοπροσλαμβανόμενοι, και πληρώνονται από 13 έως 16 χιλιάδες λίρες τον χρόνο. Στις 13 χιλιάδες λίρες ο μηνιαίος μισθός σου είναι 880 λίρες καθαρά, στις 16 χιλιάδες είναι 1000 λίρες (χωρίς σύνταξη - εννοείται). Ακόμα και αν λάβεις υπόψη τον μισθό των 16 χιλιάδων λιρών, σε ευρώ αντιστοιχεί σε 1.270€ το μήνα, ήτοι 15.240€ τον χρόνο, που και πάλι δεν είναι διπλάσιος από τα 9.100€ της Ελλάδας.

Ξέρω επίσης πολλά άτομα 30 και 40 χρονών σε θέσεις manager, με προϋπηρεσία, πτυχία κ.λπ. που με το ζόρι ξεπερνάνε τον μέσο μισθό των 22.000 λιρών. Κι ας νομίζει ο μέσος Έλληνας ότι αν έρθει στην Αγγλία με το καλημέρα σας θα του στρώσουν και κόκκινο χαλί επειδή έχει πτυχίο...

Εννοείται ότι ακόμα και με μισθό 13.000 λίρες δεν δίνεται βοήθεια από το κράτος, όπως δεν υπάρχει βοήθεια όταν δουλεύει ο σύντροφός σου, ή όταν ζεις με τους γονείς σου, ακόμα και αν εσύ δεν πληρώνεσαι ούτε τον βασικό. Η μόνη "βοήθεια" που έχει ο μέσος Άγγλος είναι από τις πιστωτικές κάρτες (οι πλαστικοί μας φίλοι) και γι' αυτό χρωστάνε όλοι τα κερατιάτικά τους σε Visa και Mastercard.

Anonymous said...

Καλά, τους 30άρηδες και 40άρηδες manager με μισθό και προυπηρεσία που πέρνουν 22000 να μου τους γνωρίσεις και εμένα....αυτά που λες δεν υπάρχουν 22χιλιάρικα είναι ένας συνηθισμένος μισθός για νέο απόφοιτο από μέτριο uni όχι για 40άρη μάνατζερ...

τέλος πάντων για να μην αναλωθούμε σε περιπτωσιολογίες και σε προσω οπικές προσβολές περί Μαρίας Αντουανέτας και άλλων δακρύβρεχτων, θα αναφερθώ στα στοιχεία της ευροστατ για το 2002: ο μέσος μισθός στο ΗΒ είναι υπερδιπλάσιος απ'αυτόν της Ελλάδας. (το λινκ εδώ: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-76-06-390/EN/KS-76-06-390-EN.PDF
σελ 65).

Ε, δεν μπορείς λοιπόν να μας λες ότι ο μέσος 22χρονος έλληνας παίρνει πανω κάτω τα ίδια με τον μέσο 22χρονο Άγγλο...ήμαρτον γελάνε και οι πέτρες

Σοφία said...

Χαρά στο κουράγιο σου! Πως κατάφερες και έκανες τέτοια έρευνα;
Πάντως είναι δύσκολο για τον καταναλωτή, που τρέχει καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, να παρακολουθεί με τέτοια ακρίβεια τις τιμές!
Ποιο είναι το συμπέρασμα από την έρευνα; Ότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε πρόβατα και ευτυχώς είναι φτηνά τα ζαρζαβατικά και μπορούμε να βοσκάμε ελεύθερα!!!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

yannis said...

Όταν μου έστειλες την πρόσκληση να μαζέψουμε τις τιμές δεν περίμενα να βγει κάτι τόσο καλό. Έκανες πολύ καλή δουλειά στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων και αφιέρωσες πολύ χρόνο. Προσωπικά με τίποτα δεν περίμενα αυτά τα αποτελέσματα, ειδικά για την σύγκριση με Αγγλία!

Δεν κατάλαβα γιατί η Σοφία έφαγε κόλλημα με τις φέτες του τοστ (μάλλον τρώει πολύ τοστ?), και επιπλέον αυτά που αναφέρει για τους μισθούς μου φαίνονται τραβηγμένα από τα μαλλιά. Προσωπικά ξέρω πολύ καλά τι μισθό παίρνω στην Ελλάδα και τι μισθό θα έπαιρνα με τα ίδια πτυχία στην Αγγλία. But anyway... το θέμα μας δεν είναι οι μισθοί.

Επίσης σωστά πιστεύω πήρες το mean αντί το median, αφού τα δεδομένα σου είναι συμμετρικά.

pinelopi t. said...

πολύ καλή η έρευνά σας παιδιά!και μ' αρέσει πολύ αυτή η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών μέσα από το διαδίκτυο!
Εγω δεν μπορώ να πω τι μισθό παίρνουν στην Αγγλία, ξέρω όμως πολύ καλά για την Ελλάδα. Ο βασικός με πτυχίο είναι 640ευρώ καθαρά και εννοείται ότι δε σου αναγνωρίζουν μεταπτυχιακό, αν θέλεις αν δε θέλις πήγαινε αλλού να βρεις δουλειά!Στην Ελλάδα μένουμε με τους γονείς μας μέχερι να παντρευτούμε και δεν πληρώνουμε ενοίκιο. Οταν δε παντρευτούμε αν δε σου παραχωρήσουν κανένα σπιτάκι γονείς ή πεθερικά εκέι βλέπεις και τα ενοίκια στην Ελλάδα και τα βρίσκεις σκούρα!Ποιοι 13 ούτε 1013 μισθοί δε φτάνουν!
Σ ότι αφορά τώρα τις τιμές.. Ντομάτες γκρινιάρη μου με 1.17 θα βρεις πολύ δυσκολα, φτάνουν τα 2 και τα 3 ευρώ. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει πολλά νησια, εγώ μένω Κρήτη, και τα μεταφορικά είναι ακριβότερα αρα και τα προιόντα. Για να μην πω για βενζίνη.
Σκεφτείτε ότι ζω στην πηγή του Ελαιολάδου και το αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ για 12 και 13 ευρώ το 1,5 λίτρο!!!μάλιστα μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ εκβίασε προμηθευτή ελαιολάδου φίλο μου ότι δε θα δίνει όσο φτηνά μπορεί γιατί θα του χαλάσει τη "σούπα" με την κοστολόγηση!μην πουλήσουμε φτηνά και τους κακομάθουμε!
κάποτε το να γυρίζεις με την κάμερα στις λαικες ήταν λαικισμός σήμερα στην Ελλάδα η κατάσταση είναι αφόρητη..είναι απελπιστικά ακριβά όλα!!!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα.

