Wednesday 26 December 2007

I shop therefore I am

Στην Αγγλία η Boxing Day (26 Δεκεμβρίου) είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των εκπτώσεων (αν και κάποια μαγαζιά ξεκινάνε από τις 27 ή τις 28). Οι τιμές πέφτουν αρκετά και οι εκπτώσεις είναι αρκετά σημαντικές σε πολλά μαγαζιά, και όπως καταλαβαίνετε γίνεται ένας πανικός! Τα μαγαζιά ανοίγουν πολύ πρωί και σε πολλά η ουρά που σχηματίζεται απ' έξω πριν ανοίξουν οι πόρτες (ή ακόμα και μετά!) σε προϊδεάζει για τι να περιμένεις μέσα...!

Η κίνηση είχε αυξηθεί τις τελευταίες μέρες στην αγορά, αφού εδώ ο Άγιος Βασίλης έρχεται Χριστούγεννα κι όχι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που συνηθίζουμε στην Ελλάδα (αν κι αυτό απ' ότι ακούω γύρω μου αλλάζει, μάλλον ο Άγιος έχει εξοπλιστεί με έλκηθρο νέας τεχνολογίας και φτάνει γρηγορότερα!).

Κατέβηκα λοιπόν κι εγώ κέντρο, περισσότερο για να δω αυτό το πανηγύρι... καταναλωτισμού παρά για να ψωνίσω κάτι.

Ξεκίνησα αρκετά πρωί, κι έτσι κατά τις 10 ήμουν στην Oxford street. Οι δρόμοι μέχρι εκεί ήταν στην κυριολεξία άδειοι, αφού μου πήρε το μισό χρόνο με το λεωφορείο απ' ότι συνήθως. Με το που στρίψαμε όμως στην Marble Arch, που είναι η αρχή της Oxford street είδαμε τις ορδές των καταναλωτών να πλημμυρίζουν τα πεζοδρόμια με άγριες διαθέσεις!

Κατεβήκαμε στο λεωφορείο και περπατήσαμε λίγο να κόψουμε κίνηση. Ήταν σχετικά νωρίς και τα πεζοδρόμια περπατιώνταν ακόμη. Μπήκαμε και σε μερικά μαγαζιά να χαζέψουμε τιμές. Όσο περνούσε η ώρα τόσο ο κόσμος αυξανόταν. Πολλά μαγαζιά θύμιζαν νυχτερινά clubs, και οι σεκιούριτι έπαιζαν ρόλο πορτιέρη, διακόπτοντας αρκετές φορές την είσοδο πελατών γιατί μέσα ήταν φίσκα! Στα πρώτα μαγαζιά που πήγαμε το πρωί η κατάσταση ήταν καλύτερη απ' ότι φαινόταν απ' έξω, δοκίμαζες άνετα και στο ταμείο δεν είχε την τρελή ουρά. Κατά τις 12 όμως άρχισε να επικρατεί το χάος! Κόσμος παντού, το αδιαχώρητο στα μαγαζιά, από την είσοδο μέχρι το μέσο του μαγαζιού πήγαινες λες και ήσουν σε σειρά για συσσίτιο! Ευτυχώς που δεν είχαμε σκοπό να αγοράσουμε κάτι, γιατί πραγματικά θα ήταν πολύ δύσκολο! Και καλά αν θέλεις ένα μπουφάν, το δοκιμάζεις επί τόπου. Αν θες όμως και δοκιμαστήριο, τότε βάλε κι άλλη μια ουρά, έτσι να' χεις να πορεύεσαι!

