Friday 21 December 2007

The Golden Compass (Το αστέρι του Βορρά)

Προχτές βράδυ πήγα και είδα το The Golden Compass (που στις ελληνικές αίθουσες προβάλλεται από σήμερα με το όνομα Το αστέρι του Βορρά).

Η ταινία είναι μεταφορά του μυθιστορήματος του Philip Pullman Northern Lights (που στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τον τίτλο The Golden Compass, εξού και ο τίτλος της ταινίας), του πρώτου βιβλίο της τριλογίας με τίτλο His Dark Materials (ελληνιστί Η τριλογία του κόσμου).

Η ιστορία εκτυλλίσσεται σε ένα παράλληλο σύμπαν, με πολλές ομοιότητες και πολλές διαφορές από το δικό μας. Για αρχή, οι ψυχές των ανθρώπων δεν ζούνε μέσα στο σώμα τους, αλλά δίπλα τους, με τη μορφή ενός ζωόυ (με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ψυχής)! Υπάρχουν πολικές αρκούδες που μιλάνε, μάγισσες, μπαλόνια υδρογόνου και άλλα ωραία.

Σ' αυτό λοιπόν το παράλληλο σύμπαν το δογματικό σύστημα εξουσίας (το Magesterium όπως αναφέρεται στην ταινία) έχει πάρει μέτρα που του αποτρέπουν στους ανθρώπους να αμφισβητούν την δική του θεώρηση των πραγμάτων κι έτσι την εξουσία που έχει εγκαθιδρύσει. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τα παιδιά και τις ψυχές τους, οι οποίες (όπως και στον δικό μας κόσμο) δεν ελέγχονται εύκολα αφού είναι ελεύθερες, δεν έχουν αλλοτριωθεί και προπάντως είναι περίργες και ανοιχτές σε ερεθίσματα και νέες ιδέες. Αυτό βέβαια είναι η ερμηνεία της αλληγορίας, αφού στην ταινία υποτίθεται οτι οι ψυχές των παιδιών έρχονται σε επαφή με την περιβόητη σκόνη (dust) που είναι η ουσία που συνδέει τα διάφορα σύμπαντα (και της οποίας την ύπαρξη το Magesterium αρνείται).

Μπερδευτήκατε; Μάλλον δικό μου το σφάλμα. Γενικά η ταινία περιλαμβάνει αρκετές αλληγορίες και αυτό είναι που μου έμεινε στο τέλος. Ούτε η Nicole Kidman, ούτε η Dakota Blue Richards που ενσάρκωνε την μικρή ηρωίδα ούτε ο Daniel - James Bond - Craig. Οι πολύ έξυπνες αλληγορίες, αυτό που θέλει να πει ο συγγραφέας καλύπτοντάς το με ένα παραμύθι με μάγισσες και πολικές αρκούδες είναι αυτό που με έκανε να ψάχνω μετά να βρω το βιβλίο για μελλοντικό ανάγνωσμα.

Πρέπει να σημειώσουμε οτι το βιβλίο έχει πολλά περισσότερα και αιχμηρά μηνύματα απ' ότι η ταινία. Απ' ότι διάβασα, στο βιβλίο το Magesterium δεν είναι απλά ένα οποιοδήποτε ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας που θέλει να ελέγχει τους υπηκόους του, αλλά η Εκκλησία σαν οργανωμένο σύστημα και ο συγγραφέας καταφέρετε εναντίον της (μέσω της φανταστικής ιστορίας βεβαίως). Παρά τις όποιες νύξεις στην ταινία οτι υπάρχει θρησκευτική υπόσταση στο Magesterium (για παράδειγμα τα ρούχα που φοράνε ή η χρήση της λέξης "έραιση" για μια επιστημονική ανατρεπτική πεποίθηση) δε γίνεται σαφής αναφορά ενώ έχουν αφεραιθεί πολλά αντιθρησκευτικά στοιχεία του έργου, πράγμα που προκάλεσε συζητήσεις. Ξέρουμε όμως όλοι μας πως όσο περισσότερο είναι καμπυλωμένες οι γωνίες σε ένα θέαμα (θυμηθείτε πίνακες που έχουν κατέβει ή ταινίες που έχουν μποϋκοταριστεί) τόσο λιγότερες οι αντιδράσεις και περισσότερα τα έσοδα. Έτσι; Ωστόσο νομίζω συζητήσεις και κάποιες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ έγιναν...

Χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο, δεδομένου αυτού του στρογγυλέματος που υπέστη η ταινία, νομίζω οτι θα είναι πολύ καλύτερο και τροφή για πολλές σκέψεις και συζητήσεις. Η ταινία ήταν καλούτσικη, όχι κακή αλλά ούτε το κάτι άλλο, κι αυτό που κρατάω είναι πόσα πολλά μπορεί να πει κάποιος μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστοριούλα για παιδιά. Αρκεί να υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια.

Για όποιους ενδιαφέρονται, ορίστε και το trailer της ταινίας.

17 comments:

TzinaVarotsi said...