Να' σαι καλά nikan.

Lifewhispers τι εννοείς "μια ματιά"; Δεν την διάβασες ολόκληρη; Τόσο μικρό post;

Themos υπάρχει τέτοιο βραβείο;

Σοφία, όχι που δε θα σχολίαζες. Λοιπόν,
1. Συμφωνώ για τη χρήση του median, αλλά όταν υπάρχουν 2-3 τιμές στο δείγμα, ούτε το median είναι αντιπροσωπευτικό. Το standard deviation είναι πολύ μεγάλο στα προϊόντα που το αναφέρω, όχι σε όλα. Και στην τελική, ξεκαθάρισα οτι αυτή δεν είναι έρευνα στατιστική, ούτε τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν είναι πολλά.
Αν την επόμενη φορά έχουμε 100 τιμές από Ελλάδα και 100 τιμές από Αγγλία (αντί για 1) προφανώς και θα κάνω καλύτερη στατιστική ανάλυση, και θα κάνω και t-test για να δούμε αν είναι στατιστικά σημαντική η διαφορά (αν έχουν normal distribution δηλαδή, αλλιώς θα κάνω Spearman ή Pearson). Μην ανησυχείς. Αλλά όταν οι τιμές ξαναλέω είναι από 2-3 άτομα, δεν είναι δυνατόν να κάνεις πολλά πράγματα. Και εκεί λες "παιδιά, δεν έκανα στατιστική μελέτη, απλά κάναμε μια βόλτα στο supermarket" ως καταναλωτές, και τα βάλαμε κάτω. Τίποτα μα τίποτα παραπάνω!

2. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της, σε κάποια προϊόντα, είτε λόγω ποιότητας, είτε λόγω διατροφικών ή άλλων συνηθειών. Εμείς είπαμε να μείνουμε μόνο στα επιφανειακά, με ότι σφάλμα σήμαινε αυτό. Το αξιοπερίεργο πάντως είναι οτι από όλη αυτή τη (σχετικά ευρεία) γκάμα προϊόντων, η Ελλάδα είναι ακριβότερη στα περισσότερα.

3. Το οτι ο κατώτερος νομοθετημένος μισθός στην Ελλάδα είναι 668 ευρώ ενώ της Αγγλίας 1.361 ευρώ το βρήκα εδώ. Επειδή όμως δεν ήταν αυτό το θέμα μου, και ήδη μόνο η συλλογή και σύγκριση τιμών μου πήρε πάρα πολύ χρόνο, δεν κάθισα να διαβάσω περισσότερα. Ανέφερα πάντως οτι ακόμα κι έτσι, τα έξοδα στην Αγγλία για άλλους λόγους (πχ φόρους) μετριάζουν τη διαφορά σημαντικά. Όσο για τους μέσους μισθούς, νομίζω ο Jim_Hellas έχει κάποια στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 18.751 ευρώ ενώ στην Αγγλία 38.538...
Επίσης προσωπικά το ψωμί του τοστ μου αρέσει πολύ στην Αγγλία.
Και τέλος, η βασική σύγκριση έγινε και με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, όπου συνολικά η Ελλάδα, με τον χαμηλότερο μισθό, έχει ακριβότερα προϊόντα. Για τον x,y,z λόγο!

Ούτε εμένα μου αρέσει η καραμέλα που λες, και γιατί ξέρω πόσο δύσκολη και ακριβή είναι η ζωή στο Λονδίνο, και προσωπικά κάνω αρκετή οικονομία για να τα βγάζω πέρα, γιατί είμαι φοιτητής και δεν παίρνω κανέναν παχυλό μισθό. Δεν είχα σκοπό να πιπιλίσω καμία καραμέλα, απλά μαζευτήκαμε 5 άνθρωποι και τα βάλαμε κάτω. Τώρα γιατί η Ελλάδα ακριβότερη από την Αγγλία στα προϊόντα που τυχαία επιλέξαμε (χωρίς να στοχεύουμε σε κάποιο αποτέλεσμα) δε φταίω εγώ.

Πραγματικά εύχομαι την επόμενη φορά, αν γίνει κάτι τέτοιο, να γίνει πιο οργανωμένα, με περισσότερο κόσμο, και γιατί όχι, να μας πεις κι εσύ τις τιμές στο δικό σου supermarket!

Ανώνυμε για τις τιμές απάντησα που βρήκα στοιχεία. Αν αυτά είναι λάθος, ok.

Σοφία δεν την έκανα μόνος μου, όλα τα παιδιά μαζί, οπότε ήταν αρκετά πιο εύκολο. Μπορεί ο καταναλωτής να τρέχει όλη μέρα, αλλά είναι χρέος του να μελετάει τις τιμές και να έχει μια ώριμη αγοραστική συμπεριφορά, γιατί τότε ο ίδιος ζημιώνει τον εαυτό του και δεν έχει δικαίωμα να γκρινιάζει! Υπάρχουν κι αλλού ευθύνες, αλλά έχει ευθύνες και ο καταναλωτής. Και μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει, αν δεις πόσο μπορεί να κερδίσει έτσι.

Jaywalker ευχαριστώ για τη συνεργασία. Βασικά ούτε mean ούτε median κάνει, με 2-3 data, αλλά τέλος πάντων, κάτι έπρεπε να πάρω κι εγώ! Όπως ξαναείπα όμως, δεν επρόκειτο για στατιστική ανάλυση, γιατί με τόσο λίγα στοιχεία προφανώς και είναι απαγορευτική. Όπως λες επίσης, το θέμα μας δεν ήταν οι μισθοί (έκανα απλά 1-2 αναφορές σε ένα κείμενο αρκετά μεγάλο), αν και οι μισθοί που βρήκαμε ανταποκρίνονται σε αυτά που λέμε.
Καλύτερη δουλειά για τους μισθούς έχει κάνει ο Jim_Hellas.

Pinelop t. δε θέλω να σε αγχώσω, αλλά τα ενοίκια στην Αγγλία, και ειδικά στο Λονδίνο, είναι πολύ πολύ χειρότερα από την Ελλάδα!!!.

Σοφία said...