Το ίδιο και χειρότερα έξω από τα μαγαζιά. Τα πεζοδρόμια είναι πολύ πλατιά, αλλά πόσο κόσμο να χωρέσουν κι αυτά;



Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να πάμε και στο Selfridges, ίσως το πιο γνωστό εμπορικό κέντρο στην Oxford street, με τις αρχαιοελληνικού τύπου κολώνες έξω και τις πάντα ευφάνταστες βιτρίνες. Έχει καταστήματα όλων των γνωστών φιρμών, Armani, Prada, Gucci, Dolce & Gabbana και δε συμμαζεύεται. Οι εκπτώσεις κι εδώ είναι τρανταχτές. Βέβαια παραμένει από τα πιο ακριβά μαγαζιά, αφού όπως και να το κάνεις, το μισό του 1200 λίρες δεν είναι 100 αλλά 600 λίρες! Όμως το 50% είναι 50%, πως να το κάνουμε.

Το μαγαζί κόντευε να βουλιάξει από τον κόσμο. Τα καταστήματα με τις μάρκες είχαν ουρές, για να μπαίνουν λίγοι λίγοι και να ψωνίζουν. Η ουρά για τα Gucci accessories, έβγαινε έξω από το πολυκατάστημα! Εγώ ευτυχώς κάθισα μόνο για τη φωτογραφία...

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως η πλειοψηφία των πελατών ειδικά στο Selfridges ήταν Ασιάτες. Και την ίδια παρατήρηση είχα κάνει και πέρσι. Στις ουρές για τις πιο γνωστές μάρκες το 60-70% ήταν Ασιάτες! Μάλλον τα ψώνια στις εκπτώσεις του Λονδίνου τέτοια εποχή είναι must! Άκουσα βέβαια και πολλούς Έλληνες στην Oxford street, περισσότερους από συνήθως.

Παρατήρησα οτι στο μαγαζί είχαν βάλει πάλι τα γνωστά σατυρικά (;) σλόγκαν που υπήρχαν και πέρσι ("I shop therefore I am", "Buy me, I will change your life"). Με αυτά που βλέπουν τα μάτια σου μια τέτοια μέρα αναρωτιέσαι όμως πόσο αυτά είναι απλά λόγια.


Θα ανεβάσω και κανένα βιντεάκι κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα.

Καλό βράδυ!

15 comments:

Σοφία said...

Πω πω κόσμος!!! Να 'σαι καλά που έκανες το ρεπορτάζ. Εγώ δεν είχα κουράγιο να κατέβω στο κέντρο τέτοια μέρα (αλλά θα πάω αύριο κι ο Θεός βοηθός).

Το Selfridges είναι όντως δημοφιλές στους Ασιάτες. Μάλλον γιατί έχουν περισσότερα $$$ να ξοδέψουν. Παλιότερα είχα κάτι φίλους από τη Μαλαισία που πήγαιναν την πρώτη μέρα στις εκπτώσεις και ξεσκίζονταν. Δεν δοκίμαζαν τίποτα, αγόραζαν όπου έβλεπαν ευκαιρία, και μετά ό,τι δεν τους έκανε το έδιναν στους φίλους τους. Μιλάμε για τρέλα.

Τα σλόγκαν του Selfridges είναι όλα τα λεφτά! Τους παραδέχομαι που αυτοσαρκάζονται :-)

Γκρινιάρης said...

Καλό κουράγιο! Θα το χρειαστείς, αν θέλεις να ψωνίσεις κι όχι μόνο να δεις! Δε νομίζω να είναι πολύ πιο ήρεμα τα πράγματα δεδομένου ότι πολλά καταστήματα θα αρχίσουν αύριο τις εκτπώσεις τους όπως ξέρεις.

Τελικά δεν είχα άδικο λοιπόν για το πάθος των Ασιατών για τα Selfridges...

Anonymous said...

...σχαράς το κουράγιο σου γκρινιάρη και απο μένa και merry christmas:)
πάντως...φαντάζεσαι όλοι αυτοί να ήταν έλληνες??...όχι ουρά να κρατήσουν...τα πιστόλια θα είχαν βγάλει μαζί με ότι είδους χειρονομία και βρισιά υπάρχει:)
σχαράς το κουράγιο σου και πάλι...μαρτύριο μου φένεται να ψωνίζεις-περπατάς με τόσους άλλους μανιακούς καταναλωτές που ψάχνουν για την δόση τους:P....

