Monday 5 January 2009

Περίεργα πράγματα

Καλή εβδομάδα σε όλους από το κρύο (μη σας πω παγωμένο) Λονδίνο. Η θερμοκρασία τις τελευταίες μέρες δε λέει να ξεκολλήσει από τους 0 πάνω-κάτω. Ο ουρανός όμως πεντακάθαρος, και γι' αυτό δεν είχαμε άσπρα Χριστούγεννα όπως ίσως πολλοί θα ήθελαν.

Στο θέμα μας τώρα.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σ' αυτή τη χώρα. Στη δική μας λέω. Πράγματα που αν τα πεις σε κάποιον εδώ θα του φανούν από γελοία έως τραγικά, στη χώρα μας ακούγονται τόσο φυσιολογικά και αναμενόμενα που δεν αποτελούν καν είδηση.

Ακούγοντας ραδιόφωνο το Σάββατο ακούω πως στον ποδοσφαιρικό αγώνα στην Τρίπολη μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Ολυμπιακού (δε στέκομαι στις συγκεκριμένες ομάδες, έχουν συμβεί κατά καιρούς και με άλλες), καμιά εκατοστή οπαδοί των φιλοξενουμένων την "έπεσαν" στους 4-5 αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και με το έτσι θέλω μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο γήπεδο να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους. Άκουσα μάλιστα πως κάποιοι από τους αστυνομικούς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Το παραπάνω συμβάν, σε ένα δελτίο ειδήσεων που παρακολούθησα το ίδιο βράδυ, απασχόλησε το δημοσιογράφο λίγα μόνο δευτερόλεπτα, ο οποίος αφού μας ενημέρωσε πως τελικά βρέθηκε λύση με τους φιλάθλους που βρήκαν τις θέσεις τους κατειλημμένες από άλλους και ο αγώνας πραγματοποιήθηκε κανονικά, έκλεισε το ρεπορτάζ λέγοντας "όλα καλά λοιπόν".

Το όλα καλά που το βρήκες βρε άνθρωπε; Όλοι μας, σας ρωτάω έναν προς έναν, που το είδατε το "όλα καλά"; Τόσο έχουμε αποχαυνωθεί που θεωρούμε αυτά τα πράγματα φυσιολογικά; Ανακεφαλαιώνουμε. Σε έναν επίσημο αγώνα ποδοσφαίρου, της διοργανώτριας αρχής της χώρας μας, κι ενώ κάποιοι έχουν αγοράσει εισιτήριο, ξαφνικά 50-100 άνθρωποι κάνουν ντου, σπάνε στο ξύλο τους λιγοστούς αστυνομικούς, μπαίνουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, και κάθονται ωραία και καλά να δουν το ματς. Και όλα καλά, γιατί ο αγώνας δεν αναβλήθηκε και όλοι είδαν τον αγώνα.

Που να το πεις αυτό στον Άγγλο και να μη σε χλευάσει. Στον Άγγλο που πηγαίνει στο γήπεδο με το παιδί του, που ακόμα και σε ντέρμπι κορυφής βλέπει αστυνομικούς χωρίς ασπίδες και κράνη, που δεν πετάει καρέκλες και καδρόνια στον συνάνθρωπό του επειδή φοράει άλλο χρώμα κασκόλ ή επειδή είναι ένστολος, γιατί ξέρει πως αν παρανομήσει, θα τιμωρηθεί. Γνωρίζει καλά πως κάθε πράξη έχει και τις συνέπειές της και σκέφτεται πριν κάνει κάτι παράνομο. Τράβα πες το αυτό λοιπόν παραέξω και άντε πείσε τον πως δεν είμαστε Αφρικανική χώρα. Με τόσα που έχει δει μπορεί και να δυσκολευτείς πολύ.

Βέβαια θα μου πεις αυτό είναι το λιγότερο, με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δύο χρόνια πριν βλέπαμε τη χώρα μας να καίγεται, πριν ένα μήνα χανόταν ένα παιδί 15 χρονών και μετά η χώρα βυθιζόταν από τη μία στο πένθος κι από την άλλη στην καταστροφή και τη λεηλασία, χτες γαζώθηκε με καλάζνικοφ στο κέντρο της πόλης ένας αστυνομικός 21 χρονών - κι όμως η αντίδραση της blogoσφαιρας παραδόξως είναι πολύ νωθρή αναλογικά με το συμβάν, μάλλον διαπνέεται κι αυτή από την γνώριμη επιλεκτική ευαισθησία του Έλληνα.