@ Anonymous: Το ξαναλέω γιατί είναι αλήθεια: ο μέσος Άγγλος δεν ζει όπως ο μέσος Έλληνας που κάθεται 2-3 χρόνια στην Αγγλία μετά τις σπουδές του για να δουλέψει σε κάποια πολυεθνική, και σίγουρα δεν παίρνει τον ίδιο μισθό. Οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο συναναστρέφονται μόνο υψηλόμισθους καριερίστες - την πλειοψηφία των μεροκαματιάρηδων δεν τη βλέπουν ούτε από μακριά, και προφανώς ούτε την φαντάζονται.

Τα στοιχεία της Eurostat αναφέρονται μόνο σε μισθούς industry & services - η Ελλάδα δεν έχει industry και η Αγγλία έχει υπερπληθώρα services και εκεί ακριβώς είναι οι μεγαλύτεροι μισθοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δίνεις μέση τιμή (mean) και όχι διάμεση (median), ο μέσος μισθός θα φανεί πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι είναι επειδή έλκεται από τις ακραίες τιμές. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει η εφαρμοσμένη στατιστική.

@ Jaywalker: Το "κόλλημα" που έφαγα με τις φέτες του τοστ νομίζω το εξήγησα. Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα και βγάζετε άσχετα συμπεράσματα.

Όσο για το mean και το median, το ερώτημα είναι αν η κατανομή είναι συμμετρική. Πώς μπορεί να είναι συμμετρική αφού υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τιμών; Αν η κατανομή της τιμής του λαδιού π.χ. ήταν όντως συμμετρική το mean και το median θα ήταν το ίδιο και δεν είχε σημασία ποιο υπολογίζεις, αν όμως δεν είναι, το mean θα σου δώσει μια πλασματική μέση τιμή τραβηγμένη προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αναλόγως με την ασυμμετρία που παρουσιάζει η κατανομή.

Σοφία said...

Γκρινιάρη, το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που παρουσιάζεις κάτι σαν έρευνα ή έστω μίνι-έρευνα, ο αναγνώστης σου έχει δικαίωμα να κρίνει. Δυστυχώς επειδή ο καθένας μπορεί να κάνει έρευνα με ό,τι στοιχεία διαθέτει και ό,τι στατιστικές γνώσεις διαθέτει και να την ανεβάζει στο διαδίκτυο, μπορείς να μπεις στον Γούγλη και να βρεις έρευνες που να σου αποδεικνύουν ό,τι θες να αποδείξεις. Άλλωστε θα έχεις ακούσει ότι η στατιστική είναι η επιστήμη του ψεύδους ;-)

Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, νομίζω σχολίασα υπέρ αρκετά. Ο καθένας ας κρίνει την εγκυρότητα των στοιχείων, των σχολίων και των συμπερασμάτων, και ας διαμορφώσει άποψη. Πάντως για τους μισθούς, αν σε ενδιαφέρει, δες εδώ και εδώ. Θα δεις ότι αυτά που λέω δεν τα βγάζω από το μυαλό μου...

Γκρινιάρης said...

Σοφία το ξέρω πως με τη Στατιστική μπορείς να παίξεις όσο θέλεις, αλλά εγώ δεν έπαιξα καθόλου με τη Στατιστική. Και το "έρευνα" το έβαλα σε εισαγωγικά γιατί ξέρω οτι ούτε καν μίνι-έρευνα δεν είναι αυτό που κάναμε. Μια απλή, καθημερινή, καθόλου επιστημονική, σύγκριση τιμών επιχειρήσαμε και τίποτα παραπάνω. Και από τη στιγμή που το ξεκαθαρίζω εξ' αρχής, καλό είναι ο αναγνώστης να κρίνει έχοντας αυτό στο μυαλό του, κι όχι οτι είναι καμιά έρευνα με αντιπροσωπευτικά δείγματα, στατιστικά tests κλπ.

Ξαναλέω, για τους μισθούς έκανα απλά ένα μικρό σχόλιο, βασισμένο σε αυτά που βρήκα. Στοιχεία όπως λες υπάρχουν και διαφορετικά, δεκτό.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι πάντως του κειμένου δεν ασχολήθηκα με τους μισθούς (μην ξαναπώ αυτό για τους φόρους και το κόστος ζωής, νοίκια κλπ, τα είπα 100 φορές) αλλά ήταν απλά τιμές, τιμές, τιμές. Τιμές που συγκέντρωσαν όλα τα παιδιά. Και αυτές είναι έγκυρες γιατί τις είδαμε με τα μάτια μας.

Τα συμπεράσματά του λοιπόν ο καθένας ας τα βγάλει βλέποντας τα στοιχεία κι όχι την ερμηνεία που δίνω εγώ ή ο άλλος.

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Ξέραμε ότι υπήρχαν κενά και αδυναμίες, και οι ίδιοι το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Ίσα ίσα για να μην την παρερμηνεύσει κάποιος.

Πάντως ένα συμπέρασμα που αφορά μόνο την Ελλάδα, και αυτό θα ήθελα να μείνει, είναι οι διαφορές των τιμών σε αντίστοιχα προϊόντα, και πως μια σωστή έρευνα αγοράς και καταναλωτική συμπεριφορά μπορεί να μας γλιτώσει πολλά χρήματα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα.

Μην ψωνίζετε αυτόματα, να σκέφτεστε τι ψωνίζετε και να βλέπετε τις τιμές.

Pixel Sprite said...

wraio post griniarh!
An thelete k times apo italia (na sigkrinoume kai kapou pio gitonika) edw eimai!

Sourotiri said...

Wow, αν ειχα να σχολιασω 1 πραγμα απο το ποστ, εγιναν 3 απο τα σχολια που ειδα!!!

Παμε:
Και ερχεται τωρα γκρινιαρη το εξης απλοικο ερωτημα. Πως σκατα γινεται με τετοια ανοδο των τιμων καθε χρονο και ο πληθωρισμος στην Ελλαδα ειναι καθε χρονο 2,3,4% ; Θεωρω χρησιμο να σημειωσω σε αυτο το ποστ το συγκεκριμενο ερωτημα, καθως και την απαντηση του:

Υπαρχει το λεγομενο καλαθι της νοικοκυρας, δηλαδη μια λιστα με 10-20-100 δεν ξερω ποσα προιοντα που ειναι πρωτης αναγκης. Καθε τρεις και λιγο, παρατηρητες του υπουργειου οικονομιας πανε και μετρανε τιμες, περιπου οπως το εκανες εσυ. Ελα ομως που δεν σημειωνουν τον μ.ο. των τιμων αλλα την χαμηλοτερη δυνατη...! Μπορει καποιος παραγωγος να πουλαει σαπιες ντοματες με 0,50€, ε αυτοι, αυτο θα σημειωσουν!!!

