Monday 27 October 2008

Podcast - How To: Ηχογράφηση και επεξεργασία

Χαίρομαι πολύ που από τα σχόλια στα προηγούμενα posts σχετικά με το podcasting φαίνεται ότι αρκετοί από εσάς τα βρίσκουν ενδιαφέροντα και ίσως αρχίσουν να πειραματίζονται.

Πριν συνεχίσω, ας συνοψίσω τι έχουμε πει μέχρι τώρα. Μιλήσαμε για το πως μπροούμε να παρακολουθήσουμε και να ακούσουμε κάποιες podcast εκπομπές, αλλά και απάντησα σε κάποιες βασικές ερωτήσεις κάποιου που θέλει να ξεκινήσει, όπως τι χρειάζεται από θέμα εξοπλισμού, τι μουσική μπορεί να χρησιμοποιήσει και που θα τη βρει αλλά και πως θα ανεβάσει και θα παρουσιάσει το podcast του.

Αυτό το post έχει να κάνει με το ουσιαστικό κομμάτι της παραγωγής ενός podcast, δηλαδή την ηχογράφηση, την επεξεργασία και το μιξάρισμα. Προεξοφλώ από την αρχή ότι σας μεταφέρω περισσότερο τη δική μου εμπειρία κι όχι απαραίτητα τον πιο τεχνικά ορθό και άρτιο τρόπο...

Στην περίπτωση του δικού μου podcast αυτό προκύπτει με την εξής διαδικασία. Ηχογραφώ την εκπομπή, ολόκληρη ή σε τμήματα και μετά επιλέγω τη μουσική που θα παρεμβάλλεται ή θα ακούγεται σαν "χαλί". Στη συνέχεια, αφού τα περάσω όλα στο πρόγραμμα (σε ένα κανάλι ήχου τη φωνή και σε άλλο τη μουσική) αρχίζει το κόψε-ράψε και το παιχνίδι με την ένταση. Ουσιαστικά αυτό που κάνω είναι να ρυθμίζω τη διάρκεια των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των τμημάτων ομιλίας και στη συνέχεια να ρίχνω την ένταση της μουσικής στα τμήματα στα οποία μιλάω (αρκετά χαμηλά, ώστε να ακούγεται καθαρά η φωνή) και να την αφήνω ψηλά στα μεσοδιαστήματα μουσικής. Αυτό ίσως παίρνει κάποια ώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα, ενώ απ' ότι έχω μάθει στο Garageband η μείωση έντασης της μουσικής γίνεται αυτόματα.
Update: Εκτός από αυτόν τον τρόπο, υπάρχει και ένας άλλος, λίγο πιο live. Με κάποιο πρόγραμμα που μιξάρει αρχεία ήχου και φωνή μπορείτε να ηχογραφήσετε "real time" την εκπομπή σας, όπως θα κάνατε για παράδειγμα αν ήσαστε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Πατάτε δηλαδή το rec, βάζετε μουσική και ξενικάτε. Δε θα πω περισσότερα γι' αυτόν τον τρόπο καθ' ότι δεν τον εφαρμόζω και δε γνωρίζω πολλά, έχει όμως συν και πλην. Ένα μεγάλο συν είναι η φυσικότητα που έχει, αλλά και ο αρκετά λιγότερος χρόνος, αφού δε χρειάζεται/επιτρέπει επεξεργασία. Το τελευταίο όμως είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο του μειονέκτημα, αφού δεν έχεις δυνατότητα επεξεργασίας μετά το τέλος της ηχογράφησης. Δηλαδή δε μπορείς να κόψεις κομμάτια, να αλλάξεις σειρά σε κάποια τμήματα της εκπομπής, να κάνεις τέλος πάντων οτιδήποτε, αφού μόλις τελειώσει η ηχογράφηση έχεις έτοιμο το τελικό αρχείο ήχου.


Πρώτα απ' όλα όμως αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το input audio του συστήματός σας αλλά και του προγράμματος που χρησιμοποιείτε. Σε ότι αφορά στα Windows, αυτό γίνεται στον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) > Ήχοι και συσκευές αναπαραγωγής > Ήχος (3η καρτέλα) και τσεκάρετε πως στο Εγγραφή ήχων είναι επιλεγμένο το σωστό μικρόφωνο. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε και την ένταση ηχογράφησης. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνετε και στο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσετε, αν και πολύ πιθανό να είναι από πριν σωστά ρυθμισμένο.