Είσαι ο πρώτος που με ενημέρωσε για νέα ανάρτηση...
Πάρα πολύ καλό...Τελικά μέχρι να μου στείλεις το ιμειλ (είχες κι ένα σωρό να γράψεις, σ'ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες) είχα βρει την άκρη μόνη μου..
Και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ :))

Γκρινιάρης said...

Χεχε! Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα.
Μην ξεχνάς και τη διαφορά ώρας! Δικές μου 5.30 το έστειλες, πότε να το διαβάσω καλέ; :)

TzinaVarotsi said...

σωστά...αυτό δεν το σκέφτηκα..

(στον ύπνο μου το έβλεπα;) χαχαχα

TzinaVarotsi said...

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα;
Τώρα πια η λίστα των μπλογκ που παρακολουθούμε δεν χρειάζεται να βρίσκεται στην κεντρικη σελίδα του μπλογκ , έτσι δεν είναι;...

DRN 06 said...

"Η ταινία ήταν καλούτσικη, όχι κακή αλλά ούτε το κάτι άλλο..." κρίμα, θα μπορούσε να γίνει σπουδαία ταινία αν εκμεταλλευόταν πλήρως το υλικό των βιβλίων. Όπως και να έχει θα πάω να το δω.

Γκρινιάρης said...

Νιόβη, μπορείς να την αφήσεις εκεί για να βλέπουν και οι άλλοι ποια blogs επισκέπτεσαι (έτσι μαθαίνουμε όλοι νέα blogs που έχουν ενδιαφέρον). Νομίζω οι περισσότεροι γι' αυτό το έχουν.

Dreamon, θα συμφωνήσω μαζί σου, αν και δεν έχω διαβάσει ακόμα τα βιβλία (θα το κάνω όμως με την πρώτη ευκαιρία).

~~A~~ said...

Το βιβλίο το είχα πάρει πριν χρόνια για να κάνω εξάσκηση στα αγγλικά αλλά ίσα που το άρχιζα και το άφηνα.Όταν βρς χρόνο ίσως το ξαναρχίσω και μετά ίσως δω και την ταινία.

Laplace said...

Δειχνει πολυ ενδιαφέρον!!θα παω να το δω κ εγώ οταν μπορεσω κ ερθει

TzinaVarotsi said...

Nα σου πω πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μεγάλη εξυπηρέτηση ...έτσι δεν χάνεις χρόνο να μπαινοβγαίνεις να δεις αν υπάρχει νέα ανάρτηση....όσο το μαθαίνω ενθουσιάζομαι και περισσότερο...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. :))

Agobooks said...

Δεν ξέρω αν σου έχω ξαναγράψει αλλα, για ένα περίεργο λόγω, μου αρέσει τρελά το nick σου και γενικά το blog σου.
Να είσαι πάντα καλά και καλές γιορτές!

KitsosMitsos said...

Πέρασα να καταθέσω τις ευχές μου και τα χρόνια πολλά για τις γιορτές!
Καλησπέρα.

Γκρινιάρης said...

~~A~~, νομίζω οτι θα είναι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

Laplace78, πρέπει να προβάλλεται από αυτή τη βδαμάδα στην Ελλάδα.

Νιόβη, παρακαλώ βρε, δεν έκανα και τίποτα.

N.ago, νομίζω έχεις ξαναπεράσει! Σ' ευχαριστώ πολύ, κι εσύ καλές γιορτές και καλή χρονιά!

Kitsosmitsos, ανταποδίδω τις ευχές! Καλά να περάσεις και καλή χρονιά!

Laplace said...

Γκρινιάρη φιλε ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!με υγεια και χαρα!!Με αγαπη!
Ευχομαι να ειναι οι τελειοτερες γιορτες της ζωης σου και το νεο ετος να σου φερει ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ..

Υ.Γ. εχω βαλει αλλα 2 ευχετηρια μηνυματα αλλα δεν τα ανεβαζει,δεν ξερω γιατι..

Klearchos said...

Καλές γιορτές, χωρίς γκρίνια και ό,τι επιθυμείς από τον καινούργιο χρόνο!!

philos said...

To sκέφτομαι σοβαρά για το βιβλίο. Ετσι όπως το λες πρέπει να είναι από τα αγαπημένα science/fantastic fiction.
Γιατί την ταινία δύσκολο το βλέπω να την δω.

Γκρινιάρης said...

Laplace78 και Klearchos ευχαριστώ για τις ευχές! Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!

Philos, έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια, και μετά την ταινία είπα οτι θα είναι το επόμενο που θα διαβάσω. Τώρα αν θα απογοητευτώ ή όχι, θα δείξει.

DaNaH said...

Πριν καμιά ωρίτσα γύρισα από το σινεμά όπου είδα το Golden Compass! Μου άρεσε πολύ και έχεις δίκιο σε όλα σχετικά με τις αλληγορίες κλπ. Ούτε που κατάλαβα πότε πέρασε το δυώρο! Άξιζε πάρα πολύ! Θα κάνω σχετικό post για αυτό και για κάποιες άλλες ταινίες που είδα σε DVD τις τελευταίες μέρες μόλις μπορέσω. Τώρα είναι πολύ αργά! Τα λέμε αναλυτικά αύριο! :)