Στα της ερευνας: προφανως και δεν μιλαμε για επιστημονικη ερευνα ρε παιδια, αλλα για ερασιτεχνικη. Το ειπε και ο ιδιος ο γκρινιαρης, μια βολτα καναμε στα σ/μ και τιποτα παραπανω!!! Αλλα την συγκεκριμενη ερευνα την βρισκω πολυ πιο ενδιαφερουσα και κυριως, πολυ πιο αξιοπρεπη απο τα οσα βλεπω στις ειδησεις για το ιδιο θεμα, με τον Νικο Τσιαμτσικα να ωρυεται με υποκρουση την Καρμινα Μπουρανα.

Τα δε σχολια της Σοφιας ηταν παααρα πολυ χρησιμα για την κουβεντα μας. Δεν ειχα ιδεα οτι μπορει οντως να υπαρξει αντιλογος για τους μισθους στην Αγγλια!!!

Και φυσικα, οπως υποννοηθηκε στο ποστ σου γκρινιαρη, δεν μετρηθηκε το κοστος ζωης. Κι ομως, αυτο θα ηταν κατι το πολυ πολυ χρησιμο. Πραγματικα, αυτο που μετραει δεν ειναι ο ονομαστικος ή εστω ο πραγματικος μισθος ενος ανθρωπου οταν παει στο σ/μ ΑΛΛΑ η αγοραστικη του δυναμη, γιατι πριν παει στο σ/μ θα εχει ξοδεψει σε νοικια-φως-νερα-τηλεφωνα-μεταφορες-βενζινες και δεν ξερω εγω σε τι αλλο. Οχι πως εχω την ψευδαισθηση οτι με 650€ βασικο μισθο στην Ελλαδα υπαρχει περιπτωση να βγουμε φθηνοτεροι στο κοστος ζωης, αλλα θα ηταν πολυ ενδιαφερουσα μια συγκριση.

Σοφια, η στατιστικη η επιστημη του ψευδους; Εεεεελα, γιατι το λες αυτο; :)))) Καποτε ενα παλικαρι [σε μια λογομαχια για τα σκληρα και τα μαλακα ναρκωτικα] μου πεταξε το βαρυγδουπο επιχειρημα "Μα το 96% των χρηστων σκληρων ναρκωτικων ξεκινησαν απο τα μαλακα" και κοντεψα να πνιγω απο τα γελια :)

Γενικα παντως, χαρηκα παρα πολυ με οσα διαβασα, τοσο για την κινητοποιηση, οσο και για το περιεχομενο των κειμενων. Προσεξε μονο μην το δεις δημοσιευμενο σε καμμια εφημεριδα ολο αυτο!

Σοφία said...

@ Sourotiri: Πρώτο εξάμηνο στατιστικής στο πανεπιστήμιο, το πρώτο πράγμα που μας είπε ο καθηγητής είναι το εξής: Στατιστική είναι η επιστήμη που αν εγώ φάω δύο κοτόπουλα κι εσύ κανένα, μας λέει ότι φάγαμε από 1 ο καθένας ;-)

Σοφές κουβέντες που έκτοτε τις έχω ξανακούσει και συστηματικά αποδεικνύονται σωστότατες.

Anonymous said...

@Σοφία

Όταν συνομιλέίς στα ίντερνετ με άτομα που δεν ξέρεις καλό θα ήταν να αφήνεις κατά μέρους τα ad hominem. Δε θα μου πεις λοιπόν εμένα ότι κάνω παρέα με καριερίστες και δεν βλέπω τι γίνετα γύρω μου...σε πληροφορώ ότι η γυναίκα μου εργάζεται σε σχολείο σε μια από τις πιο deprived areas του Λονδίνου και γνωρίζω από μέσα και μάλλον πολύ καλύτερα από σένα τα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυτής της χώρας.

Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο μέσος μισθός εδώ είναι υπερδιπλάσιος από της Ελλάδος. Και προφανώς το επειχήρημα ότι το median διαφέρει ισχύει και για τα ελληνικά στοιχεία-η διασπορά πάνω κάτω η ίδια είναι όπως θα διαπιστώσεις αν συγκρίνεις τον gini index των δυο χωρών. Τα μαθήματα στατιστικής λοιπόν αλλού.

Τέλος τα στοιχεία της ευροστάτ αναφέρονται ξεκάθαρα σε μέσους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Γκρινιάρης said...

Pixel sprite ευχαριστώ. Θα το έχω υπ' όψιν μου! :)

Sourotiri το κόστος ζωής, έτσι όπως το βιώνω εγώ τουλάχιστον, έχω την εντύπωση πως είναι πολύ πιο μεγάλο στην Αγγλία, ή καλύτερα στο Λονδίνο. Ένα θα σου πω. Ένα μικρό studio στο Λονδίνο, σε μια normal περιοχή στη ζώνη 2 (αρκετα κεντρικά) πχ, μπορεί να κοστίζει 1000 ευρώ! Ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα αλλά πιο έξω, ζώνη 4-5, μπορεί να κοστίζει 700-800 ευρώ. Και αυτό να αλλάζει συνέχεια ανάλογα με την περιοχή. Με τέτοιες τιμές όμως και μόνο, ένα μεγάλο ποσοστό του μισθού πάει περίπατο. Για να μην πούμε για τις μετακινήσεις, τα έχω ξαναγράψει. Δεν ξέρω πόσο εύκολη μπορεί να είναι μια τέτοια σύγκριση, μιας και υπάρχουν πολλές διαφορετικές παράμετροι, οι οποίες παρουσιάζουν και τεράστια διακύμανση.

