Sunday 30 December 2007

Βόλτα στο ποτάμι με το Πολικό Εξπρές

Με έναν ζεστό καφέ και τη μουσική να παίζει μπας και ανοίξει το μάτι, αφού διάβασα διάφορα ενδιαφέροντα posts στην blogoγειτονιά, βλέποντας τον καταγάλανο ουρανό, έψαχνα να βρω τι θα κάνω την υπόλοιπη μέρα. Το να κατέβω πάλι στην αγορά Σαββατιάτικα το απέκλεισα από την αρχή. Θα πλησιάσω ξανά μετά τις γιορτές! Κοίταξα σε διάφορες ιστοσελίδες για κάτι ενδιαφέρον στην πόλη, και το μάτι μου έπεσε σε κάτι αρκετά ξεχωριστό. Στη IMAX έπαιζαν το άκρως γιορτινό και Χριστουγεννιάτικο The Polar Express και μάλιστα τρισδιάστατο!

Την ταινία (παραγωγής 2004) δεν την είχα δει όταν είχε βγει στις αίθουσες, ούτε σε DVD αργότερα. Ήξερα όμως οτι σκηνοθέτης είναι ο Robert Zemeckis, ο ίδιος με την ταινία Beowulf που είδα πρόσφατα πάλι σε 3D και με είχε ενθουσιάσει (περισσότερο η 3D experience παρά η ταινία...). Ρώτησα και έμαθα, και ο εορταστικός και μαγευτικός χαρακτήρας της ταινίας με ενθουσίασε (μέρες που είναι) κι έτσι έκλεισα εισιτήρια αμέσως.

Η IMAX βρίσκεται κοντά στο σταθμό του Waterloo, στην περιοχή South Bank, δίπλα στο ποτάμι από τη νότια πλευρά. Η περιοχή είναι από τις αγαπημένες μου για μια χαλαρή βόλτα. Υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις, όπως το London Eye, το Big Ben και το Κοινοβούλιο απέναντι, οι γέφυρες με την υπέροχη θέα, το Καρουζέλ, το Aquarium και η μόνιμη έκθεση του Dali, διάφοροι πολυχώροι όπως το Royal Festival Hall και το County Hall, εστιατόρια και cafes δίπλα στο ποτάμι. Ή απλά μπορείς να περπατήσεις και να χαζέψεις του διάφορους animateurs που τα Σαββατοκύριακα είναι πάντα εκεί!

Έτσι παρόλο που η ταινία ήταν το απόγευμα, σηκώθηκα νωρίς νωρίς και κίνησα κατά ποτάμι μεριά.

Βγαίνοντας από το σταθμό και βλέποντας τον καθαρό ουρανό από πάνω μου αναρωτήθηκα που είδαν οι μετεωρολόγοι την πιθανότητα βροχής, εξ' αιτίας της οποίας εγώ κουβαλούσα μια ομπρελίτσα στην τσέπη (ναι, είναι compact η ομπρέλα και μεγάλη η τσέπη, μην το ψάχνετε τώρα!). Ανεβαίνοντας όμως τη γέφυρα για να διασχίσω το ποτάμι και γυρνώντας να απολαύσω τη θέα, η απάντηση ήρθε ξεκάθαρη. Μαύρα σύννεφα άρχισαν να καταφθάνουν! Αυτά όμως δε μας πτοούν εμάς, το έχω ξαναπεί, οπότε συνέχισα για τη βόλτα μου.

Αρκετός ο κόσμος, είναι και γιορτές μην ξεχνιόμαστε, αλλά όχι ο χαμός που σίγουρα θα γινόταν στην αγορά τέτοια ώρα. Περπατήσαμε μέχρι το London Eye, και ξανά πίσω, χαζεύοντας τον κόσμο, τους μουσικούς του δρόμου αλλά και τα παιδιά στο Καρουζέλ. Μπήκαμε και σ' ένα μαγαζάκι που είχε διάφορα ωραία πραγματάκια, όπως κούπες, Χριστουγεννιάτικα στολίδια, τετράδια και σημειωματάρια, τσάντες, που όλα είχαν ένα touch από τέχνη. Μου άρεσαν ιδιαίτερα κάτι μικρά ποτηράκια (για εσπρέσσο μάλλον) που έμοιαζαν σαν χάρτινα τσαλακωμένα ποτήρια μιας χρήσης! Το βρήκα πολύ ευφάνταστο.

Εν τω μεταξύ η ώρα πέρασε και κατευθυνθήκαμε προς το σινεμά.

Για την I-MAX σας έχω ξαναμιλήσει (επαναλαμβάνομαι οικτρά ώρες ώρες). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οθόνη στο Νησί και με δυνατότητες τρισδιάστατης προβολής με τα ειδικά γυαλιά σε φιλμς που το υποστηρίζουν. Το λέω και το ξαναλέω, γιατί όποτε πηγαίνω έχω ξεχάσει πόσο μεγάλη είναι μέχρι που την ξαναβλέπω, γι' αυτό σας έβγαλα και φωτογραφία!

Όλο αυτό δεν είναι τοίχος, είναι η οθόνη! Και έχει κι άλλο στα πλάγια και πάνω, δε χωρούσε όλη στην φωτογραφία, αλλά με την ανθρώπινη σιλουέτα μπροστά μπορείτε να αντιληφθείτε τα μεγέθη. Με 20 μέτρα ύψος (!) και 26 μέτρα πλάτος και με τα καθίσματα να μην είναι πολύ μακριά, αισθάνεσαι σα να ζεις την ταινία κι όχι να την παρακολουθείς. Πολλώ δε μάλλον όταν εκτός από μεγάλα αυτά που βλέπεις είναι και... ανάγλυφα!

