Tuesday 18 December 2007

Παρακολουθώντας τη blogόσφαιρα με το Google Reader

Κάπου έχω ξαναμιλήσει για το RSS σε προηγούμενο post. Α, να, εδώ.

Μια από τις πιο πρακτικές χρήσεις του RSS (Really Simple Syndication) είναι η εύκολη περιήγηση στη blogόσφαιρα. Εγγραφόμενος στο RSS feed μιας ιστοσελίδας (κι άρα ενός blog) ενημερώνεσαι κάθε φορά που στη σελίδα γίνεται μια καινούρια ανάρτηση, βλέπεις τον τίτλο της νέας ανάρτησης ή και μέρος ή ολόκληρη την ανάρτηση μέσω του προγράμματος/σελίδας που χρησιμοποιείς για να διαχειρίζεσαι τα RSS feeds σου.

Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα προγραμματάκια, με πιο πρόσφατο το Sage, που είναι ένα extension του Mozilla Firefox, το οποίο και άντεξε στο χρόνο περισσότερο από όλα τ' άλλα. Την περίοδο όμως που έμεινα εκτός internet και χρησιμοποιούσα διάφορους υπολογιστές (για να είμαι ακριβής όπου έβρισκα intenet, καθόμουν και λίγο!) χρειάστηκε να βρω έναν πιο πρακτικό τρόπο να παρακολουθώ τα αγαπημένα μου blogs, από οποιονδήποτε υπολογιστή. Έτσι δοκίμασα το Google Reader το οποίο είχε προτείνει κάπου η Danah. Και από τότε έχει καθιερωθεί.

Με το Google Reader μπορείς να συγκεντρώνεις στα αγαπημένα σου blogs σε μια ιστοσελίδα στην οποία κάνεις log in όπως κάνεις για το e-mail σου. Όποιος έχει λογαριασμό στο google (φυσικά όλοι οι χρήστες του blogger πλέον) μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ίδιο λογαριασμό. Έτσι μπορείς να έχεις πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή. Το οτι είναι ιστοσελίδα κι όχι πρόγραμμα αφ' ενός σημαίνει οτι είναι πάρα πολύ ελαφρύ κι αφ' εταίρου οτι πολύ εύκολα και γρήγορα μπορείς να μεταπηδήσεις με ένα κλικ στη σελίδα του post που θες. Επίσης μπορείς να σημειώσεις κάποιες αναρτήσεις στις οποίες θες να ανατρέξεις αργότερα, όπως για παράδειγμα αυτές στις οποίες θες να αφήσεις κάποιο σχόλιο.

Χτες μάλιστα το Google Reader έβαλε μπρος μια νέα υπηρεσία, το Shared items. Διαβάζω για παράδειγμα ένα πολύ καλό post σε ένα από τα blogs που παρακολουθώ και θέλω να το κοινοποιήσω στους υπολοίπους. Κάνοντας ένα κλικ το βάζω στη λίστα με τα My shared items κι αυτομάτως οι φίλοι μου στο Google ενημερώνονται για αυτό το post κι αν θέλουν το επισκέπτονται. Βέβαια επειδή είναι ακόμα αρχή είναι λίγο περίεργο το ποιων τα shared items παρακολουθείς και ποιοι παρακολουθούν τα δικά σου. Προς το παρόν σου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθείς τα shared items των χρηστών με τους οποίους έχεις μιλήσει στο chat του google. Πράγμα το οποίο δεν είναι και το πιο εύχρηστο. Θα προτιμούσα η διαδικασία να είναι πιο απλή. Θα ήθελα να μπορώ απλά να κάνω ένα subscribe στα shared items αυτών που θέλω (οι οποίοι πρέπει να είναι χρήστες του Google Reader), όπως κάνω για το rss feed του blog τους. Επίσης χρειάζεται να δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να δίνει ή όχι άδεια στον άλλον να βλέπει τα shared items του. Αυτά ίσως αλλάξει στο μέλλον, θα δούμε. Φαίνεται όμως μια καλή ιδέα, αφού έτσι ανακαλύπτεις νέα blogs ή ενδιαφέροντα posts που έχουν περάσει το όποιο φιλτράρισμα αυτών που τα έκαναν shared.