Όπως λέει και η Σοφία, με τη Στατιστική μπορείς να παίζεις ώρες! Το θέμα όμως είναι οτι είναι σχετικά σωστή όταν τα δεδομένα και το δείγμα σου είναι αντιπροσωπευτικά. Εκεί βασίζεται μια σωστή στατιστική μελέτη. Προφανώς και αν συγκρίνεις 2 ανθρώπους που έφαγαν ή όχι κοτόπουλο, δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη! :)

Ανώνυμε ο καθένας έχει την άποψή του, την δική του οπτική γωνία κλπ. Ας μην ανεβάζουμε τους τόνους. Μη μαλώνετε για mean και median, στην περίπτωσή μας τίποτα από τα δύο δεν είναι σωστό! Μιλάμε τώρα για 2-3 δεδομένα, τι διασπορές να μελετήσεις; :)

Μην ανησυχείτε όμως, κι όταν (και αν) κάποια στιγμή έχω στα χέρια μου καμιά 100στή τιμές θα τα βάλω και τα δύο στο πινακάκι για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

Sourotiri said...

OXI ΡΕ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑΚΙ. :Ρ

Σοφία said...

Δεν ξέρω τι είναι τα ad hominem (σόρρυ αλλά τα λατινικά μου είναι λίγο σκουριασμένα) αλλά όπως δεν σε ξέρω εγώ, το ίδιο δεν με ξέρεις κι εσύ. Μπορεί κι εγώ να είμαι δασκάλα σε σχολείο μιας deprived area και να ξέρω ακριβώς για τι πράγμα μιλάω. Μπορεί και όχι. Πάντως εγώ δεν μίλησα για σένα (που είσαι και ανώνυμος και δεν ξέρω καν αν είσαι ο ίδιος ανώνυμος), μίλησα γενικά για τους Έλληνες στο Λονδίνο. Αν από το γενικό εσύ θες να πας στο ειδικό και να τραβήξεις ζόρι, με γεια σου και χαρά σου.

Το median κατά πάσα πιθανότητα διαφέρει από το mean και στις δύο κατανομές (μισθών, τιμών προϊόντων) και στις δύο χώρες. Δε νομίζω ότι είπα εγώ να χρησιμοποιήσουμε median για τις αγγλικές τιμές και mean για τις ελληνικές ή το αντίθετο. Εκείνο που είπα είναι ότι όταν έχεις μεγάλες διασπορές τιμών, όπως έχεις στους μισθούς και (απ' ό,τι λέει ο Γκρινιάρης) στα προϊόντα, τότε ο σωστότερος/αληθότερος δείκτης είναι το median και όχι το mean.

Anonymous said...

Α μάλιστα εγώ τραβάω ζόρι και όχι εσύ που στην πρώτη σου απάντηση με παρομοίασες με Μαρία Αντουανέτα και μετά μίλησες για καριερίστες σε πολυεθνικές.

Σε ότι αφορά το μέσο και το διάμεσο είπες ακριβώς αυτό:

"Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δίνεις μέση τιμή (mean) και όχι διάμεση (median), ο μέσος μισθός θα φανεί πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι είναι επειδή έλκεται από τις ακραίες τιμές. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει η εφαρμοσμένη στατιστική."

Προσπάθησα να σου εξηγήσω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση που μας ενδιαφέρει η σύγκριση μισθών των δύο χωρών και όχι τα απόλυτα μεγέθη, τα συμπεράσματα δε θα αλλάξουνε είτε χρησιμοποιήσουμε το έαν είτε το άλλο, από τη στιγμή που το gini index, και άρα η διασπορά μισθών είναι πάνω κάτω παρόμοια.

Anonymous said...

όσο για το ad hominem, ρίξε μια ματιά
εδώ:
en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

*...Nantia...* said...

με απογοήτευσες :( κλαψ μπουκοτάζ σ'ολα λοιπόν!!!

υ.γ βασικός στην ελλάδα 700 καθαρά?? Που καλέ Σοφία ????? 700 μικτά ... κάνε τις αφαιρέσεις και ξανακάνε τον πολλαπλασιασμό :Ρ

Anonymous said...

Υπάρχει ένα ωραίο εργαλείο του Tesco, το οποίο συγκρίνει τιμές σε χιλιάδες προϊόντα ανάμεσα σε 3 διαφορετικά supermarket της Αγγλίας. Μπορείς να το δεις εδώ: http://www.tesco.com/todayattesco/pricecheck.shtml

pinelopi t. said...

@gkriniari όπως επεσήμανες κι εσύ από την περιοχή στην οποία μένεις εξαρτώνται και πολλές διαβαθμίσεις, όπως του ενοικίου, του φαγητού σε εστιατόρια αλλά ακόμη και οι τιμές στα σουπερ μαρκετ.
Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα γιατί εγώ ως ακρως θεωρητική δεν τα παω καλα με τη στατιστική είναι η καταναλωτική συμπεριφορά και στην Ελλάδα σίγουρα δεν υπάρχει.
Παντως θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφερον να κανουμε μια με γαλυτερης εκτασης ερευνασ και στο κοστος ζωης!!

fpboy said...

- κατ'αρχήν όλες αυτές οι συζητήσεις μόνο καλό μπορούν να κάνουν!
- Αυτό που έχω να προσθέσω στην συζήτηση είναι η άγνοια πάρα πολλών ανθρώπων για το πόσο είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα.
Και εννοώ στην πραγματική ζωή, όχι εδώ μέσα.
- Πρόσφατα στο οικονομικό Παναπιστήμιο Πειραιά μέσα στο μάθημα(σπουδάζει κολλητός!) καθηγητής βρέθηκε να μην ξέρει πόσο είναι ο βασικός μισθός.
- Επίσης, επειδή υπάρχει πολύς κόσμος που δουλεύει στο δημόσιο στην Ελλάδα και δεν έχει δουλέψει άλλου, όταν λες σε συζητήσεις πόσο είναι ο μισθός σε κοιτάνε σαν εξωγήινο !!!! Δεν σε πιστευουνε, σαν να τους λες ψέματα ένα πράγμα!!!
Παράξενο δεν είναι?

Panos Konstantinidis said...

@Σοφία

Να σου πω, δε μου τους γνωρίζεις κι εμένα όλους αυτούς τους ειδικευμένους που αμοίβονται με 13Κ λίρες, καθώς και τους μανατζαρέους των 22Κ, γιατί ψάχνουμε να βρούμε κόσμο και δεν έρχεται κανείς με κάτω από 25 (ειδικευμένοι). Για μάνατζερς δε, δεν βρίσκεις κανέναν κάτω από 40. Ε, τί λες; Θα σου δώσουμε και ποσοστό από κάθε έναν που προσλαμβάνουμε.

ανεστης said...