Περίεργα πράγματα βρε παιδιά.

Κι άντε μετά, στην αρχή μιας νέας χρονιάς, να ελπίζεις πως κάτι θα αλλάξει. Ναι, περίμενε εσύ να αλλάξουν ουρανοκατέβατα τα πράγματα. Εμ δε θες να αποφασίζουν άλλοι για σένα αλλά να είσαι κυρίαρχος λαός (μαζί σου), εμ δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου για την κατάντια μας σε όλα τα επίπεδα κι εύχεσαι ξαφνικά, δια μαγείας, να ξυπνήσεις ένα πρωί σε μια καλύτερη πραγματικότητα.

Ξύπνα ρε!

14 comments:

Ταχυδρόμος! said...

Καφενείο η Ελλάς..

Καλή Χρονιά γκρινιάρη.

Και όπως πάμε, θα αυτο-εξορίζομαι πιο γρήγορα από το αναμενώμενο..

fvasileiou said...

Τι τα θες, Γκρινιάρη;
Η Ελληνική κοινωνία αυτοκαταστρέφεται αργά αλλά σταθερά: Τι άλλο μένει για μια κοινωνία, στην οποία η λέξη "νοικοκύρης" έχει γίνει βρισιά;

(Και δεν ειναι ο μοναδικός αστυνομικός που έπεσε θύμα επίθεσης. Την περασμένη μόνο χρονιά 2 συνάδελφοί του έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή. Φυσικά κανένας φορέας, καμιά οργάνωση, κανένα κόμμα δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να οργανώσει κάποια διαδήλωση διαμαρτυρίας. Προφανώς όλοι το θεωρούμε φυσιολογικό.)

fpboy said...

H κατάσταση είναι απελπιστική φίλε Γκρινιάρη.
Και φαίνεται μη αναστρέψιμη.
Για πολλά χρόνια.
Πολύ βια, πολύ φρίκη,πολλά σκάνδαλα, μεγάλη κομματική πόλωση.
Έχει αρρωστήσει η κοινωνία,
έχει χαθεί το μέτρο....

phlou...flis said...

Δυστυχώς, έχεις δίκιο

Laplace said...

ειδικα για το ματς στην τριπολη,ειναι εμφανης η ..... της αστυνομιας..

Σοφία said...

Γκρινιάρη κι εγώ μαζί σου. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ επιλεκτική στον τρόπο που αντιδρά. Σκοτώνεται ένα παιδί 15 χρονών (από λάθος μάλλον) και γίνεται η Αθήνα τσίρκο. Γαζώνουν ένα άλλο παιδί μόλις 6 χρόνια μεγαλύτερο (αλλά αυτό φορούσε στολή οπότε δεν μετράει) και ίσα που ασχολούνται οι ειδήσεις. Και φυσικά το βασικό είναι να παρακολουθήσουμε τους ποδοσφαιρικούς αγώνες όλοι, είτε έχουμε πληρώσει είτε όχι, γιατί ως γνωστόν ο ξύπνιος είναι αυτός που δεν πληρώνει (εισιτήριο, φόρους κ.λπ.).

~~A~~ said...

Ακόμα να συνηθίσεις;Γιατί σου κάνει εντύπωση;Συνήθισες στην Αγγλία και ξέχασες πόσο χαλαρά παίρνουμε μερικά πράγματα εδώ...Έλα τώρα που θα υπάρξουν τιμωρίες....Σιγά τι έγινε...

ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ...

hopkins said...

Σχεδόν κάθε Σ/Κ εδώ και καιρό πέφτει ξύλο σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο και δεν ξέρω γω που αλλού. Συγκεκριμένα στην Τρίπολη, οι οπαδοί του Ολυμπιακού μπήκαν σε θέσεις εισιτηρίων διαρκείας του Αστέρα και αντί η διοίκηση του Αστέρα να πει "ή φεύγουν ή αγώνας δε γίνεται", στείλαν του δικούς τους οπαδούς (επαναλαμβάνω, κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας) στις θέσεις που θα κάθονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Αυτή είναι μια κραυγαλέα περίπτωση διοίκησης που κάνει την "κότα" απέναντι στους χουλιγκάνους. Αλλά δεν έγινε μόνο αυτό. Στη Θεσσαλονίκη γίναν επεισόδια έξω από το Χαριλάου, ενώ στις Σέρρες έπεσε ξύλο χωρίς καν να γίνει αγώνας (λόγω χιονιού)!!! Γενικά αυτά που γίνονται στα ελληνικά γήπεδα είναι για κλάμματα και όσο τα περνάνε οι υπέυθυνοι ως κάτι το "φυσιολογικό", θα γίνονται ακόμα χειρότερα!