Αν μιά εικόνα είναι όσο 1000 λέξεις, το βίντεο μετράει για πολύ περισσότερες. Για να μη σας κουράζω, σας παραπέμπω στα πολύ κατατοπιστικά video-tutorials για το Audacity από το site how-to-podcast-tutorial.com. Είναι στα αγγλικά, είναι σύντομα και εξηγούν με απλά λόγια πως να ηχογραφήσετε και να επεξεργαστείτε με το Audacity. Προσωπικά με είχαν βοηθήσει πολύ στην αρχή. Αν βρω χρόνο θα προσπαθήσω να κάνω κι εγώ κάτι αντίστοιχo, το πιο πιθανό με κείμενο και εικόνες. Μέχρι τότε όμως νομίζω πως τα παραπάνω βιντεάκια είναι πολύ βοηθητικά. Θα πρότεινα να τους ρίξετε μια ματιά και αν έχετε άλυτες απορίες, αφήστε σχόλια για να δω σε τι χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση.

Μερικά tips, εμπειρικά.

Δοκιμάστε το μικρόφωνό σας. Κάντε μερικές ηχογραφήσεις σε διαφορετικές αποστάσεις από το μικρόφωνο ώστε να βρείτε την ιδανική απόσταση που πετυχαίνει δυνατό αλλά καθαρό ήχο. Δώστε περισσότερη σημασία στον καθαρό ήχο, άλλωστε μπορείτε να δυναμώσετε την ένταση αργότερα από το πρόγραμμα.

Προσπαθήστε, μετά τις αυξομειώσεις στην ένταση, στο τελικό αποτέλεσμα η ένταση να παραμένει στο ίδιο επίπεδο. Δηλαδή να μην γίνεται πολύ δυνατό το podcast όταν παίζει η μουσική και πολύ χαμηλό όταν μιλάτε, γιατί θα αναγκάζετε τους ακροατές να αυξομειώνουν την ένταση, κάτι καθόλου ευχάριστο. Υπάρχει κι ένα προγραμματάκι γι' αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Σίγουρα τις πρώτες φορές που θα ακούσετε τον εαυτό σας θα σας φανεί στην καλύτερη περίπτωση αστείο. Μην κολλάτε, έτσι συμβαίνει σχεδόν πάντα. Ξεπεράστε το και συνεχίστε απτόητοι!

Αφού τελειώσετε το κόψε-ράψε με την ομιλία και τη μουσική, θα πρέπει να μιξάρετε το project σε ένα αρχείο ήχου, συνήθως mp3. Γι' αυτό θα πρέπει το πρόγραμμα να χρησιμοποιήσει ένα mp3 encoder. Τα περισσότερα έχουν δικό τους, το audacity όμως δεν έχει, θα πρέπει να κατεβάσετε ένα mp3 encoder. Στο site του audacity μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, συγκεκριμένα κατεβάζετε το LAME MP3 Encoder από εδώ ενώ οδηγίες υπάρχουν εδώ. Είναι πολύ απλό, μην σας τρομάζει.

Όταν μιξάρετε το αρχείο σε mp3 πρέπει να ορίσετε το bitrate quality του αρχείου. Μεγάλο bitrate σημαίνει καλύτερη ποιότητα αλλά και μεγάλο αρχείο. Σταθμίστε το και αποφασίστε. Σκεφτείτε πως αν σε μεγάλο κομμάτι του podcast μιλάτε, μπορεί να μην έχει νόημα υψηλή ποιότητα. Αντίθετα αν παίζετε αρκετή μουσική και μιλάτε λιγότερο, ίσως να σας ενδιαφέρει μεγαλύτερη ποιότητα παρά το κόστος σε μέγεθος. Ενδεικτικά, 128 με 160 kbit/sec είναι μια καλούτσικη και καλή ποιότητα, ενώ 192 είναι πιο υψηλή.

Αφού δημιουργήσετε το mp3 αρχείο μπορείτε αν θέλετε να επεξεργαστείτε τα tags του με ένα πρόγραμμα όπως το iTunes ή το Winamp ώστε να βάλετε πληροφορίες για τον τίτλο, τον Author κλπ. Μπορείτε μάλιστα να του αντιστοιχίσετε και ένα cover art, ένα "εξόφυλλο", ώστε αυτό να φαίνεται στο player/ipod/κινητό όταν παίζει!

Αφού έχετε έτοιμο το mp3 είστε έτοιμοι να το ανεβάσετε στο host site της επιλογής σας και να το παρουσιάσετε!