Πολύ χρήσιμη η όλη κουβέντα, ακόμα και το θέμα για mean και median που στην ουσία είναι μια τεχνική λεπτομέρεια που αχρηστεύεται απο άλλους παράγοντες με μεγαλύτεο ειδικό βάρος.
Το γάλα ας πούμε... Στις περισσότερες χώρες είναι ένα commodity χαμηλής τιμής. Εδώ έχει γίνει ένα είδος πολυτελείας ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ TV!!! Αυτό το υπερβολικό έξοδο marketing είναι που θολώνει τα νερά στον ρόλο του ενδιάμεσου (του μεσάζοντα ντε...), που προσθέτει περιττό κόστος και που κατα πως φαίνεται ο υπερήφανος έλλην δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει (αν εξαιρέσουμε το ανθυπομπουκοτάζ των ημερών).
Αν πρόκειται λοιπόν να κάνετε ένα τόσο εξαντλητικά επιστημονικό έργο όπως θα άρεσε στη Σοφία να πάρετε υπόψιν και τις κοινωνικές παροχές που αφήνει άλλο διαθέσιμο πορτοφόλι στον Βρεττανό και άλλο στον Έλληνα, να πάρετε υπόψιν το κακό aftersales service που έχουμε στα διαρκή καταναλωτικά κλπ κλπ.
Ας μην το κάνουμε λοιπόν!
Ας κρατήσουμε όμως αυτή την "έρευνα" ως σημάδι του "μη περαιτέρω" που έχουμε φτάσει.
Σας φιλώ!

Panos Konstantinidis said...

>Τα στοιχεία της Eurostat
>αναφέρονται μόνο σε μισθούς
>industry & services - η Ελλάδα
>δεν έχει industry και η Αγγλία
>έχει υπερπληθώρα services και
>εκεί ακριβώς είναι οι μεγαλύτεροι
>μισθοί

Όπως υπερπληθώρα υπηρεσιών έχει και η Ελλάδα. Ή μήπως έχει βιομηχανάι και δεν το ξέρω; Τί πουλάει η Ελλάδα, τουρισμό (υπηρεσίες δηλαδή) και υπηρεσίες πουλάει. Α και κατοικίες για εσωτερική κατανάλωση.

Νομίζω πως οι συγκρίσεις γίνονται κάτω από τα ίδια δεδομένα. Υπηρεσίες η μία υπηρεσίες και η άλλη.

Γκρινιάρης said...

Sourotiri lol!

Μη μου πειράζετε τη Σοφία! Άντε! :)

Nantia δεν ήταν στις προθέσεις μου, θέλω να με πιστέψεις!

Pano το έχω δει, χρήσιμο, αλλά γίνεται και ένας χαμός με μερικά προϊόντα. Έχει και το sainsbury's online κατάστημα που μπορείς να δεις τιμές.

Pinelopi t. δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να μελετήσεις το κόστος ζωής όμως, ποιους παράγοντες να συνυπολογίσεις, και πως να τους μετρήσεις όταν υπάρχει τέτοια διακύμανση. Εντάξει, για τα προϊόντα μπορείς να μετρήσεις 10 και να βγάλεις ένα μ.ο., τι κάνεις όμως με τα σπίτια, τις μετακινήσεις κλπ;

Fpboy το θέμα μας δεν ήταν οι μισθοί, άλλο που κατά κει πήγε η συζήτηση! Νομίζω πως όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε τι και πόσο ψωνίζουμε.

Ανέστη τι, εμείς θα τα κάνουμε όλα αυτά που λες; :) Για τις διαφημίσεις κλπ, δεν έχεις κι άδικο. Από την επαφή επαφή μου με την Αγγλική τηλεόραση, έχω την εντύπωση οτι οι διαφημίσεις για προϊόντα είναι αρκετά πιο λίγες από την Ελλάδα, χωρίς να σημαίνεις πως δεν υπάρχουν, έτσι; Εδώ νομίζω έχουν πολλές διαφημίσεις για υπηρεσίες, για ασφάλειες αυτοκινήτου κλπ, ή και για υπηρεσίες σύγκρισης τιμών διάφορων τρίτων υπηρεσιών.

Sourotiri said...

εχεις μια προσκληση για παιχνιδακι στο μπλογκ μου ;)

mmexer said...

πάαααααααρα πολύ καλή δουλειά. Τύφλα να ΄χει ο Εισαγγελάτος χεχε

αν και αυτό με τα ελληνικά προϊόντα είναι λογικό να είναι πιο φτηνά στο εξωτερικό. Γιατί η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη άρα τα βάζουν πιο φτηνά. Είναι νόμος της αγοράς κι αυτός. Πχ, εδώ στην Ελλάδα μου πε ένας φίλος κύπριος πως κάτι χυμοί πωλούνται 1 ευρώ ενώ Κύπρο έχουν 2.50 ευρώ.

αλλά γενικότερα οι τιμές εδώ έχουν ξεφύγει. Και είναι απαράδεκτοι. Ειδικά σε βασικά είδη. όπως το γάλα.

NdN said...

Απλά θα αρκεστώ να πω πάρα πολύ καλή δουλειά!

Μπράβο παιδιά!

Byronas said...

Πολύ καλή η δουλειά σου (παρότι την λες ερασιτεχνική!).

Να συμπληρώσω μόνο για το θέμα της τιμής του κλασικού καφέ στην καφετέρια ότι είναι σε λογικά πλαίσια δεδομένης και της ώρας που καθόοοοοοοοοοοομαστε στις καφετέριες. Θυμάμαι ότι στην Φλωρεντία χρειάστηκε ένα capuccino και μισή ώρα για να μου κάνει η σερβοτόρα την αμήχανη ερώτηση "Μήπως θα θέλατε κάτι άλλο;".

Στη Αγγλία είναι ανάλογη η κατάσταση;

Anonymous said...

Αρκετά ενδιαφέρουσα έρευνα. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ και με τις παρατηρήσεις της Σοφίας, αλλά είναι λογικό να μην έχουν προβλεφθεί εξ αρχής όλα τα πιθανά "προβλήματα". Ελπίζω σε μελλοντική έρευνα να μπορέσω να συνεισφέρω κι εγώ :)

Η στατιστική είναι η καλύτερη μέθοδος να πεις αυτό που θες να πεις (είτε είναι σωστό είτε ...) και να πείσεις τον άλλον για αυτό, με απτά επιχειρήματα :)

Lina said...

παρα πολύ καλή ιδέα και καλή δουλεια! μπράβο σ εόλους.