Από έξω η IMAX είναι εξίσου εντυπωσιακή, έτσι όπως στέκεται κυκλική στη μέση του δρόμου.

Λίγα λόγια για την ταινία. Όπως και το Beowulf, με χρήση της ίδιας τεχνολογίας, η ταινία μοιάζει περισσότερο με animation παρά με ταινία. Ο Tom Hanks έχει τον κεντρικό ρόλο, ή μάλλον... ρόλους αφού υποδύεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας όχι έναν και δύο αλλά έξι χαρακτήρες! Το story τώρα. Ένα παιδί στην κρίσιμη ηλικία της αμφισβήτησης της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, προσπαθεί να πιστέψει αλλά η λογική και τα γεγονότα τον εμποδίζουν. Την παραμονή των Χριστουγέννων ξυπνάει από την άφιξη ενός... τρένου έξω από το σπίτι του και βρίσκεται ξαφνικά σε ένα μαγικό ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο και το σπίτι και εργοστάσιο του Άγιου Βασίλη.

Η ταινία είναι αρκετά μαγευτική, και παιδική βέβαια, αλλά αυτό δε με χάλασε! Με συνεπήρε σε ένα φανταστικό μαγικό κόσμο, απόλυτα εορταστικό, αυτό άλλωστε επιζητούσε κι εγώ. Είναι μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη ταινία και ενδεχομένως να καθιερωθεί όπως τόσες άλλες "επίκαιρες", όπως το 26 λεπτών animation "The Snowman" (μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο) που εδώ στην Αγγλία από το 1982 είναι must τέτοιες μέρες.

Φεύγοντας, τράβηξα άλλη μια φωτογραφία από τη γέφυρα, έτσι να υπάρχει. Δυστυχώς χωρίς τρίποδα τη νύχτα είναι αρκετά δύσκολο να βγει καλή η φωτογραφία.


Επειδή την έχω καταβρεί με το να σκοτώνω την ώρα μου παίζοντας με τα βίντεο που τραβάω (μην σας κακομαθαίνω όμως, γιατί θα τελειώσουν οι γιορτές και θα κοπούν αυτά. Εε; Μάλλον δηλαδή!), θα ανεβάσω μάλλον και κάποιο βιντεάκι από το South Bank. Σκέφτομαι να αφήσω τον φυσικό ήχο αυτή τη φορά, αλλά υποψιάζομαι οτι το μόνο που θα ακούτε θα είναι ένα φφφφφφφ από τον αέρα!

Χρόνια πολλά!

8 comments:

DaNaH said...

Υπέροχο post! Την ταινία την είχα δει πέρσι νομίζω σε DVD. Ωραία ταινιούλα, φαντάζομαι σε 3D εκδοχή θα ήταν ακόμα καλύτερη!!

Η τελευταία φωτογραφία με το London Eye φωτισμένο με μπλε χρώμα μου άρεσε ιδιαιτέρως!!! :)

moukelis said...

Τι ωραία βολτούλα...Την ταινία έχουμε προγραμματίσει να τη δούμε σε DVD αυτές τις μέρες.Πάντως το Nightmare Before Christmas που είδαμε πριν λίγες μέρες σε τρισδιάστατη εκδοχή,ήταν καταπληκτικό,εντελώς άλλη εμπειρία.Καλή γκρινιαροχρονιά!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα Danah. Η ταινία ήταν ότι πρέπει για τις μέρες αυτές!
Το London Eye θα έχει την τιμητική του αύριο στην αλλαγή με τα πυροτεχνήματα! Ελπίζω να τα καταφέρω και να πάω.

Moukelis, σκέφτομαι να πάω κι εγώ σ' αυτήν αν προλάβω! Καλή χρνιά και σε σένα! Ελπίζω με όσο λιγότερες γκρίνιες και για σένα και για μένα!

Lily said...

NICE PHOTO!!
XRONIA POLLA !!!

~~A~~ said...

Πολύ ωραία η εμπειρία της 3D ταινίας.Και για άλλη μια φορά πολύ ωραίες οι φωτογραφίες.

Καλή χρονιά!

Σοφία said...

Μια χαρά περνάτε εκεί στα Λονδίνα ;-)

Εγώ ούτε την ταινία έχω δει, ούτε στο IMAX έχω πάει. Είμαι πολύ πίσω, ε;

Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά!

katerina said...

Μια χαρά σε βρίσκω...! Και πολύ ωραίες φωτογραφίες.. Αυτό με τον τρίποδα τι ήταν; Κυκλοφορείς έξω με όλο τον εξοπλισμό ενός φωτογράφου; Διότι αν συμβαίνει αυτό... μπράβο παιδί μου!!!
Καλή Χρονιά!

Γκρινιάρης said...

Thanks Lily! Χρόνια πολλά!

~~Α~~, πραγματικά αξίζει! Ευτυχώς 3D υπάρχει και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα φτηνότερα απ' ότι εδώ (όπως και το συνηθισμένο σινεμά επίσης).

Σοφία, για την ταινία δεν πειράζει, αλλά για την IMAX είσαι αδικαιολόγητη!

River ευχαριστώ! Όχι, δεν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο να κυκλοφορώ με τρίποδα! Μάλιστα όποτε πετυχαίνω κάποιον να κουβαλάει τρίποδα, κουράζομαι και που τον βλέπω! Προς το παρόν αρκούμαι στην όποια σταθερότητα μπορώ να πετύχω με διάφορους ορθόδοξους και μη τρόπους!