[Σχετικές αναρτήσεις για τη νέα υπηρεσία στο pestaola, vrypan και blogspace.]

Αυτά για σήμερα!

Την καλημέρα μου!

13 comments:

Αποψη said...

Γκρινιάρη... ένα από τα ωραία του blogοχώρου, είνα η ευχάριστη αγωνια, κάθε φορά που έχω χρόνο, να μπαίνω στα blogs που διαβάζω και να βλέπω αν έχει καινουρια ανάρτηση. Χαίρομαι όταν διαβάζω κάτι καλό, χρήσιμο, ενδιαφέρον, καλογραμμένο κλπ. Τσατίζομαι αν δω το παλαιότερο post. Είναι μια ωραία σχέση.
Δεν λέω... χρήσιμο το RSS σύστημα και πρακτικό. Αλλά θα μείνω στη ρομαντική μου σχέση με τα αγαπημένα μου blogs.

Υ.Γ Το comment μουθ έγινε, όχι για την γκρίνια, αλλά για μια καλησπέρα από την πατρίδα.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα Άποψη! Μια καλησπέρα είναι πάντα καλοδεχούμενη!
Κι εγώ έτσι έκανα, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν το έβρισκα πολύ πρακτικό, κουραστικό μάλλον. Μάλλον δεν είμαι τόσο ρομαντικός με το blogging. Χεχε!

Anonymous said...

να'σαι καλά, γιατί έψαχνα να βρω τον καλύτερο! Καλησπέρα!!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα laxanaki. Δοκίμασέ το και δες αν σε βολεύει. Εγώ πάντως μέχρι να πέσει στην υπόληψή μου κάτι καλύτερο, θα το χρησιμοποιώ.

philos said...

Τα ποστς που θα κάνεις shared ή με ένα συγκεκριμένο tag που μπορείς να επιλέξεις μπορείς να τα κάνεις public view και ακόμη και να τα εκθέτεις στο blog σου για να τα βλέπουν όλοι οι διαδικτυακοί φίλοι σου και όχι μόνο όσοι έχουν ενεργοποιησει τον λογαριασμο τους στο google reader.
Εγώ ετσι έχω τα items labeled philos στην sidebar του blog μου.

Επίσης υπάρχει και μία ακόμη υπηρεσία της google που προσθέτεις ένα bookmark στην μπάρα σου και κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μία ενδιαφερουσα σελίδα (όχι μονο blog αλλά πχ. στο in.gr, στο youtube ή αλλού) πατάς πάνω του και αυτοματα η εν λόγω σελίδα αποθηκεύεται σε μία ξεχωριστή διεύθυνση την οποία μπορεί να βλέπουν επίσης οι φίλοι σου, είτε απευθείας είτε μέσω rss.
Βέβαια από τον google reader έχεις την επιλογή να βλέπεις όλο το ποστ αν είναι επιλεγμένο το full feed από τον blogger.

Και όταν θες να κανεις ένα κομμεντ ή να δεις τι comments μπορεί να κάνανε άλλοι, απλά πατάς πάνω στο link της σελίδας ή εγκαθιστάς cooliris αν έχεις firefox... Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!!

Γκρινιάρης said...

Μου άρεσε πολύ αυτό που έχεις κάνει στο blog σου με το rss feed των shared items! Μάλλον θα το κάνω κι εγώ!

Ωστόσο αυτό είναι η μια πλευρά. Μένει να βελτιωθεί και το πως κάνεις εύκολα subscribe σε shared items άλλων.

Σοφία said...

Γενικά συμφωνώ με την Άποψη - η σχέση μου με τα blog είναι ρομαντική, μ' αρέσει να μπαίνω στα αγαπημένα μου μπλογκ για να δω αν έχει καινούρια ανάρτηση. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι πλέον παρακολουθώ αρκετά ιστολόγια και όταν δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου δυσκολεύομαι να τα επισκεφτώ όλα. Δοκίμασα το RSS και δεν με εντυπωσίασε, αλλά το αυτό το Google Reader φαίνεται ωραία ιδέα. Θα το τσεκάρω :-)

Γκρινιάρης said...