προτινω αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο (και είμαι μέσα και εγώ.... να δώσω τιμές για επαρχία Ελλάδας), να μπούνε συγκεκριμένα προιόντα. όπως το φιλαδέλφεια π.χ.

τα φρούτα είναι λογικό να ειναι πιο φτηνα, ντομάτες πχ στη σουηδία φαντάζομαι ότι είναι είδος πολυτελέιας.
Επίσης μπορεί να γίνει κ έρευνα σητν ιδια αλυσίδα Σ.μαρκετ. έχω ακούσει ότι στα lidl για παραδειγμα γερμανίας και Ελλάδας, στα προιόντα μετο δικο τους λογοτυπο, υπαρχει διαφορα στις τιμες.

ανεστης said...

Αν μου επιτρέπεται, να πω οτι ο Βύρωνας αποπάνω είναι απο τους ελάχιστους που έχουν καταλάβει γιατί η τιμή του καφέ στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με των άλλων χωρών.
Είναι το τετραγωνικό που καταλαμβάνουμε για να πιούμε ένα καφέ για μια ώρα η επιπλεόν καρέκλα όπου απλώνουμε τις εφημερίδες κλπ κλπ. Δηλαδή ο καφές είναι πλέον θέμα real estate. Βάλτε τώρα όοοοολα αυτά τα cafes που ανοίγουν κάθε μέρα, να δείτε σε ποιό τομέα αναπτύσεται η οικονομία μας.

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Δείτε κάτι στο in.gr. Τιμοληψία σε s/m Ελλάδας και εξωτερικού, με παρόμοια συμπεράσματα.

Να' σαι καλά mmexer. Το πρόβλημα είναι, όπως είπες, σε βασικά είδη.

Thanks Ndn. Την άλλη φορά θα σε στείλω supermarket με λίστα!

Byrona το θέμα του καφέ στην καφετέρια όμως είναι εντελώς άλλο θέμα. Εκεί όντως πληρώνεις την εξυπηρέτηση, τη θέα, τα δημοτικά τέλη του μαγαζιού, την τηλεόραση, τη μουσική, όλα. Αυτό όμως δε σχετίζεται με τον καφέ στο supermarket!
Εδώ δεν υπάρχουν οι κλασικές καφετέριες που ξέρουμε στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο θα έλεγα είναι οι pubs, όπου δεν έχει τύχει να με ρωτήσουν αν θέλω κάτι άλλο! Θα με ρωτήσουν όμως αν σε κάποιο cafe ή εστιατόριο κάτσω 3 ώρες μετά το φαγητό μου, και το καταλαβαίνω!

Deninho θα σε έχουμε υπ' όψιν! Με τέτοια συμμετοχή μπορεί να γίνει κάτι πιο οργανωμένα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, και άρα πιο στέρεο.

Lina με συγκεκριμένα προϊόντα είναι εύκολη η σύγκριση, αλλά δεν βρίσκεις παντού την ίδια μάρκα σε ορισμένα προϊόντα, ειδικά στο εξωτερικό. Μόνο για την Ελλάδα κάτι γίνεται.

Ανέστη, όπως είπα κι εγώ, το θέμα του καφέ που πίνουμε έξω είναι εντελώς διαφορετικό. Για τον ίδιο λόγο εξ' άλλου πληρώνεις το pint μπύρας 3 λίρες, ενώ με 4 λίρες παίρνεις 4-5 pints απ' το supermarket!

Anonymous said...

Αυτό που δεν κατάλαβα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο In.gr είναι, γτ οι τιμές στο εξωτερικό έχουν εύρος, ενώ στην Ελλάδα είναι μία. Και ποια είναι αυτή η μία στην Ελλάδα; Η πιο χαμηλή, η πιο ψηλή, μια μέση τιμή, κάτι άλλο; Έτσι όπως παρουσιάζεται εκείνη η έρευνα είναι ακόμη πιο ερασιτεχνική από τη δική σας :P

alienlover said...

φοβερά ενδιαφέρον,παιδιά πολύ καλή δουλειά κάνατε, μπράβο!

KourtGeo said...

Συγχαρητήρια Γκρινιάρη σε σένα και τους συμμετέχοντες!!Καταπληκτική Δουλειά!!

συννεφούλα said...

γεια και από μένα!!!Εγώ δουλεύω part-time και παίρνω γύρω στις £4,000 λίρες τον χρόνο!!Και μου παίρνουν και πολλά από την φορολογία!!!
Συμφωνώ απόλυτα ότι οι τιμές έχουν ανεβεί στα ύψη(κάθε φορά που κατεβαίνω Ελλάδα παθαίνω σοκ!!),αλλά δεν πληρώνοναι όλοι υπέρογκους μισθούς στην Αγγλία,ξέρετε πόσοι ανεδίκευτοι και μη πτυχιούχοι υπάρχουν εδώ??Και μερικά προιόντα που είναι όντως φτηνά, συνήθως είναι μάρκας του super-market στο οποίο τα ψωνίζεις, και δεν τρώγονται!!Το γάλα που παίρνω εδώ και σε ποιότητα προσεγγίζει τα δικά μας γάλατα είναι τα λεγόμενα organic και το 2-pint(1,136lt) είναι πάνω απο λίρα (γύρω στα 2ευρώ ίσως) και η τιμή του κυμαίνεται απο μαγαζί σε μαγαζί.
Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι όπου και να είμαστε,εγώ αυτό ξέρω!!

Panos Konstantinidis said...

Συννεφούλα, αν παίρνεις 4.000 το χρόνο σημαίνει ότι παίρνεις 333,33 το μήνα. Με κατώτατο μισθό για ανειδίκευτους εργάτες στις 5,52 (από 1 Οκτωβρίου 2007 που έχει ανεβεί) λίρες την ώρα σημαίνει ότι εργάζεσαι 60 ώρες το μήνα, δηλαδή δύο ώρες την ημέρα. Αν βγάλω και τα σαββατοκύριακα τότε εργάζεσαι 2,5 ώρες την ημέρα. Αν εργαζόσουνα δηλαδή κανονικό ωράριο θα έπαιρνες τρεις φορές αυτό το μισθό που σημαίνει 1.000 λίρες το μήνα. Πολύ καλύτερα από τα 560 ευρώ κατώτατο μισθό στην Ελλάδα (http://www.eurofound.europa.eu/eiro/2005/07/study/tn0507101s.htm).

KitsosMitsos said...