Κι επειδή σίγουρα έχω ξεχάσει πράγματα, ευπρόσδεκτες απορίες, παρατηρήσεις, διορθώσεις, προσθήκες κλπ.

10 comments:

Anonymous said...

Μπα, νομίζω πως τα λες πολύ ωραία κ σωστά, δε νομίζω να έχεις ξεχάσει κάτι σημαντικό.

Πάντως, από την άλλη, ένας άλλος τρόπος δημιουργίας του podcast είναι να το ηχογραφείς "live", με ένα πρόγραμμα π.χ. mixαρίσματος κ στο 1ο κανάλι να έχεις το μικρόφωνο ενώ στο 2ο τη μουσική. Βέβαια, αυτό έχει ΠΟΛΛΑ μειονεκτήματα ως προς τη μετέπειτα επεξεργασία, όμως το αποτέλεσμα θα έχει πιο ραδιοφωνικό χαρακτήρα, με όποια πλεονεκτήματα συνεπάγεται αυτό.

Γκρινιάρης said...

Έχεις δίκιο #FN$#, υπάρχει κι αυτός ο τρόπος, του "live", με τα συν και πλην που αναφέρεις. Ίσως μάλιστα να είναι και πιο απλός για αρχή, αφού δεν απαιτεί (ή δεν επιτρέπει, όπως το δει κανείς) editing. Απλά επειδή δεν είναι ο δικός μου τρόπος προτίμησα να μη μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα πρέπει όμως μάλλον να το αναφέρω στο post, έχεις δίκιο.

Anonymous said...

Κοίτα, όπως είπες κ εσύ στην αρχή του post, θα αναφερόσουν μόνο στο δικό σου τρόπο.

Προσωπικά πάντως, προτιμώ τον τρόπο που αναφέρεις εσύ (μου αρέσει να έχω τα πάντα υπό έλεγχο :P ), απλά θεώρησα καλό να προσθέσω κ τον εναλλακτικό γιατί, όπως αναφέρεις κ εσύ, ίσως είναι πιο εύκολος για μερικούς.

Γκρινιάρης said...

Προστέθηκε. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

Anonymous said...

Τίποτα! :P
Ευχαρίστησίς μου! :)

Anonymous said...

Ξεκίνησα να διαβάζω αλλά... έχασα μπάλα!

NdN said...

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου...πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας έγραψες, αλλά αν θέλω να κάνω podcast θα πάω σε έναν Λονδρέζο συν-blogger να κάνουμε μαζί!!

Καλό βράδυ Γκρινιάρη!!

Anonymous said...

χααχαχ θεϊκό σχόλιο NdN!!
Κοιτα, θεωρώ ότι πρακτικα ο καλυτερος τρόπος για ενα κανονικο σε διαρκεια ποντκαστ ειναι ο πρωτο ςπου περιγράφεις, ωστοσο ίσως να εχει ενα μικρό μειον. να μη σου μεταφερει τη διάθεση που θα μπορουσες να εχεις, αν είχες και τη μουσική παράλληλα. ερωτησουλα: ενα ποντκαστ 30 λεπτων,πόση ώρα κάνεις ν ατο φτιάξεις εξ ολοκλήρου,δηλαδη μονταρισματα, εντασεις ήχου, προσθηκη τραγουδιων;

Γκρινιάρης said...

Penny γιατί καλέ; Ελπίζω να την ξαναβρήκες!

NdN ναι, εσύ αμέσως στην εύκολη λύση! :)

Lifewhispers αν θες μπορείς να έχεις επιλέξει από πριν τη μουσική, να φορτώσεις τα τραγούδια που θες στο αντίστοιχο κανάλι και να κάνεις την ηχογράφηση ενώ ακούς τη μουσική! Απαραίτητο είναι να φοράς ακουστικά γιατί αν παίζει η μουσική από ηχεία θα καταγράφεται κι από το μικρόφωνο!
Ο χρόνος που απαιτείται διαφέρει από άτομο σε άτομο και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Αν κάνεις μεγάλα κομμάτια ομιλίας και οι παρεμβάσεις σου είναι λίγες και μικρές δεν παίρνει πολλή ώρα. Αν όμως κάνεις μικρά κομμάτια με πολλές παρεμβολές μουσικής αυτομάτως το editing γίνεται περισσότερο χρονοβόρο. Επίσης έχει σημασία πόσο τελειομανής/ψείρας είσαι!

Maria Mikro Analogo said...

Τέλειο το ποστ!!! :D Για να δούμε, πότε θα βρούμε χρόνο να κάνουμε και ποντκαστ...