Δοκίμασε το Σαφία.

Εγώ έκανα αυτό που έχει κάνει κι ο philos στο blog του κι έτσι πλέον στη στήλη αριστερά θα φαίνονται τα πιο πρόσφατα posts από άλλα blogs που κάνω share από το google reader. Είναι πολύ ωραίος τρόπος να παραπέμπεις τον άλλον σε κάτι ωραίο/χρήσιμο/ενδιαφέρον που διάβασες, και αντίστοιχα εσύ να γνωρίζεις νέα blogs από τις παραπομπές άλλου.

TzinaVarotsi said...

Bρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση. Κατέβασα το sage στον firefox αλλά επειδή είμαι κι άσχετη δεν ξέρω από κει και πέρα τί άλλο να κάνω!
Πάω στα μπλογκ που μ'ενδιαφέρουν και πατάω στο rss;..
Μπορείς να με βοηθήσεις δίνοντάς μου τα φώτα σου;
υγ. στο blogspot δεν ξέρω πού να πατήσω για να κάνω εγγραφή στο rss..

TzinaVarotsi said...

Bρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση. Κατέβασα το sage στον firefox αλλά επειδή είμαι κι άσχετη δεν ξέρω από κει και πέρα τί άλλο να κάνω!
Πάω στα μπλογκ που μ'ενδιαφέρουν και πατάω στο rss;..
Μπορείς να με βοηθήσεις δίνοντάς μου τα φώτα σου;
υγ. στο blogspot δεν ξέρω πού να πατήσω για να κάνω εγγραφή στο rss..

Γκρινιάρης said...

Αν και όπως είπα δεν το χρησιμοποιώ πια, θα σου πω οτι θυμάμαι.
Μπαίνεις με το firefox στο blog που θες, στην κεντρική του σελίδα.
Ανοίγεις το Sage ως sidebar.
Πατάς το κουμπί με τον μεγεθυντικό φακό (Discover feeds). Εκεί θα σου βγάλει πια feeds βρήκε, συνήθως πάνω από ένα, πχ rss, atom κλπ. Επιλέγεις ένα από αυτά (εγώ συνήθως επέλεγα το rss) και πατάς Add feed.
Πλέον στη λίστα σου έχεις βάλει το συγκεκριμένο blog.
Πατώντας τώρα στο άλλο κουμπί (Check feeds) τσεκάρει αν υπάρχουν καινούρια posts στα blogs που έχεις βάλει στη λίστα.
Πατώντας σε κάθε feed, από κάτω σου βγάζει τα τελευταία posts και πατώντας σε αυτά σου τα ανοίγει στο firefox.

Είναι ελαφρύ και εύχρηστο. Ωστόσο για τους λόγους που εξήγησα πλέον χρησιμοποιώ το Google reader. Απλά πρέπει να κάνεις έναν λογαριασμό στο google αν δεν έχεις ήδη.

philos said...

Εχοντας ανοιξει την σελιδα στο reader, μπορείς να κάνεις copy paste την διευθυνση οιουδήποτε blog στο Add Subscription και voila!
Συστήνω μάλιστα να ομαδοποιήσετε τα blogs που εισάγετε ανα κατηγορία sta FEED SETTINGS:
πχ Σοφία - Greek bloggers around the World ή travel lovers ή απλά women!

Πιστεψτε με βοηθάει η ομαδοποίηση όταν τα blogs ξεπεράσουν τα 50...

Κάτι ακόμη...
Αν αύριο εγώ σταματήσω το blogging, και αποσύρω το blog, αυτό δεν θα αποσυρθεί απο τον reader!
Έτσι βρήκα εγώ ένα ποστ ενός Blogger που αυτός καταλάθος το έσβησε! Του το έκανα copy paste και αυτός το ξανανεβασε.

Γκρινιάρης said...

Είναι πολύ πρακτικό. Αν και έχω βάλει πολλά blogs πάντως, κατηγορίες δεν έχω φτιάξει. Ίσως η ανάγκη παρουσιαστεί στο μέλλον.