Πάρα πολύ καλή δουλειά και μπράβο σας.
Γιατί λέμε διαρκώς γι αυτά τα θέματα, αλλά πραγματικά νούμερα δεν έχουμε ποτέ, οπότε ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του.
Τώρα βέβαια για όλα αυτά υπάρχουν εξηγήσεις, αλλά αυτά σε άλλη ανάρτηση ;-)

Dr_MAD said...

:-O

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν... Μπράβο ρε παιδια!

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια!

Sandy Cheeks said...

Μπράβο!
Άλλη φορά ενημερώστε με να πάρω μέρος, πολύ μου άρεσε.

Sandy Cheeks said...

Γκρινιάρη να σε ενημερώσω ότι το ποστ αυτό θα το λινκάρω από το μπλοκ μας σε σχετικό θέμα που ετοιμάζουμε αυτές τις μέρες.

Γκρινιάρης said...

Sandy Cheeks θα το έχω υπ'όψιν μου. Νομίζω θα το επαναλάβουμε στο μέλλον, πιο οργανωμένα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν κρίνω από το ενδιαφέρον πολλών παιδιών.

Nicholas said...

Γεια χαρά, πολύ ενδιαφέρον post,και σε κάποια φάση είχαν βγει και τα κανάλια και κάνανε το ίδιο, (να ζητήσεις πνευματικά δικαιώματα). Είχα στείλει σε κάποια φάση στο gasprice.gr ρωτώντας αν θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο με προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και μου είχαν πει ότι είναι σχετικά δύσκολο. Μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το τεχνικό κομμάτι το stite κλπ; Όπου όλοι μας, θα μπορούσαμε να προσθέτουμε τιμές που βλέπουμε στις αποδείξεις, με την περιγραφή και γιατί όχι φωτογραφία του προϊόντος με τιμές από διάφορα σούπερ μάρκετ.

Sandy Cheeks said...

@ Nicholas Manie
Λίγη οργάνωση θέλει, καταμερισμό εργασιών, και θα βρεθούν πολλοί υποψήφιοι μπλογκερ εθελοντές για να γίνει ένα μπλογκ που θα βοηθήσει ώστε να αποκτηθεί καταναλωτική συνείδηση.
Θα είναι πολύ σπουδαίο.
Εχω δηλώσει συμμετοχή και στο e-mail yesmrbob@gmail.com μπορώ να απαντήσω σε ποια επιπλέον θέματα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμη.

e-Geomatics said...

Κατάλογος προϊόντων και σύγκριση τιμών από ηλεκτρονικά καταστήματα . Βρες χιλιάδες προϊόντα στην καλύτερη τιμή http://getaprice.gr/

e-Geomatics said...

http://getaprice.gr/ Κατάλογος προϊόντων και σύγκριση τιμών από ηλεκτρονικά καταστήματα

Snif.gr said...

Το snif.gr κάνει σύγκριση τιμών σε πάνω απο 1000 καταστήματα και σε προϊόντα supermarket

getaprice.gr said...

getaprice

Eleni Ioannidou said...

Συγχαρητήρια γι'αυτό το άρθρο. Είναι πολύ θλιβερό ότι αυτή η αλήθεια δεν είναι γνωστή τους οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή το ξέρουν αλλά θέλουν να το αγνοούν. Απο τα ταξίδια που κάνω, το έχω διαπιστώσει, οι χώρες που πριν το Ευρώ είχαν ισχυρές οικονομίες έχουν σήμερα πολύ πιο φτηνά προϊονται και καλά θα ήταν να ψάξουμε τις αιτίες. Γιατι είναι έτσι;
Χθες πήγα εδω στην Ζακυνθο να ψωνίσω και τρόμαξα, πάλι. Προσπαθώ να στηρίξω τα ελληνικά προιόντα άλλα πώς; Η Barilla κόστιζε 90 σεντ, η Divella 70, η Στελλα 1,10 Ευρω (στην ιταλια ουτως ή αλλως τα μακαρόνια κοστίζουν το πολύ 60 σεντ). Θέλω τόσο πολύ να αγοράσω τα πολύ καλά ελληνικά μακαρόνια, αλλά αν είναι πιο ακριβα απο τα ιταλικά τι να κάνω; Είναι η φορολογία των ελληνικών παραγωγών υψηλότερη; Το μόνο που ακόμα είναι πολυ φθηνότερο είναι τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα, δόξα τω θεώ.
Οσων αφορά τα προιοντα βασικής κατανάλωσης, όπως ψωμί, γάλα, τυρί, το ελαιόλαδο, το κρασί είναι εδώ απίστευτα ακριβότερα από οτι στην Γερμανια. Το ίδιο και χρειρότερα παρατήσησα στα πολωνικά μαγαζιά. Ο Πολωνός βγάζει περίπου 400 ευρω τον μήμα κατα μέσο όρο, αλλά τα προϊόντα είναι ακόμα πιο ακριβά απο την Ελλαδα. Τα πιο φτηνά ειναι στη Γερμανια, και αυτό εξηγεί και γιατι η οικονομία τους παει καλά. Ο κόσμος μπορει να αγοράσει φτηνά...
Αλλά το να κοστιζει εδω το ελαιόλαδο περισσότερο απο οτι στην Γερμανια, γεγονός που δεν βοηθά ούτε την εξαγωγή του καλύτερου προϊόντος απο την Ελλάδα είναι τρομερό.
Επίσης φτηνότερα απο το εξωτερικο είναι τα τσιγάρα εδώ, και μάλιστα η ποιότητα των ελληνικών τσιγάρων είναι συχνά καλύτερη από τον ξένο καπνό. αλλά αποδικνείει την αλήθεια ότι η διαφορά των τιμών οφείλεται στην διαφορά του φόρου προστιθέμενης αξίας στα διάφορα προίόντα.
Μακάρι άρθρα όπως το δικό σας βοηθήσει να ασχοληθούν δημοσιογράφοι σοβαρά με το θέμα και το διορθώσουν...

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Εκπλήσσομαι που μετά από τόσα χρόνια κάποιοι ξεθάβουν ακόμα posts από αυτό εδώ το blog. Δυστυχώς η αλήθεια που αντικατοπτρίζει αυτό το post εκείνη την περίοδο, έχει γίνει κατά πολύ χειρότερη. Μην ξεχνάμε οτι γράφτηκε στο κατώφλι της κρίσης, όχι τώρα που είμαστε στα βαθιά...