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ για τα σχόλια.

Ταχυδρόμε καλή χρονιά και πολλά ταξίδια!

Φώτη καλή χρονιά! Εύστοχη η παρατήρησή σου. Η λέξη νοικοκύρης έχει αποκτήσει αρνητική χροιά, κυρίως με την έννοια πως ο νοικοκύρης κοιτάει την πάρτι του. Αν όμως φροντίζαμε να φτιάχναμε πρώτα την πάρτι μας (όχι εγωιστικά, αλλά με γνώμονα το καλό της κοινωνίας συνολικά) και μετά τον κόσμο ως δια μαγείας, θα βλέπαμε ίσως πως τα πράγματα είναι πιο εύκολο να αλλάξουν. Λέω εγώ τώρα...

Fpboy το μέτρο; Να' ταν κι άλλο!

Phloy...flis χαίρομαι που συμφωνείς, αλλά και λυπάμαι αν όντως έχω δίκιο και είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Εσείς εκεί έχετε καλύτερη εικόνα πάντως.

Laplace78 αφού έγινε ο αγώνας, μια χαρά!

Σοφία χαίρομαι που συμφωνείς.

~~Α~~ ευτυχώς αντιδρούσα σ' αυτό το "φυσιολογικό" και πριν φύγω, πάντως τώρα όντως είναι εντονότερο.

Hopkins αυτό είναι που μου τη δίνει περισσότερο, συνολικά στην ελληνική πραγματικότητα. Πως έχουμε φτάσει όλα αυτά να τα θεωρούμε φυσιολογικά! Η έλλειψη αντίδρασης, έστω και μέσα μας, να μας ενοχλήσει βρε αδερφέ, με προβληματίζει πολύ.

NdN said...

Μαζί σου Γκρινιάρη και εγώ. Τώρα που γυρίζω τα blogs μετά τις διακοπές βλέπω ότι η αντιμετώπιση του θέματος σε ότι αφορά το παιδί που χάθηκε και το άλλο παιδί με τη στολή παραλίγο (;;;) να χαθεί είναι τελείως διαφορετική.

Για τα επεισόδια σε αθλητικά γεγονότα τα έχουμε πει πολλές φορές. Αυτό που ζούμε μαζί ίοταν πηγαίνουμε να δούμε ην Chelsea ξέχνα το. Εγώ πήγα για άλλη μια φορά στην Τούμπα που ξέρεις ότι την λατρεύω. Οσο πάει με τραβάει και λιγότερο. Κανένας σεβασμός στον θεατή-πελάτη. Και να φανταστείς ότι φέτος (τουλάχιστον στον ΠΑΟΚ) τα πράγματα είναι καλύτερα από ποτέ.

Οσον αφορά την κατάσταση στη χώρα, όταν κατέβεις θα με θυμηθείς. Είναι χάος. Ο καθένας κανει ότι του κατέβει χωρίς να νοιάζεται για κανέναν άλλο παρά μόνο για την πάρτυ του.

Μη φωνάζεις να ξυπνήσει κάποιος...είναι σε κώμα.

kat. said...

άντε καλέ.. τίποτα δεν αλλάζει αν δεν θέλουμε εμείς να αλλάξει!!!!

Μαρία said...

Το καλό σου είναι οτι γκρινιάζεις με λεπτότητα για πράγματα που κανονικά θα έπρεπε όχι απλώς να γκρινιάζουμε....άλλα να φωνάζουμε!

Καληνύχτα :-)

KitsosMitsos said...

Ωχαδερφισμός και ολακαλίαση. Παράλληλες ασθένειες. Ωχ αδερφέ πού να τρέχουμε τώρα και όλα καλά αφού δεν πέτυχε τον κόλο μας. Αυτά θα μας φάνε...

Ταχυδρόμος! said...

Me sevasmo..