Γκρινιάρης said...

Χεχε! Εντάξει, το πανδαιμόνιο με μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή θα είχε άλλη φάση! :) Όχι οτι τώρα επικρατούσε τάξη, μη φανταστείς. Χρόνια πολλά!

DaNaH said...

Το πιο ειρωνικό είναι ότι κάποια χρόνια πίσω τέτοιες μέρες είχα πετύχει στην Oxford Street έναν τύπο μαλλιά στυλ αστέγου να φωνάζει ενάντια στον καταναλωτισμό και υπέρ του Jesus Christ και την σωτηρία. Φυσικά όλοι είχαν το νού τους στα μαγαζιά και κανείς δεν τον άκουγε.

Πολύ λαός πάντως!

Γκρινιάρης said...

Χμμμ... Το timing του τύπου δεν ήταν και το κατάλληλο. Αυτές τις μέρες οι επισκέπτες της Oxford street δεν έχουν και τα πιο... ευήκοα ώτα σε τέτοιες διαμαρτυρίες.

Σοφία said...

Στις εκπτώσεις δεν έχει ουρά. Είναι ο καθένας για τον εαυτό του κι όποιος προλάβει ;-)

Γκρινιάρης said...

Δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν υπάρχει ηθική. Δεν υπάρχει έλεος!

Shopping uber alles.

katerina said...

ΟΚ... Έχω δει απίθανη σκηνή σε σίριαλ που παρομοιάζει την είσοδο των καταναλωτών σε καταστήματα σε περίοδο εκπτώσεων με τον τρόπο που έτρεχαν στο σπίτι οι ρινόκεροι στην ταινία "Τζουμάντζι"... Αυτά είναι!

Αποψη said...

Καλά τώρα! Στο Selfridges ακόμη και ένα πορτοφόλι κοστίζει μια περιουσία. Είτε έχει εκπτώσεις ούτε όχι. Αλλά πολύ σ' ευχαριστώ που πας εκεί για μας. που ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε δεσμούς με το Λονδίνο.
Μ' αρέσει να σε διαβάζω και να νοιώθω ότι κινούμαι στο Λονδίνο μπαίνω στο tube, κατεβαίνω στη Baker str, κατηφορίζω προς selfridges και χτυπάω και μια regent str για το πιο σινιέ ποδαράτο....
Φιλιά στο London από την επίσης συννεφιασμένη Αθήνα.

Γκρινιάρης said...

Βασικά river μακάρι να ήταν όπως οι ρινόκεροι, γιατί θα σήμαινε οτι υπάρχει χώρος να τρέξεις!!!

Άποψη, ευχαριστώ για τα σχόλια! Χρόνια πολλά!

zouri1 said...

εχω τυχει και γω πρωτη μερα των εκπτωσεων στο Λονδινο,και εχω χαζεψει.Αν και το αγαπημενο μου πολυκατστημα ειμαι το H.Nikols.(δεν θυμαμαι πως γραφεται)

Γκρινιάρης said...

Το Harvey Nichols θα λες. Αυτό είναι προς Knightsbridge μεριά, κοντά στα Harrods, δεν πήγα από κει χτες, η Oxford street ήταν υπεραρκετή! Δεν έχω πάει μέσα, αλλά πρόσεξα τις βιτρίνες του τις προάλλες και ήταν αρκετά καλόγουστες! Ίσως το επισκεφτώ.

Νίκος Κιτωνάκης said...

Στα Selfridges κι εγώ αυτή την εντύπωση είχα. Μετά είδα ότι είχαν σκεβρώσει και τα δικά μου μάτια από τις τιμές και έμοιαζα με το Μάο.

Εντέλει όλοι άγγλοι είναι εκεί μέσα.

Γκρινιάρης said...

Χαχα! Λες; Τώρα εξηγείται!